Hei dere! I går pakket vi bilen og kjørte på bare veier i strålende sol fra Oslo til Molde. Det tar omtrent 8 timer, men det gir en fin mulihet å se litt av det fine landet vårt. I går var det bare nydelig! Vi blir i Molde til lørdag, før vi kjører videre til svigers på Sunnmøre. Det skal bli godt med noen dager fri etter en hektisk periode for min del. Jeg vil bruke ferien til å bygge litt overskudd, for jeg har noen kule «Godt for Magen-prosjekter» jeg ønsker å sette i gang denne våren 😊

Men for å bygge overskudd, må jeg ha det bra – og jeg orker ikke å bli tappet av energi på grunn av en kranglete mage. Jeg slapper heldigvis ofte godt av når jeg er hjemme, men slike fridager byr gjerne på utskeielser som magen ikke helt setter pris på. Utskeielser hører selvfølgelig med i påsken, men siden mange av oss med IBS likevel har godt av å følge et visst mønster for å holde magen i balanse, vil jeg gi noen magevennlige råd som kan være nyttige i disse dager 😊


Spis regelmessig!
Sørg for å spise regelmessig i løpet av dagen. De fleste har godt av å få i seg fire hovedmåltider om dagen; frokost, lunsj, middag og kveldsmat med 3-4 timers mellomrom. Når man ikke er på jobb eller skole, er det overraskende lett å glemme å spise. For lang tid mellom måltider fører naturligvis til at man blir ganske sulten når man først skal spise, som ofte gjør at vi spiser både større mengder og i raskere tempo enn det vi normalt sett ville ha gjort. Dette har en tendens til å gi mageplager! Like viktig som å spise regelmessig, er det å la tarmen få en pause mellom serveringene. Mye småspising i løpet av dagen gjør at fordøyelsen konstant må jobbe, noe som også kan gi symptomer utover dagen. Ha dette i bakhodet nå i påsken :)

Spis skikkelig mat før påskesnopet!
Ikke motsatt ;) Mange med IBS får problemer når man spiser mye sukker. Er man mett og god i magen ved hjelp av skikkelig mat, er sannsynligheten større for at vi spiser mindre snop og på den måten holder magen sjakk.


Gå tur og vær i aktivitet!
Visste du at fysisk aktivitet fremmer god tarmhelse? Ikke bare stimulerer fysisk aktivitet tarmens muskulære bevegelser, det stimulerer også veksten av gode tarmbakterier som gir oss generelt bedre helse. Bruk påskens fridager til å gå turer i frisk luft eller få inn et par gode treningsøkter, så hjelper dette både fordøyelsen og gir deg større appetitt til påskens ekstra gode måltider!


Stress ned og senk
skuldrene
Tillat deg selv å ta en pause fra hverdagen, og gjør noe som gjør deg godt. Les en god bok, se en god film, ta deg et varmt bad og nyt tiden med familie og venner. Vi trenger pauser for å være motivert og inspirert i hverdagen!


GOD PÅSKE!

Julianne 💗