Ingenting er som ei god, varmende suppe nå som høsten har meldt sin ankomst. En lavFODMAP-suppe er ikke alltid like enkelt, spesielt siden grunnbasen i mange oppskrifter er løk og hvitløk. Det har derfor blitt litt mindre suppespising de siste årene, men jeg har funnet meg et par favoritter. Noen av dere har kanskje prøvd den enkle tomatsuppen eller for eksempel gulrot- og ingefærsuppen fra min første bok? Nå har jeg en ny favoritt å variere med og det er en nydelig minestronesuppe! Jeg har i litt quinoa, som jeg virkelig synes gjør susen. Doble eller triple oppskriften og inviter familien eller vennegjengen på sosialt suppe-samvær :-) Her er oppskriften!
Minestronesuppe
Oppskriften gir 2–3 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri, melkefri
For glutenfri sørg for å velge en glutenfri, lavFODMAP buljong eller bruk hjemmelaget kraft
Ingredienser
2 ss hvitløksinfusert olje eller rapsolje
2 gulrøtter
2 poteter
1 paprika
1 stangselleri
½ dl oppskåret vårløk (kun det grønne)
½ rød chili
400 g hakkede tomater
5 dl vann
Buljong/fond uten løk og hvitløk (f.eks Touch of Taste Kylling) eller hjemmelaget kraft
½ dl ukokt quinoa eller hel bokhvete
salt og pepper
100 g bacon
frisk persille
Slik gjør du
Klargjør grønnsakene ved å kutte gulrot, potet, paprika og stangselleri i mindre biter. Grovhakk det grønne av vårløken og finhakk chili.
Ta fram en medium stor kjele og lag hvitløksinfusert olje. Surr grønnsakene i et par minutter i oljen og tilsett hakkede tomater, vann og fond. Skyll quinoa godt før du tilsetter den i suppen. Kok suppen til grønnsakene er møre og quinoa er ferdigkokt. Mens suppen koker steker du bacon. Tilsett baconet mot slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper. Server suppen med frisk persille.
Håper det smaker!
Julianne 💗
Denne var skikkelig god. Lagde den i går uten quinoa og bacon, og har deilig restelunsj i dag.
Endelig en «tomatsuppe» jeg lager fra bunnen av, som smaker digg.
Anbefales!
Så kjekt å høre, Kari :) Takk skal du ha!
Vi lagde denne i går vi også, uten bacon og quinoa, men med bokhvete og rester fra lørdagens tacokjøtt. Nydelig :)
Litt om prosjektet Oppskriftsutfordringen : Dette er en slags stafett for matbloggere. Hver maned er det en ny matblogger som har stafettpinnen, dvs. at h*n utfordrer andre matbloggere. Denne maneden er det Thomas fra Kokebloggen som har stafettpinnen og hans utfordring er altsa italiensk mat. For meg passet dette ekstra bra siden jeg drar til Italia i begynnelsen av april. Sjekk ut apningsinnlegget til Thomas der han har skrevet mye informasjon om italiensk mat. Dette er super viten, enten du folger lavFODMAP eller ikke!
En nydelig suppe, jeg bruker bokhvete og litt kjøttdeig i :)
Så hyggelig å høre, Grete :D
Denne suppen var kjempe god! Blir så inspirert av å lese bloggen din og bøkene dine, og ikke minst et spennende foredrag forrige lørdag! :)
Hei Mina! Så hyggelig å høre :D Kjekt at du tok turen på lørdag som var :D
Denne var helt nydelig!! Laget en stor porsjon i dag, og har god nattevaktsmat de to neste nettene!! Tusen takk for gode oppskrifter og gode råd, Julianne! Er så glad for å ha oppdaget siden din!
så hyggelig å høre, Aud! Det er varmende å høre at du setter pris på arbeidet mitt :) Ps. denne suppen lagde jeg til middag i går også! :D Ha en fin torsdag!
Jeg ser du har stilkselleri i oppskriften. Det står vel på «unngå-listen», eller…? #forvirret
Hei :) Stangselleri er moderatFODMAP inntil 19 gram (en stilk) per måltid. I denne suppa har jeg én stang fordelt på ca. fire porsjoner noe som absolutt er innafor med tanke på FODMAPs, og som gir en deilig smak :) Husk at det er mengdene som avgjør hvor mye FODMAP du får i deg. Bruk gjerne råvarer listet som moderat som «krydder» i lavFODMAP-matlagingen, men ikke kombiner for mange moderatFODMAP-matvarer i et og samme måltid. Håper det var oppklarende :)
Takk, det var det! Jeg har laget suppen, og den var veldig god :) Liker også å ha litt stilkselleri i pastasaus, særlig når jeg må kutte ut løk og hvitløk. Det er vel det som savnes mest (og som blir verst om det spises!). Godt at det finnes noe som kan brukes moderat :)
Så kjekt å høre :) Ja, den stangsellerien utgjør mye i en saus eller suppe. Jeg bruker det for lite i pastasaus, så det skal jeg begynne med :D Takk for påminnelsen :) Ha en fin dag! Hilsen Julianne
Hei. Er det noen grunn til at du bruker maggi fond? Er den på noen måte bedre enn andre typer buljong/kraft?
Hei :) Jeg bruker den fordi den er uten løk og hvitløk, men Maggi er ikke mitt førstevalg. Jeg foretrekker Fond fra Touch of Taste som har noen varianter uten løk og hvitløk, blant annet: kyllingfond, kalvefond, oksefond og fiskefond. Touch of taste har også kortere ingrediensliste enn Maggi – noe jeg setter pris på :)
Denne var nydelig god! Til og med mannen (som ikke trenger spesialmat) sa det var den beste suppa han har smakt.
Wow, så utrolig kjekt å høre, Yvonne! Takk for tilbakemelding :) :)
Heia!
Takk for superfin blogg.
Har kjøpt buljong/fond av merke Touch of Taste Kylling (glass). Hvor mye av dette anbefaler du å ha i suppa?
Hei du :) Jeg har i 2-3 ss etter smak, så prøv deg litt fram :) God påske til deg!
Går det ann å fryse den ned og evt bare steke bacon og tilsette urter når jeg tar opp porsjonene?mvh
Hei Jeanett :) Ja, det kan du. Du kan også tilsette bacon eller annet kjøtt når du lager suppen og fryse det også. Da blir det egentlig bare å varme den opp og evt. tilsette friske urter om du vil :) Denne er så god!
Hei! Jeg er på jakt etter mer vegetarmat på lavfodmap-dietten. Ofte lager jeg mine egne varianter av vegetarmat og erstatter ingredienser som er høyfodmap med andre som er lavfodmap. Er derfor veldig takknemlig for mange av oppskriftene du legger ut og som jeg kan gjøre vegetar (suppa trenger jo ikke bacon). Samtidig er det et problem som alltid oppstår; å finne grønnsaksbuljong uten løk. Jeg ser du over nevner touch of taste, men jeg kan ikke se at de har en grønnsaksbuljong. Den har jeg i hvert fall ikke funnet i butikk enda. Har du noen gode tips til meg til hvilken type buljong jeg kan bruke i vegetarmat?
Hei Lene :) Så bra! Mange av oppskriftene kan helt klart lages vegetariske, og den nyeste boken min Tarmstyrkende lavFODMAP inneholder faktisk flest vegetariske oppskrifter (bruker en del egg da) :) Ja, grønnsaksbuljong uten løk har jeg ikke sett dessverre, så her vil jeg anbefale deg å lage hjemmelaget grønnsakskraft uten løk eller bruke tørket krydder og friske urter i matlagingen :) Hilsen Julianne