[Reklame for Det Glutenfrie Verksted]

Det tok meg over ei uke med prøving og feiling før denne oppskriften satt, men jeg tror det var verdt alle forsøkene. Første forsøk ble veldig bra, andre forsøk ble litt understekt og rått i konsistensen, mens tredje forsøk ble perfekt, både på smak og konsistens! Så nå håper jeg bare du vil si deg enig.

Jeg bruker naturlig glutenfritt og lavFODMAP mel fra Det Glutenfrie Verksted i brødet – meltyper som både er fullkorn, økologiske og smaker veldig godt. Et must å ha i skapet når du følger lavFODMAP-dietten! Finner du dem ikke i butikken, kan jeg anbefale å handle på nett.

Oppskriften i dag er inspirert av dette eltefrie grovbrødet fra den fantastiske bloggen glutenfrihet.no – et eltefritt brød som skal heve over tid og stekes i jerngryte. Har du ikke jerngryte, så kan det være det går an å bake det i brødform, men jeg kan ikke garantere like godt resultat da.  

Jeg har laget dette surdeigsbrødet med min nye kompis, en glutenfri surdeigsstarter, men har du ikke kommet så langt, så kan du bruke ½ ts tørrgjær istedenfor og la deigen heve like lenge. Da hopper du over det første steget som handler om å friske opp surdeigsstarteren 😊

Glutenfritt surdeigsbrød med valnøtter


Oppskriften gir ett brød
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfritt og laktosefritt

Ingredienser
200 g glutenfrie havregryn
150 g fullkornsrismel fra Det Glutenfrie Verksted
50 g quinoamel fra Det Glutenfrie Verksted 
50 g maismel fra Det Glutenfrie Verksted
50 g hakkede valnøtter
10 g Fiberhusk
1 god ts salt
400 g romtemperert/kaldt vann
200 g laktosefri yoghurt naturell
50 g oppfrisket glutenfri surdeigsstarter eller ½ ts tørrgjær
1 ts flytende honning

Slik gjør du

Steg 1: Frisk opp surdeigsstarteren din
Bland 50 g glutenfri surdeigsstarter, 70 g fullkornsrismel og 100 g lunket vann. La stå på kjøkkenbenken i 10-12 timer til den bobler godt.

Steg 2: Sett deigen og la heve
Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. Mål opp og bland vann og laktosefri yoghurt naturell og honning sammen i et litermål. Bland inn 50 g surdeigsstarter i væsken og bland deretter sammen med de tørre ingrediensene. Bland deigen raskt sammen med en slikkepott og sørg for at deigen er godt kombinert. Sett lokk på bakebollen eller dekk den med plastfolie og sett deigen til heving på en lun plass. Jeg hever deigen på badet, hvor vi har varmekabler på gulvet. Det gjør bruker å gjøre susen! La deigen heve i 9-12 timer før du går videre til neste steg, nemlig stekingen!

Steg 3: Steking av brødet
Sett stekeovnen på 250 grader over og undervarme. Sett jerngryta med lokk inn på et stekebrett på nederste rille i ovnen og la den varme seg godt opp. I mellomtiden tar du litt rismel på bakebordet, tar deigen ut av bakebollen og former den forsiktig til et brød. Legg deigen på et bakepapir og sett bakebollen på hodet over slik at du dekker deigen. La deigen etterheve til ovnen er varm og jerngryta er godheit (ca. 20 – 30 minutter)

Ta jerngryta ut av ovnen, ta av lokket og strø litt rismel i bunnen av gryta. Strø gjerne litt mel på deigen også (bare fordi det ser lekkert ut) og bruk en skarp kniv til å kutte noen snitt i overflaten av deigen. Legg deigen forsiktig ned i jerngryta, sett på lokket og sett jerngryta inn i ovnen.

La brødet steke i ca. 30 minutter med lokk på 250 grader, før du fjerner lokket (og gisper av begeistring for hvor lekkert brødet ser ut), skrur temperaturen ned til 225 grader og steker brødet videre i ca. 20 minutter eller til brødet har fått en mørk og fin stekeskorpe. Avkjøl brødet på rist og vent med å skjære i det før det er helt avkjølt. 

Brødet holder seg saftig i flere dager, men kan også fryses og tas opp etter behov 😊


Jeg håper virkelig det smaker!

Julianne 💗