I dag vil jeg dele en populær oppskrift fra boken min Godt for Magen. Grunnen til at de har blitt så populære er nok fordi de virkelig møter manges behov. Les her: de er næringsrike, enkle å lage og smaker nydelig. I tillegg er de lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og kan enkelt lages melkefri. De er også fri for gjær! Så trekk opp ermene, her er det bare sette i gang å bake 😊
Enkle rundstykker med gulrot og gresskarkjerner
Oppskriften gir 12 stk
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri, melkefri og gjærfri
Ingredienser
1 ss fiberhusk
5 dl lunket vann eller valgfri lavFODMAP-melk
3 ss rapsolje
1 ts salt
50 g revet gulrot
150 g bokhvetemel
150 g fullkornsrismel
150 g havregryn
4 ss gresskarkjerner
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Bland fiberhusk og lunket vann i en bakebolle og la svelle i ca. 5 minutter. Pisk godt sammen før du tilsetter revet gulrot, olje og salt.
Pisk opp blandingen nok en gang før du tilsetter mel, havregryn og frø. Bruk hendene og elt deigen godt.
Ha deigen på kjøkkenbenken og form to «pølser». Del hver del i seks biter og form til rundstykker (det blir ikke så klissete om du har litt vann på hendene) og fordel dem på stekebrettet.
Stekes midt i ovnen i cirka 45 minutter eller til de er gyldne i fargen og du kan høre en hul lyd når du banker på undersiden av rundstykkene. Avkjøl på rist før du skjærer i dem. Nytes med godt pålegg :)
Noen tips!
⭐️ Du kan bytte ut bokhvetemel og fullkornsrismel med annet lavFODMAP-mel
⭐️ Rundstykkene egner seg godt til frysing!
Håper det smaker!
Julianne 💗
Kan man bytte ut fullkornsrismel med for eksempel mandelmel, kokosmel eller sesammel? Jeg må være litt forsiktig med karbohydrater ? Du er så utrolig flink. Takk for at du deler så mye med oss og hjelper så mange der ute med ibs.
Hei Linn :) Takk for hyggelig kommentar! Du kan prøve å bytte ut melsortene, men jeg vet ikke hvordan konsistensen blir. Kokosmel er høyFODMAP om du tar hensyn til det ;)
Et alternativ med mindre karbohydrater er melfrie frørundstykker: https://lyngstadernaering.no/2015/05/26/melfrie-frorundstykker-lavfodmap/ De er også veldig gode!
Ja stemmer. Det glemte jeg heLtd. Takk for at du passer på ?
hehe, selvfølgelig :)
Hei!
Kan du gi næringsinnhold på disse?
Skulle gjerne visst særlig hvor mye proteiner det er i de:)
På forhånd takk!!
Hei Synne! Her kan du regne ut næringsinnholdet i rundstykkene 😊 https://www.kostholdsplanleggeren.no/ Mvh Julianne
Hei. Ikke noe hevemiddel?
Berit
Ikke noe hevemiddel :)
Hei :)
skal der ikke noe hevemiddel i ?
Hei du! Hehe, mange som spør om dette. Nei, du trenger ikke det i disse :)
Har laget disse flere ganger og der er så gode! Har alltid noen i fryseren, å når det blir tomt lager jeg ny runde :-D Takk, for mange fine oppskrifter!
Hei Tanja! Takk for hyggelig tilbakemelding, det er kjekt å høre! :D
Hei!
Først og fremst vil jeg bare takke deg for alt arbeidet du har lagt i det å skulle følge lav FODMAP kost. Jeg har slitt i flere år, og hatt utrolige smerter. Da legen foreslo denne dietten, endret livet mitt totalt. Endelig går jeg ikke rundt med oppblåst mage, og endelig er jeg smertefri. Jeg merker en utrolig stor forskjell bare på en uke. Så og si alt har jeg lært gjennom bloggen din, og alt er kjempe nyttig.
En ting jeg finner litt utfordrende er å skulle være på butikken å handle. Jeg klarer ikke helt forstå hvilke stoffer jeg skal lete etter i innholdsbskrivelsen om produktet har høy FODMAP. Derfor ender jeg med å bruke lang tid på butikken fordi jeg søker opp omtrent alt innhold. Hvordan klarer du å se om det er fritt for høy FODMAP?
Igjen – tusen hjertelig takk for alt du har bidratt med via bloggen din. Det har vært til stor hjelp. Ønsker deg en riktig fin dag videre :-)
Hei du :) Takk for gode ord – og veldig godt å høre at du har funnet en løsning som fungerer for deg! Stå på videre.
Ja, det er utfordrende å handle matvareprodukter i butikken i starten, siden det er mye å ta hensyn til. Det kommer til å bli enklere etterhvert som du får mer kunnskap om hvilke matvarer som er høy, lav og moderat FODMAP – så slipper du å bruke så mye tid på å slå opp hver enkelt ingrediens. Jeg ser først og fremst etter om produktet inneholder mye av høyFODMAP-matvarer, som løk, hvitløk, mye hvete, melk, honning, eple, dadler osv. Deretter ser jeg om produktet kan inneholde noen tilsatte fibre som eplefiber eller sukkerroefiber som også kan trigge plager. I noen produkter må jeg også se om søtstoffet er OK – som f.eks blir tilsatt i sukkerfrie yoghurter/sjokolademelk osv. Produkter inneholder ofte ofte andre stoffer også som fortykningsmiddel, fargestoffer og konserveringsmidler også, men det trenger vi ikke tenke på i forbindelse med FODMAP. Om du har et produkt som du er usikker på, kan du kopiere inn ingredienslisten til meg her på bloggen så kan jeg hjelpe deg å vurdere produktet.
Når det er sagt, anbefaler jeg å lage mest mulig mat fra bunn slik at du har større kontroll over hva du spiser. Erfaringsmessig er det det som gir best resultater på sikt ved IBS og for helsen generelt :)
Håper dette var til hjelp! Stå på videre :D
Mvh Julianne
Hei :)
Kan man bytte ut fullkornsrismel med vanlig rismel?
Hei :) Ja, det kan du! Mvh Julianne
Hei Julianne!
Jeg har laget disse rundstykkene hver onsdag og søndag i maange måneder, de er helt nydelig! Men, har du prøvd å lage brød istedenfor rundstykker av denne oppskriften?
Jeg er ikke så glad i surdeig smaken ?
Hei Cathrine :) Så hyggelig å lese!! Jeg har ikke prøvd å lage de som brød selv, men det vil fungere utmerket tenker jeg :) Du trenger bare litt lenger steketid! Del gjerne hvordan det går om du prøver :D
Jeg opplever ofte at rundstykkene ikke er helt ferdige selv om jeg steker de lenger. Bruker du varmluft eller over/under-varme?
Veldig gode rundstykker forresten :D
Hei Adele! Hmm. Jeg bruker over og undervarme. Disse blir veldig saftige, så det kan hende de oppleves som litt rå sammenlignet med annen brødmat? Prøv å lag dem litt flatere og se om det hjelper :) Kjekt å lese at de faller i smak :D Julianne
Takk for svar, da skal jeg prøve det :)
Hei! Kan man bruke noe annet enn rapsolje hvis ikke man har akkurat det tilgjengelig? :)
Hei Ida :) Du kan helt fint bruke en annen olje i disse rundstykkene. Olivenolje f.eks :) Hilsen Julianne
Heija, de rundstykkene ser nydelige og jeg fikk så lyst og lage de. Hvilken raspe har du brukt, stor eller liten rasp ?
Hei Silje :) Disse er enkle og gode! Jeg rasper gulroten ganske grovt, men her kan du velge selv :D Håper det smaker!