Bakst laget med surdeig og spelt er lavFODMAP. Dette gjelder heldigvis ikke bare brød, men også andre bakervarer som for eksempel disse bollene. Søndag er det fastelavn, så i dag får du oppskrift på mine magevennlige fastelavnsboller 😊
Fastelavnsboller av surdeig og spelt
Oppskriften gir 12 boller
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri
For melkefri bytt ut laktosefri melk med mandelmelk og smør med melkefritt smør
Dette trenger du
Surdeigsboller av spelt (se egen oppskrift)
Krem
1 kartong laktosefri fløte
1-2 ss sukker eller annen søtning
Bringebær
Ferdigkjøpt bringebærsyltetøy eller prøv bringebærsyltetøy med chia
Slik gjør du
Start med å bake boller. Vil du ha nystekte boller på søndag, kan du begynne prosessen lørdag morgen (sett fordeigen lørdag morgen, sett selve deigen ettermiddag/kveld, la heve i kjøleskapet over natten, etterhev søndag og stek søndags ettermiddag).
Når bollene er avkjølte, lag bringebærsyltetøy og pisk laktosefri fløte til krem ved hjelp av en miksmaster. Smak til med søtning. Skjær bollene i to og dander med bringebær i bunn og krem på toppen. Pynt gjerne med et dryss melis 😋
Håper det smaker!
Julianne 💗
Hei!
Ser at du nevnte noe om en ferdig surdeigsstarter man kunne kjøpe i butikk, er denne eventuelt lav-fodmap vennlig?
Hei Majken! Idun har en ferdig surdeigsstarter som du finner i kjøledisken ved siden av fersk gjær (i noen butikker). Den er basert på hvete, men når du baker med spelt så blir baksten lavFODMAP :)
Er Emmer mel lavFODMAP?
Hei Anja :) Emmer er listet som høyFODMAP.
Hei. Om en kjøper den ferdige fra Idun. Går en rett på steg to da og bruker den som «oppfrisket surdeigsstarter» eller må jeg igjennom trinn 1 med den også? Gleder meg til å prøve disse :)
Hei Kine Frisk gjerne opp starteren fra Idun også. Den er ikke alltid like full av liv når den kommer rett fra butikkhylla! Så gjennomføre steg 1 for best mulig resultat. Lykke til og så håper jeg bollene faller i smak :)