Har du en sensitiv mage og føler du reagerer på vanlig brød, kan det hende surdeigsbrød av spelt er noe for deg. Spelt har generelt et lavere innhold av FODMAPs (fruktaner) enn hvete, rug og bygg, men baker du med surdeig blir brødet enklere å fordøye. Det er blant annet fordi bakteriene i surdeigsstarteren livnærer seg på fruktaner i speltmelet under heving – noe som gjør at FODMAP-innholdet i brødet blir lavt og brødet blir mildere for sensitive mager. Har du en surdeigsstarter vil det derfor åpne seg opp utrolig mange muligheter for deg – gjør et søk på bloggen, så finner du mange gode, magevennlige oppskrifter laget på surdeig og spelt 😊

Surdeigsstarter av spelt


Gir en surdeigskultur du kan ta vare på i mange, mange år framover!

Dette trenger du
Et glass med et løst lokk eller et norgesglass eller lignende uten strikk.
5 ss økologisk sammalt spelt
Lunket vann

Slik gjør du

Dag 1-3
Bland mel og nok lunket vann til det blir en tykk pannekakerøre i et glass. Legg lokket på glasset og la blandingen stå uforstyrret i 3 dager i romtemperatur, til det danner seg små bobler i melblandingen.

Dag 3
Om det ikke har dannet seg små bobler i blandingen nå, lar du det stå i en dag til. Ser blandingen bra ut, gjør du dette: fjern 2/3 av blandingen (kastes eller brukes i f.eks vaffelrøre). Tilsett litt mer vann og mel til den gjenværende tredjedelen til konsistensen er som tykk pannekakerøre. Sett lokket på glasset igjen og la stå til neste dag.

Dag 4, 5 og 6
Vent til det er kommet en god del små bobler i melblandingen, så gjentar du prosessen fra dag 3 (fjerner 2/3 og tilsetter mer vann og mel) en gang per dag de neste to dagene.

På dag 6 skal surdeigsstarteren din være klar til å bakes med.

En ferdig surdeigsstarter skal dufte friskt og godt og ha mange bobler i seg. Surdeigsstartere dufter forskjellig utfra hvilken melsort du bruker. Jeg synes min surdeigsstarter av spelt dufter godt av grønt eple.

Mat surdeigsstarteren din minst én gang i uken – også om du ikke baker med den 😊

Jeg oppbevarer surdeigsstarteren min et glass med lokket skrudd på i kjøleskapet når jeg ikke bruker den. Dagen før baking, tar jeg den ut av kjøleskapet og lar den stå i romtemperatur for å våkne og bli klar til baking. 

Les kommentarfeltet for spørsmål og svar 😊

Lykke til!

Julianne💗