[Reklame for Det Glutenfrie Verksted

Tidlig i mars hadde jeg et møte med Monica fra Det Glutenfrie Verksted. Vi har et veldig fint samarbeid hvor jeg både tester ut de magevennlige melmiksene og lager oppskrifter for henne (les mer om samarbeidet her).

I dette møtet fikk jeg en ekstra spennende utfordring av Monica: Kan du ikke lage en glutenfri surdeigsstarter? Dette er jo noe jeg hadde tenkt på lenge, men ikke somlet meg til å gjøre – så denne utfordringen ville jeg ta på strak arm. Jeg vet at det er mange av mine følgere som sliter med magen og som ikke tåler gluten ønsker flere magevennlige og næringsrike alternativer til brød. Så er du en av dem, så er dette prosjektet er dedikert til deg!

De siste tre ukene har jeg derfor laget en glutenfri surdeigsstarter og testet ulike oppskrifter for å se om den faktisk fungerte. Ikke alle brødene har vært like vellykkede, men det viktigste nå i starten er å se at den glutenfrie starteren faktisk hever brødet – så får smak og konsistens være fokuset når det er i boks. Det jeg kan si allerede nå, er at den glutenfrie surdeigsstarteren min viser seg å fungere veldig bra, og derfor vil jeg dele framgangsmåten jeg brukte slik at du kan komme i gang og lage din egen du også!

Prosjekt glutenfri surdeigsstarter!

Jeg startet prosjektet med to ulike melsorter fra Det Glutenfrie Verksted, nemlig økologisk fullkornsrismel og bokhvetemel. Etter å ha gjort litt research, fant jeg ut at dette var kornsorter som kunne egne seg. Jeg fant ikke mye informasjon om glutenfri surdeigsbakst på norsk, men noen tips har jeg plukket opp fra ulike bloggere og folk som er gode på surdeigsbaking.

Blant annet disse: 

Gry Hammer: Lag din egen glutenfrie starter
Kristin Granli: Glutenfri surdeigsstarter (tror jeg må skaffe meg boken hennes)
Jovial Foods: Gluten free sourdough starter

Felles for fremgangsmåtene er at surdeigsstarteren mates hver dag – og at du må være tålmodig. Jeg brukte en uke på min starter før jeg bestemte meg for å bake med den, og den ser ut til å bli bedre og bedre for hver dag. Noen bruker også rosinvann første dag for å få i gang prosessen, men det gjorde ikke jeg, og det fungerte fint uten. Det er mulig det hadde gått raskere da, så prøv deg eventuelt litt fram med det 😊

Glutenfri surdeigsstarter av rismel


Oppskriften gir en surdeigskultur som du kan ta vare på så lenge du orker
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri, melkefri

Dette trenger du
1 lite glass med lokk (f.eks et norgesglass uten strikk) 
Økologisk fullkornsrismel fra Det Glutenfrie Verksted
Lunket vann

Noen tips

1. Lag deg en rutine på når du mater starteren din, enten på kvelden før du legger deg eller på morgenen etter frokost  – eller til ca. samme tidspunkt på døgnet. Skriv ned når du har matet ​om du har lett for å glemme hvor langt du har kommet i prosessen. 

2. Følg med på starteren din underveis, den skal begynne å boble litt forsiktig etter noen få dager og mer etterhvert. Den vil også endre seg i lukten, men det er en syrlig, frisk lukt vi er ute etter. Både bobling og lukt endrer seg litt utover uken, så bare fullfør prosessen og se hvordan det går 😊

Slik gjør du det

Dag 1:
30 g økologisk fullkornsrismel
60 g lunkent vann

Ta fram en kjøkkenvekt, mål opp ingrediensene og bland sammen i et glass med tilhørende lokk (f.eks et Norges glass eller syltetøyglass). Sett på lokket på glasset, men ikke skru det helt tett. La stå på kjøkkenbenken i 24 timer.

Dag 2:
25 g av blandingen fra dag 1 (heretter kalt surdeig)
30 g økologisk fullkornsrismel
60 g lunkent vann

Ta fram kjøkkenvekten din og en ren skål og mål opp 25 g av blandingen fra dag 1. Resten kaster du eller bruker i en vaffelrøre eller lignende. Bland inn nytt mel og vann. Skyll gjerne glasset du brukte i går, ha i surdeigsblandingen, sett på lokket og la stå på kjøkkenbenken i 24 timer.

Dag 3:
25 g surdeig
45 g økologisk fullkornsrismel (øker mengden litt fra denne dagen)
60 g lunkent vann

Ta fram kjøkkenvekten din og en ren skål og mål opp 25 g av blandingen fra dag 2. Bland inn nytt mel og vann. Skyll gjerne glasset du brukte i går, ha i surdeigsblandingen, sett på lokket og la stå på kjøkkenbenken i 24 timer.

Dag 4:
25 g surdeig
45 g økologisk fullkornsrismel
60 g lunkent vann

Ta fram kjøkkenvekten din og en ren skål og mål opp 25 g av blandingen fra dag 3. Bland inn nytt mel og vann. Skyll gjerne glasset du brukte i går, ha i surdeigsblandingen, sett på lokket og la stå på kjøkkenbenken i 24 timer.

Dag 5:
25 g surdeig
45 g økologisk fullkornsrismel
60 g lunkent vann

Ta fram kjøkkenvekten din og en ren skål og mål opp 25 g av blandingen fra dag 4. Bland inn nytt mel og vann. Skyll gjerne glasset du brukte i går, ha i surdeigsblandingen, sett på lokket og la stå på kjøkkenbenken i 24 timer.

Dag 6:
25 g surdeig
45 g økologisk fullkornsrismel
60 g lunkent vann

Ta fram kjøkkenvekten din og en ren skål og mål opp 25 g av blandingen fra dag 5. Bland inn nytt mel og vann. Skyll gjerne glasset du brukte i går, ha i surdeigsblandingen, sett på lokket og la stå på kjøkkenbenken i 24 timer.

Om du nå kan se bobler og at surdeigsstarteren hever seg litt i glasset
Kan du gi den et forsøk i bakst. Den skal også lukte friskt og ha en litt syrlig smak. Smak på den, det er ikke farlig 😊 Om du ikke er helt der ennå mater du den noen dager til og ser om den utvikler seg videre.

Her finner du en oppskrift på et godt, glutenfritt surdeigsbrød med valnøtter!

Lykke til, så håper jeg det smaker!

Julianne 💗