Heisann! I dag deler jeg en populær lavFODMAP-oppskrift fra min andre bok Godt for Magen. Denne kan fint erstatte fredagstacoen om du ønsker en ørliten forandring. Gryten smaker enda bedre dagen etter, så lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang!
Meksikansk gryte med ris
Oppskriften gir 3–4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri, melkefri
For glutenfri bruk hjemmelaget kraft eller en glutenfri, løkfri fond.
Ingredienser
400 g kjøttdeig
én håndfull hakket purreløk eller vårløk (mørkegrønn del)
1 paprika
2 gulrøtter
1 ss tomatpuré
400 g hakkede tomater
1 dl vann
1-2 ss fond uten løk og hvitløk (f.eks touch of taste kylling) eller smak til med hjemmelaget kraft
1 ss paprikapulver
1 ss spisskummen
1 ts tørket oregano
1 ts sukker
smak til med salt, pepper, kajennepepper og litt presset lime
Server gjerne med
kokt ris eller quinoa
en enkel grønn salat
laktosefri lettrømme
revet hvitost
frisk koriander
Slik gjør du
Kok ris etter anvisningen på pakken. Vask grønnsakene og skrell gulrøttene og kutt de i mindre, like store biter. Stek deretter kjøttdeigen i en stekepanne. Sett til side.
Ha litt olje i en medium stor kjele og fres grønnsakene i noen minutter før du har i tomatpuré og blander godt. Tilsett hakkede tomater, vann og fond/kraft. Tilsett deretter den stekte kjøttdeigen før du smaker til med krydder, salt, pepper og en klype sukker.
La gryta småputre på lav varme i minst 10 minutter, men gjerne litt lenger før du serverer. Bruk tiden til å lage en liten grønn salat. Press litt lime i gryta rett før servering og serveres med kokt ris, laktosefri lettrømme, litt revet hvitost og frisk koriander!
Håper det smaker!
Julianne 💗
Igen et spørgsmål om oversættelsen til den danske udgave :-)
«karbonadedeig» er oversat til frikadellefars, men det vil i udgangspunktet være hakket kød, som er rørt med fx. æg, krydderier, mel og væske til en fars. Det tror jeg nemlig ikke er rigtigt ud fra opskriften. Kan du forklare hvad «karbonadedeig» er?
Takk for gode spørsmål, Susanne! Så viktig å oppklare! Karbonadedeig er rent hakket kjøtt med 5 % fett. Kjøttdeig er hakket rent kjøtt med 14 % fett. Ingen egg og krydder, bare rent kjøtt – så her er det nok en feil i oversettelsen..!
Hei! Har du prøvd å fryse denne, holder den seg godt? Den er en favoritt i heimen!
Hei Johanna :) Denne forsvinner gjerne i løpet av et par dager hos oss, men den kan helt fint fryses og tas opp etter behov :) Kjekt å lese at den faller i smak :D Hilsen Julianne
Hei. Takk for alle de gode rettene du legger ut?jeg har hvert på leting etter boken din: Tarm styrkende lavfodmap mat, men kan ikke finne den noen steder. Har den gått ut av trykk tru? Mvh Kari
Hei Kari :) Takk for gode ord og veldig hyggelig at du ønsker tarmstyrkende boka. Den er dessverre utsolgt, tom på lager og trykkes ikke opp igjen med det første. Så det er veldig trist synes jeg! Håper å finne en løsning snart <3 Hilsen Julianne
Heisann!
Kan jeg erstatte 1-2 ss fond uten løk og hvitløk (f.eks touch of taste kylling)
med noe annet? Jeg får ikke tak i touch of taste der jeg bor, men jeg har Maggi kyllingbulljong i terning. Kan jeg bruke det? Hvor mye i såfall?
Hei Dan :) Har du sjekket i appen NOBA? Der kan du søke etter buljong/fond og finne gode lavFODMAP alternativer! Smak deg fram med mengdene, begynn med litt og øk eventuelt om du synes det er litt lite smak.
Jeg anbefaler på det sterkeste å lage hjemmelaget kraft og bruke i gryter som denne. Smaken blir så god og gryta blir enda mer næringsrik :)
Her har du oppskrift om du vil sjekke det ut: https://lyngstadernaering.no/2018/08/28/kraft-av-kraftbein-fra-storfe-lavfodmap/
Hilsen Julianne
Hei:) Jeg har lest at hakkede tomater er høy fodmap. Er det feil? Eller hva er eventuelt mengdebegrensing?
Vennlig hilsen Marthe
Hei :) Hakkede tomater er lavFODMAP med mengdenanbefaling på 92 g per måltid. Anbefaler å bruke Monash University low FODMAP diet app for å finne tall som dette :D Hilsen Julianne
Hei!!
Ser der er paprika i ! Går det bra da det står som moderat fodmap? Eller forsvinner det når geuten koker?
Mvh Britt-Elin
Hei :) Mengden paprika i denne er OK med hensyn til FODMAPs. Grønn paprika har noe mindre FODMAPs enn rød :)
Hei,
Kan man bruke kyllingfond fra Toro i denne oppskriften?
Hei :) Ja, om det er den du har så bruker du den. Jeg kjøper som regel kyllingfond fra touch of taste (både øko og vanlig) når jeg ikke har hjemmelaget kraft. Den fungerer til det meste og er uten løk og hvitløk :)