I dag deler jeg en av mine favorittoppskrifter: Banangranola! Søt, sprø og klumpete (dette er positivt)! Denne lager jeg minst en gang i uka og begynner å se små tendenser til avhengighet… Dagen er ikke helt den samme uten 😊
Banangranola
Oppskriften gir 10 dl granola
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
For glutenfri velg glutenfrie havregryn
Ingredienser
2 modne bananer
½ dl lønnesirup (kan sløyfes)
½ dl kokosolje eller rapsolje
½ ts vaniljepulver
1 ts kanel
1 klype madonsalt
6 dl store havregryn
1 dl hakkede valnøtter
1 dl gresskarkjerner
1 dl solsikkefrø
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 160 °C varmluft og kle to stekebrett med bakepapir. Ha deretter banan, olje og lønnesirup i en bakebolle og kjør glatt med en stavmikser. Tilsett deretter krydder og en klype maldonsalt. Bland deretter i havregryn, frø og nøtter.
Fordel granolablandingen på to stekebrett og sett dem inn i ovnen. Granolaen skal steke mellom 45–60 minutter til sammen, men etter ca. 10 minutter kan du sjekke hvordan det står til. Bruk en stekespade og rør litt i blandingen. Du velger selv om du ønsker store granolabiter eller om du ønsker å hakke den opp til mindre biter. Jeg foretrekker sistnevnte fordi granolaen blir jevnere stekt da. Bytt gjerne plass på brettene underveis.
Granolaen er ferdig når den er gylden i fargen og sprø i konsistensen. Avkjøl og oppbevar i et tett glass. Nytes til laktosefri yoghurt, på smoothies eller bare som snacks.
Tips: Tåler du ikke nøtter kan du fint erstatte nøttene med andre frø eller mer havregryn.
Håper den faller i smak!
Julianne 💗
Når regner du med at boken kommer for salg? den müslien så god ut, tror jeg må prøve den selv om magen virker å være litt misfronøyd med havre. Har du forresten noen formening om bløtlegging av havregryn fobedrer toleransen? Jeg forsøkte dette, bløtla havregryn natten over og lagde havregrøt, men syntes ikke det ble noe serlig bedre.
Hei!
Boken kommer i januar, så det begynner å nærme seg. Mye havre kan faktisk trigge mageplager. I store mengder inneholder havre mye FODMAPs, ser du! Jeg spiser bare 2-3 ss av denne müslien som topping på yoghurt og det tåler jeg veldig fint. Bløtlegging av frø og korn skal i teorien gjøre de enklere å fordøye. Jeg tenker absolutt at det er gunstig for oss med IBS. Jeg kan ikke så mye om det ennå, men det er et felt jeg vil utforske mer! Veldig spennende.
Julianne :)
Lagde denne idag, utrolig god! Hadde ikke lønnesirup, så jeg brukte bare banan og kokosolje, og det ble søtt og godt likevel. Har prøvd ut Low FODmap noen uker nå etter å ha vært dårlig i magen i årevis, vært hos mange leger, og stadig tatt vekk nye matvarer fra kosten. Jeg har lenge kuttet både gluten og all melk (også laktosefri) uten å bli helt bra. Da jeg gikk over på LF kuttet jeg først matvarene på listen uten å innføre spelt og laktosefri melk igjen. Ble veldig mye bedre! Nå prøver jeg å innføre spelt og laktosefri melk, men det går dårlig foreløpig. Tenker at det kanskje er fordi magen får litt sjokk etter å ha vært gluten og melkefri så lenge, så jeg prøver å holde ut litt til. Og konsentrerer meg nå bare om spelten for å være sikrere på hva som gir symptomene. Vi som sliter med magen vet at dette er litt av en jobb!
Hei Dina,
det er godt å høre at du føler deg bedre etter at du la om kostholdet! Du gjør nok lurt i å teste spelt alene slik at du enklere kan vurdere om det gir deg symptomer eller ikke. Begynn med små mengder, så kan du heller øke inntaket hvis du merker at du tolererer det. Det er absolutt litt av en jobb, men det er veldig verdt det!
Kjekt å høre at du likte müslien (eller granola, det er vel det det egentlig er :P)! Den kan fint lages uten lønnesirup. Er bananen moden nok, vil den alene gi godt med søtsmak. Jeg har faktisk laget to hele brett av denne i dag selv. Den smaker helt fantastisk til yoghurt naturell :)
Mvh
Julianne
Mmm – denne skal jeg lage i dag!
Bare lurte på om du bruker glutenfri havregryn fra AXA?
Jeg finner bare denne i store gryn og ser du bruker små i noen av oppskriftene dine?
Hei Monica! Så gøy, denne er veldig god :)
Jeg bruker vanlige lettkokte havregryn. Det er ikke nødvendig å bruke glutenfrie havregryn på lavFODMAP-diett, så fremt du ikke har diagnosen cøliaki og må unngå gluten :)
Mvh Julianne
Lagde denne i dag, FANTASTISK god! Denne kommer til å bli en ny frokostfavoritt. Ble tipset om bloggen din av ei venninne, etter å ha fulgt lav-fodmap dietten en stund og savnet gode oppskrifter på enkel og sunn mat. Endte faktisk med å kjøpe boka di også, da jeg syns bloggen inneholder så mange gode tips og oppskrifter. Jeg var akkurat kommet dit at jeg skulle begynne å reintrodusere matvarer igjen, og var kjempeusikker på hvordan jeg skulle gå fram. Der har bloggen din vært til god hjelp, og jeg begynner endelig (etter over ti år med plager) å kunne leve normalt igjen, uten å planlegge dagen ut fra nærmeste toalett. Dette har vært en skikkelig life-saver for min del!
Hei Ann-Kristin :) Så godt å høre at müslien falt i smak. Den er min favoritt også, det er krise om jeg er tom!
Jeg er så glad for å høre at magen din er i balanse igjen! YES! Bra jobbet, Ann-Kristin :) Lykke til med fortsettelsen!
Mvh Julianne
Denne var farlig god! Har måtte satt krukken litt høyt oppe i skapet for jeg tok meg selv flere ganger i å bare knaske :) Blir nok en favoritt her ja. Ellers er de knekkebrødene fra boken også en stor hit!
Vel, det er nok det eneste negative med denne granolaen – at den er avhengighetsskapende! Men godt å vite at det ikke er det verste man kan bli avhengig av :) Kjekt å høre at knekkebrødene også faller i smak :)
Mvh Julianne
Hei,
Jeg har akkurat kjøpt boken og skal straks igang med eliminasjonsuker.
Hva gjør jeg når jeg er allergisk mot nøtter og mandler, hva kan erstatte dette i f eks müsli?
Hei Kirsti :) Så hyggelig at du har kjøpt boken, jeg håper virkelig at du blir fornøyd og at magen din blir bedre. Erstatt nøtter og mandler med mer frø :-) Det er ikke noe problem, så lenge du har ca. samme mengde.
God helg! :)
Tusen takk for svar! Når det gjelder kokosmasse, er det forskjell på hva en kjøper?
Det er forskjell på kokosmasse, både når det gjelder sødme og varianter – men du kan fint bruke den du finner i butikken.
Mvh Julianne
Hei!
Takk for kjempefin blogg og kokebok, sistnevnte bruker jeg daglig på kjøkkenet!
Jeg har laget begge versjonene av granola som står i boken men har desverre blitt dårlig i magen av begge to og prøver å finne ut av hvorfor. Teorien min er at det kanskje er kokosoljen, da det står i monash-appen at for mye kokosolje kan påvirke gut motility (motilitet=bevegelighet). Har du noen erfaring med reaksjoner på kokosolje? Merket jeg bruker er Cocosa, kjøpt på helsekost.
Jeg syns begge granola-oppskriftene er kjempegode, så skal prøve på nytt med solsikkeolje og se hvordan det går, men tar imot tips med stor takk!
(Ps: Jeg blir ikke dårlig av banan, hverken overmoden eller umoden)
Hei Ida :) Takk for hyggelig kommentar. Kjekt å høre at du har god nytte av boken. Hvor mye granola spiser du per måltid og hvor ofte spiser du det i løpet av en dag? Det mest vanlige er å reagere på havregrynet om du spiser det i store mengder. Om du føler du reagerer på kokosolje, kan du enkelt finne det ut ved å bytte oljen til enten solsikkeolje (som du selv sier) eller rapsolje :)
Ha en god helg! Lykke til med testingen av granolaen!
Mvh Julianne
har du forslag til noe som kan erstatte valnøttene? Har allergi mot alle typer nøtter og mandler :(
Oi, leste visst ikke hele! Hehe
:)
Hei, etter å ha slitt med magen i mange år, har jeg endelig innsett at jeg MÅ over på FM-dietten. Jeg har akkurat begynt, og er utrolig takknemlig for både bloggen og boka di, en stooooor inspirasjon! Så takk for det! Lurer på en ting. Er jo endel oppskrifter med havregryn i, blant annet banan-granolaen. Jeg bruker i tillegg kjøleskapsgrøt og div bakst der det også er havregryn i oppskriften. Burde jeg da bytte ut vanlig lettkokt havregryn med glutenfri siden for mye av det vanlige kan trigge magen? Og er det viktig at den glutenfri er lettkokt? Takk så mye for svar. :)
Hei Lene :) Ja, du får gi dietten et forsøk! Godt spørsmål angående havre. Om du spiser mye havrebasert i løpet av en dag kan det raskt bli for mye og magen din kan reagere. Om du velger vanlige havregryn eller glutenfrie har ikke noe å si på lavFODMAP-diett, så det er nok ikke nødvendig. For å redusere inntaket av havre og FODMAPs i løpet av en dag kan du gå til innkjøp av hirseflak, bokhveteflak, quinoaflak eller risflak og erstatte en del av havregryna i oppskrifter med dette.
I stedet for å bruke 6 dl havre i denne (om du dobler oppskriften vel og merke) så kan du gjøre slik:
3 dl havregryn
1 dl bokhveteflak
1 dl hirseflak
1 dl quinoaflak
– var dette til hjelp? :-)
Julianne
Hei Julianne.
Vet du ca kcal innhold på en dl banangranola ??
Hei Lillian :) Banangranolaen inneholder ca. 375 kcal per 100 g.
Tusen takk :)
Hei ! Er det mulig å bytte ut lønnesirup med vanlig lys sirup?
Hei :) Jeg tror det skal gå bra, det har jeg ikke testet ennå! Lønnesirup kan forsåvidt sløyfes om du har søte bananer. Julianne :)
Hei. Kan en tilsette noe annet frukt en banan?
Hei Gunn! Jeg har ikke prøvd med annen lavFODMAP-frukt enn banan, men har tidligere (før lavFODMAP) laget müsli med most eple og pære som fungerer veldig godt. Jeg har foreløpig ikke prøvd denne med andre lavFODMAP-frukter.
Hilsen Julianne
Hei Julianne ?
Cathrine anbefalte meg bananmuslien, så jeg prøver meg på den nå. Den ser megagod ut! Gleder meg til den er ferdig.
Stor klem fra Charlotte
Hei Charlotte :D Håper bananmüslien falt i smak – den er folkets store favoritt ;) Håper alt er bra med deg! Klem fra meg :)
Sykt gode!!! Noen tips til bindestoff så disse kan brukes til litt større energibarer, som henger litt mer sammen?
Så kjekt å høre, May Linn! Du kan enten tilsette mer banan, eller tilsette egg i blandingen. Press ut i en form eller form energibarer med fingrene og stek i ovnen. De blir nok ikke sprø som granola, men gode blir de :) Lykke til! Fortell hvordan det går :D
Hvor mye kan man spise av dette i streng fase pr måltid?
Det er nok individuelt, men 2-3 store ss går bra for de fleste. Prøv deg frem :)
Lurer bare på om det skal være varmluft eller over og undervarme?
Gleder meg til å prøve denne oppskriften!?
Hei Signe! Jeg har brukt over- og undervarme, men du kan også bruke varmluft. Skru da ned temperaturen (ca. 160 grader) og la den steke litt lenger. Da unngår du at den blir plutselig brent :) Håper den faller i smak :D
Skal den virkelig stå i 45 min i ovnen med varmluft? Min begynte å bli brun allerede etter 15 til 20 minutter, Og det ble sprøtt og godt også.
Hei Elisabeth :) Ovner er forskjellige så det kan hende steketiden varierer. Bra den ikke ble brent, men skru ned temperaturen litt neste gang, så reduserer du sjansen for at den brenner seg. Den er best når den står litt lenger på lavere temperatur :) Bra den smakte godt :)
Denne går ned på høykant her i huset. Ungene elsker å gå spise rett fra glasset før og etter trening….det blir derfor fort tomt, for å si det sånn. Derfor lurer jeg på om det går an å lage bars av denne oppskriften??
Hei Hilde! Så kjekt å høre at den faller i smak :) Ja, jeg har prøvd å lage bars av den, og det gikk fint. Jeg tenkte på å lage tynne kjeks av den da jeg lagde den i går. Lettere å få den sprø da! Håper du prøver og at det fungerer ;) Hilsen Julianne
Supert! Hvor lenge steker du de da? Bruker du samme temp som på granolan?
Jeg husker ikke riktig hva jeg gjorde da jeg lagde barer, men brukte nok samme temperatur og stekte til de ble gyldne i fargen :) Prøv deg litt frem og følg med på prosessen underveis :)
Vi hadde ikke lønnesirup i huset, så vi brukte honning i stedet, og dette ble kjempegodt!
– Honning er vel sunnere enn sirup, men leste et sted at honning blir «ødelagt» ved høye temperaturer? Vet du noe om dette?
Kan for øvrig anbefale å prøve med vaniljeyoghurt eller havremelk til granolaen…
Hei Knut :) Beklager sent svar fra meg! Honning fungerer utmerket i denne granolaen, men jeg bruker lønnesirup fordi det er lavFODMAP i motsetning til honning som er høyFODMAP :) Jeg vet ikke hvordan honning endrer seg ved høye temperaturer, men det er ingen ulempe å steke granolaen på lavere temperatur over lengre tid. Nam, det høres veldig godt ut!
Hei :D
Skal begynne på streng fase på mandag og sitter og forbereder en ukesmeny. Takk for mange gode tips og oppskrifter. Kunne tenke meg å prøve denne granolaen, men usikker på banan? Skal ikke den være veldig umoden for at den skal være Lav Fomap?
Hei Carita! Spennende at du skal i gang :) Du kan fint spise litt av denne uten at FODMAP-innholdet blir for høyt. Lag den eventuelt med bananer som er passe modne. Jo modnere banan, desto høyere FODMAP-innhold. Lykke til og god bedring! Hilsen Julianne
Denne var syyyyyykt god!!! Spesielt på den laktosefrie yoghurten!
Jeg så i butikken at de hadde fått laktosefri yoghurt med blåbær og vanilje. Er denne lav fodmap vennlig?
Så godt å høre, Anne :D Dette er favoritten min også :) Ja, den laktosefrie yoghurten med blåbær og vanilje er lavFODMAP.
Kjempegod granola! Hadde ikke i lønnesirup, men ble knallgod selvom :)
Min ble ferdig etter 35 min. så 45-60 min er nok litt for lang steketid for mange…
Så godt å høre, Irina! Jeg bruker ikke alltid lønnesirup i selv, jeg tar heller på litt når jeg skal spise den :) Ja, steketiden varierer nok litt fra ovn til ovn, så det er viktig å følge med underveis :)
Jeg lagde en stor dose banangranola i helgen, himmel og hav så god den er! Startet nylig opp med lowfodmap kosthold etter lang tid med mageplager, og jeg er SÅ glad for at jeg fant bloggen din og ikke minst et hav med gode oppskrifter:)) Du gjør overgangen utrolig mye enklere ved å dele så mye tips, oppskrifter og ikke minst kokebøker. Denne granolaen kommer hvertfall til å bli en fast frokostfavoritt fremover, det er helt sikkert.
Hei Anna! Tusen takk for gode ord <3 Godt å høre at granolaen falt i smak! Den er en stor favoritt her i hus også :) God helg til deg!
Hei ?
Lurer på den banangranolaen.
Kokosoljen du bruker der det den samme som COCOSA?
Og får man kjøpt Lønnesirup i vanlig butikk?
Ellers tusen takk for Inspirerende å spennende oppskrifter ??
Hei Mona :) Ja, kokosolje kommer i mange ulike merker, og jeg bruker stort sett cocosa eller et billigere merke fra Life. Men når det er sagt, så bruker jeg stort sett rapsolje siden jeg spiser så mye av den. Det blir billigere på sikt ;) Lønnesirup får du kjøpt i vanlig butikk. Du finner den i avdelingen hvor du finner bakevarer som regel :) Håper oppskriften faller i smak! Hilsen Julianne :)
Da har jeg storkosa meg med denne fantastisk gode Granolaen?Den beste jeg har smakt!
Men den ble litt bløt…Har fulgt oppskriften,bytta på stekeplater å rørt flere ganger.Den er helt nydelig på smak ?Lurer på,er det slankende?
Hei Mona Anette :) Så godt å høre at den falt i smak! Prøv å stek den litt lenger neste gang, skru ned temperaturen slik at den ikke brenner seg. Den skal være sprø og god, ikke bløt :)
Om den er slankende eller ikke kommer helt an på mengden du spiser – men den er proppet med næring og fiber som kroppen har godt av :)
Hei ,Tusen takk for svar ?
Gleder meg til å lage en ny porsjon i helga ?
Hei. Er det mulig for deg å legge ut antall kcal denne granolaen inneholder pr 100gr? Og andre oppskrifter du legger ut? Jeg benytter mange av dine oppskrifter og ønsker også å gå noe ned i vekt.
Hei Marit :) Takk for innspill. Du kan regne ut næringsinnholdet i oppskrifter f.eks ved hjelp av https://www.kostholdsplanleggeren.no/ – jeg ønsker ikke å fokusere for mye på tall og kalorier her på bloggen (annet enn FODMAP-innhold selvsagt) :) Veldig kjekt å lese at oppskriftene er nyttige for deg! Mvh Julianne
Wow! Dette var syyykt godt. Veldig vanskelig å spise bare litt. Har lagd banangranola for første gang i dag, men det blir ikke siste gang. Dette må være super mat å ta med på turer, ferier og overnattinger. Og skikkelig digg som snacks. Spørsmålet er hvor lenge det holder seg, for gubben tar en neve hver gang han går forbi kjøkkenbenken. Hihi.
Tusen takk for nok en god oppskrift
Hilde Kristin – takk for herlig tilbakemelding :D Så lenge den er stekt helt sprø holder den seg lenge i en tett beholder. Hvor lenge vet jeg ikke dessverre, for den forsvinner fort her i hus også :D
Hei! Lurer på ca hvor lang holdbarheten på denne er? Siden det er banan i den.
Inga
Hei :) Den holder seg i flere måneder så lenge du steker den til den er helt tørr!
Lager ofte banangranolaen. Nydelig og et must i skapet her!
Idag brukte jeg oppskriften til å lage sprø og søte kjeks! Perfekt! Samme fremgangsmåte, bare la m skje på brettet og formet flate kjeks! Nommnommnomm!
Så genialt gro!! Tusen takk for at du deler med oss :D :D
Heii hvor kjøper du vaniljepulver?☺️Annen butikk enn meny
Hei :) Jeg kjøper det gjerne på helsekost eller på nett. En boks varer lenge!