Surdeigsbrød av spelt med gulrot
Oppskriften gir 2 brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
Ingredienser
200 g revet gulrot
700 g sammalt speltmel
300 g siktet speltmel
2 ts salt
8-9 dl vann
3 ss (ca. 50 g) boblende surdeigsstarter
Slik gjør du
Vask gulrøttene og riv dem på et rivjern. Ha alle ingrediensene i en bakebolle og arbeid sammen til en smidig deig. Dekk bollen med plastfolie eller et lokk og la deigen heve på kjøkkenbenken i 8-12 timer.
Ta deretter fram to brødformer og kle dem med bakepapir. Fordel deigen i brødformene, dekk til og la heve videre i 1-2 timer før steking.
Sett stekeovnen på 250 grader. Når ovnen er oppvarmet, setter du brødene inn på nederste rille i ovnen. La dem steke i 10 minutter, så senker du temperaturen til 175 grader. Stek brødene videre i ca. 50 minutter til de har fått en fin farge på skorpen. Sjekk om brødene er ferdig stekt ved å banke forsiktig på undersiden av brødet. Når du hører en jevn, hul lyd er brødene ferdige. Sett brødene tilbake igjen i ovnen, gjerne uten form om brødene bør steke litt lenger!
Avkjøl på rist og nyt med godt pålegg.
Håper det smaker 😊
Julianne 💗
Hei Julianne!
Nå har jeg prøvd meg på disse et par ganger og det bobler og koser seg, og deigen hever ganske godt. Men brødene smaker veldig surt. Så surt at det overdøver alt av pålegg og rett og slett ikke er særlig godt. Har du noen tips for å få en litt mindre sur smak på brødene?
(Hever 12 timer i bakebolle og 2 timer i form)
Ellers må jeg si takk for oppskrifta på starter! Den var så forseggjort at jeg, mot formodning, fikk det til på første forsøk :D
Mvh Karoline :)
Hei Karoline :) Prøv å la deigen heve kortere, 7-8 timer i bolle før 1-2 timer i brødform. Jo lenger den står, desto surere blir brødene. Du kan eventuelt prøve å heve deigen noe av tiden i kjøleskapet for å se om det også hjelper :) Så flott at du fikk til surdeigsstarteren, det er veldig godt å høre! :D
Takk for god oppskrift!! Hvor stor brødform bruker du?
Så bra brødet falt i smak :D Brødformene mine rommer ca. 2 l og ligner på denne: https://www.kitchentime.no/no/p/silvertop-brdform-30cm-stal?gclid=Cj0KCQiAiKrUBRD6ARIsADS2OLmX7V427kN8WIMPUi78DRtSxanGgoXG3zHHlHUXWYOgUeKP-ohkGnsaAshXEALw_wcB :)
Hei fina :)
Har du prøvd denne i jerngryte? Kan ta hele deigen i gryta? Altså ikke dele den i to!
Hei du <3 Nei, har ikke det! Deigen er ganske bløt, så brødformer er ganske praktisk :) Du kan prøve å steke brødet i jerngryte, men bare pass på at du har litt mel i bunnen av gryta slik at du får løsnet brødet når det er ferdig. Det kan hende du skal redusere litt på vannmengden i deigen, så blir den litt fastere - og ja, du kan ta hele deigen i en gryte og lage et stort brød isteden for to :) Lykke til om du prøver!
Hei, har endelig fått til en surdeigstarter som virker, og fikk til to ganske fine brød.. Men de blir veldig seige etter at dw har blitt kalde.. Noen tips om hva jeg gjør feil..? :)
Hei Hilde Marie :) Så godt å høre at du har fått til surdeigsstarteren! Rart at de blir seige, det har jeg dessverre ikke opplevd før. Om andre har erfaringer her, så kom gjerne med tips! Jeg anbefaler deg å prøve på nytt og se hvordan det går med runde nummer to :) God helg!
Bakt i dag, og de ble veldig gode brød. Så nå blir det å bake brød et par ganger i uken. ?♥️
Hei Elisabeth! Så godt å høre at brødene falt i smak :) Håper magen tålte dem godt også! God helg til deg :)
Hei, takk for mange utrolig gode oppskrifter!
Mitt spørsmål er – kan det fungere å helle deigen rett i brødformene på kvelden og la de stå der over natten og deretter steke de direkte om morgenen? Eller må de først heve i bolle og deretter i brødformer?
Hei Mette :) Takk for hyggelig kommentar! Ja, det er mulig det fungerer bra, jeg har ikke prøvd det før. Jeg mener å ha lest at etterheving er bra for noe, men mulig det ikke har noe å si om du har deigen direkte i brødformene, hvor deigen ikke klapper sammen. Tar gjerne i mot innspill fra erfarne bakere her ;) Julianne
Hei, går det å bruke liten mengde tørrgjær i staden for surdeig, kan du i såfall sei noke om mengde gjær. Tenkjer langtids heving. Vert det IBS – vennleg brød?
Hei Bjørg 👋🏼 Du kan lage disse med 1/2 ts tørrgjær og langtidsheve som oppskriften beskriver. Det vil bli et IBS-vennlig brød, siden det langtidsheves og bakes med spelt – men vi vet ikke om og i hvor stor grad FODMAP-innholdet i baksten reduseres når vi ikke bruker surdeig. Så for ordens skyld – når man følger lavFODMAP-dietten (eliminasjon/reintroduksjon) så anbefaler jeg å bruke surdeig og spelt.
Men om du generelt ønsker å finne et brød som er litt snillere for magen, så er det absolutt et fint alternativ å bake med gjær, spelt og langtidsheve også 😊 Håper det smaker!
Hei
Oppskriften er borte.
Digger brødet, men husker ikke oppskriften.
Flott om den kommer til rette.
Hei Ole! Vi jobber med saken 😅 Takk for etterspørselen!!
Hei Ole! Nå er oppskriften oppe og går igjen :)
Hei, har du oppskrift på glutenfri surdeigsbrød?
Hei Andrej. Ja, det har jeg!
Sjekk ut dette: https://lyngstadernaering.no/2019/04/04/glutenfritt-surdeigsbrod-med-valnotter-lavfodmap/
Julianne
Saftig og god brød
Kan disse lages med tørrgjær på samme måte som Magevennlig matpakkebrød?
Ja, det kan de 😘