Jeg har kommet inn i en veldig god rutine med surdeigsbakingen den siste tiden og planlegger nå slik at jeg har en oppfrisket, boblende surdeigsstarter på søndagmorgen. Jeg setter en brøddeig som holder til to brød etter frokost, lar den heve til kvelden og steker brødene ferdig rett før jeg går til sengs. Jeg kler brødene inn i rene kjøkkenhåndklær og lar de avkjøle seg over natta, så nyter jeg ferskt, avkjølt brød til lunsj på mandag. En skikkelig fin rutine som fungerer godt hos oss


Dette er oppskriften jeg har brukt mest den siste tiden. Det er et grovt speltbrød som inneholder litt hirseflak, havre og sesamfrø og jeg har laget oppskriften mest med hensyn til dattera mi på 1,5 år. Hirse og sesamfrø gjøre baksten litt mer næringsrik uten å tilsette store frø eller nøtter. Bonusen er at smaken blir utrolig god!

Surdeigsbrød av spelt med havre, hirse og sesamfrø


Oppskriften gir 2 stk brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri

Ingredienser
700 g sammalt speltmel
300 g siktet speltmel
50 g havregryn
50 g hirseflak
30 g sesamfrø
1-2 ts salt
2-3 ss boblende surdeigsstarter
900 g vann

Slik gjør du
Bruk gjerne en digital kjøkkenvekt når du baker brød med mengde oppgitt i gram.

Ta fram en stor bakebolle og mål opp mel, havregryn, hirseflak, sesamfrø og salt og bland sammen. Tilsett vann og boblende surdeigsstarter og kna deigen godt sammen med hendene. Når deigen er godt kombinert, dekker du bakebollen med et lokk eller lignende.

La deigen heve i romtemperatur på kjøkkenbenken i 8-10 timer.

Etter 8-10 timer heving: Ta fram to brødformer og kle dem med bakepapir. Fordel deigen i brødformene, dekk til og la heve videre i 1-2 timer (eller mer) på kjøkkenbenken.

Varm opp stekeovnen til 250 grader.

Stek brødene i 10 minutter på nederste rille i ovnen ved denne temperaturen. Senk så temperaturen til 175 grader og stek videre i cirka 50 minutter til brødet har fått en fin, mørk farge på skorpen.

Ta brødene ut av ovnen og bank forsiktig langs hele undersiden av det ene brødet. Hører du en jevn hul lyd når du banker – er brødene ferdigstekt.

Om brødene fremdeles ikke virker helt ferdig, tar jeg dem ut av brødformen og lar de steke 10 minutter til eller lenger. Avkjøl brødene på rist og nyt en skive nybakt, magevennlig brødskive med godt pålegg. Brødet kan også fryses :)

Håper det smaker! 

Julianne