Er du på utkikk etter oppskrift på magevennlige lussekatter til Lucia-dagen? Da har du kommet rett. Disse lussekattene lager du på surdeig og spelt og de blir kjempegode! 😻
Vil du lage glutenfrie lussekatter? Sjekk ut denne oppskriften.
Lussekatter av surdeig og spelt
Oppskriften gir 12-15 lussekatter (avhengig av hvor store du lager dem)
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri
For melkefri, bruk f.eks mandeldrikk og melkefritt smør.
DAG 1
STEG 1: Frisk opp surdeigsstarteren
Dette gjør jeg på morgenen/formiddagen
Du trenger
150 g siktet speltmel
150 g vann
1 ss boblende surdeigsstarter
Slik gjør du
Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i 8-12 timer før du fortsetter til steg 2.
STEG 2: Sett deigen og la heve
Dette gjør jeg på kvelden
Du trenger
550 g siktet speltmel
120 g sukker
1 ts salt
200 g oppfrisket surdeigsstarter (den du lagde ved steg 1)
75 g smør
1 egg
200 g laktosefri melk
1-2 ts gurkemeie eller 500 mg safran
Rosiner til pynt
Slik gjør du: Mål opp og bland sammen speltmel, sukker, salt i en bakebolle. Smelt smøret i en kjele på lav varme. Når smøret er smeltet, bland i melk og egg og visp godt sammen. Bland inn gurkemeie eller safran i væsken før du heller dette over i de tørre ingrediensene. Tilsett oppfrisket surdeigsstarter og kna sammen til en smidig deig. Om deigen er veldig klissete, kan du tilsette litt mer speltmel. La deigen heve på kjøkkenbenken i 10-12 timer (eller over natta) før du baker ut.
DAG 2
Steg 3: Utbaking og etterheving
Dette gjør jeg på morgenen eller etter 12 timer.
Ta fram et stekebrett og dekk det med bakepapir. Ha deigen på kjøkkenbenken. Er deigen litt klissete ha litt mel på kjøkkenbenken som du “dypper” fingrene i slik at du bruker akkurat nok mel til at det ikke klisser lenger. Del deigen i 12-15 emner og trill ut lussekatter (se f.eks denne videoen). Sett lussekattene til etterheving i en kald stekeovn eller dekk dem godt til med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve på kjøkkenbenken i 1-3 timer (alt eller som hvor god tid du har).
Ta lussekattene ut av stekeovnen når du er klar for å steke dem. Varm opp stekeovnen til 200 grader. Pynt lussekattene med rosiner og pensle overflaten med et sammenvispet egg. Stek lussekattene på nederste rille i ovnen i 12-14 minutter til de er gyldne i fargen. Avkjøl på rist og nyt!
Klem Julianne ❤️
Bakte disse i dag, og de ble kjempegode. Hadde litt for lite safran i, så de er ikke så gule, men hva gjør det. Luftige og gode:) Takk for mange fine surdeigsoppskrifter med spelt. Brukes flittig.
Hei Inger :) Så kjekt å høre at bollene falt i smak! Veldig kjekt med tilbakemeldinger fra deg <3 Takk :) God jul til deg og dine!
Kan du lage disse med vanlig gjær og ikke surdeig?
Hvordan blir framgangsmåten da?
Hei Marte :) Ja, det kan du. Her er oppskriften du kan følge:
https://lyngstadernaering.no/langtidshevede-lussekatter-av-spelt
Håper det smaker og ha en fin luciadag 🕯️
Bakte lussekatter på nytt i går, og de ble kjempegode, men de flyter litt sammen når de hever, så svingene og snurrene blir ikke like tydelige som dine. Vet ikke helt hva jeg gjør feil. Brukte kjøkkenmasin til å elte deigen med. Kan det være grunnen? Betyr ikke så mye så lenge de smaker godt, men likevel…..
Hei Inger :) Så bra smaken ble bra! Ja, spelt skal ikke eltes for hardt, så det kan være grunnen til at deigen fløt litt utover. Prøv å elt deigen sammen for hånd neste gang – jeg har veldig god erfaring med det (og så slipper jeg å løfte ned kjøkkenmaskina fra skapet og rengjøre den :P) Veldig koselig med tilbakemelding! Takk :) God jul til deg og dine!