Sprø, knasende krutonger er helt nydelig til salater, supper eller bare som snacks. Jeg skal aldri igjen kaste tørt brød! Du kan bruke hvilket som helst lavFODMAP-brød, f.eks. glutenfri loff, surdeigsbrød av spelt (eller vanlig speltbrød om du tåler det) eller lignende.
Hjemmelagede krutonger
Ingredienser
Tørt lavFODMAP-brød
2-3 ss olivenolje eller rapsolje
salt og pepper
Friske eller tørkede urter, finhakket
Slik gjør du
Sett stekovnen på 200 grader. Skjær det tørre brødet i små terninger. Bland sammen olje og finhakkede urter (jeg brukte timian) i en skål og ha i brødterningene. Bland sammen slik at oljen blir godt fordelt på brødet. Kvern over litt salt og pepper.
Ta fram et stekebrett og kle det med bakepapir. Fordel brødkrutongene utover bakepapiret og stek midt i ovnen i ca. 10 minutter til krutongene er gyldne i fargen. Følg med underveis og rør gjerne rundt et par ganger under stekingen. Avkjøl krutongene og nyt! Jeg oppbevarer mine i et tett syltetøyglass.
Håper det smaker!
Julianne
Hei. Jeg har akkurat startet på lavfodmap nå og er forstatt endel forstoppet. Men er det noe jeg kan bruke for å lette forstoppelsen selvom jeg går på dietten?
Kan jeg bruke laktulose?
Hei du :) Det tar ofte litt tid før lavFODMAP løser opp trege mager. Vær tålmodig :) Laktulose vil hjelpe forstoppelsen, men vil sannsynligvis også gi deg luftplager da laktulose er ren FODMAP. Kostholdsråd: Først og fremst – drikk nok vann. Deretter kan du prøve bløtlagte chiafrø eller linfrø. Mange har også god effekt av å ta 1-2 ss linfrøolje daglig. Ellers finnes det hjelp å få på apoteket: Vi-siblin, Movicol og laxoberal er fordøyelseshjelp mine klienter opplever god effekt av. Men i første omgang vil jeg anbefale deg å gi lavFODMAP-dietten litt tid før du tyr til ekstra fordøyelseshjelp. Lykke til :) Hilsen Julianne
Hei Julianne!
Jeg har ganske nylig kjøpt boka di og er i gang med lavFODMAP mat! Det går overraskende greit og jeg begynner å kjenne at magen har det litt bedre. Uansett: Jeg kjøpte et speltbrød på Meny. Det er kun bakt med speltmel, og også surdeig av spelt. Men så ser jeg at det er tilsatt hvetegluten..! Det er langt ned på lista over ingredienser, men dog. Gjør det brødet «uspiselig»?
Takk for en god, enkel og informativ bok!
Lillian
Hei Lillian :) Takk for hyggelig melding, det er godt å høre at magen er på bedringens vei! Så fint at du fant et surdeigsbrød av spelt på butikken! Tilsatt hvetegluten er ikke et problem, så om brødet er 100 % spelt og surdeig kan du helt fint nyte dette brødet. Lykke til videre! Hilsen Julianne
Så bra! Tusen takk for kjemperaskt svar!
Ha en strålende dag!
Takk det samme :)
Hva heter brødet? :)
Jeg mener det bare het «Speltbrød». Er fra Jacobs og selges på Meny. Lite brød dekket av solsikkefrø. Godt og anbefales! :)