Nydelige sprø knekkebrød som gjør ekstra godt for magen. Se tips under oppskriften for hvordan få vellykkede knekkebrød!
Frøknekkebrød med surdeig
Oppskriften gir to brett knekkebrød (cirka 30 knekkebrød)
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
For glutenfri, bytt ut spelt med bokhvetemel og bruk glutenfri surdeigsstarter
Ingredienser
1 dl sammalt speltmel
2 dl havregryn
3 dl vann
1 ss surdeigsstarter
1 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarkjerner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
vann til bløtleggingen
1 ts eplesidereddik eller en skvis sitron
1 ts salt
1 ts fiberhusk
Slik gjør du
Finn fram to bakeboller. Bland sammen spelt, havregryn, vann og surdeigsstarter i den
ene bollen og dekk til med plastfolie. Ha frø i den andre bollen og hell på vann så det
dekker frøene, og vel så det. Tilsett litt eplesidereddik eller litt sitronsaft. La stå i 8–12
timer, gjerne over natten.
Etter 12 timer
Ta fram to stekebrett og kle dem med bakepapir. Sett ovnen på 160 °C varmluft.
Hell av vannet fra frøene ved hjelp av en sikt. Skyll frøene godt i kaldt
vann fra springen og la vannet renne av seg i noen minutter.
Ha deretter de bløtlagte frøene over i bollen med mel, havre og surdeig. Tilsett salt og fiberhusk og bland godt. La svelle i 5 minutter før du fordeler deigen på de to stekebrettene. Bre deigen jevnt utoverved hjelp av en slikkepott.
Sett begge brettene med knekkebrød i ovnen samtidig og stek i omtrent 60 minutter. Etter 20 minutter tar du knekkebrødene ut av ovnen og skjærer til knekkebrød med et pizzahjul. Jeg lager 5 x 3 knekkebrød per brett, men dette bestemmer du selv. Knekkebrødene er ferdig når de er litt gylden i fargen og sprø i konsistensen.
Tre råd til vellykkede knekkebrød 😊
- Steketiden avhenger av ovnen din. Min ovn steker ikke helt jevnt (selv med
varmluft) noe som betyr at jeg må følge litt nøye med og bytter plass på brettene
underveis i steketiden.
- Jeg skrur også ned temperaturen til cirka 100 °C og skrur på vanlig over- og
undervarme mot slutten av steketiden. Der står de til de er sprø og god. - Jeg har god erfaring med å oppbevare knekkebrød i en kakeboks. Da holder de
seg sprø og god til det er tomt.
Håper det smaker!
Julianne 💗
Gikk litt fort i svingene, lager knekkebrød nå og glemte å skylle frøene. Er det dumt?
Hei du :) Neida, det er ingen problem :) Håper knekkebrødene faller i smak!
Tusen takk for oppskrift på kjempegode surdeigsknekkebrød :-)
Har bakt de flere ganger nå.
Hei Unni :) Så kjekt å høre at de falt i smak! Takk for tilbakemedling <3
Hei
Jeg har et par spørsmål. Skal det bløtlegges i kjøleskap over natten eller på benken? Kan man spise ubegrenset av dette eller er det kun en liten mengde som blir lavfodmap?
Hei Ulla :) Jeg bløtlegger bare på kjøkkenbenken jeg, men jeg vet ikke om det har så mye å si :) Ingrediensene i knekkebrødene er ikke fri for FODMAPs, så man bør ikke spise ubegrenset. 2-4 knekkebrød per måltid er nok en fin og fornuftig mengde for de fleste – avhengig av størrelsen på knekkebrødene selvsagt :) Prøv deg litt fram og vurder hva magen din tåler! Hilsen Julianne
Hei! Noen tips til å få gode knekkebrød om man ikke har varmluftsfunksjon på komfyren? :)
Hei :) Ja, det går fint å steke knekkebrødene på over/undervarme! Sett på timer og bytt plass på brettene underveis i stekingen. Du må gjerne snu brettene også, slik at de blir jevnt stekt. Bare sørg for å følge med underveis, så går det nok bra :D Skru gjerne ned temperaturen mot slutten og la de stå i ovnen til de er helt sprø. Da er sjansen mindre for at de brenner seg ;)
Hei! Lager disse knekkebrødene tidt og stadig, en stor favoritt. Jeg lurer imidlertig på etpar ting vedr dette med å spise frø. Håper du kan svare: enkelte mener at å spise stekte frø ikke er bra. Vet du noe om dette? Og hva med inntak av (hele) linfrø, noen begrensninger her?
Hei Kine :) Så kjekt å høre! Hmm. Jeg har ikke hørt noe om at det ikke er bra å spise stekte frø. Så lenge du ikke brenner dem eller steker knekkebrødene for hardt, så skal det gå fint :) Linfrø har en mengdebegrensning på 15 g per servering, det vil si ca 1 god ss per måltid (i følge Monash University low FODMAP diet app) – men om det er hele eller knuste vet jeg ikke. Inkluder linfrø i kostholdet ditt, men ikke overdriv inntaket. Anbefaler også å bruke chiafrø for å regulere magen :) Mvh Julianne
Funka kjempebra!
Jeg brukte Coops byggryn/havregryn-blanding, men hadde bare 1dl igjen så jeg supplerte med rugmel. Ble veldig godt!
Nam disse ble kjempegode!
Tusen takk for tilbakemelding, Kamilla :D Veldig koselig!
Hei!
Ved bruk av surdeig i bakst med spelt:
1) Skal surdeigen uansett bakst/oppskrift tas ut av kjøleskapet et døgn før deigen skal settes?
2) Skal den alltid mates i det den tas ut av kjøleskapet, eller kommer det an på oppskriften?
I de oppskriftene hvor den skal settes/blandes sammen med andre ingredienser for så å stå et døgn før utbaking og steking, skal den likevel mates i det den tas ut av kjøleskapet (to døgn før utbaking/steking)?
På forhånd takk!
Mvh
Solveig
Hei Solveig!
Surdeigsstartere er litt forskjellige, men du lærer surdeigen din å kjenne bedre etterhvert :)
Jeg svarer på spørsmålene dine slik min starter trives best!
1. Det kommer helt an på når jeg satte den i kjøleskapet. Er det en uke siden den fikk mat sist, så trenger den litt tid for å våkne. Men om jeg matet dagen før, satte den i kjøleskapet og fant ut at jeg vil bake igjen dagen etter, så trenger den kanskje bare litt mat før den er bakeklar.
2. Jeg mater den alltid etter en tur i kjøleskapet. Det tar tid å bake med surdeig, og da vil jeg at baksten skal bli bra. Det krever at surdeigsstarteren er fit for fight!
3. Ja, jeg mater den godt opp før den skal i en deig. Da blir resultatet bedre :)
Lykke til!!
Hei!
Jeg finner ikke igjen oppskriften på frøknekkebrødene! De var så gode og lettvinte å lage.
På grunn av oppdateringene på nettsiden, er noen av oppskriftene borte. Jeg noterer meg at denne må på plass fort, så takk for at du sier fra 💗
Heisann. Jeg savner å finne oppskriften på disse supergode knekkebrødene med surdeig.
Nå er den tilbake :)
Ååå takk, helgen er reddet! Disse er de beste knekkebrødene jeg har prøvd 🤩
Det er så godt å høre, Torill! Takk for fin tilbakemelding 🥰
Hei ! Lurer på hvor mange kalorier det er i disse knekkebrødene?
Beste knekkebrødene jeg har smakt😊
Hei Sylvi! Så gøy å høre – disse er kjempegode og sprø :D Jeg vet ikke hva kalori-innholdet er, da kan du legge inn oppskriften/ingrediensene på kostholdsplanleggeren.no og regne det ut :) Hilsen Julianne
Nydelige knekkebrød! Ble så sprø og fine :) Hadde ikke fiberhusk, så jeg brukte chiafrø i stedet – fungerte helt supert :)
Hei Monica! Tusen takk for fin tilbakemelding fra deg. Godt å høre at chiafrø fungerte like bra 🤩 Takk!!
Hei! Deigen min har skilt seg ila natten. Skal dette skje? Hva gjør jeg evnt feil?🙈
Mvh
Ida🌸
Hei :) Det gjør ingenting. Bare å røre sammen, så blir det bra! Håper det smaker ❤️