Focaccia er overraskende lett å lage og er nydelig tilbehør til supper, gryter, på tapasbordet eller servert med magevennlig pålegg.
Denne oppskriften er inspirert av oppskriften til dyktige Martine som driver Skikkebekk Surdeig, hvor jeg har byttet ut hvetemelet med speltmel for lavest mulig FODMAP-innhold.
Tips! Om du følger en forenklet lavFODMAP-diett og ikke har kommet i gang med surdeigsbaking ennå, så kan du bake denne med 1 ts tørrgjær isteden for surdeigsstarter.
Focaccia av surdeig og spelt
Oppskriften gir 1 focaccia
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
Ingredienser
300 g vann
10 g olivenolje
75 g boblende surdeigsstarter
10 g salt
375 g siktet speltmel*
*bland gjerne i sammalt speltmel for en grovere variant.
Slik gjør du
1. Sørg for at du har matet surdeigsstarteren din før du setter deigen. Den bør boble godt og være klar for baking – ta flytetesten: 1 ts starter i et glass vann, flyter starteren er den bakeklar og full av bobler.
2. Mål opp vann, olivenolje, surdeigsstater og salt i en bakebolle. Bland godt sammen slik at saltet løser seg opp i væsken.
3. Bland i melet og kna sammen til en fin deig. Denne deigen skal være ganske klissete og løs – vent 1 time.
4. Strekk og brett deigen ved å ta tak i ytterkantene av deigen og brette den inn mot midten. Vent 1 time til.
5. Gjenta strekk og brett og la stå en time til.
6. Finn fram en ildfast form på ca 20 x 30 cm og dekk den med bakepapir.
7. Legg deigen i den ildfaste formen og dekk formen med plastfolie eller lignende.
8. La deigen heve på kjøkkenbenken i ca. 10 timer, gjerne over natta.
Nå er focacciaen klar til å stekes!
9. Sett stekeovnen på 225 grader over og undervarme.
10. Mens ovnen varmer seg opp kan du toppe focacciaen din med det du ønsker.
11. Hell over litt olivenolje, og bruk fingrene til å lage små hull i focacciaen. Her vil du se at boblene i deigen popper opp – et nydelig syn!
12. Jeg toppet min med litt flaksalt, tørket rosmarin og delte cherrytomater.
13. Stek focacciaen midt i ovnen i 25 – 35 minutter (følg med, jeg opplevde at min trengte 35 minutter i ovnen)
14. Avkjøl på rist og nyt!
Håper det smaker!
💗 Julianne
Hvilken temperatur skal vannet ha? Og gjelder dette all surdeigsbaking?
Hei Elin :) Når baksten hever på kjøkkenbenken bruker jeg gjerne kaldt (ikke iskaldt) vann i deigen – hever jeg i kjøleskapet (kaldheving) bruker jeg lunket for å sette prosessen i gang litt raskere. Det er ingen fasit, men min erfaring er at dette fungerer godt :)
Kan denne lages på ettermiddag/kveld, settes i kjøleskap over natten før hevingen på 10 timer på benken?
Hei :) Ja, når du hever i kjøleskap, kan det være fint å la den heve et par timer på kjøkkenbenken først. Da kommer deigen litt i gang! Ikke sikkert du trenger å la den heve hele 10 timer på benken dagen etter etter en natt i kjøleskapet (den hever der også, bare saktere), det kan hende smaken blir litt for syrlig da – men dette er jo smak og behag :)