Visste du at når du sylter løk så reduseres FODMAP-innholdet i løken? Faktisk så mye at løken blir lavFODMAP og lettere for tarmen å fordøye! I følge Monash University low FODMAP diet app, er syltet løk lavFODMAP inntil 45 gram per servering, men jeg vil anbefale deg å starte litt lavere om du vet at løk er en matvare som gir deg vondt i magen. Start med litt i et måltid, vurder hvordan det går for deg og spis litt mer neste gang!
I dag får du en oppskrift på syltet rødløk. Det er utrolig godt i salater, på hamburger, til fisk eller til taco – ja egentlig det meste. Prøv å kutt løken så tynt som mulig, gjerne ved hjelp av en mandolin om du har, da blir den fortere ferdig. Løken er ferdig når den er lilla i fargen, det tar gjerne et par dager i kjøleskapet.
Syltet rødløk
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og melkefri
Start forsiktig om du vet du er sensitiv for løk
Ingredienser
2 rødløk
0,5 dl 7 % eddik
1 dl sukker
1,5 dl vann
Slik gjør du
1. Ta fram et passe stort glass som du vil ha løken i. Jeg har et 0,5 l Norges glass til denne oppskriften.
2. Kutt løken i fine skiver, gjerne ved hjelp av en mandolin. Ha løken over i glasset.
3. Ta fram en kjele og varm opp eddik, sukker og vann og kok forsiktig opp til sukkeret er oppløst.
4. Hell eddikblandingen over i glasset med løken til løken er godt dekket.
5. Avkjøl før du har på lokk og setter glasset i kjøleskapet.
La stå til du ser at fargen på løken blir mer lilla.
Her ser du bildet fra dag 1 og ca. etter en ukes tid 💗
Håper det smaker!
Julianne 💗
kan man lage dette uten sukker?
Heu :) Ja, det kan du!
Tusen takk! Jeg har savnet løk veldig!
Må jeg skylle laken av den ferdig syltede løken før jeg nyter den?
God helg fra Solveig.
Hei Solveig :) Du kan skylle løken før du nyter den, det kan være et ekstra lite triks – men jeg har løftet opp løken med en gaffel og latt laken renne av før jeg har det på maten. Prøv deg litt fram, tenker jeg! Håper det fungerer godt for deg og magen din, start forsiktig :)
Hei, takk for gode tips. Går det greit å bruke den sylta løken i varme retter som pizza og pasta også?
Hei Therese! Ja, det fungerer kjempefint :)
Tusen takk! :) Dette må jeg prøve. Savner veldig løk, selv om jeg bruker det grønne av vår/purreløk. Fikk forresten lyst på ferdigpizza en dag. Lettvint. Var selvfølgelig Gluten/laktosefri.
Etter å ha inntatt litt , reaksjon! Selvfølgelig måtte det jo være hvitløk i tomatsausen! Sjekka ikke det. Var rask å ta en ss hel karve, det hjalp faktisk endel. Bruker det av og til hvis magen eser og gjør vondt. Kansje et lite tips til andre også? :) God helg :))
Hei Karin :) Ah, så kjedelig med reaksjon – men bra du fant en løsning, og takk for at du deler tipset videre. Det er mange som bruker karve på denne måten :) Ha ei fin uke! :)
Hva er det med karve som gjør at det roer ned en ibs reaksjon?
Jeg prøvde å finne syltet rødløk i Moash-appen, men fant det ikke. Hva kalles det i appen?
Onion, pickled in vinegar :)
Kan jeg lage denne med vanlig gul løk tro ? :). Og hvor lenge hoder den seg i kjøleskapet?
Hei Trine! Ja, det kan du :) Den holder seg minst i 2-3 uker, men bruk sansene her :D Håper magen tåler det godt :) Lykke til!
Jeg har – i tillegg til rødløken – blandet slangeagurk og søt paprika i tynne skiver i laken til Julianne. Laken ble krydret rikelig med hele sennepsfrø, hel sort pepper og laurbærblad. Det er så godt – både til forskjellige kjøttpålegg (f.eks Roastbeef) og i salater – det skal jo ikke så mye til heller for å sette litt mer smak på f.eks en salat.! Til Julelunsjen i år blandet jeg ved tillagingen inn noen få hele nellikspikere og hel allehånde. Da fikk retten en litt «Julete» smak som passet perfekt i sammen med sylte!
Hei Toril! Det høres herlig ut, hvordan har det gått for magen? 😊
Siden FODMAPs fra rødløken lekker ut i laken, vil jeg tro at noe av FODMAP-stoffene kan lekke inn i de andre råvarene (som er lavFODMAP) – men så lenge det fungerer for deg, så er det bare å gjøre det på den måten. Det høres i alle fall skikkelig godt ut :)
Julianne
Hei! Hvilken eddik kan man bruke? Er eplecidereddik og hvitvinseddik ok?
Hei :) Ja, du kan bruke den eddiken du foretrekker. Jeg bruker bare vanlig eddik til denne, men ser mange bruker eplesidereddik :)
Jeg tilsetter ofte ingefær også, det smakker nydelig
Supert tips! Takk <3