Da jeg først la om kostholdet til LavFODMAP syntes jeg det var veldig vanskelig å skulle lage middager. Det var jo løk og hvitløk i alle mine faste middagsretter. Når jeg googlet etter ny inspirasjon, var det også veldig få oppskrifter som ikke inneholdt disse magebøllene. Jeg visste at det grønne av vårløken var trygt, så derfor lette jeg etter oppskrifter som inneholdt vårløk… Det tok litt tid før jeg forstod hvor enkelt det egentlig kunne gjøres: I oppskrifter som krever løk, er det jo bare å bruke det grønne av vårløk eller purreløk isteden for løk. Hallo. Det løste jo en hel del.
Forskerne ved Monash University i Australia har testet både den grønne og den hvite delen av vårløk og purreløk. Det grønne delen er lavFODMAP og den hvite delen er høyFODMAP. Folk flest bruker nok den hvite delen av vårløk og purre, og kaster det grønne – mens vi må gjøre motsatt. En god idé er derfor å slå seg sammen med naboen og inngå en avtale når det gjelder disse grønnsakene ;) Hvis du ikke har god kontakt med naboene dine kan du fremdeles unngå matsvinn. Den hvite delen kan settes i et glass med vann. Innen noen dager vil du se at løken begynner å vokse ut igjen og snart har du dyrket din egen vårløk! Klipp av det grønne og bruk det i matlagingen – og la den vokse ut igjen og igjen og igjen!
Når det gjelder purreløk, så er mitt beste tips å kutte av det grønne i det du kommer hjem fra butikken (ikke I butikken, som noen gjør). Vask den og kutt den grønne delen i mindre biter og legg det i liten boks. Oppbevar den i kjøleskapet hvis du skal bruke den innen kort tid, eller frys den direkte. Jeg bruker ikke så mye purre, derfor fryser jeg den ofte direkte. Når jeg trenger purre, tar jeg det opp fra fryseren og har det direkte i gryta. Det funker som bare det!
Håper dette var nyttig!
Julianne 💗
Bra tips med vårløk i vann!
Ja, det er ikke så dumt :) Jeg lar de i alle fall vokse ut en gang til før de havner i matavfallet!
Vet du forresten om ramsløk er lav på FODMAP? Gjorde den store tabben og tørket masse i ovnen så det stinket ramsløk i hele huset i mange dager, men har litt i frysern som jeg vurderer å driste meg til å ta opp :)
Hooh, herlig! Heheh. Det jeg vet, er at ramsløk ikke har blitt testet for innhold av FODMAPs. Men samtidig er det er flere IBS-pasienter som tolererer ramsløk, så da er det verdt et forsøk? Prøv en liten mengde i maten, så ser du :) Jeg har ikke prøvd det ennå, men skal gi det et forsøk neste gang jeg kommer over den.
Julianne :)
Hei :)
Er det lysegrønne lavfodmap? Jeg spiste lysegrønn i går kveld og i dag er jeg rimelig dårlig i magen :P
Trude
Hei Trude :)
Nei, det er den mørkegrønne delen, toppen, som består av de tynneste bladene som er lavFODMAP. Det hvite/lysegrønne som har litt mer løk-konsistens er høyFODMAP. Huff, så kjedelig at du ble dårlig. Håper du kom deg fort igjen!
Julianne :)
Hei lurte på om protein vaffelrøra kan stå i kjøleskapet? Eventuelt hvor mange dager? Jeg stavmikser alt så jeg slepper klumper:) og ungene elsker de:)
Hei Vicky! Ja, det kan den absolutt. Jeg vet ikke hvor mange dager, det kommer an på kjøleskapet ditt/temperatur osv. Dekk bollen med plastfolie, så regner jeg med at den kan stå i 2-3 dager uten problem. Kjekt at ungene elsker dem :D Hilsen Julianne