I går hadde jeg min gode venninne Renate over for lunsj. Hun driver nettsiden revmat.no og fokuserer på kosthold og ernæring i forbindelse med leddplager og revmatisme. Renate deler oppskrifter, råd og tips for et betennelsesdempende kosthold (I tillegg til at hun tar nydelige bilder) – ta dere en titt!
I anledning lunsj-date/matblogg-date valgte vi å lage en lunsj som både var mage- og revmatikervennlig og valget falt på fylte bokhvetepannekaker.
Visste du at bokhvete faktisk ikke er et kornslag, men en urt? Bokhvete er glutenfritt, selv om navnet kan få en til å lure. Det er også rikt på proteiner og mineraler og egner seg godt i salater (hel bokhvete), i grøt og ikke minst i pannekaker. Jeg ble veldig overrasket over hvor likt bokhvetepannekaker smaker vanlige pannekaker! De var rimelig enkle å steke også.
Bokhvetemel får du tak i i de fleste dagligvarebutikker, men spesielt de velassorterte.
Bokhvetepannekaker
Oppskriften gir 2-3 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri og laktosefri.
For melkefri, bruk mandelmelk og olje isteden for smør
Ingredienser
6 dl laktosefri melk/mandelmelk
2 egg
2,5-3 dl bokhvetemel
2 ss smeltet smør/olje
0,5 ts salt
Slik gjør du
Ha egg og melk i en bakebolle og visp godt sammen. Bland deretter i bokhvetemelet, smør og salt. La gjerne røra stå å svelle litt før du setter i gang med stekingen. Ha litt fett i stekepannen til den første pannekaken og stek pannekakene på medium varme.
Fyll pannekakene med det du har lyst på; FODMAP-vennlige grønnsaker og salat, ren kokt skinke, spekeskinke, kylling, laks eller nyt en søtere variant med banan, peanøttsmør eller friske bær!
Bare fantasien setter grenser for hva du kan fylle disse godsakene med. Vi fylte disse med ruccola, cherrytomater, paprika, agurk, vårløk (kun det grønne) og stekt kyllingfilet krydret med salt og pepper og en nydelig karridressing som virkelig gjorde hele måltidet! Oppskrift på dressingen finner du her!
Håper det smaker!
Julianne 💗
Disse ser bare så gode ut! Dette er jo perfekt fyll, blandingen med ruccula og kylling, så godt! Disse står høyt på listen over «fremtidige» måltider :-)
Tusen takk! Det var et herlig måltid, Karoline! Selv synes jeg at karridressingen gjorde hele retten :D
Hjartans takk for særdeles lokkande oppskrifter som du deler så generøst! Eg har boka di heime, men no er eg på ferie og saknar den mykje. Då er det utruleg fint å finne nokre oppskrifter frå deg på nettet!
Ferien er redda!
Hei Aud, så hyggelig å høre! Tusen takk for gode ord 🥰 Her finner du mange oppskrifter vet du, bare å bruke søkefeltet om det er noe spesielt du er på jakt etter! God ferie 💗
Lagde disse pannekakene idag, fantastisk ide – Nydelig!:) Du har mange gode oppskrifter altså. Lett og godt både i munnen og resten av «systemet»!
Takk for koselig kommentar, Maria Birthe! Kjekt å høre at du liker oppskriftene mine. Jeg setter stor pris på tilbakemeldinger, som du vet ;)
Klem fra meg!
Hei! Lagde disse pannekakene idag, med karridressing selvfølgelig, og det er nok noe av det beste jeg har spist på lenge! Tusen takk for god oppskrift, kommer nok til å bruke denne siden en del, ettersom jeg prøver å legge om kostholdet til litt mer «Lav FODMAP».
Hei Ingvild, takk for hyggelig tilbakemelding :)
Lykke til med kostomleggingen!
Mvh
Julianne
Hei! :) Først vil jeg bare si at bloggen og boken din er helt fantastisk, og til stor hjelp for en som nettopp har startet opp på dietten. Jeg forsøkte å lage disse pannekakene i dag, men jeg følte de ble veldig tunge i forhold til slik pannekaker bør være. Har du noen tips mot dette? De var også mye mørkere enn dine på bildet, så jeg lurer på om jeg kan ha brukt grovt bokhvetemel (pakken er på tysk, kjøpt på helsekost, så det er ikke så enkelt å tyde)?
Hilsen Hanne
Hei Hanne! Tusen takk for gode ord :) Det er ikke umulig at du har brukt grovt bokhvetemel nei – da blir desverre ikke resultatet helt det samme. Bruk lyst bokhvetemel, f.eks varianten fra saltå kvarn. Det er veldig godt på smak og kan blant annet kjøpes på helsekost :) Mvh Julianne
Hei! Får ein ide om at desse pannekakene kan erstatte tacolefser? Lurer også på om dei kan frysast?
Hei :) Ja, det kan de helt sikkert! Egner seg veldig godt som wrap, så det er verdt et forsøk? Jeg har ikke prøvd å fryse de selv ennå, men det er ikke umulig at det går bra ;) Hilsen Julianne
Disse pannekakene var kjempegode! Nesten like gode som vanlige pannekaker med hvetemel og melk :)
Jeg fylte de med salat og skinke, soyaost, soyarømme og uten dressingen da jeg ikke kan spise melkeprodukter. Ble godt det også. Testet selvsagt med lett blåbærsyltetøy og det smakte enda bedre :)
Legg gjerne ut flere oppskrifter med bokhvete (brød, rundstykker, kake etc.)
Så kjekt å høre at de falt i smak! Jeg synes også disse smaker tilnærmet lik vanlige hvetepannekaker, man blir jo vant til det meste ;) Flere bokhveteoppskrifter skal bli! Hilsen Julianne :)
TIPS! :)
Egg kan fint sløyfes i bokhvetepannekaker :) Jeg tåler ikke egg, og det funker kjempebra uten!
Så kult å høre! Brukte du bare bokhvetemel, olje, salt og melk? Takk for godt tips! :D
Ja! Og en liten klype kokossukker ;) Greit å vite at disse kan lages uten egg om man er intolerant eller bare er tom (og VIL ha pannekaker :) )
Ja, det er helt sant :D Det skal jeg teste en dag. Jeg har flere pasienter som ikke tåler egg spesielt godt ;) Takk for matnyttig tips! God helg :D
Hvordan tror du havremel kan funke i denne oppskriften, heller enn bokhvete?
Hei Sigrid! Kanskje det vil fungere? Jeg vet ikke, men mistenker at havrens bindingsegenskaper er dårligere enn bokhveten. Sannsynligvis vil du trenge mer havremel i oppskriften og lage de mindre (som lapper) for at de skal henge sammen. Du kan eventuelt blande bokhvetemel og litt havremel for smakens skyld :)
Mvh Julianne
Hei, takk for mange gode oppskrifter og tips, du har hjulpet meg mye!! Onkelen min tipset meg om boka di, den står nå på kjøkkenet mitt. Siden du er ernæringsfysiolog og kan så mye om IBS, har du noengang vært borti og/eller kunnskap om L-Glutamin? Har funnet kilder som påstår at det også kan lindre IBS-problemer, og vurderer å teste det.
Hei Silje :) Takk for hyggelig kommentar! Det sies at glutamin har en positiv effekt på slimhinnene i tarmen, men jeg har lite kunnskap eller erfaring med det selv. Jeg har ikke lest meg opp på dette, dessverre :)
Hei
Jeg har mye hel bokhvete i skapet. Kan jeg male dette til mel slik det er, eller må jeg skylle og tørke først, slik jeg må med bokhvete før bruk? Lager ofte mel selv av f.eks. havregryn i min flotte lille Nutribullet, og da er det jo kjekt å kunne bruke det man har allerede. Digger bloggen din, og alle oppskriftene jeg har prøvd har falt i smak! Tusen takk!
Hei Mona-Elise :) Takk for hyggelig kommentar! Godt spørsmål, det vet jeg faktisk ikke. Jeg vil tro at du bør skylle det og tørke det før du lager mel. Ellers kan du koke bokhveten og bruke Nutribulleten til å lage en god pannekakerøre med hel kokt bokhvete, egg og melk? Har alltid ønsket meg en Nutribullet :P
Hei.
Vet du om Wasa sine knekkebrød Gluten og laktosefri er lavFoodmap? Jeg har spist disse i lengre tid, men føler fortsatt at det ikke hjelper noe. Ingredienser: Rismel, maismel, maisstivelse, potetstivelse, rapsolje, gjær, bokhvetegryn, sukkerbetefiber, sukker, invertsukkersirup, fortykningsmiddel (karboximetylcellulose, guarkjernemel), salt, hevemiddel (natriumhydrogenkarbonat), emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer). Kan inneholde spor av sesamfrø.
Mvh
Benedikte
Hei Benedikte! Jeg anbefaler ikke Wasa sine glutenfrie og laktosefrie knekkebrød, fordi de inneholder sukkerbetefiber – som en del IBS-pasienter reagerer på. Se om Semper sitt «spisknekke med surdeig» kan være et bedre alternativ :)
Hei, jeg fikk ikke tak i bokhvetemel, blir det helt katastrofe å lage disse ved å bytte ut bokhvetemel med glutenfri melblanding?
Hei Susanne :) Det går nok helt fint tenker jeg!
Disse så nydelige ut. Går det an å fryse dem, slik at jeg kan ta opp en og en til barnehagen?
Hei Mette :) Det har jeg ikke prøvd selv, men jeg vil tro at det går helt fint :) Håper det smaker! Hilsen Julianne
Heisann!
Jeg lurer på hvor mange kalorier det er i en pannekake hvis en følger denne oppskriften?
Hei Amalie :) Det har jeg ikke regnet ut! Bruk kostholdsplanleggeren.no, legg inn ingrediensene og så får du svar på det :)
Disse var kjempegode og falt virkelig i smak hjemme hos oss :-) Og det er første gang jeg har har spist pannekaker som en næringsrik middag (fra jeg var liten er jeg bare vant til pannekaker fylt med sukker og blåbærsyltetøy). Men jeg syns ikke det stemmer at denne oppskriften holder til 4 personer. Jeg laget dette til meg og mannen og det ble 6 pannekaker som bare var nok til oss to.
Hei Elin :) Så godt å høre at de falt i smak! Og takk for at du sa fra om dette, for jeg er enig med deg. Dette holder til to personer! Jeg har nok blandet personer med porsjoner her, så takk! «vi spiser porsjoner, ikke personer» sa redaktøren min en gang. Ha en fin dag :)
Hei, sliter med at disse kun revner under steking. Har du noe godt tips til det?
Hei Anine! Så rart, lar du røra svelle litt før du steker dem? Nok fett i stekepanna? :)
Hei. Fosøkte å lage desse pannekakene for første gang, men synes de var litt utfordrende å steike, da alle pannekakene revna opp då eg skulle snu dei i steikepanna. Nokon tips til korleis eg kan unngå at det skjer?
Hei Hildegunn! Da kan du prøve å lage røra litt tykkere neste gang, tenker jeg og se om det kan fungere bedre? 😊 Håper ellers at de smakte bra! Hilsen JUlianne