Jeg har sikkert laget 20 ulike varianter av de enkle surdeigsrundstykkene av spelt de siste årene, men her på bloggen finner du faktisk bare én oppskrift – nemlig denne! Så nå tenkte jeg det var på tide med en ny variant, og denne gangen har jeg tatt tak i et problem som mange forteller meg at de opplever: at deigen blir litt for bløt og rundstykkene flyter litt utover.
Selv om jeg måler opp mel ved hjelp av en digital kjøkkenvekt, så opplever jeg også vekslende resultat ved bruk av samme oppskrift. Noen ganger blir deigen fast og fin, andre ganger flyter deigen litt mer utover. Jeg synes rundstykkene blir gode uansett, og ser bare fordeler med litt flatere rundstykker: Mer plass til godt pålegg, og noen ganger blir de flate nok til å kunne tines raskt i brødristeren fra fryst tilstand.
I oppskriften du får i dag, måler jeg både opp mel, gryn og vann og deigen blir ganske fast i fisken. Etter heving blir deigen bløtere, men blir veldig enkle å fordele på bakepapiret og flyter ikke utover. De kan til og med etterheves uten at de flyter i hverandre. Siden jeg bruker havre i oppskriften, blir rundstykkene litt mer kompakte – men blir både saftige og smaker nydelig!
Grove surdeigsrundstykker av spelt og havre
Oppskriften gir 12 rundstykker
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
Spelt inneholder gluten
Ingredienser
250 g siktet speltmel
250 g sammalt speltmel
100 g havregryn
10 g salt
400 g vann
2 ss boblende surdeigsstarter
Slik gjør du
Mål opp og bland sammen ingrediensene i en bakebolle. Kna deigen sammen, og ta den gjerne ut på kjøkkenbenken hvor du knar den med håndbaken til deigen er godt samlet. Ha deigen tilbake i bakebollen og dekk til med lokk, plastfolie eller lignende. La heve i på kjøkkenbenken i 8-12 timer, gjerne over natta.
Når deigen er ferdig hevet, setter du stekovnen på 250 grader med stekebrettet i ovnen. Det skal varme seg godt opp og fungerer som en pizzastein. Fordel deigen i passende rundstykker på et bakepapir. Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle. La etterheve til stekeovnen har varmet seg opp.
Når stekeovnen er oppvarmet, tar du det varme stekebrettet ut av ovnen og fører over bakepapiret med rundstykkene. Sett stekebrettet midt i ovnen og senk temperaturen til 225 grader. Stek rundstykkene i ca. 20 minutter til rundstykkene er gyldne i fargen og du kan høre en hul lyd når du banker på undersiden av et av dem. Avkjøl på rist og nyt med godt pålegg.
Rundstykkene egner seg veldig godt til frysing. Tin dem på 180 grader varmluft i ca. 10 minutter fra fryst tilstand og de blir like god som nybakt.
God fornøyelse!
Julianne 💗
Takk Julianne! Jeg har surdeigen klar og setter igang ikveld!
Berit R.
Så gøy, Berit! Jeg håper det smaker :)
Hei! Kan disse spises i streng fase?
Mvh Lene
Hei Lene :) Ja, det kan de. Lykke til!!
Hei,
vet du om Brisk – det glutenfrie bakeri- sine knekkebrød med soltørket tomat er innafor?
ingredienser: glutefrie havregryn, solsikkekjerner, linfrø, gresskarfrø, sesamfrø, chiafrø, marinade(rapsolje, krydder,salt, tørket tomet,aroma, pepperekstrakt, urteekstrakt) salt, bakepulverpsyllium frøskall.
Var mye rart her gitt:-)
Har spist de en stund men er litt usikker på om de trigger IBS magen min..
Hei Hanne :) Hm, ja. Knekkebrødet fra Brisk med soltørkede tomater var tidligere regnet som lavFODMAP, men nå er ingredienslisten endret ser jeg. I følge den norske lavFODMAP-appen «Noba» som har vært i kontakt med produsenten, inneholder produktet nå både løk og hvitløk i krydderet sitt. Det kan jo bidra til at du føler magen din reagerer på dem. Kutt dem ut en periode, prøv noen andre og se om det går bedre <3 Hilsen Julianne
Jeg har ikke surdeig..tåler fint speltmel…
Jeg fulgte oppskriften nøye, men deigen hevet aldri. Hva kan være feil?
Hei! Så rart. Hvordan var starteren din? Full i liv? Da skal deigen heve!