Har du plukket mye blåbær i år? Jeg har fremdeles årets blåbærtur til gode, men gleder meg til å rømme inn i Oslos skoger for litt blåbærterapi! Men først må jeg tømme fryseren for fjorårets fangst og da er denne magevennlige blåbærpaien suveren. Denne paien er nydelig med andre bær også – prøv for eksempel med jordbær, bringebær eller rabarbra.
Smuldrepai med blåbær
Oppskriften gir 3-4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri
For glutenfri velg glutenfrie havregryn
For melkefri velg melkefritt smør eller kokosolje
Ingredienser
500 g blåbær (eller andre lavFODMAP-bær)
ca. 50 g sukker
1 ss potetmel
Smuldrelokk
75 g havregryn
75 g rismel
50 g sukker
100 g mykt smør
1 ts kanel
Server gjerne med laktosefri gresk yoghurt eller laktosefri vaniljeis
Slik gjør du
Sett ovnen på 200 grader og ta fram en paiform eller en ildfast form. Bland bær, sukker og potetmel i en bakebolle. Fordel bærblandingen jevnt i paiformen.
Bland deretter ingrediensene til smuldrelokket. Bruk hendene og kna deigen godt sammen. Fordel smuldredeigen over bærene. Stek paien midt i ovnen i ca. 20 minutter til lokket er gyllent. La paien avkjøle seg litt før servering. Prøv sammen med laktosefri gresk yoghurt – en nydelig kombinasjon!
Håper det smaker!
Julianne 💗
Hei Julianne! Har du prøvd Schär sine glutenfrie hamburgerbrød, eller vet om disse er lavfodmap? Ingredienslisten er; vann, risstivelse, rismjöl, maisstivelse, hirsmjöl, sukker, æble fibrer, fortykningsmiddel: hydroxipropylmetylcellulose, lupinprotein, gjær, solrosolja, salt. Kan indeholde spor af soja. LAKTOSFRI. VETEFRI.(hentet fra deres hjemmeside). Eventuelt, hva har brukt som hamburgerbrød? :-)
Trine
Hei Trine :) De er ikke så verst! Det eneste som kan skape trøbbel er eplefiber. Det kommer selvsagt an på hvor mye brød du spiser :) Jeg spiser som regel burger uten brød eller som lager jeg en variant som ligner på «frørundstykker uten mel» (bare uten så mye frø). Frørundstykkene egner seg også som hamburgerbrød :)
Hilsen Julianne
Jeg har ikke rismel tilgjengelig akkurat nå og fikk lyst å prøve meg på dette! Har du et alternativ som går an å brukes isteden? Quinoamel? Havremel?
Hei Karoline :) Ja, prøv quinoamel, havremel eller speltmel om du tåler gluten. 75 gram spelt er ikke mye, så det vil gå bra med hensyn til FODMAP i denne oppskriften :) Håper den smaker!
hei, jeg fikk utrolig vondt i magen da jeg prøvde meg på havregryn i vaffelrøre… har du forslag til en alternativ blanding med tørre ingredienser?
mvh Hege Valand
Hei Hege :) Om du er sikker på at det var havregrynene i vaffelrøra som ga deg plager, kan du prøve å bytte ut havregryn med annen tørrvare, som f.eks bokhveteflak, hirseflak, quinoaflak eller mel av samme lavFODMAP-kornvarer.
Mvh Julianne
Hei Julianne :)
Går det greit å lage denne kvelden før? Også evt. gi den en liten oppvarming i stekeovnen før servering?
Hei Karianne :) Joda, det går nok fint, men den er aller best nystekt! Et tips er jo å lage den klar dagen før, men steke den like før servering :) Håper det smaker :D
Hvilken type rismel bruker du? Og hvor får man tak i det?
Hei :) Jeg bruker som regel rismel fra Det Glutenfrie Verksted, som jeg kjøper på Coop Mega :) Se etter det i allergiavdelingen eller der de har mel/baking.
Ellers finner du også rismel i helsekost :) Hilsen Julianne
Er det en grunn til at 50g sukker står nevnt 2 ganger i oppskriften?
Hei Elisabeth :) Ja, det er sukker i blåbærblandingen og sukker i smuldretoppingen :D Håper det smaker!
Hei. Kan man bruke glutenfri lys bakemiks fra Toro istedet for rismel?
Det går helt fint, Anita :)