Denne måneden fokuserer vi på IBS og viktigheten av fysisk aktivitet som del av behandlingen for et bedre liv med kroniske mage- og tarmplager. Det er 6. April og dag 6 av ”IBS awareness month, 2016”! Jeg må si jeg er så imponert over alle dere som bestemte dere for å være med på 30-30-30 utfordringen på Facebook! Jeg gleder meg til å se de fine bildene og statusene dere legger ut etter endt treningsøkt hver eneste dag. Dere motiverer og inspirerer meg – og jeg håper dere føler det samme. Hvordan synes dere at det har gått så langt? :)

Som dere vet, har jeg praksis som kostrådgiver ved Klinikk for Alle, hvor jeg hovedsakelig jobber med IBS-pasienter. Siden mye tyder på at daglig mosjon har en positiv effekt på mage- og tarmplager, spør jeg alltid mine pasienter hvordan det står til med fysisk aktivitet under førstegangskonsultasjonen. På det tidspunktet er de fleste inne i en dårlig periode, og forteller meg at mageplagene tar så mye energi og krefter at de ofte ikke orker å bevege seg mer enn de må. Dette kjenner jeg meg veldig igjen i. Når magen krangler, stjeler det selvsagt mye overskudd. Et overskudd man trenger for å komme ut av den onde sirkelen man har havnet i.

Så hvordan skal man komme seg ut av denne onde sirkelen? For min del, hjalp kostholdsendringene meg på rett spor. Selv om jeg tvang med selv på trening selv med dårlig mage, var treningen mer ”pain enn gain”. Jeg tenkte at jeg i det minste holdt formen ved like den dagen jeg ble frisk fra disse magegreiene. Da jeg oppdaget lavFODMAP-dietten og gjorde noen kostholdsendringer, tok magen mindre og mindre fokus og jeg fikk et overskudd som gjorde at jeg kunne yte mer på trening og i hverdagen. Dette er en tydelig trend hos mine pasienter som responderer godt på lavFODMAP-dietten også. Med en mer pålitelig fordøyelse, mindre luft i magen, mindre oppblåsthet og mer energi er det lettere å komme seg ut på tur, på et treningssenter eller gjøre andre aktiviteter som man har savnet og har glede av.

12928155_1702936489923053_7051696446210027392_n
Å praktisere yoga kan ha en positiv effekt hos oss mennesker med IBS :-)


I løpet av denne måneden har jeg har jeg lovet dere flere innlegg om trening og IBS. Jeg kommer til å få god hjelp av min kollega Erlend Øystese Mæland ved Klinikk for Alle. Han jobber som osteopat og har mye kunnskap om mage- og tarmproblematikk, samt lang erfaring som personlig trener. Vi håper å kunne gi dere noen gode tips som motiverer til en mer aktiv hverdag! :-)

Les også: 5 råd for å komme i gang med treningen! 


Ikke glem å puste med magen <3

Klem, Julianne