Forrige helg var det Fastelavn, og da ble det til at jeg bakte mine faste surdeigsboller av spelt. De er veldig gode, men siden de kaldheves i kjøleskapet synes jeg det tar unødvendig lang tid – noe som har ført til at jeg sjeldent baker dem, eller har vært modig nok til å lage noe annet enn vanlige boller. Bare sånn i tilfelle det ikke blir vellykket… Jeg innrømmer at jeg har vært feig, men til fastelavn i år bestemte jeg meg for å heve bollene på kjøkkenbenken over natta isteden for å kaldheve i kjøleskap.
Jeg sov litt mer urolig den natten. Drømte om mislykkede, syrlige surdeigsboller. Etterhvert som klokken nærmet seg 08:00 søndagsmorgen, kunne jeg omsider stå opp og se hvordan det stod til med deigen. Det så heldigvis bra ut og jeg kunne trille ut fine boller. Jeg lot dem etterheve på et stekebrett i ca. 1,5 time før jeg stekte dem.
Og du verden, så bra de bollene ble – BEDRE enn når de kaldhevet i kjøleskapet, og ikke minst tok dette kortere tid! Så denne helgen bestemte jeg meg for å lage kanelknuter med samme metode – Terje, min store kjærlighet, sin store favoritt. Synd han ikke var hjemme denne helgen, for disse kanelknutene er noe av de beste jeg har smakt. Ever!
Kanelknuter av surdeig og spelt
Oppskriften gir 12 store boller (eller flere mindre)
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri
DAG 1
STEG 1: Frisk opp surdeigsstarteren
Dette gjør jeg på morgenen/formiddagen
Du trenger
150 g siktet speltmel
150 g vann
1 ss boblende surdeigsstarter
Slik gjør du: Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i 8-12 timer før du fortsetter til steg 2.
STEG 2: Sett deigen
Dette gjør jeg på kvelden
Du trenger
550 g siktet speltmel
200 g romtemperert laktosefri helmelk eller lettmelk
120 g sukker
2 egg
10 g salt
1-2 ts kardemomme
200 g oppfrisket surdeigsstarter (den du lagde ved steg 1)
75 g romtemperert smør (i terninger)
Slik gjør du
Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra smør. Jeg bruker kjøkkenmaskin i denne prosessen, men lar den kun gå på laveste hastighet til deigen er godt kombinert. Du kan fint bruke god gammeldags håndkraft også! Dekk bollen med plastfolie eller et tilhørende lokk og la deigen heve i 1-2 timer før du blander i smøret.
Etter 1-2 timer skal du jobbe inn smøret i deigen. Ha deigen på kjøkkenbenken. Om deigen kjennes litt for bløt ut og er vanskelig å jobbe med, er det nå du sper deigen med litt mer speltmel. Ikke for mye, bare nok til at du kan kna deigen uten problemer. Jobb deretter inn romtemperert smør i deigen.
Dette er også en klissete prosess, men fortsett til deigen smøret er helt innarbeidet. Når smøret er innarbeidet, dekker du bollen med plast eller lokk. La deigen heve på kjøkkenbenken i 10-12 timer, gjerne over natta.
DAG 2
Steg 3: Utbaking og etterheving
Dette gjør jeg om morgenen.
Fyll til kanelknutene
Smør (romtemperert/mykt)
Sukker
Kanel
Ha litt speltmel på bakebordet og ta deigen ut av bakebollen. Strø over litt mel om deigen er vanskelig å jobbe med. Bruk så lite som mulig, da blir bollene best. Kjevle deretter deigen ut til et stort rektangel. Smør et jevnt lag med smør utover leiven, strø over ønsket mengde sukker og kanel.
For å lage knuter, refererer jeg til Trine Sandberg (Trines Matblogg) som beskriver prosessen slik:
Brett deretter den ene langsiden inn mot midten, og den andre over – slik at du nå har tre lag med deig (ca. 50×16 cm). Kjevle ut leiven til den er ca. 50×25 cm, og del den i remser på tvers, ca. 2-3 cm brede.Tvinn remsen, hold fast i den ene enden og snurr den 2-3 ganger rundt to fingre, før du dytter enden inn i hullet på undersiden. Alternativt kan du kjevle ut leiven til den er 50×20 cm, dele opp i remser som tvinnes og deretter slå en enkel knute på remsen.
Jeg vil anbefale deg å se denne videoen hvor hun VISER hvordan det gjøres. Se fra ca. 1.50 minutter inn i videoen. Trine, takk!!
Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel kanelknutene på brettene. Sett brettene med boller inn i en kald stekeovn og la de etterheve i 1-2 timer. Sett gjerne på lampa i stekeovnen så blir det lunt og godt.
Ta bollene ut av stekeovnen når du er klar for å steke dem. Varm opp stekeovnen til 200 grader. Pensle bollene med et sammenvispet egg og stek et brett med boller om gangen. La bollene steke i 15-20 minutter til de er gyldne og fine i fargen. Avkjøl på rist og nyt!
Håper virkelig det smaker 😊
Julianne 💗
Hvordan gjør disse seg mtp frysing? ?
Kjempebra! Jeg fryser de ned med en gang de er avkjølt. Tiner dem på kjøkkenbenken og gir dem en liten lunk i stekovnen før servering :)
Hva slags mengdebegrensning er det på disse ift low fodmap?:)
Hei :) Det kommer an på hvor store du lager dem, men jeg vil nok anbefale en grense på 1 stor eller 2 små per måltid :)
Deigen min blir så utrolig klissete at det var vanskelig å forme knuter… Hva gjør jeg feil? Har det noe å si hvilken temperatur det er i rommet som deigen hever i? Smaken ble upåklagelig god, men skulle gjerne fått til å forme de litt finere :D
Hei Annette! Så bra smaken ble god! Enig i at deigen er litt klissete, det er en grunn til at vi former tilfeldige knuter av deigen og ikke lager snurrer :P Du kan prøve å ha litt mer mel på bakebordet når du baker dem ut, eller så kan du alltids ha litt mer mel i deigen fra start. Kanskje det hjelper. Temperatur i rommet kan også påvirke, tenker jeg. Er det varmt, vil surdeigen jobbe litt raskere og da har deigen en tendens til å bli litt mer løs. Jeg håper du prøver igjen og at det går bedre neste gang! Hilsen Julianne :)
Hei!
Har du erfaring med å prøve sukrin+ istf. vanlig sukker til denne oppskriften?
Hilsen Lise
Hei Lise :) Nei, det har jeg ikke gjort. Jeg har prøvd kokosblomstsukker, men bollene blir helt klart best med sukker :) Om du spiser FODMAP-redusert ville jeg ha brukt sukker og ikke sukrin, da det kan påvirke magen <3
Hei!
Vet du om det kan brukes mandelmelk eller rismelk i stedet for laktosefri melk? Eventuelt i kombinasjon med laktosefri-fløte? (Blir jo litt annerledes smak så klart men, ja.. :D
Hei :) Ja, det tror jeg vil gå fint! Trenger du helt melkefrie boller må du bruke melkefritt smør også da :) Fortell gjerne hvordan det går om du prøver!
Hei:)
Steg 1, det blir ganske mye mer enn 200 gram oppfrisket surdeig. For det er 150 gram mel og 150 gram vann + surdeigsstarter. Kaster du resten? Eller har du det lille ekstra oppi?
Hilsen Charlotte
Hei Charlotte :) Jeg blander bare resten i surdeigsstarteren min, eller så bruker jeg det i en brøddeig eller rundstykkedeig når jeg først er i gang med å bake :) Håper bollene smaker!
Hei, hvis man ikke har surdeig, er det mulig å få bakt kanelsnurrer/knuter som er lav-fodmap?
Hei Anita :) Ja, du kan lage glutenfrie kanelknuter med gjær :) Sjekk ut oppskriften fra lavFODMAP.no: https://www.lavfodmap.no/glutenfrie-hveteboller-og-skillingsboller/
Hei!
Så man kan bruke disse restene av surdeig i en brøddeig eller rundstykker? I stedet for 2 ss surdeigsstarter da? Bruker du de samme mengdene mel på de brødene eller rundstykkene som du bruker til vanlig da?
Hei Therese :) Ja, om du tenker på eventuelle rester av den oppfriskede starteren? Det kan du tilsette i en brøddeig eller rundstykker! Du trenger egentlig ikke mer enn 2 ss, så om du har mer rester kan du blande det i surdeigsstarteren din. Det bruker jeg å gjøre :) Forstod jeg deg riktig?
Hei Julianne!
Hva er grunnen til at smøret ikke kan eltes inn med det samme? Har det noe å si for selve hevingen ved surdeigsbakst?
På forhånd takk :)
Hei Marthe :) Jeg aner ikke, jeg gjør det slik fordi oppskriften jeg ble inspirert av gjør det på den måten! Men jeg må innrømme at jeg har i smøret med det samme – for jeg setter som regel deigen på kvelden før jeg legger meg og har ikke tid til å vente. Og bollene blir gode likevel ;)
Takk for svar! Jeg gjorde det samme, og det gikk fint ;) Så at en del andre surdeigsoppskrifter gjorde det slik, så da regnet jeg med at det gikk bra. Men bruker du kjøkkenmaskinen til det eller gjør du den bretteteknikken for å blande smøret inn?
Hehe, nå avslører du meg her Marthe! Jeg bruker kjøkkenmaskin på lav, lav hastighet for å blande inn smøret :)
Mine ble ikke vellykka ?
Kan det ha ødelagt surdeigen at melka var litt varm?
Hei Trude-Sofie! Huff, så dumt! Hva skjedde? Det gjør ikke noe at melken er litt varm (så lenge den ikke var kokende varm), temperaturen vil gå litt ned når du blander den med de andre ingrediensene. Hvordan var surdeigsstarteren din før du bakte? Hilsen Julianne
Hei! Jeg tester nå disse bollene og gleder meg maks!! Kjæresten min er helt hekta på kanelboller så disse må jeg jo bare få til!?
Vi penslet bollene før de etterhever, håper det går bra? Vi tenkte også å hive i vaniljekrem etter de er ferdig med etterhevingen, også hadde vi i litt ekstra kardemomme i fyllet -kan gi respons på det!
Hilsen Marit
Hei Marit :) Håper bollene ble gode og at magen jubler etterpå :D Vaniljekrem og ekstra kardemomme gjør nok susen, denne oppskriften kan du variere med det du vil :) Hilsen Julianne
Dette klarte jeg ikke? Mine ble veldig flate og deigete. Vet ikke hvorfor heller?
Hei Hilde! Var det bra futt i surdeigsstarteren din? Det er ikke alltid like enkelt dette med surdeig, men ikke gi deg! :)
Når det står «Frisk opp surdeigsstarteren», er dette det samme som å mate surdeigen? Eller skal den mates dagen i forveien i tillegg til å friskes opp?
Hei Tone! Ja, du mater en del av den som du skal bruke videre i baksten. Jeg mater gjerne starteren min et par ganger før jeg setter fordeigen (der jeg frisker opp surdeigsstarteren med nøyaktige mål) :) Gir det mening?
Når
Bollene settes inn i kald ovn for etterleving, kan de stå det lengre enn 2 timer?
Hei Maja :) Ja, jeg lot mine boller stå 4 timer i etterheving i helga. Fungerer veldig fint, det eneste er at lang hevetid kan gi syrligere smak, så prøv deg litt fram. Min deig hevet vel tilsammen 14-15 timer, og det synes jeg er litt i overkant. 12-13 gir best smak synes jeg, men prøv deg fram :)
Heisann, må man bruke laktose fri melk/fløyte ? Er det noko grunn for at det blir i stadenfor vanlig?
Er d mulig å bruke vanlig fløyte og mandelmelk foreksempel og Forsatt få eit godt resultat? ?
Hei Natalie :) Nei, om du tåler laktose kan du bruke vanlige meieriprodukter i denne oppskriften :) Håper det smaker! Hilsen Julianne
Hei Julianne!
Takk for flotte oppskrifter!
Kan jeg bruke havremel istedenfor laktosefri melk og laktosefri fløte?
Hei Monica :) Ja, du kan bruke havremelk eller f.eks mandeldrikk/risdrikk (for enda lavere FODMAP-innhold) isteden for laktosefri melk/fløte i disse bollene :) Mvh Julianne
Kan noe av melet erstattes med lyst glutenfritt mel?
Hei :) Det vet jeg ikke, men kanskje det går an å kombinere? Si fra om du prøver, hvis ikke ville jeg ha laget bollene med glutenfritt mel isteden – og fulgt en annen oppskrift som gjør at resultatet blir best mulig :) (jeg har dessverre ingen per i dag)
Erstattet noe av speltmelet med glutenfritt og det funka veldig bra👍🏻
Åh, så BRA det fungerte 😃
Ha ha ha, mine ble helt flate some store cookies.
Veldig gode da!
Kanskje det skjedde fordi jeg ikke hadde nok speltmel så jeg brukte bokhvetemel som erstatning?
Deigen min var kjempe fin og hevet veldig bra, så jeg ble veldig overraska da jeg åpna ovnen og så de flate bollene.
Skal prøve denne oppskriften igjen, men med bare spelt neste gang. Hi hi hi
Tusen takk for oppskrift!
Hei 😅 Så bra de ble gode på smak! Det kan ha noe med melet å gjøre, men prøv igjen med bare speltmel så får du svar på det 😁 Du får det til, bare ikke gi deg 🙌🏼
Jeg vet aldri om man skal bruke varmluftsovn eller over- og undervarme i oppskrifter 🙈 Hvilken innstilling skal denne oppskriften ha?
Og er det noe tommelfingerregel på dette?
Hei Ida :D Det skjønner jeg godt, jeg spesifiserer alltid når jeg bruker varmluft, ellers er standard over- og undervarme hos meg. Jeg tror det er noe de fleste som lager oppskrifter også forholder seg til :) Bra du spør, for det er jo ikke lett å vite!
Nå har jeg prøvd oppskriften to ganger uten at deigen har hevet seg i det hele tatt. Jeg skjønner ikke hva som er galt. Surdeigen er på sitt høyeste når jeg baker. Jeg løser den opp i romtemperert melk før jeg blander i eggene og har det sammen med det tørre i kjøkkenmaskin som kun går på det laveste. Jeg klarer ikke kna manuelt pga dårlige håndledd. Jeg hadde i smøret med en gang siden du i en kommentar nevnte du gjorde det, men har kladd deigen litt etter ca 2 timer før jeg legger meg. Neste morgen har det vert null hevelse i deigen begge gangene. Jeg kastet deigen første gangen, men vil bake ut denne gangen selv om den kanskje ikke blir god.
Hei Anette! Så rart og dumt at det ble slik. Skjønner at det er frustrerende! Men hvordan ble resultatet da du bakte ut og stekte dem? Alltid verdt å steke dem tenker jeg, for plutselig hever de godt i ovnen ❤️