Løk og hvitløk er verstinger når det kommer til FODMAPs og er råvarer det anbefales å holde seg unna hvis en sliter med IBS. Løk og hvitløk inneholder store mengder Oligo-fruktaner noe som i utgangspunktet kan skape trøbbel selv for mannen uten mageproblemer. Alle typer løk inneholder FODMAPs og en bør unngå gul løk, rødløk, sjarlottløk, purreløk (det hvite) og hvitløk.
Løk og hvitløk finner man i nesten alt man tar i når man går i butikken, det er derfor viktig å være oppmerksom på dette hvis du skal handle blandingsprodukter og prossessert mat. Typiske varer som inneholder løk og hvitløk kan være; buljong, fond, sauser, gryteretter, supper, marinader samt leverpostei, salami og potetgull. Blandingsprodukter generelt kan være kilder til andre FODMAPs i tillegg, så det beste er vel å lage maten sin sjøl :-) Da har du best kontroll på hva du putter i deg.
For meg har dette vært en av de store utfordringene (og i-landsproblem). Veldig mye av maten jeg lagde baserte jeg på nettopp løk og hvitløk noe jeg var fint nødt til å kutte ut. Maten opplevdes i begynnelsen som smakløs, men når magen min ble bedre etter å ha redusert på løken fant jeg fort ut at dette var noe jeg måtte finne andre løsninger på. Jeg fant ut at mat faktisk ikke trenger å være smakløs uten løk og hvitløk. Det finnes heldigvis noen alternativer! Den grønne delen av vårløk og purreløk inneholder lite FODMAPs og kan trygt brukes i matlaging. Gressløk er også lav-FODMAP i tillegg til at du kan bruke hvitløksolje uten biter av hvitløk. Friske og tørkede urter gir alltid det lille ekstra til maten og kan brukes uten å nøle.
Det finnes et krydder som heter asafoetida som ryktes å ha en smak svært lik løk. Dette er uten FODMAPs og kan brukes i matlaging. Les mer om asafoetida her.
Håper dette var nyttig!
Julianne
Dette krydderet selges under navnet «hing» på noen grønnsakssjapper i Oslo.
Aha! tusen takk for tipset, Bente :)
tusen takk for den fantastiske ressursen denne siden er! jeg lurer på om du har noen tips til lavfodmap-dip? er så glad i holiday-dip til både grønnsaker og chips, men den er jo som kjent full av løkpulver ++
Hei Miriam :) Takk for hyggelig kommentar! Det er godt å høre at du liker siden :) Vel. Jeg lager holiday-dip av laktosefri rømme uten løk og hvitløkspulver ved hjelp av andre krydder: paprikapulver, salt, pepper, kajennepepper, litt sukker og litt hvitløksinfusert olje. Prøv deg litt frem med de krydderne du har, og la den gjerne stå i kjøleskapet i noen timer før du skal spise den. Det blir ikke helt det samme, men nokså bra ;) Friske urter er også godt i!
Hei, Julianne! Jeg er i gang med reintroduksjonsfasen av Lavfodmap dietten. Har vært gjennom dagene med hvitløk, og ut i fra symptomer, tenker jeg å innføre denne matgruppen (fruktaner) inn i kosten min igjen – i moderate mengder. Men når jeg leser dette og det Monash har å si om løk og hvitløk, blir jeg plutselig veldig usikker igjen. Er det sånn at noen IBS-ere er «unntak» for det du skriver her? Har du noen tanker om hva som er lurt for meg å gjøre?
Tusen takk på forhånd!
Hei Sol :) Så flott at du tålte hvitløk i moderate mengder! Det er ikke slik at alle med IBS bør unngå løk- og hvitløk for alltid, men under eliminasjon- og reintroduksjonsfasen (bortsett fra når du tester) så er Monash University strenge på at det bør unngås totalt. Jeg ville ha prøvd å innføre fruktaner i små mengder igjen, for å se om dette er noe du kan leve godt med. Ingenting er bedre! Merker du at det ikke går bra likevel, så roer du ned på matvarer med fruktaner igjen. Det er bare å prøve seg litt fram :) Mvh Julianne
Hei
Ser ut som desperat kokk ikke ejsidterer lenger?
Hei! Nei, tror hun har slettet bloggen sin dessverre. Du kan lese mer om Asafoetida her: https://lyngstadernaering.no/2014/10/18/asafoetida-smak-av-lok-og-hvitlok-uten-fodmaps/ :)