Da jeg først la om kostholdet til LavFODMAP syntes jeg det var veldig vanskelig å skulle lage middager. Det var jo løk og hvitløk i alle mine faste middagsretter. Når jeg googlet etter ny inspirasjon, var det også veldig få oppskrifter som ikke inneholdt disse magebøllene. Jeg visste at det grønne av vårløken var trygt, så derfor lette jeg etter oppskrifter som inneholdt vårløk…  Det tok litt tid før jeg forstod hvor enkelt det egentlig kunne gjøres:  I oppskrifter som krever løk, er det jo bare å bruke det grønne av vårløk eller purreløk isteden for løk. Hallo. Det løste jo en hel del.

Forskerne ved Monash University i Australia har testet både den grønne og den hvite delen av vårløk og purreløk. Det grønne delen er lavFODMAP og den hvite delen er høyFODMAP. Folk flest bruker nok den hvite delen av vårløk og purre, og kaster det grønne – mens vi må gjøre motsatt. En god idé er derfor å slå seg sammen med naboen og inngå en avtale når det gjelder disse grønnsakene ;) Hvis du ikke har god kontakt med naboene dine kan du fremdeles unngå matsvinn. Den hvite delen kan settes i et glass med vann. Innen noen dager vil du se at løken begynner å vokse ut igjen og snart har du dyrket din egen vårløk! Klipp av det grønne og bruk det i matlagingen – og la den vokse ut igjen og igjen og igjen!

Når det gjelder purreløk, så er mitt beste tips å kutte av det grønne i det du kommer hjem fra butikken (ikke I butikken, som noen gjør). Vask den og kutt den grønne delen i mindre biter og legg det i liten boks. Oppbevar den i kjøleskapet hvis du skal bruke den innen kort tid, eller frys den direkte. Jeg bruker ikke så mye purre, derfor fryser jeg den ofte direkte. Når jeg trenger purre, tar jeg det opp fra fryseren og har det direkte i gryta. Det funker som bare det!

Håper dette var nyttig!

Julianne 💗