Nydelige sprø knekkebrød som gjør ekstra godt for magen. Se tips under oppskriften for hvordan få vellykkede knekkebrød!

Frøknekkebrød med surdeig


Oppskriften gir to brett knekkebrød (cirka 30 knekkebrød)
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
For glutenfri, bytt ut spelt med bokhvetemel og bruk glutenfri surdeigsstarter


​Ingredienser
​1 dl sammalt speltmel
2 dl havregryn
3 dl vann
1 ss surdeigsstarter

1 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarkjerner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
vann til bløtleggingen
1 ts eplesidereddik eller en skvis sitron

1 ts salt
1 ts fiberhusk

Slik gjør du
Finn fram to bakeboller. Bland sammen spelt, havregryn, vann og surdeigsstarter i den
ene bollen og dekk til med plastfolie. Ha frø i den andre bollen og hell på vann så det
dekker frøene, og vel så det. Tilsett litt eplesidereddik eller litt sitronsaft. La stå i 8–12
timer, gjerne over natten.

Etter 12 timer
Ta fram to stekebrett og kle dem med bakepapir. Sett ovnen på 160 °C varmluft.

Hell av vannet fra frøene ved hjelp av en sikt. Skyll frøene godt i kaldt
vann fra springen og la vannet renne av seg i noen minutter.

Ha deretter de bløtlagte frøene over i bollen med mel, havre og surdeig. Tilsett salt og fiberhusk og bland godt. La svelle i 5 minutter før du fordeler deigen på de to stekebrettene. Bre deigen jevnt utoverved hjelp av en slikkepott.

Sett begge brettene med knekkebrød i ovnen samtidig og stek i omtrent 60 minutter. Etter 20 minutter tar du knekkebrødene ut av ovnen og skjærer til knekkebrød med et pizzahjul. Jeg lager 5 x 3 knekkebrød per brett, men dette bestemmer du selv. Knekkebrødene er ferdig når de er litt gylden i fargen og sprø i konsistensen.

Tre råd til vellykkede knekkebrød 😊

  1. Steketiden avhenger av ovnen din. Min ovn steker ikke helt jevnt (selv med
    varmluft) noe som betyr at jeg må følge litt nøye med og bytter plass på brettene
    underveis i steketiden.
  1. Jeg skrur også ned temperaturen til cirka 100 °C og skrur på vanlig over- og
    undervarme mot slutten av steketiden​. Der står de til de er sprø og god.
  2. Jeg har god erfaring med å oppbevare knekkebrød i en kakeboks. Da holder de
    seg sprø og god til det er tomt. ​

Håper det smaker!

Julianne 💗