Jeg har kommet inn i en veldig god rutine med surdeigsbakingen den siste tiden og planlegger nå slik at jeg har en oppfrisket, boblende surdeigsstarter på søndagmorgen. Jeg setter en brøddeig som holder til to brød etter frokost, lar den heve til kvelden og steker brødene ferdig rett før jeg går til sengs. Jeg kler brødene inn i rene kjøkkenhåndklær og lar de avkjøle seg over natta, så nyter jeg ferskt, avkjølt brød til lunsj på mandag. En skikkelig fin rutine som fungerer godt hos oss
Dette er oppskriften jeg har brukt mest den siste tiden. Det er et grovt speltbrød som inneholder litt hirseflak, havre og sesamfrø og jeg har laget oppskriften mest med hensyn til dattera mi på 1,5 år. Hirse og sesamfrø gjøre baksten litt mer næringsrik uten å tilsette store frø eller nøtter. Bonusen er at smaken blir utrolig god!
Surdeigsbrød av spelt med havre, hirse og sesamfrø
Oppskriften gir 2 stk brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
Ingredienser
700 g sammalt speltmel
300 g siktet speltmel
50 g havregryn
50 g hirseflak
30 g sesamfrø
1-2 ts salt
2-3 ss boblende surdeigsstarter
900 g vann
Slik gjør du
Bruk gjerne en digital kjøkkenvekt når du baker brød med mengde oppgitt i gram.
Ta fram en stor bakebolle og mål opp mel, havregryn, hirseflak, sesamfrø og salt og bland sammen. Tilsett vann og boblende surdeigsstarter og kna deigen godt sammen med hendene. Når deigen er godt kombinert, dekker du bakebollen med et lokk eller lignende.
La deigen heve i romtemperatur på kjøkkenbenken i 8-10 timer.
Etter 8-10 timer heving: Ta fram to brødformer og kle dem med bakepapir. Fordel deigen i brødformene, dekk til og la heve videre i 1-2 timer (eller mer) på kjøkkenbenken.
Varm opp stekeovnen til 250 grader.
Stek brødene i 10 minutter på nederste rille i ovnen ved denne temperaturen. Senk så temperaturen til 175 grader og stek videre i cirka 50 minutter til brødet har fått en fin, mørk farge på skorpen.
Ta brødene ut av ovnen og bank forsiktig langs hele undersiden av det ene brødet. Hører du en jevn hul lyd når du banker – er brødene ferdigstekt.
Om brødene fremdeles ikke virker helt ferdig, tar jeg dem ut av brødformen og lar de steke 10 minutter til eller lenger. Avkjøl brødene på rist og nyt en skive nybakt, magevennlig brødskive med godt pålegg. Brødet kan også fryses :)
Håper det smaker!
Julianne
Hei Julianne! Takk for god hjelp med tips og oppskrifter!
Brødoppskriftene dine er ofte på 2 brød, men jeg har plass til 3 former i ovnen. Jeg pleier derfor bake tre om gangen. Hvis jeg skal utvide en oppskrift med surdeig, skal jeg da utvide også surdeigsmengden på samme måte (man gjør jo helst ikke det med gjær)? Ingvild
Hei Ingvild :) Nei, du trenger i utgangspunktet ikke øke mengden surdeigsstarter – jeg ser noen gjør det, men det gjør ikke jeg og det fungerer bra :D Kjempekjekt at du bruker oppskriftene :) Ha ei fin uke :)
Heisann, hirseflak (millet flakes) er vanskelig aa faa tak her i USA, eller er veldig dyrt, saa jeg brukte quinoaflak i stedet og det gikk helt fint :-)
Hei Christina! Så gøy at du prøvde med quinoaflak isteden, det tenker jeg ble bra :D Takk for at du deler!
Hei. Hvor lenge må deigen stå for å bli lav? Og er det stor forskjell på om den står i romtemperatur eller kjøleskap?
Hei Heidi :) Ja, 10-12 timer er det optimale, og jo lenger den står, desto lavere FODMAP-innhold i baksten. Men jo lenger den står, desto surere blir brødet og det skal jo være spiselig også :) Hever du i romtemperatur går prosessen fortere enn om du hever i kjøleskap, så hever du i kjøleskap kan du godt la den heve litt lenger. F.eks 2-3 timer i romtemperatur først og 12 timer i kjøleskap før steking :)
Hei, hvor store brødformer bruker du til denne oppskriften?
Hei! Mine er på 2,2 liter fra le creuset :)
Hei. Hvor løs eller fast skal denne deigen være? Har forsøkt den et par ganger, men den er altfor klissete til at jeg kan elte med hendene. Får også litt for klissete brød som ikke føles helt ferdigstekte etter å ha stekt dem lenger enn oppskriften sier
Hei Ingvill! Denne deigen skal være ganske løs – men om du opplever at den blir rå, kan du holde igjen litt på væsken neste gang. Hvor mye væske mel trekker til seg kan variere fra produsent til produsent, og det kan også avhenge av hvor ferskt melet er. Mel som har stått lenge i hylla kan være tørrere enn mel som er relativt ferskt. Så min erfaring er at det kan påvirke resultatet på baksten, så hver gang jeg bytter mel så må jeg bare justere litt utifra hvordan deigen kjennes ut 😅 Men hold igjen på væsken neste gang, se om det gir et bedre resultat 😊
Kan surdeig erstattes med tørrgjær, i tilfelle hvor mye?
Hei Kjersti, det kan du. Bytt ut surdeig med 1 ts tørrgjær :)
Hei :) Er det sammalt finmalt eller sammalt grovmalt spelt du bruker her? Får ikke tak i finmalt her omkring :/
Hei Linda! Jeg bruker sammalt finmalt speltmel (kjøper som regel økologisk fra Holli Mølle på helsekosten) – men du kan fint bruke grovmalt også, det du får tak i :) Det blir godt og vellykket det også!