Forrige helg var det Fastelavn, og da ble det til at jeg bakte mine faste surdeigsboller av spelt. De er veldig gode, men siden de kaldheves i kjøleskapet synes jeg det tar unødvendig lang tid – noe som har ført til at jeg sjeldent baker dem, eller har vært modig nok til å lage noe annet enn vanlige boller. Bare sånn i tilfelle det ikke blir vellykket… Jeg innrømmer at jeg har vært feig, men til fastelavn i år bestemte jeg meg for å heve bollene på kjøkkenbenken over natta isteden for å kaldheve i kjøleskap.

Jeg sov litt mer urolig den natten. Drømte om mislykkede, syrlige surdeigsboller. Etterhvert som klokken nærmet seg 08:00 søndagsmorgen, kunne jeg omsider stå opp og se hvordan det stod til med deigen. Det så heldigvis bra ut og jeg kunne trille ut fine boller. Jeg lot dem etterheve på et stekebrett i ca. 1,5 time før jeg stekte dem.

Og du verden, så bra de bollene ble – BEDRE enn når de kaldhevet i kjøleskapet, og ikke minst tok dette kortere tid! Så denne helgen bestemte jeg meg for å lage kanelknuter med samme metode – Terje, min store kjærlighet, sin store favoritt. Synd han ikke var hjemme denne helgen, for disse kanelknutene er noe av de beste jeg har smakt. Ever!

Kanelknuter av surdeig og spelt


Oppskriften gir 12 store boller (eller flere mindre) 
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri

DAG 1

STEG 1: Frisk opp surdeigsstarteren​
Dette gjør jeg på morgenen/formiddagen

Du trenger
150 g siktet speltmel
150 g vann
1 ss boblende surdeigsstarter

Slik gjør du: Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i 8-12 timer før du fortsetter til steg 2.

STEG 2: Sett deigen
Dette gjør jeg på kvelden

Du trenger
550 g siktet speltmel
200 g romtemperert laktosefri helmelk eller lettmelk
120 g sukker
2 egg
10 g salt
1-2 ts kardemomme
200 g oppfrisket surdeigsstarter (den du lagde ved steg 1)
75 g romtemperert smør (i terninger)

Slik gjør du
Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra smør. Jeg bruker kjøkkenmaskin i denne prosessen, men lar den kun gå på laveste hastighet til deigen er godt kombinert. Du kan fint bruke god gammeldags håndkraft også! Dekk bollen med plastfolie eller et tilhørende lokk og la deigen heve i 1-2 timer før du blander i smøret.

Etter 1-2 timer skal du jobbe inn smøret i deigen. Ha deigen på kjøkkenbenken. Om deigen kjennes litt for bløt ut og er vanskelig å jobbe med, er det nå du sper deigen med litt mer speltmel. Ikke for mye, bare nok til at du kan kna deigen uten problemer. Jobb deretter inn romtemperert smør i deigen.

Dette er også en klissete prosess, men fortsett til deigen smøret er helt innarbeidet. Når smøret er innarbeidet, dekker du bollen med plast eller lokk. La deigen heve på kjøkkenbenken i 10-12 timer, gjerne over natta.

DAG 2

Steg 3: Utbaking og etterheving
Dette gjør jeg om morgenen.

Fyll til kanelknutene
Smør (romtemperert/mykt)
Sukker
Kanel

Ha litt speltmel på bakebordet og ta deigen ut av bakebollen. Strø over litt mel om deigen er vanskelig å jobbe med. Bruk så lite som mulig, da blir bollene best. Kjevle deretter deigen ut til et stort rektangel. Smør et jevnt lag med smør utover leiven, strø over ønsket mengde sukker og kanel.

For å lage knuter, refererer jeg til Trine Sandberg (Trines Matblogg) som beskriver prosessen slik:

Brett deretter den ene langsiden inn mot midten, og den andre over – slik at du nå har tre lag med deig (ca. 50×16 cm). Kjevle ut leiven til den er ca. 50×25 cm, og del den i remser på tvers, ca. 2-3 cm brede.Tvinn remsen, hold fast i den ene enden og snurr den 2-3 ganger rundt to fingre, før du dytter enden inn i hullet på undersiden. Alternativt kan du kjevle ut leiven til den er 50×20 cm, dele opp i remser som tvinnes og deretter slå en enkel knute på remsen. 

Jeg vil anbefale deg å se denne videoen hvor hun VISER hvordan det gjøres. Se fra ca. 1.50 minutter inn i videoen. Trine, takk!!

Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel kanelknutene på brettene. Sett brettene med boller inn i en kald stekeovn og la de etterheve i 1-2 timer. Sett gjerne på lampa i stekeovnen så blir det lunt og godt. 

Ta bollene ut av stekeovnen når du er klar for å steke dem. Varm opp stekeovnen til 200 grader. Pensle bollene med et sammenvispet egg og stek et brett med boller om gangen. La bollene steke i 15-20 minutter til de er gyldne og fine i fargen.  Avkjøl på rist og nyt! 

Håper virkelig det smaker 😊

Julianne 💗