Jeg er hekta på energikuler om dagen, og spesielt varianter av disse enkle sjokoladekulene med valnøtter. De er så god til kaffen eller bare når jeg har lyst på noe godt uten å ty til sjokoladeplaten øverst i kjøleskapet 😊
Kulene er basert på havre, som inneholder resistent stivelse. Resistent stivelse er en type fiber som styrker de gode bakteriene i tarmen, så disse kan jeg virkelig anbefale for å stille søtsuget og for bedre tarmhelse. I dag får du en variant som ikke smaker sjokolade, men kokos med hint av syrlige tranebær – en nydelig kombinasjon ✨
Cranberry coconut balls
Oppskriften gir ca. 20 kuler
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri, melkefri
For glutenfri velg glutenfrie havregryn
Ingredienser
150 g lettkokte havregryn
30 g kokosmasse
1 ts vaniljepulver
½ ts maldonsalt
50 g lønnesirup
90 g kaldpresset kokosolje (ikke smeltet)
30 g finhakket tørket tranebær
Slik gjør du
Kjør havregryn til mel i en foodprosessor. Tilsett kokosmasse, vaniljepulver og litt maldonsalt og kjør til blandingen er godt kombinert. Ha deretter i kokosolje og lønnesirup og kjør til du får en fin deig som du kan trille til kuler. Ha deretter i finhakkede tranebær og bland godt. Trill deigen til små kuler og sett kaldt i kjøleskapet før du nyter! Om du vil, kan du trille kulene i litt kokosmasse for ekstra pynt 😊
Håper det smaker!
Julianne 💗
Tak for opskriften, kære Julianne. Den ser lækker ud :-)
Hvad er «kokosmasse» for noget?
Hilsen Susanne
Så bra, Susanne :) Kokosmasse er det samme som revet kokosnøtt som du ser spor av på bildet :) Håper kulene faller i smak! De er farlig gode :D Hilsen Julianne
OK – gælder det også i din opskrift i bogen Low fodmap kogebogen på havremuffins under valgfrit fyld?
Ja, det tror jeg! Står det kokosmasse, så er det det samme :)
Bogen er jo oversat til Dansk, og jeg har den danske version, hvor der står «kokosmasse». Ud fra dit svar vil det svare til «revet kokosnød» eller «kokosmel» på dansk. Så spørgsmålet er, hvad der helt konkret står i din norske bog :-)
Da står det nok også kokosmasse i min norske utgave :) Det er det jeg stort sett bruker, om jeg ikke bruker kokosflak som blir større revede biter av kokosnøtt :)
Tusen takk for oppskrift! Gleder meg til å prøve disse!
Tror du man kan bruke havremel isteden for havregryn i denne oppskriften?
Jeg håper du liker dem! Ja, tenker det går helt fint å bruke havremel i denne oppskriften. Prøv deg litt fram og kjenn på konsistensen :)
Hei! Tusen takk for en super blogg og fantastiske bøker! Jeg bruker oppskriftene dine ukentlig og elsker dem :D Jeg lurte på hva som egentlig er tingen med kokosfett og/eller kokosolje (skjønner at det er to ulike typer?), og hva er forskjellen fra smør (bortsett fra at det ene er fra kokos og det andre fra melk – den skjønte jeg selv ;)). Og hva med de ulike typene kokosfett – det er visstnok en som kan varmebahandles og en som ikke kan det? Ser at du har brukt smelter kokosfett i oppskriften med sjokokulene (de som ligner på de fra funky fresh foods). Setter veldig pris på svar, evt. en link til hvor du eller noen andre har skrevet noen kloke ord om dette :D
Stor klem fra Sofie
Hei Sofie! Takk for hyggelig kommentar :) Godt å høre at oppskriftene er til nytte!
Skal vi se om jeg kan svare deg her, for jeg er ikke sikker på om jeg forstår helt hva du mener ;) Kokosfett og kokosolje omtales jo litt om hverandre, og kan være det samme. Forskjellen ligger i hvordan de er behandlet, om oljen er kaldpresset eller ikke. Jeg bruker kaldpresset kokosolje i konfekt og sunt snop, fordi denne oljen bør ikke varmes over for høy temperatur, da det kan påvirke fettsyrene. Den har også en god smak av kokos som gjør seg godt i konfekt. Kokosoljen som ikke er kaldpresset, har en mildere smak og tåler høyere temperaturer. Du kan derfor bruke den til å steke med. Håper dette var til hjelp :) Hilsen Julianne
Heisann, har nylig begynt på FODMAP-dietten, men sliter litt med å forstå meg på alt. Lurer bla. på om Lerums blåbærsaft er lav FODMAP? Innholdsfortegnelsen ser slik ut: Råsaft frå blåbær 60% (frå konsentrat), sukker, vatn, surheitsregulerande middel (sitronsyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat, natriumbenzoat), naturleg aroma.
Har skjønt at man ikke skal drikke juice fra konsentrat, gjelder dette saft også?
Hei Tuva! Ja, det er et godt spørsmål. Juicekonsentrat fra frukt og bær kan være høyFODMAP, selv om frukten/bæra er lavFODMAP. Det bør derfor ikke overdrives under eliminasjon- og reintroduksjonsfasen av dietten. Prøv deg eventuelt litt fram med svak, svak saft for å se om det går fint i små mengder. Lykke til og god bedring! Hilsen Julianne :)
Hei!
Så i den nye listen at syltet løk er lav fodmap – spennende!
Vil det også si hermetisk? Og vil det si at kanskje tacosaus er lav fodmap? :)
Hei Veronika! Hermetisk løk har nok også mindre FODMAPs, men det er viktig at du kan helle ut væsken løken har ligget i. Derfor vil ikke tacosaus bli lavFODMAP, fordi du greier ikke sortere ut FODMAP-stoffene. Men om du er ferdig med eliminasjon- og reintroduksjon må du prøve om litt tacosaus går bra for deg og magen din. Ikke vær redd for å teste! Små mengder går ofte bra. Hilsen Julianne
Hei!
Jeg fikk ikke med meg første delen av live-sendingen i går ang syltet løk.
Syltet løk, er det all slags løk, også hvitløk?
Gjelder det hermetisk løk?
Lurte litt på om tacosaus derfor vil være mulig å spise?
Hei Veronika :) Du kan se livesendingen i reprise her: https://www.facebook.com/godtformagen/videos/1996721107211255/ Klem J :)
Utrolig flott blogg, Julianne! :-)
Jeg har et spm angående leverpostei. Den glutenfrie leverposteien fra Stabburet, er den trygg å spise i elimineringsfasen? Legger ved inngredienslisten. Ser det inneholder johannesbrødkjernemel, som er moderat FODMAP, men ut i fra jeg ser så kan det vel ikke være snakk om store mengdene på en 100 gram boks når den kommer så sent i ingredienslisten?
vann, svinelever (32 %), svinekjøtt, rapsolje, tapiokastivelse, svinefett, salt, sukker, dekstrose, tomatpuré, sitrusfiber, fortykningsmiddel (johannesbrødkjernemel, karragenan), krydder, aroma, surhetsregulerende middel (natriumsitrat, kaliumklorid), antioksidant (askorbinsyre), gjærekstrakt, konserveringsmiddel (natriumnitritt)
Hei Lone! :) Johannesbrødkjernemelet i denne utgjør ikke mye. I eliminasjonsfasen er det spesielt løk og hvitløk du bør være obs på, og i denne leverposteien kan det være lurt inn i krydderblandingen. Jeg vet dessverre ikke, men send gjerne en mail til produsenten for å høre! Etter eliminasjon- og reintroduksjon, bør du absolutt teste og vurdere hvordan det går for deg :) Hilsen Julianne
Hei ?dette så veldig godt ut ellllllllsker kokos smak!
Lurer på om æ får t d her ?
Hei Mona! Disse er kjempegode, du kan lage de med eller uten tranebær :) Veldig enkle å lage! Håper de faller i smak :)
Jeg falt inn i denne tråden da jeg søkte på sitrusfiber. Jeg vet at det er et tilsetningsstoff, men utover det klarer jeg ikke å finne ut noe. Siden dette er en vanlig ingrediens hadde jeg håpet at du kunne hjelpe meg med mer informasjon. Og uansett: TAKK for flott side og mye informasjon! Mvh Linda.
Hei :) Godt spørsmål, jeg har ikke satt meg inn i akkurat det selv, men det ser ut som at det brukes i mat som både emulgator og fortykningsmiddel i produkter – ikke en vanlig ingrediens vi finner i de fleste kjøkken med andre ord. Tusen takk for gode ord, så glad du sier det 💗 Hilsen Julianne
Tusen takk Julianne for at du eksperimenterer og deler :D
Disse blir en ny favoritt. Så gode at det var vanskelig å spise bare en.
Jeg halverte oppskriften, fikk 10 kuler og spiste 7 i løpet av en kveld. Ups!
(Akkurat det likte ikke magen så godt, så neste gang skal jeg begrense
meg litt mer)
Jeg brukte havremel og det funka helt fint. Hadde heller ikke vaniljepulver eller maldonsalt (brukte rocksalt) Moste alt sammen for hånd med gaffel/visp.
Hei du! Så godt å høre at de falt i smak og at det fungerte bra med havremel og uten foodprosessor! Takk for tilbakemelding på det. Så lenge du har noen lunde de samme målene, kan du eksperimentere bra med denne oppskriften :) Jeg lager de ganske små, slik at jeg kan ta meg både to og tre på rappen uten problem – men det kan være smart å fordele inntaket utover dagen :)