Frokost er et av mine favorittmåltider i løpet av dagen, spesielt i helgene når vi har ekstra god tid. Til hverdags blir det mye av det samme, men jeg varierer gjerne fra årstid til årstid. På kalde vinterdager, foretrekker jeg en varmende og mettende grøt, mens på sommertid velger jeg ofte en kald frokost, gjerne i form av en kjøleskapsgrøt.
Siden temperaturen viser varmegrader her i Oslo, fikk jeg lyst til å dele fremgangsmåten på frokosten du smekker sammen på få minutter kvelden før, som gjør at du bare kan stå opp og helt enkelt nyte frokosten din uten videre innsats: Dette er en klassisk kjøleskapsgrøt!
Bruk fantasien her, det er mye godt du kan ha i, f.eks kokt quinoa, hel bokhvete, frosne bær, peanøttsmør – you name it! 😀
Klassisk kjøleskapsgrøt
Oppskriften gir 1 porsjon
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri
For glutenfri velg glutenfrie havregryn
For melkefri velg mandelmelk og kokosyoghurt
Ingredienser
0,5 dl havregryn
1 ss chiafrø eller linfrø
1 dl laktosefri melk
2 ss laktosefri yoghurt (vanilje eller naturell)
Et dryss kardemomme
Et dryss kanel
smak evt. til med lønnesirup og en klype salt
Topping
LavFODMAP-frukt eller bær
LavFODMAP-nøtter eller banangranola
Slik gjør du
Ha i og bland godt sammen havregryn, chiafrø, melk og yoghurt i en skål. Smak til med lønnesirup og en klype salt. Ha grøten i et glass med lokk eller dekk skålen med plastfolie. Sett grøten kaldt i kjøleskap i minst én time eller over natten til dagen etter.
Nyt en deilig frokost servert med oppskåret FODMAP-vennlig frukt eller bær, litt hakkede nøtter eller en magevennlig granola.
Håper det smaker!
Julianne 💗
Hei d ser så utrolig godt ut, men kan jeg bruke vanlig melk,ekstra lettmelk? Liker ikje noe annet nemlig ??
Hei du! Ja, om du tåler laktoseholdig melk, kan du selvsagt bruke vanlig ekstra lett melk :) Det er kjempegodt! Spesielt om du topper den med noe cruchy ;)
Hei
Blir ikke den veldig tykk da? Melk på om morran ?
Hei! Den blir som en vanlig grøt i konsistensen, men dette kan du selv regulere når du lager den på kvelden – eller du kan spe på med mer melk på morgenen :)
Takk, dette ble kveldens utprøving. Jeg bruker kun store havregryn (ikke lettkokte) og spent på om natt i kjøleskap er tilstrekkelig med tid for grynene. Ellers kan jeg dele videre at min pilot består også av: kokosflak, chia, lettmelk Røros, kokosmelk, q meierienes laktoselave melon-yoghurt, lønnesirup, ceylon kanel og havsalt. Imorgen tidlig planlegger jeg å legge på noen bringebær og ta med på jobb. Spiser sjeldent full frokost før kroppen har kommet i gang. Det har vist seg å fungere for meg, akkurat nå i hvertfall. Igjen, takk :)
Hei Gunn! Så spennende, jeg håper det smakte? Det hørtes i alle fall nydelig ut :D God sommer til deg! Hilsen Julianne
Hei! Vet du om det går an å lage kjøleskapsgrøt med havremel? Hvordan i såfall?
Hei :) Det går nok an, men jeg vet ikke hvor god konsistensen blir… :) Her er det nok bare å prøve seg frem!