Sammenlignet med en vegetarianer som ikke spiser kjøtt eller fisk, spiser ikke veganere meieriprodukter, egg eller annet som kan settes i sammenheng med dyr. FODMAP-karbohydrater er hovedsakelig å finne i planter (unntaket er laktose). Er du veganer med IBS, bør du derfor være ekstra nøye i planleggingen av kostholdet ditt om du vil sette i gang med en lavFODMAP-diett. Hovedutfordringen blir å få i seg nok proteiner, da et vegansk kosthold ofte består av mye bønner, linser, kikerter og soyaprodukter – som kan bidra til magetrøbbel og symptomtrigging. Men selv om det kan være utfordrende, er dette slett ikke umulig. Nå vil jeg gå gjennom noen av de viktigste veganske, proteinrike lavFODMAP-alternativene:

 

Tofu er et godt lavFODMAP-alternativ for både veganere og vegetarianere. Tofu er laget av soja som er en belgfrukt, så i utgangspunktet er det naturlig å tro at tofu var proppet med galaktaner (FODMAPs). Men slik er det altså ikke: Under produksjonen blir vannet presset ut av sojabladingen. Siden FODMAPs i soja er vannløselig går det meste av FODMAPene til spille i denne prosessen. På den måten blir tofu naturlig lav på FODMAPs. Sørg for å velg firm tofu og ikke silk tofu – den har mer FODMAPs i seg. Tofu inneholder 15 g proteiner per 100 gram.

 

 

Tempeh er laget av hele soyabønner, men siden tempeh er fermentert, har det et naturlig lavt innhold av FODMAPs. Under en fermenteringsprosess tilsettes melkesyrebakterier som livnærer seg på karbohydratene (FODMAPs) i produktet. Du kan se for deg at karbohydratene i tempeh er forfordøyd – slik at våre tykktarmsbakterier ikke får nok FODMAPs til å skape trøbbel i tarmen. Genialt, spør du meg! Det samme prinsippet finner vi i bakst av surdeig. Tempeh inneholder 18 g protein per 100 gram.

Tempeh

Tempeh

 

(Hermetiserte) linser, bønner og kikerter inneholder galaktaner som kan skape magetrøbbel. Fordelen med de hermetiserte variantene er at de ligger i lake over lang tid. Det gjør at FODMAPs vil lekke ut i laken slik at linsene eller bønnene vil få et lavere nivå av FODMAPs. 1 dl hermetiserte linser eller 0,5 dl hermetiserte kikerter per måltid er klassifisert som lavFODMAP. Husk å skyll godt før du spiser! Hermetiske linser inneholder ca. 6,5 g protein per 100 g, hermetiserte bønner inneholder ca. 8 g protein per 100 g, hermetiserte kikerter inneholder ca. 7,5 g protein per 100 g.

roda-linser-tetra-290g

Hermetiserte linser

 

Soyamelk er klassifisert som lavFODMAP om er laget av soyaproteiner. Soyamelken vi får tak i i Norge er laget av avskallede soyabønner og er derfor ikke et lavFODMAP-alternativ. Det samme gjelder soyayoghurt.

 

En viktig huskeregel: Er soyaproduktet basert på soyabønner, er produktet høyFODMAP. Er det derimot basert på tofu og/eller soyaproteiner er produktet lavFODMAP (men vær obs på at produktet kan være tilsatt andre FODMAP) !

 

Andre veganske lavFODMAP-proteinkilder er blant annet:

  • Quinoa
  • LavFODMAP-nøtter (spesielt usaltede peanøtter, valnøtter og paranøtter)
  • Frø (spesielt gresskarkjerner og chiafrø)

Vegansk proteintilskudd: Risprotein er ofte trygt. Vær obs på at tilskuddene kan være tilsatt FODMAPs i form av fruktooligosakkarider, kunstig søtning eller lignende.

plantforce

 

 

Vegetarisk lavFODMAP-diett inkluderer de veganske matvarene pluss egg, meieriprodukte og quorn. 

Quorn er et vegetarisk lavFODMAP-kjøttalternativ laget av et sopp-protein. Quorn-produkter inneholder ofte en liten mengde eggehvite, og er derfor ikke et vegansk alternativ. Les mer om quorn her. Quorn inneholder omtrent 14 g protein per 100 gram. 

328795b

Quorn er produkter laget av sopp-protein.

I tillegg kan vegetarianere inkludere egg og laktosefrie/laktosereduserte meieriprodukter og harde, hvite oster på lavFODMAP-diett.

Vegetar/vegansk lavFODMAP-inspirasjon

Informasjonsskriv fra Kate Scarlata:

Going lowFODMAP on a vegan diet

Stephanie Clairmont

Meat-free meals the low FODMAP-way

Patsy Catsos:

FODMAPs for Vegans 

lavFODMAP-matblogger:

lowfodmapsvegan.com av Emilie Skog

ibsvegan.wordpress.com

Julianne