I anledning helgen, byr jeg i dag på denne smakfulle og enkle kyllingryta. Oppskriften finner du også i boken, men jeg har lagt til et par ekstra ingredienser som jeg synes tar gryta til nye høyder. Jeg har fått sansen for sitrongress i matlaging, og det er det blant annet det denne varianten er beriket med. Denne gryta smaker også nydelig sammen med raita som jeg absolutt vil anbefale å servere til 😊
Indisk kyllinggryte med raita
Oppskriften gir 2-3 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri og laktosefri
Ingredienser
Raita
½ agurk
4 cherrytomater eller en halv vanlig tomat
1,5 dl laktosefri yoghurt naturell
1 ts limesaft
½ ts pepper
2 ss finhakket, frisk koriander
Slik gjør du
Begynn med å lage raita. Riv agurken direkte i et kjøkkenhåndkle. Pakk den inn og klem ut vannet over vasken. Bland agurken med yoghurt naturell en bolle, tilsett grovhakket tomat og hakket koriander. Smak til med lime, salt og pepper. Sett kaldt i kjøleskapet mens du lager kyllinggryta.
Indisk kyllinggryte
2 ss rapsolje eller hvitløksolje
500-600 g kyllingfilet
3-4 vårløk, grønn del
1 paprika
1 ss finhakket ingefær
2 stilker sitrongress (alternativt kan du bruke en skvis lime)
1 ss garam masala
1 ts karri
1 ts gurkemeie
Et dryss kajennepepper (kan droppes)
200 ml fullfet kokosmelk
Salt og pepper
+ Ønsket mengde ris
Slik gjør du
Kok risen etter anvisningen på pakken.
Forbered grønnsakene: kutt paprikaen i passe store biter og finhakk ingefær og sitrongress. Kutt kyllingfileten i mindre deler.
Ha litt olje i stekepannen og stek biter av kyllingfilet til de er gjennomstekte. Strø garam masala, karri og gurkemeie over kyllingen og ha deretter i grønnsakene og kokosmelken. Smak til med salt, pepper og kajennepepper og la gryta putre på svak varme i noen minutter før du serverer. Tilsett frisk koriander like før servering.
Håper det smaker!
Julianne 💗
Hei
Takk for en flott blogg. Fant den først for en uke siden. Og fikk boken din lånt på biblioteket på onsdag. Onsdag prøvde jeg meg på indisk gryte, den falt i smak her hjemme. Det eneste vi savnet er en god oppskrift på Naan. Syns det er godt til indiske retter og asiatiske. Du har ikke en god en? Vet ikke helt hva jeg skal bytte melet med, da glutenfritt blir en veldig rar deig. Noen tips angående chutneys? Har hatt diagnosen IBS i 18 år uten å få noen tips fra helsevesenet generelt. Det eneste spesialisten sa var å kutte ut de matvarene som jeg reagerte på. Så da stod jeg ikke igjen med så mye å spise. I de siste par årene har det kommet mer informasjon om IBS og det er jeg glad for. Har nå holdt meg på dietten en stund, ca 3 uker, eneste forskjell er mindre magevondt og luft, ellers er avføring(diare) og uvelhet som før. Når kan jeg forvente å se en bedring på alt, eller er dette for individuelt? De her hjemme er ikke så begeistret for alt styret med alt jeg bør holde meg unna. Prøver også å finne et brød som er godt og holdbart. Det jeg har prøvd blir enten fort tørre eller «bløte» inni etter et par dager. Smaker greit når de er ferske. Er vel ikke super fan av brød heller, liker mer knekkebrød. Er ikke så veldig flink eller entusiastisk til baking av brød/knekkebrød. Er det noen leverpostei som duger, er veldig glad i det. Har bladd igjennom to stk bøker med oppskrifter og prøver å være flink for magens skyld. Så håper snart på enda bedre mage, takk igjen for informativ blogg og bok. Idag blir det moussaka tilmiddag :-)
Mvh Elin
Hei Elin :) Jeg skjønner at du savnet naan til den indiske retten! Jeg har ingen oppskrift for hånden, men du finner helt sikkert en god oppskrift på nettet. Tåler du spelt, kan du bytte ut hvetemelet med spelt i oppskriften. Hvis ikke er det glutenfrie melblaninger som blir det beste alternativet selv om konsistensen ikke er slik du er vant til. Chutneys. Det har jeg ikke laget før! Men hva med ananaschutney? Uten løk, hvitløk osv?
Det er veldig individuelt hvor lang tid det tar før man merker forbedring på dietten. Noen opplever bedring etter kun én dag, mens andre trenger gjerne noen uker før de ser den store endringen. Vær tålmodig og fortsett det gode arbeidet så vil du forhåpenligvis få gode resultater.
Jeg vet desverre ikke om en lavFODMAP-leverpostei ennå! Jeg gir beskjed om det dukker opp. Det savner jeg også. Leverpostei med rødbeter.. :( :)
Håper moussaaken falt i smak :)
Mvh Julianne
Hei.
Denne retten var helt nydelig. Tusen takk for god oppskrift. Ps karri krydderet fra hindu er tilsatt hvitløk, men den fra Santa Maria er uten.
Mvh Kine
Så godt å høre :D Takk for tilbakemelding! Karri-krydderet fra hindu er faktisk uten hvitløk, men «hot curry-krydderet» fra hindu inneholder hvitløk, tror jeg. Ja, santa maria sitt er også uten hvitløk! Takk for tipset :) Toro sitt er også uten hvitløk. Hilsen Julianne :)
Hei! Jeg prøvde denne retten i dag og den var nydelig! Jeg merket likevel litt uvelhet i ettertid, og lurer på om det kan ha med Garam Masala krydderet? Leste på pakken at den inneholder både løk og purre, finnes det en variant uten? Jeg brukte Santa Maria sitt. Ellers har jeg kommet kjempelangt takket være bloggen din, så tusen takk for alt du deler :)
Mvh. Karoline
Hei du :) Så kjekt at du likte retten! Den er en favoritt hos mange. Aaha, jeg har bare funnet garam masala uten løk og hvitløk, men da er det altså varianter med. Jeg har kjøpt i innvandrerbutikker (billig) og en variant fra Toro (Rema 1000 selger i alle fall disse) Prøv den neste gang! Kjekt å høre at bloggen er til nytte for deg :) Hilsen Julianne
Hei Julianne!
Jeg lurer på hva slags ris du kjøper, og i hvilken butikk? Har nå 2 kg med vanlig jasmin ris i skapet som jeg må bruke opp, men din ris på bildet ser annerledes ut. Gleder meg til å prøve flere av rettene dine!
Hei Hanne :) Jeg bytter litt på hvilken ris jeg velger, noen ganger går jeg for fullkornsris, andre ganger villris eller helt ordinær jasmin eller basmatiris. Boil-in-bag selvfølgelig :P Bruk den risen du har, den duger i massevis :) Kos deg med matlagingen! Hilsen Julianne
Tusen takk for oppskriften, den her var veldig veldig god!
Anbefaler å bruke villris!
Hei Fredrik :) Takk for hyggelig tilbakemelding!
Hei. Har begynt å bruke oppskriftene dine, veldig fornøyd så langt. Men lurer litt på hvorfor du har valgt å lage oppskrifter for 2-3 personer, og ikke 4 personer, som det pleier å være?
Mvh. Caroline.
Hei Caroline :) Så godt å høre at du liker oppskriftene! Jeg lager stort sett mat til meg og mannen, og derfor er mange av oppskriftene beregnet til oss to (2-3 personer). De siste årene har jeg begynt å henvise til porsjoner i oppskriftene – etter at min redaktør sa til meg: vi spiser PORSJONER, ikke PERSONER :P Øk gjerne mengden på oppskriftene litt om du ser det er litt lite mat til 4 personer :) Hilsen Julianne
Hei! Tusen takk for informativ blogg! Jeg har lest flere steder at soyaprodukter med hele soyabønner ikke er bra. Betyr det at jeg bør redusere soyaprodukter veldig? Eller er det noen soyaprodukter som er lav Fodmap? Jeg tåler ikke melkeproteiner, så må holde meg unna melkeprodukter i tillegg. Har derfor brukt en del soya og havrebaserte produkter.
Mvh. Bente :)
Denne retten er fantastisk. Enkel og rask å lage, lite kalorier og veldig god. Vi lager den hver uke. VI er glade i koriander, men syns det er litt pes å stelle korianderplanter, så det dropper vi som regel. Like godt allikevel.
Hei Bente! Ja, det stemmer at soyaprodukter laget av hele soyabønner er høyFODMAP. Les mer om det her:
http://lyngstadernaering.no/2015/05/28/vegansk-og-vegetarisk-lavfodmap-diett-og-litt-om-soyaprodukter/
Om magen din har det bra med soya- og havreprodukter så trenger du ikke unngå disse produktene. Om du derimot reagerer kan det være en idé å bytte soyamelken med mandelmelk og bruke kokosmelk i matlaging. Dette er melkefrie lavFODMAP-alternativer :)
Mvh Julianne :)
Hei Merethe :) Takk for hyggelig kommentar! Helt enig om koriander, det er synd de henger med hodet etter en dag på kjøkkenbenken. Man bør nesten planlegge noen middager med koriander på rad slik at man får utnyttet urten skikkelig ;) Kjekt å høre at det fungerer godt likevel :)