🛒 KLIKK HER FOR Å LASTE NED GRATIS OVERSIKT OVER LAVFODMAP BASISMATVARER OG HANDLELISTE 🥦

Buongiorno! Hvordan står det til med dere? Nå sitter jeg på hotellrommet i Prato, ferdigpakket og klar for å reise videre til Nederland. Jeg skal på nok en lavFODMAP-konferanse i morgen «FODMAP around the world», denne gangen i Rotterdam. Det blir nok mye repetisjon fra GastroDiet konferansen, men konferansen byr på en noe mer praktisk tilnærming noe som alltid er spennende.

De siste dagene har vært helt fantastiske og vi har virkelig gått i dybden av forskningen bak FODMAPs, IBS og andre faktorer som kan påvirke funksjonelle mage- og tarmplager. Det meste var velkjent informasjon, men noe nytt dukket selvsagt opp! Noe jeg synes er spesielt spennende, er at de har funnet ut at de ulike FODMAP-gruppene ikke har lik effekt i tarmen (som tidligere antatt). De korteste FODMAP-gruppene som disakkarider (laktose), monosakkarider (fruktoseoverskudd) og polyoler (sorbitol og mannitol) lager først og fremst trøbbel i tynntarmen ved å trekke med seg væske (osmotisk effekt), utvider tarmen og dermed setter fart på fordøyelsen. Lengre FODMAP-grupper som oligosakkarider (fruktaner og galaktaner) og inulin lager i hovedsak trøbbel i tykktarmen som gjennom en fermenteringsprosess lager gasser. Dette har med lengden på FODMAP-gruppene å gjøre og er etter min mening logisk: jo kortere kjeder FODMAP-stoffene har, desto kortere tid tar det før symptomtrigging skjer. Dette er et spennende felt og videre vil forskningen se mer på hver enkelt FODMAP istedet for å se på dem som en helhet som tidligere. Jeg tenker at dette kan gjøre det enklere å tilpasse dietten utifra hvilke symptomer som er mest fremtredende hos den enkelte i fremtiden! 

Nei, jeg får vel snu meg rundt å finne en taxi – Ciao! Kommer tilbake med mer etterhvert :) 

Julianne 💗