God mandag, dere! Helgen er over og de fleste er klar for en ny uke med skolestart, arbeid og hva enn det måtte være. Selv har jeg «hjemmekontor» på kjøkkenet om dagen og jobber med oppskrifter til lav-FODMAP kokeboken som kommer i 2015.  Jeg koser meg veldig med dette prosjektet, jeg får tross alt dyrke min interesse sånn til de grader! Samtidig er jeg usikker på hva som er for simpelt, for komplisert og for ukjent for menneskene jeg skriver boken for.  I utgangspunktet vil jeg ikke gjøre denne kokeboken for komplisert – ikke for dere og ikke for meg selv. Jeg liker selv å gjøre det enkelt og jeg liker å handle maten min på et sted! Å slippe å handle på spesialbutikker og helsekost for å kunne spise et godt og sunt kosthold, det setter jeg pris på. Det tenker jeg at de fleste av dere også gjør?

Samtidig er det spennende å prøve noe nytt og jeg har funnet meg et par matvarer som kanskje ikke er å få tak i på rema 1000. Det ene er quinoa – dette sunne, proteinrike frøet som kan erstatte ris, pasta og cous cous og så mye mer. Det andre er chiafrø – som jeg har lagt min elsk på etter at jeg oppdaget chiafrøets høye, FODMAP-vennlige fiberinnhold. Det kan være vanskelig å få i seg nok fiber hvis man følger en streng lav-FODMAP diett og derfor har jeg tatt dette frøet inn til brystet (og blandet det i maten). Disse matvarene kan du måtte lete litt etter. Helsekostbutikker har både chiafrø og quinoa og noen av de store dagligvareforretningene selger også quinoa. Ta en titt etter det neste gang du er i butikken eller spør på en helsekostbutikk. Hvis du er en reser på online shopping kan jeg anbefale å handle på iherb.com til en billigere penge (selv om vi må støtte butikker også). Her finner du flere varianter av både quinoa og chiafrø. Husk å velg økologisk når du handler!

Apropos quinoa – i dag har jeg spist det til frokost! Blandet med yoghurt, toppet med frisk frukt og nøtter ble dette en veldig deilig start på dagen. Kok opp litt ekstra quinoa neste gang du tilbereder: Ved å ha ferdigkokt quinoa tilgjengelig i kjøleskapet tar det ikke lang tid før du har en deilig quinoasalat, quinoalapper eller en porsjon god, kald quinoagrøt til frokost!

IMG_1292

Dette trenger du:

  • Ferdigkokt, kald quinoa
  • Laktosefri yoghurt naturell
  • Litt vaniljepulver (hvis du har)

Tips til topping: lønnesirup og hakkede nøtter, kanel,  frisk frukt, bær eller litt rørt syltetøy.

Slik gjør du: Bland sammen ønsket mengde kald quinoa og bland inn yoghurt til ønsket konsistens. Smak til med vaniljepulver og topp med det du har lyst på!

Følger du lav FODMAP dietten og hva trenger du, hva er vanskelig,  hva savner du og hva ønsker du deg i en lav-FODMAP kokebok? Del gjerne dine tanker og spørsmål – enten her i kommentarfeltet, på facebook eller send en mail til meg privat :)

Hilsen Julianne