🛒 KLIKK HER FOR Å LASTE NED GRATIS OVERSIKT OVER LAVFODMAP BASISMATVARER OG HANDLELISTE 🥦

Løk og hvitløk er verstinger når det kommer til FODMAPs og er råvarer det anbefales å holde seg unna hvis en sliter med IBS. Løk og hvitløk inneholder store mengder Oligo-fruktaner noe som i utgangspunktet kan skape trøbbel selv for mannen uten mageproblemer. Alle typer løk inneholder FODMAPs og en bør unngå gul løk, rødløk, sjarlottløk, purreløk (det hvite) og hvitløk.

Løk og hvitløk finner man i nesten alt man tar i når man går i butikken, det er derfor viktig å være oppmerksom på dette hvis du skal handle blandingsprodukter og prossessert mat. Typiske varer som inneholder løk og hvitløk kan være; buljong, fond, sauser, gryteretter, supper, marinader samt leverpostei, salami og potetgull. Blandingsprodukter generelt kan være kilder til andre FODMAPs i tillegg, så det beste er vel å lage maten sin sjøl :-) Da har du best kontroll på hva du putter i deg.

For meg har dette vært en av de store utfordringene (og i-landsproblem). Veldig mye av maten jeg lagde baserte jeg på nettopp løk og hvitløk noe jeg var fint nødt til å kutte ut. Maten opplevdes i begynnelsen som smakløs, men når magen min ble bedre etter å ha redusert på løken fant jeg fort ut at dette var noe jeg måtte finne andre løsninger på. Jeg fant ut at mat faktisk ikke trenger å være smakløs uten løk og hvitløk. Det finnes heldigvis noen alternativer! Den grønne delen av vårløk og purreløk inneholder lite FODMAPs og kan trygt brukes i matlaging. Gressløk er også lav-FODMAP i tillegg til at du kan bruke hvitløksolje uten biter av hvitløk. Friske og tørkede urter gir alltid det lille ekstra til maten og kan brukes uten å nøle.

bz2

Det finnes et krydder som heter asafoetida som ryktes å ha en smak svært lik løk. Dette er uten FODMAPs og kan brukes i matlaging. Les mer om asafoetida her. 

Håper dette var nyttig!

Julianne