Når magen er treg, tyr jeg til mine kjære chiafrø. Det er – som mange kanskje har hørt meg si før – medisin for harde mager. Jeg blander det som regel i frokostyoghurten, men i perioder trenger jeg faktisk mer. Da er det godt å ha et stort glass chiapudding stående i kjøleskapet, som jeg kan spise litt av når jeg får lyst på. Min mage tåler mye fiber etter mange år med fiberrik kost, så om du ikke er vant til de store mengdene – start litt forsiktig og husk å drikke mer vann når du øker fiberinntaket.
Denne chiapuddingen kan du spise som den er, eller så kan du blande den sammen med litt yoghurt naturell. Topp den gjerne med litt crunchy banangranola 💗
Chiapudding med bringebær
Oppskriften gir 3 – 4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og melkefri
Ingredienser
120 g bringebær (gjerne fryste)
4 dl lavFODMAP-melk (laktosefri melk, mandelmelk, rismelk eller kokosmelk*)
4 ss chiafrø
2 ss lønnesirup
½ ts vaniljepulver
Slik gjør du
Mål opp bringebær i en skål. La de tine noen minutter på kjøkkenbenken før du moser dem så godt du kan med en gaffel. Bland deretter inn valgfri melk og tilsett chiafrø. Rør sammen og smak til med lønnesirup og litt vaniljepulver om du har.
Dekk til og la chiapuddingen svelle i minst 30 minutter i kjøleskapet før du spiser. Jo lenger den står, desto tykkere blir den i konsistensen. Jeg topper denne med verdens beste banangranola og litt kokosflak. NAM!
*Velg den melken du liker best. Jeg har brukt usøtet mandelmelk i denne oppskriften, derfor tilsetter jeg litt søtning. Smak derfor til med søtt, avhengig av hvilken melk du bruker. Bruker du helfet kokosmelk kan du redusere på mengden chiafrø evt. tilsette litt vann for å spe den ut. Den blir tykkere i konsistensen pga høyere innhold av fett.
Håper det smaker og at magen liker det!
Julianne 💗
Kan man bruke vanlig lettmelk?
Om du tåler laktose, kan du bruke vanlig lettmelk :)
Hvor lenge holder den i kjøleskapet? :)
Hei Malin! Den holder i alle fall i 3-4 dager. Jeg skal se hvor lenge min holder nå, lagde en porsjon på onsdag og har fremdeles en del igjen. Smakte godt i dag også :)
Hei, jeg ønsker meg veldig én av bøkene dine siden jeg nylig startet opp med lowfodmap dietten:) Jeg lurer derfor på hvilken av dine bøker du anbefaler for en nybegynner? Har sett en del på «En komplett håndbok for deg med sensitiv mage», er denne kanskje greiest:)
Hei Anna :) Så spennende at du er i gang med lavFODMAP! Jeg vil anbefale boka Godt for Magen for deg som er helt ny på dietten. Sammenlignet med «en komplett håndbok» så er den mer oppdatert etter dagens forskning (det skjedde mye i 2015..!) Lykke til og riktig god bedring. Jeg håper både bloggen og boka kommer til stor nytte for deg :) Beste hilsen, Julianne
Strever veldig. Må leve på lav-karbotilpasset lav-FODMAP-mat fordi jeg legger på meg for mye av karbohydratene i mye av «Vanlig» kost. Ønsker meg ei bok/websider – eller oppskrifter jeg kunne følge. Kjenner du til noe slikt, Julianne? På forhånd takk!
Hei Toril :) Jeg kjenner dessverre ikke til bøker som har fokuset lavFODMAP og lavkarbo, men det finnes grupper på Facebook du kan søke opp mener jeg. Der er det nok mye inspirasjon å hente. Jeg ville ha tatt utgangspunkt i lavkarbo-oppskrifter og gjort tilpasninger med hensyn til FODMAPs om jeg var deg :) Lykke til <3 Hilsen Julianne
Hei! Kjempegod chiapudding. Nå har jeg laget den noen ganger, og følger oppskriften til punkt og prikke hver gang, men den stivner ikke ordentlig? ?
Den får bare en suppe-aktig konsistens. Tips her?
Hei Ingrid :) Så kjekt å høre at puddingen falt i smak! Ja, prøv å reduser mengden væske eller ha i litt mer chiafrø neste gang ?
Jeg har prøvd denne et par ganger, men den blir veldig flytende. Selv om det står i kjøleskap over natta. Blir som en litt tykkere suppe.
Hva gjør jeg feil?
Hei Heidi :) Hvor tykk den blir avhenger litt av hva slags melk du bruker, kokosmelk gir den tykkeste konsistensen siden den har mer fett. Du kan prøve å holde igjen litt på melka neste gang, eller være litt rausere med chiafrøene :) Håper smaken var god! Et annet tips om den blir for flytende er å tilsette litt havregryn når den skal spises :) Hilsen Julianne