Det geniale med taco er at ingrediensene ofte serveres i separate skåler. Det gjør at du enkelt kan styre unna «magebøllene» med mye FODMAPs og de du spiser sammen med, kan fråtse i løk og hvitløk uten at du må «ofre deg».

Men, taco er et kompekst måltid (tro det eller ei, hehe). Problemet oppstår gjerne i forbindelse med tilberedningen av «den norske tacoen». Taco kan tilberedes på flere måter, men for de fleste er nok den enkleste løsningen å kjøpe ferdig salsasaus og tacokrydder. Hvetetortillas er også et fast innslag hos mange på fredagskvelden. Løk, hvitløk og hvete er med andre ord  «magebøllene» i dette måltidet.

Lager du derimot tacoen din fra bunn, kan du enkelt lage deg et deilig tacomåltid uten å ende i magesmerter. Denne varianten havner også under kategorien sunn, bare for å gi deg nok en god grunn til å lage tacoen din fra bunn 😊

Begynn med salsaen, slik at smakene får tid til å sette seg før den skal nytes.

Tomatsalsa


Oppskriften gir 3-4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og melkefri

Ingredienser
10 cherry tomater eller 2-3 vanlige tomater
1/2 frisk rød chili 
2-3 stilker vårløk (grønn del) 
1 håndfull frisk koriander
1 ss limesaft
salt og pepper 

Slik gjør du
Finhakk ingrediensene og bland i en skål. Smak til med salt, pepper og lime og la salsaen stå i kjøleskapet mens du lager resten av tacoen. Er den for mild, ha i et dryss kajennepepper. Bruk gjerne stavmikser hvis du ønsker en glattere salsa.

Tacokjøtt


Oppskriften gir 3-4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og melkefri

Ingredienser
400 g kjøttdeig
1 ss spisskummin (bruk gjerne mer)
1 ss paprikakrydder
1 ts oregano
½ ts kajennepepper eller chiliflak (smak til)
salt og pepper (smak til)

1 dl kaldt vann 
½ ts maisenna 

Slik gjør du
Stek kjøttdeigen i en stekepanne før du tilsetter spisskummin, paprikakrydder og oregano. Bland sammen vann og maisenna i en liten skål og hell over kjøttdeigen. Rør godt til sausen tykner, spe evt. med mer vann om den blir for tykk. Smak til slutt til med kajennepepper, salt og pepper.

Magevennlig tilbehør


Noen av råvarene har mengdeanbefaling som står i parentes. Jeg anbefaler å basere måltidet på råvarene som står først, så velger «krydrer» du tacoen med litt av råvarene som har en mengdeanbefaling per måltid. Da unngår du at totalmengden FODMAPs blir for stor per måltid 😊

Tacoskjell

Tortillachips, salt

Hjertesalat som tacoskjell

Baby leaf salat

Crispy salat eller annen grønn salat

Paprika

Agurk

Tomat

Vårløk, grønn del

Hvitost

Laktosefri rømme

Frisk koriander

Mais, hermetisert (lavFODMAP inntil 75 g per måltid)

Fersk ananas (lavFODMAP inntil 140 g per måltid)

Hermetisert ananas (lavFODMAP inntil 90 g per måltid)

Mango (lavFODMAP inntil 40 g per måltid)

Jalapeno (lavFODMAP inntil 15 g per måltid)

Avocado (lavFODMAP inntil 30 g per måltid)

Syltet rødløk (prøv deg fram her, men start forsiktig)

Håper det smaker!

Julianne 💗