Forrige fredag gikk jeg innom en nydelig fiskebutikk i Bogstadveien og kjøpte med meg fersk lange. En fantastisk god fisk i torskefamilien som skulle få selskap med tomater, potet og sødmen til stekt paprika. Torsk i tomater har blitt en favoritt hos mange som reduserer på FODMAPs i kosthodet sitt, og denne retten er en smaksbombe uten like. Det var så deilig å spise denne igjen, så nå tenkte jeg det var på tide å dele den her på bloggen. Kanskje et godt middagstips for kvelden? 😊
Torsk i tomater
Oppskriften gir 3-4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri og laktosefri
Ingredienser
Rapsolje til steking (evt. hvitløksolje)
1 rød paprika
5 mellomstore poteter
400 g hakkede tomater
1 ss tomatpuré
1,5 dl vann
1 ts tørket oregano
1 ts sukker
salt, pepper og kajennepepper (om du ønsker en piff)
400 – 500 g torsk eller annen hvit fisk
En håndfull oliven
Frisk oregano
Slik gjør du
Skjær poteter i tynne skiver, ca. 3 mm i tykkelse og paprika i mindre biter. Varm opp oljen i stekepannen og tilsett paprika og poteter og la de steke på medium varme i et par minutter. Tilsett tomatpuré og la surre i 30 sekunder før du tilsetter hakkede tomater og vann. Krydre sausen med tørket oregano og smak til med salt, pepper, kajennepepper og klype sukker.
Ha lokk på stekepannen og la gryta koke til potetene nesten er ferdig. Trekk stekepanna/kasserollen fra platen og legg torskefiletene i sausen. La torskestykkene dampe seg ferdige under lokk i omtrent 5-10 minutter. Når fisken flaker seg, er den ferdig.
Strø over oliven like før servering og pynt gjerne med litt friske urter for syns skyld!
Håper det smaker!
Julianne 💗
Denne er nydelig. Hatt det flere ganger til middag!
Så kjekt å høre, Eva :D God helg til deg :) Hilsen Julianne
Oh my god this looks amazing! trying it on Sunday! thanks for sharing! Have a wonderful weekend
I hope you’ll enjoy it :D Have a great weekend! Julianne
Toppers oppskrift, har laga denne mange ganger. Den kan varieres alt etter hva en har i kjøleskapet. Jeg har alltid i vårløk eller purre (bare den grønne delen!) det blir så godt, og masse kalamataoliven.
Litt bacalao-gryte ‘ish😋
Tusen takk for deilig oppskrift:)
Hei Grethe! Så hyggelig å høre, takk for tilbakemelding – og enig med deg. Denne kan du gjerne putte vårløk/purreløk i for enda bedre smak, og ikke minst urter 😀 Glad du liker den!!
Hei! Lurte på om jeg kan spise brød som inneholder under 1% hvetemel og resten frø osv..?:-) Er utrolig glad i brød, noe som er litt dumt når jeg går på denne dietten!
Hei Birgitte :) Ja, absolutt. Lite hvete = lite FODMAPs, tenk alltid mengder. Er du i gang med eliminasjonsfasen?
Jeg forstår deg godt, ingenting er som ferskt brød med godt pålegg… :)
Åå så koselig med så koselig svar fra deg! Jeg er igang med elimasjonsfasen ja, og har funnet ut til nå at jeg ikke tåler banan noe særlig godt. Jeg er bare 15 år, men er så UTROLIG glad for at du har laget en helt perfekt bok for oss som ikke visste hva som feilet maten og magen (haha). Jeg har laget banangranolaen din allerede to ganger, og skal lage scones av speltmel og bokhvetepannekaker<3 Livet ER lettere nå som jeg vet hvor all lufta kom fra! Har kjøpt kjærligheter på helsekost i dag – de består av sukker, aroma og glukose – de kan jeg vell spise? Ha en super lørdag, Julianne:-)
Så godt å høre at magen din er bedre og at boken er til nytte for deg! Det virker som at du er glad i å lage mat, noe som absolutt er en fordel når du følger lavFODMAP-dietten ;) Ja, de kjærlighetene kan du helt fint spise! Kos deg med matlagingen og ha en nydelig søndag, Birgitte :) Hilsen Julianne
May we share this recipe on our webpage and link to you? :)
Of course you may :) Thanks!
Thank you :D Have a wonderful day
Ser på mange oppskrifter at du bruker tomatpuré, men har også sett på lister at den er høyFODMAP. Stemmer det?
Hei! Tomatpuré er lavFODMAP inntil 28 g per måltid (ref. Monash University Low FODMAP diet app). Bruk først og fremst appen for å sjekke om råvarer er høy, moderat eller lavFODMAP – diverse lister blir fort utdatert :)
Er i gang med denne nå, ser lovende ut :)
Ser at det står 1 ts sukker i oppskriften, men en klype i fremgangsmåten. For de som ikke er så vant til å lage mat så er kanskje det litt forvirrende.
Tom for oregano her så det ble basilikum :/ men sausen smaker fabelaktig uansett. Tilsatte litt god olivenolje for å heve smaken. Yummi!
Tusen takk for flott oppskrift, den blir nok en fast gjest her hos oss :)
Hei Grethe! Tusen takk for hyggelig kommentar og for nyttige innspill til oppskriften – det setter jeg veldig stor pris på! Litt ekstra god olivenolje hevet nok smaken. Denne er det lenge siden jeg har laget, så kanskje jeg skal justere den litt for å få den enda bedre. Thank you, glad den falt i smak 🥰
Ser at det er hvitløk i torske gryta di. Er det lavfodmap?
Hei :) Jeg lager en hvitløksinfusert olje, du fjerner hvitløken men beholder oljen for smaken av hvitløk. Hvitløk i seg selv er høyFODMAP :)