[Reklame for Det Glutenfrie Verksted]
Tidlig i mars hadde jeg et møte med Monica fra Det Glutenfrie Verksted. Vi har et veldig fint samarbeid hvor jeg både tester ut de magevennlige melmiksene og lager oppskrifter for henne (les mer om samarbeidet her).
I dette møtet fikk jeg en ekstra spennende utfordring av Monica: Kan du ikke lage en glutenfri surdeigsstarter? Dette er jo noe jeg hadde tenkt på lenge, men ikke somlet meg til å gjøre – så denne utfordringen ville jeg ta på strak arm. Jeg vet at det er mange av mine følgere som sliter med magen og som ikke tåler gluten ønsker flere magevennlige og næringsrike alternativer til brød. Så er du en av dem, så er dette prosjektet er dedikert til deg!
De siste tre ukene har jeg derfor laget en glutenfri surdeigsstarter og testet ulike oppskrifter for å se om den faktisk fungerte. Ikke alle brødene har vært like vellykkede, men det viktigste nå i starten er å se at den glutenfrie starteren faktisk hever brødet – så får smak og konsistens være fokuset når det er i boks. Det jeg kan si allerede nå, er at den glutenfrie surdeigsstarteren min viser seg å fungere veldig bra, og derfor vil jeg dele framgangsmåten jeg brukte slik at du kan komme i gang og lage din egen du også!
Prosjekt glutenfri surdeigsstarter!
Jeg startet prosjektet med to ulike melsorter fra Det Glutenfrie Verksted, nemlig økologisk fullkornsrismel og bokhvetemel. Etter å ha gjort litt research, fant jeg ut at dette var kornsorter som kunne egne seg. Jeg fant ikke mye informasjon om glutenfri surdeigsbakst på norsk, men noen tips har jeg plukket opp fra ulike bloggere og folk som er gode på surdeigsbaking.
Blant annet disse:
Gry Hammer: Lag din egen glutenfrie starter
Kristin Granli: Glutenfri surdeigsstarter (tror jeg må skaffe meg boken hennes)
Jovial Foods: Gluten free sourdough starter
Felles for fremgangsmåtene er at surdeigsstarteren mates hver dag – og at du må være tålmodig. Jeg brukte en uke på min starter før jeg bestemte meg for å bake med den, og den ser ut til å bli bedre og bedre for hver dag. Noen bruker også rosinvann første dag for å få i gang prosessen, men det gjorde ikke jeg, og det fungerte fint uten. Det er mulig det hadde gått raskere da, så prøv deg eventuelt litt fram med det 😊
Glutenfri surdeigsstarter av rismel
Oppskriften gir en surdeigskultur som du kan ta vare på så lenge du orker
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri, melkefri
Dette trenger du
1 lite glass med lokk (f.eks et norgesglass uten strikk)
Økologisk fullkornsrismel fra Det Glutenfrie Verksted
Lunket vann
Noen tips
1. Lag deg en rutine på når du mater starteren din, enten på kvelden før du legger deg eller på morgenen etter frokost – eller til ca. samme tidspunkt på døgnet. Skriv ned når du har matet om du har lett for å glemme hvor langt du har kommet i prosessen.
2. Følg med på starteren din underveis, den skal begynne å boble litt forsiktig etter noen få dager og mer etterhvert. Den vil også endre seg i lukten, men det er en syrlig, frisk lukt vi er ute etter. Både bobling og lukt endrer seg litt utover uken, så bare fullfør prosessen og se hvordan det går 😊
Slik gjør du det
Dag 1:
30 g økologisk fullkornsrismel
60 g lunkent vann
Ta fram en kjøkkenvekt, mål opp ingrediensene og bland sammen i et glass med tilhørende lokk (f.eks et Norges glass eller syltetøyglass). Sett på lokket på glasset, men ikke skru det helt tett. La stå på kjøkkenbenken i 24 timer.
Dag 2:
25 g av blandingen fra dag 1 (heretter kalt surdeig)
30 g økologisk fullkornsrismel
60 g lunkent vann
Ta fram kjøkkenvekten din og en ren skål og mål opp 25 g av blandingen fra dag 1. Resten kaster du eller bruker i en vaffelrøre eller lignende. Bland inn nytt mel og vann. Skyll gjerne glasset du brukte i går, ha i surdeigsblandingen, sett på lokket og la stå på kjøkkenbenken i 24 timer.
Dag 3:
25 g surdeig
45 g økologisk fullkornsrismel (øker mengden litt fra denne dagen)
60 g lunkent vann
Ta fram kjøkkenvekten din og en ren skål og mål opp 25 g av blandingen fra dag 2. Bland inn nytt mel og vann. Skyll gjerne glasset du brukte i går, ha i surdeigsblandingen, sett på lokket og la stå på kjøkkenbenken i 24 timer.
Dag 4:
25 g surdeig
45 g økologisk fullkornsrismel
60 g lunkent vann
Ta fram kjøkkenvekten din og en ren skål og mål opp 25 g av blandingen fra dag 3. Bland inn nytt mel og vann. Skyll gjerne glasset du brukte i går, ha i surdeigsblandingen, sett på lokket og la stå på kjøkkenbenken i 24 timer.
Dag 5:
25 g surdeig
45 g økologisk fullkornsrismel
60 g lunkent vann
Ta fram kjøkkenvekten din og en ren skål og mål opp 25 g av blandingen fra dag 4. Bland inn nytt mel og vann. Skyll gjerne glasset du brukte i går, ha i surdeigsblandingen, sett på lokket og la stå på kjøkkenbenken i 24 timer.
Dag 6:
25 g surdeig
45 g økologisk fullkornsrismel
60 g lunkent vann
Ta fram kjøkkenvekten din og en ren skål og mål opp 25 g av blandingen fra dag 5. Bland inn nytt mel og vann. Skyll gjerne glasset du brukte i går, ha i surdeigsblandingen, sett på lokket og la stå på kjøkkenbenken i 24 timer.
Om du nå kan se bobler og at surdeigsstarteren hever seg litt i glasset
Kan du gi den et forsøk i bakst. Den skal også lukte friskt og ha en litt syrlig smak. Smak på den, det er ikke farlig 😊 Om du ikke er helt der ennå mater du den noen dager til og ser om den utvikler seg videre.
Her finner du en oppskrift på et godt, glutenfritt surdeigsbrød med valnøtter!
Lykke til, så håper jeg det smaker!
Julianne 💗
Hei! Ikke relayert i det hele tatt, men vet du noe om sammenheng mellom IBS og stramt tungebånd? Søsteren min er på utredning for stramt tungebånd nå og en av de første spørsmålene hun fikk var om hun hadde IBS. Har selv IBS og mulig stramt tungebånd
Hei :) Så interessant. Det har jeg ikke noe kunnskap om, dessverre. Julianne
Hei, ser spennende ut med denne surdeigen. Jeg har en datter som ikke tåler gluten, så dette vil jeg prøve. Ett spørsmål: Hvordan tar du vare på surdeigen etter at den er klar – hvor often mater du den?
Hilsen Eli
Hei Eli :) Så spennende at du skal i gang. Den har gitt meg overraskende gode resultater, så jeg håper du opplever det samme!
Jeg skal skrive et eget innlegg om pleie av surdeigsstarteren, men kort fortalt så oppbevarer jeg den i kjøleskapet i et tett glass når jeg ikke bruker den, men sørger for å gi den mat minst en gang i uken. Da tar jeg den ut av kjøleskapet, tar av 50 g starter og tilsetter ca. 70 g rismel og 100 g vann og lar den stå på kjøkkenbenken til den bobler. Så er den egentlig klar til bruk (eller så setter du den tilbake i kjøleskapet) :) Gir det mening? Hilsen Julianne
Hei.
Hvordan mater du starteren for å holde den i livet videre?
Er på dag 5 og det bobler godt :)
Hei Gitte :) Så kult at du er i gang og at det er bra med liv!
Jeg kopierer inn svaret jeg ga til Eli: Jeg skal skrive et eget innlegg om pleie av surdeigsstarteren, men kort fortalt så oppbevarer jeg den i kjøleskapet i et tett glass når jeg ikke bruker den, men sørger for å gi den mat minst en gang i uken. Da tar jeg den ut av kjøleskapet, tar av 50 g starter og tilsetter ca. 70 g rismel og 100 g vann og lar den stå på kjøkkenbenken til den bobler. Så er den egentlig klar til bruk (eller så setter du den tilbake i kjøleskapet) :) Fortell gjerne hvordan det går med ditt første glutenfrie surdeigsbrød :D Hilsen Julianne
Hei:)
Siden jeg har fått litt ekstra god tid i det siste, tenkte jeg å prøve meg på det gode glutenfrie surdeigsbrødet du har bakt. Jeg er på dag 2 på starteren, men det legger seg et vannlag oppå rismel- og vannblandingen. Skal det gjøre det, eller har jeg gjort no feil? Dette er første gang jeg prøver meg på surdeig, så jeg veit ikke hvordan noe skal være. Det blander seg, men etterhvert blir det liggende en cm med vann oppå blandingen.
Ha en fin dag!
Thea :-D
Hei Thea :) Så spennende at du er i gang! Nei, det er ikke uvanlig at den skiller seg, så bare fortsett prosessen :) Ser du noen bobler? Hvordan lukter den? Ha en god dag du også <3 Julianne
Den lukter litt syrlig ris..? Hvis det er en grei beskrivelse :D
Heheh, det høres riktig ut :D Bare å fortsette prosessen, så blir dette bra! Svaret på om den fungerer eller ikke får du når du tester den i bakst. Det blir spennende!! Sender over masse god surdeigskarma til deg :)
Hei, takk for mange og kjempegode oppskrifter!😊
Et lite spørsmål: Hvor stor er jerngryta du bruker?
Hei :) Jeg tror min er på rundt 5 liter!
Hei, ser andre har spurt om det samme, men jeg skjønte ikke helt hva du mente angående det å ta vare på surdeigen etter man har lagd starter. Mener du at man skal ta 50g av surdeigsstarteren (også kaste resten av starteren?), blande med 70g mel og 100g vann, også blir det liksom den nye surdeigen man skal bruke videre? Og det skal man gjøre 1 gang i uken?
Om jeg skal ha 100g av surdeigsstarteren til en oppskrift, hvordan skal jeg da mate den for å holde liv i den?
Hilsen nybegynner på surdeig🥲
Hei Isabella! Bra du spør og surdeig er ikke så lett i starten! :) Ja, du tar vare på 50 g som du blander med mel og vann og så blir det starteren du tar vare på videre. Du fjerner resten – du kan spare på det og bruke det i en vaffelrøre/pannekakerøre eller noe annet eller så kaster du det (men vondt å kaste mat..!)
Du mater starteren din i forbindelse med baking. Du mater den før, for å få den sprudlende og bakeklar – og om du bruker mye av den, så mater du den igjen slik at du har starter til neste gang du skal bake. Om det er en stund til du skal bake, oppbevarer du den i kjøleskapet. Når du skal bake igjen, tar du den ut, fjerner litt av starteren og gir den nytt mel og vann (mater den) slik at den blir bakeklar :) Jeg anbefaler at du mater den minst en gang i uka for å holde den i live :) Gir dette mening? Hilsen meg i ammetåke :)
Hei
Kan man bruke noen annen mel enn rismel å mate den med? Som er lavfodmap å glutenfritt
Hei Victoria! Du kan lage glutenfri starter av annet med, f.eks bokhvete – sjekk gjerne ut @sourdoughwithrebecca på Instagram for å lære mer om glutenfri surdeigsbaking :)
Hei! Laget en glutenfri surdeigsstarter på rismel. Den er nå ca en uke. I følge oppskriften jeg fulgte skulle jeg ikke ta av noe av surdeigen før dag 4, så nå står jeg med ca 1,5kg surdeigsstarter som skiller seg og generelt virker livløs. Er det mulig å redde den, eller burde jeg starte fra starten?
Hei Ellie! Åh, det vet jeg dessverre ikke 😅 Det kan hende du kan prøve redde den ved å ta av noen ss og gi den nytt mel og vann for å se om den bobler opp.