Å bake med spelt og langtidsheve med surdeig, gjør baksten snillere for magen. Surdeigsbakteriene spiser opp mye av FODMAP-stoffene i heveprosessen og dermed får baksten et lavt innhold av FODMAPs.

Men erfaringsmessig ser jeg at mange med IBS tåler godt langtidshevet speltbakst hvor man hever deigen med litt gjær også, derfor tipser jeg ofte om å prøve det om du ikke har bakeklar surdeigsstarter.

Langtidsheving i seg selv gjør baksten enklere å fordøye og næringsstoffene i kornet blir lettere tilgjengelig for opptak i tarmen – så uavhengig av om du bruker surdeig eller gjær, så er det mange fordeler med å langtidsheve bakst for oss alle.

Jeg har delt oppskrifter på søt surdeigsbakst i mange år, men i år har jeg fått mange spørsmål om hvordan tilpasse oppskriftene slik at man kan bruke tørrgjær istedenfor. Nå har jeg eksperimentert meg fram til en oppskrift jeg syntes fungerer bra – og i dag får du oppskrift på lussekatter!

Denne oppskriften kan du like godt bruke på annen bollebakst også – det er samme grunnoppskrift ❤️

Vil du ha flere magevennlige juleoppskrifter?

Last ned gratis oppskriftshefte Magevennlig jul her!

Langtidshevede lussekatter av spelt


Oppskriften gir ca 10 lussekatter
Oppskriften er FODMAP-redusert og laktosefri
For melkefri, bruk melkefritt smør og f.eks mandelmelk
For glutenfri, sjekk ut denne oppskriften

Ingredienser

550 g siktet speltmel
120 g sukker
2 ts tørrgjær
1 g safran eller 2 ts gurkemeie
1 ts salt

75 g smeltet smør
250 g valgfri melk
1 egg

Rosiner til pynt


Slik gjør du

1. Ta fram en bakebolle, mål opp og bland sammen speltmel, sukker, tørrgjær, gurkemeie og salt.

2. Ta fram en kjele og smelt smøret før du tilsetter melk og egg i kjelen. Visp godt sammen før du heller blandingen over i bollen med de tørre ingrediensene.

3. Kna deigen sammen til en fin og smidig deig, ha den gjerne ut på bakebordet og jobb med den til den er jevn og fin i overflaten.

4. Ha deigen tilbake i bollen og sett på lokk eller dekk bollen med plastfolie eller lignende.

5. La deigen heve i 10-12 timer på kjøkkenbenken.

Etter heving

6. Ta fram et stekebrett og kle det med bakepapir.

7. Ha deigen ut på bakebordet og bak ut søte lussekatter (dette kan du gjerne google) og fordel dem på stekebrettet.

8. La dem etterheve i 1-2 timer, her setter jeg gjerne stekebrettet (eller flere) inn i stekeovnen og setter på lyset, slik at det blir en god og lun temperatur inni der.

Etter etterheving

9. Ta bollene ut av ovnen og sett stekeovnen på 180 grader over/undervarme.

10. Mens ovnen varmer seg opp, pensler du lussekattene med et sammenvispet egg og pynter med rosiner.

11. Stek lussekattene midt i ovnen i ca. 15 minutter, til de er gyldne og fine i fargen.

12. Avkjøl på rist og nyt ❤️


Håper det smaker!

💗 Julianne