Disse rundstykkene baker jeg hver eneste helg jeg har anledning. Jeg rører sammen en deig på kvelden, lar den heve over natten, baker ut på morgenen og nyter nybakte surdeigsrundstykker til frokost. Altså, helgefrokosten hjemme blir nesten bedre enn hotellfrokost! Ulempen er selvsagt at du må lage den selv, men det tåler vi til hverdags 😀
Surdeigsrundstykker av spelt
Oppskriften gir 12 rundstykker
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
Ingredienser
300 g siktet speltmel
200 g sammalt speltmel
30 g solsikkekjerner
30 g linfrø
1 ts salt
400 g kaldt vann
50 g (2-3 ss) boblende surdeigsstarter
Slik gjør du
Bruk gjerne en digital kjøkkenvekt som du kan nullstille. Ta fram en bakebolle, mål opp og bland sammen mel, frø og salt i bollen. Tilsett vann og surdeigsstarter og jobb deigen godt sammen med en slikkepott. Deigen skal være litt bløt. Dekk bakebollen med lokk og la deigen heve i 10-12 timer på kjøkkenbenken.
Etter heving
Sett stekeovnen på 250 grader og la stekeplaten du skal steke rundstykkene på varme seg godt opp mens du baker ut rundstykkene. Jeg gjør det enkelt her og former 12 rundstykker ved hjelp av en stor skje og en slikkepott som jeg fordeler fordeler på bakepapiret.
Når lyset på stekeovnen er slukket, er ovnen ferdig oppvarmet. Ta ut det varme stekeplaten og før bakepapiret med rundstykkene over. Skru ovnen ned til 225 grader og stek rundstykkene i 20 minutter, til de er litt gyldne på toppen. Sjekk at rundstykkene er ferdige ved å banke forsiktig på undersiden av rundstykket. Hører du en hul lyd, er rundstykkene ferdige. Avkjøles på rist og nytes med godt, magevennlig pålegg 😊
Håper det smaker!
Julianne 💗
Hever du denne i romtemperatur siden hevetiden er såpass kort til surdeig å være?
Ja! Har presisert dette i oppskriften nå. Takk :) Du må gjerne la den heve lenger.
Hei,har laga de her rundstøkkan og nu bei æ usekker på korsn ovn ska vær innstilt. Varmluft eller over/under varme?
Har smakt de her før å e nate helt nydelig😍
Hei Hege :) Jeg bruker vanlig over og undervarme på disse! Så glad de faller i smak ❤️
Må surdeigsstarteren friskes opp dagen før deigen skal settes, eller er ikke det nødvendig i denne oppskriften? :-) Gleder meg til å prøve hvis bare surdeigsstarteren min blir vellykket!
Nei, jeg gjør ikke det. Resultatet avhenger nok mye av hvor mye futt det er i surdeigsstarteren din, men det ser du når du får bakt noen ganger. Jeg tar glasset med surdeigsstarter ut av kjøleskapet 12 timer før jeg skal bake (på fredagsmorgen f.eks) slik at den våkner litt til liv, og det fungerer godt hos meg :) Lykke til med surdeigsstarteren!
Deigen min blir så bløt at det ikke går an å forme rundstykker. Kan jeg ha mer mel i?
Hei Laila :) Ja, det kan du! Du kan også bruke et muffinsbrett om deigen blir for bløt.
Kan man bruke surdeigspulvereret til det glutenfrie verksted i steden for surdeigsstarter
Hei! Nei, det vil ikke bli det samme :) Lag en surdeigsstarter!
er dette glutenfrie brødet fra godt brød lavfodmap? Ingredienser: Vann, hvetestivelse*, Rismel*, Maismel*, Solsikke* (ristet), Gresskarkjerner* (ristet), Fiberhusk*,Gjær, Salt
Hei Eline :) Det ser fint ut!
Gleder meg til jeg får flyttet inn i ny leilighet med større kjøkken, oppvaskmaskin og større oppbevaringsplass slik at jeg og kan lage mer magevennlug mat og hjemmelaget brød/runsrykke dom fungerer for min mage, men det tar tid.
Ja, det høres bra ut :) Det hjelper å ha utstyret og plassen i orden, da er det litt mer motiverende å holde på!
Hei! Jeg er ny med lavFODMAP og håper å kunne introdusere mer av dette i kosten min. Jeg har i flere år laget et lavkarbobrød som består kun av lavFODMAP produkter(egg, olje, laktosefri kesam, linfrø, solsikkefrø), med unntak av kruskakli(60 g pr brød). Har du forslag til hva jeg kan erstatte dette med?
Hei Renate! Havrekli er lavFODMAP inntil 22 g per måltid, så kanskje du kan bytte kruskakli med havrekli? :)
Hei. Kan jeg bruke bare grov spelt i stedet for siktet og sammalt?
Gleder meg til å utforske min første baking med selvlaget surdeig starter:)
Hei Bente :) Resultatet blir nok best ved å bruke noe siktet speltmel, men du kan justere mengdeforholdet til f.eks 250 g siktet og 250 g sammalt for å gjøre rundstykkene grovere. Prøv deg litt fram :) Håper du lykkes! Mvh Julianne
Hei Julianne.
Disse er supre!! Jeg baker de nå flere ganger i uka. Liker de veldig godt (barna liker de også!) og jeg er så fornøyd med at jeg får til surdeig:) ?Men, skulle gjerne ha et tips til hvordan få litt fin form på rundstykkene (sånn som på illistrasjonsbildet ditt!). Baker stort sett i store muffinsform-brett (Ikke papir!) for å få litt høyde på dem, men de gangene jeg har prøvd uten form så sklir de ut og blir som pitabrød ? Følger oppskriften slavisk! Og hever i ca 12 timer på benk.
God helg ?
Hei Bente :) Så gøy at rundstykkene faller i smak! Så rart at deigen blir så løs om du følger oppskriften. Kanskje har det med malingsgraden på melet å gjøre? De blir heldigvis ekstra saftige når deigen er bløt, men jeg forstår at du vil ha litt mer rundstykkeform på dem! Prøv å tilsett litt mer mel neste gang for å få en fastere deig. Det vil hjelpe :) Mvh Julianne
Hallo. Jeg har fulgt oppskriften på surdeigsstarteren. Det ble veldig med bobler og skum etter tre dager. Så byttet jeg ut en tredjedel hver dag i tre påfølgende dager. Det dannet seg alltid bra med bobler og skum til neste dag. Da jeg skulle sette deigen på dag 6 var det lite bobler. Derfor ville jeg vente til i dag. Fremdeles lite bobler? Hva kan ha skjedd. Mulig jeg byttet ut for mye sist gang jeg fornyet og hadde på for mye nytt mel og vann. Har brukt sammalt spelt.
Hei Sigurd! Det høres ut som at du er på rett spor, siden surdeigsstarteren din har boblet bra gjennom hele prosessen. Det du kan gjøre nå, for å se om den kvikner til, er å ta 1 ss surdeigsstarter og blande den med 100 g vann og 100 g speltmel (gjerne økologisk om du har) i en glassbolle. Jeg mater min med siktet speltmel, noe som fungerer best hos meg. Dekk bollen til med plastfolie og la stå i 12-24 timer og se om den begynner å boble/skumme etterhvert. Den er helt sikkert i fin form, det er ikke alltid boblene som sier noe om hvor fin den er i formen. Du kan jo ta en titt på hvordan det gikk med meg da jeg lagde ny surdeigsstarter tidligere i år: https://lyngstadernaering.no/2017/06/26/surdeigsprosjektet/ :) Sender masse god surdeigskarma din vei! Julianne
Kan noe av melet byttes ut med f.eks. bokhvetemel eller maismel?
Hei Mari! Det har jeg ikke prøvd, og vet ikke hvordan det vil bli hverken på smak eller i konsistens. Prøv gjerne å se :) Mvh Julianne
Forstår ikke hva som skjer galt med mine Rundtstykker.
De flyter ut som pita brød tross at jeg har ekstra mel oppi. Har du noe formening om hva jeg gjør galt?
Miriam
Hei du! Hva slags mel bruker du? Jo grovere mel, desto mer fiber binder væske. Det påvirker i alle fall mine resultat. Jeg kan følge samme oppskrift, men bruker jeg grovmalt mel blir de mer kompakte og flyter ikke ut over. Prøv eventuelt mindre væske neste gang og kna sammen til du har en fastere deig enn det du er vant til. Det bruker å fungere :) Håper smaken på «pitabrødene» var gode i det minste <3 :) Julianne
Er det et maks timeantall de kan stå? Kan jeg la de stå å heve i 72 t eller er det litt for lenge?
God helg!
Hei :) Jo lenger de hever, desto surere blir smaken. Personlig hever jeg de maks 12 timer, men de kan stå noen timer lenger uten at det går på smak. 72 timer mener jeg er altfor lenge :) Ha ei fin uke :D
Hei, disse fikk jeg til veldig greit, og synes de er kjempegode. Men jeg lurer på om magen kanskje reagerer på dem dessverre. Jeg er på eliminasjonsdietten men fortsatt ikke symptomfri, og synes det er veldig vanskelig å vite hva jeg reagerer på. Nå har jeg dessverre disse rundstykkene som mistenkt, etter en del magetrøbbel gjennom helga der jeg har spist dem til frokost hver dag. Tror du det kan være fruktaner igjen i speltmelet til tross for heving med surdeig? Har du hørt om andre som reagerer på slik bakst? Takknemlig for svar. Jeg håper jo at det ikke er disse jeg har reagert på…
Hei Caroline! Så godt å høre at rundstykkene faller i smak. Rundstykkene blir ikke helt fri for fruktaner, men blir lavFODMAP. Noen opplever at surdeigsbakst er uvant i starten, så det kan være verdt å begynne litt forsiktig og vurdere hvordan det går – spesielt om man ikke er symptomfri. Prøv igjen med større mengder senere, når magen er i bedre balanse :) Lykke til videre og god bedring :)
Hei, ungene liker ikke så godt frøene. Skaljeg bare droppe frøene, eller erstatte med samme mengde mel?
Kan jeg forme rundstk om kvelden og la det etterheve om natten i kjøleskapet? Laget akkurat surdeigsbollene dine og syns det var så greit å bare steke bollene når det var klart ?
Hei Linn Anette! Du kan droppe frøene, eventuelt legge til litt mel eller redusere litt på væsken. Kanskje tilsette litt havregryn isteden? :) Jeg har ikke prøvd dette selv ennå, men jeg tror jeg ville ha gjort noe som dette: Sett deigen på ettermiddagen, la den heve til kvelden på kjøkkenbenken, sett deigen i kjøleskapet over natten, ta ut deigen på morgenen og form 10-12 rundstykker på bakearket og stek dem. Da tror jeg du får et godt resultat. Jeg tror rundstykkene vil flyte ut og bli flate om du former dem først og deretter hever dem i kjøleskapet, men jeg vet ikke :) Deigen på disse rundstykkene er bløtere enn bollene! Prøv deg gjerne fram og fortell hvordan det går :)
Hei :-) Er rundstykkene egnet til å fryses?
Ja :D
Hei. Flåtte bolla? bare lurt på om du kan bruk toro lysmelanding i stede for speltmel?
Mvh silje
Hei Silje :) Ja, du kan bake med surdeig og glutenfritt mel, men jeg vet ikke hvordan resultatet blir. Om du må spise 100 % glutenfritt trenger du dessuten en glutenfri surdeigsstarter, men det går fint an å lage :) Hilsen Julianne
Er det noe mengdebegrensning på disse eller surdeigsbrødet når man er i streng fase på lav fodmap dietten?:)
I følge Monash University low FODMAP diet app, er 2 skiver surdeigsbrød av spelt lavFODMAP per måltid – men det varierer fra hvilket surdeigsbrød som er testet. Så prøv deg litt fram og vurder hvor mye magen din tåler, selv i eliminasjonsfasen av dietten. Start f.eks med to tynne skiver eller ett surdeigsrundstykke til et måltid (med masse godt, magevennlig pålegg og annen magevennlig mat om du ikke blir mett) og øk mengden neste gang om du føler det går fint :) Lykke til!
Hei Julianne. Jeg trenger hjelp med dette, for jeg prøvde meg på oppskriften to ganger forrige uke, uten hell. Det må være surdeigsstarteren.
Jeg prøvde meg mange ganger på den også forrige sommer, uten hell der og (går litt på selvtilliten snart!) så har nå kjøpt Idunn sin ferdige starter.
Men hva gjør jeg galt, deigen vil ikke heve. Første gangen tok jeg 2 ss starter rett opp i bollen og blandet inn med resten. Den hvilte på kjøkkenet i 12 timer og så helt lik ut etterpå.
Neste gang tenkte jeg at feilen var at jeg skulle ha rørt ut starteren i vannet først. Den hvilte kanskje 14 timer. Det ble hakket bedre, men ikke godt nok til å lage noe spiselig ut av det.
Hva bør jeg prøve nå? Skulle jeg ha gjort noe med selve starteren før jeg brukte den? Er det for kaldt på kjøkkenet kanskje?
Hei Karen! Så kjedelig at det ikke går veien med surdeig, men bra du ikke gir deg. Det som er med idun sin ferdige starter er at det ikke er lett å vite hvor «potent» den er når du kjøper den. Jeg opplever at folk har litt ulike erfaringer med den. For noen fungerer det utmerket (fungerte godt for meg), men for andre så fungerer det omtrent ikke. Du kan prøve å friske den opp før du baker med den. Det vil si, ta 1 ss surdeigsstarter og bland med 100 g vann og 100 g mel og la stå tildekket i 10-12 timer, til den bobler godt. Prøv å bak med den da! Et triks for å sjekke om surdeigstarteren er klar til å bakes med er å ta litt starter i et glass med vann og se om den flyter. Flyter den, er den klar. Synker den, bør den stå litt til eller friskes opp igjen. Ikke gi opp, du får det til til slutt :)
Tusen takk for at du svarte meg på innlegget!
Jeg fulgte rådet ditt og forsøkte å piffe opp en liten bit av Idunn sin surdeigstarter. Den var dau!
Så fortsatte å mate den litt hver dag, tok vanntesten (uten hell, den sank til bunns hver gang) og til slutt, etter litt over en uke, med mye bobler, futt og eplelukt, så lagde jeg en kveld en deig.
Den så bra ut om morgenen, men jeg satt den inn på badet mens jeg var på jobb og når jeg kom hjem var den flott og fin.
Jeg klarte det!! Mestringsfølelse på høyt nivå!
Tusen tusen takk for hjelpen.
Åh, jeg elsker at du ikke gir opp! Jeg kjenner mestringsfølelsen din gjennom skjermen her! Du ser at det går til slutt :D Nå håper jeg du får mange gode surdeigsbrød framover!
Når man har blandet 1 ss idun surdeigsstarter med 100 g mel og 100 g vann, og latt den stå. Skal man da bruke alt dette i deigen? Eller bare 2 ss?
Er dette som en ny surdeigsstarter eller en del av deigen?
Hei! Da bruker du 2 ss i en deigen (som i denne oppskriften) og så er resten surdeigsstarteren din. Den tar du vare på og baker med senere :)
Fantastiske rundstykker er nettopp tatt ut av ovnen. Dette var enkelt og med supert resultat.
Har slitt litt med surdeigsstarteren min, men laget en ny med godt stell, og det ser ut til å virke for meg. Baker såpass mye at den står foreløpig bare på kjøkkenbenken.
Disse rundstykkene skal definitivt bakes mer. Tusen takk for oppskrift.
Hei Linda! Så utrolig gøy å lese :D Takk for kjekk tilbakemelding <3
Hei, jeg har fått en ferdig surdeigstarter av rug. Kan jeg bruke den i oppskriften? Blir kanskje ikke Lav da?
Hei Lene :) Så lenge du baker med spelt kan du fint bruke starteren du har fått som er basert på rug :) Lykke til!!
Hei!
Desse må eg prøve, ser knallgode ut!
Tek du dei med skjei rett frå bakebollen uten å kna deiga?
Mvh. Bjørg
Hei Bjørg Astrid :) Jeg dytter gjerne ned deigen fra bollekanten etter heving og så tar jeg de med skje rett fra bakebollen. Så omtrent uten knaing :) Håper de faller i smak!
Hever du dei før du steiker dei? Bli helgesyssel, og god frukost. Takk for svar og at du deler dine oppskrifter med oss andre :) har akkurat begynt å bake med surdeig.
Hei :) Nei, jeg gjør ikke det – men du kan gjøre det om du vil. Det jeg synes er fint med disse er at de kan nytes til frokost en halvtime etter at jeg står opp :) Så bra du har kommet i gang med surdeigsbakingen, det er jo så gøy og smakfullt! Ha ei strålende helg :)
Hei. Sist helg prøvde jeg meg på disse, men resultatet ble uhevde og kompakte rundstykker som måtte hives.. De hevde da i 12 timer, men jeg brukte ferdig surdeig fra Idun. Om det har noen forskjell? Holder no på å lage egen surdeigsstarter å håper på et bedre resultat.. Skal se heve like mye som med vanlig gjær?
Hei Helene :) Ja, surdeigsstarteren fra Idun er ikke alltid like potent, så det kan være årsaken. Det er ikke godt å vite hvor lenge den har stått i butikken og noen ganger kan det lønne seg å «friske den opp» ved å gi den litt mel og vann først, la den stå på kjøkkenbenken til den bobler godt for deretter å bruke den. Bra du har satt i gang med din egen starter! Det er lettere å ta vare på noe du har brukt så mye tid og kjærlighet på ;)
Du kan lage disse med gjær, bruk da 1/2 ts tørrgjær og la heve like lenge som med surdeig. FODMAP-innholdet blir noe høyere da (tror vi), men mange tåler langtidshevede speltrundstykker bedre enn rundstykker laget på kortere tid. Lykke til med starteren din og baksten etterhvert :)
Hilsen Julianne
Hei!
Jeg prøvde å bake de etter oppskriften, og når jeg banket på de etter steking hørtes en hul lyd. Allikevel er de veldig kompakte og «bløte» innvendig. Hvordan får jeg de luftige? ?
Hei Mari :) Så rart! Var de bløte/rå inni eller «saftig»? Skar du i dem når de var nystekte eller avkjølte? Du må bare prøve igjen, tenker jeg. Surdeigskulturer er ulike og oppfører seg noen ganger forskjellig. Det kan påvirke resultatet. Sørg for at starteren din er frisket opp/matet og har masse bobler i seg når du setter deigen, så bruker det å bli bra. Lykke til :D
Hei! Mine ble kjempe sure og klissete inni! Hva gjør jeg feil?
Hei du! Hvordan var surdeigsstarteren din? Frisk og boblende? Hvor lenge lot du de heve? :)
Hei!
Er det mulig å få symptomer av disse? Eller er det slik at hvis man reagerer på disse, så er det ikke fodmap man reagerer på?
Hei :) Det er litt vanskelig å svare på, men symptomer kommer ofte an på mengden man spiser. Surdeigsbakst av spelt har mindre FODMAPs enn vanlig bakst av spelt, men inneholder fremdeles FODMAPs i form av fruktaner. Om du opplevde symptomer, kan du prøve mindre mengde neste gang og vurdere om det går bedre for deg. Mvh Julianne
Hei! Går det an å lage brød ut av denne opskriften? Mvh anne
Hei Anne! Ja, det går helt fint an :)
Hei, vanskelig å få tak i siktet speltmel der jeg bor. Jeg tåler surdeigsbrød laget med hvetemel. Hvis jeg bytter ut siktet spelt med hvetemel er det lik mengde?
Elsker forresten knekkebrødene ?
Hei Christina! Om du tåler hvetemel kan du bruke det i denne oppskriften. Samme mengdeforhold :) FODMAP-innholdet blir lavere i hvete også om du bruker surdeig, så prøv :) Hilsen Julianne :)
Dette er den enkleste og beste oppskriften på magevennlige rundstykker jeg har prøvd!! Og ikke minst – veldig veldig gode ☺️
Neimen SÅ koselig, Synne :) Tusen takk for tilbakemelding!
Hei, hvis jeg lager rundstykkene på morningen men ikke vil steke de før neste morning skal de fremdeles heve på kjøkkenbenken? Blir ca 24 timer
Hei Mira! Beklager sent svar fra meg. Da ville jeg ha hevet deigen noen timer på kjøkkenbenken på morgenen slik at den kommer litt i gang, og så hevet deigen videre i kjøleskapet. Morgenen etter kan du ha deigen ut i romtemperatur, bake ut rundstykkene (evt. etterheve litt) og steke dem :)
Heei! Hvor i ovenen skal de stekes?🙈🙈🙈
Mvh
Ida
Hei Ida :) I min ovn steker jeg de i 20 min på rillen over den i midta, det gir meg best resultat – men ovner er litt forskjellige, så sett den gjerne midt i ovnen først og ha litt lenger steketid for å unngå at de brenner seg :) Lykke til! Disse lager jeg hver helg!
Hei! Fulgte oppskrift slavisk. Og mine ble også flate som polsrbrød;(
Hei! Surdeigstartere er forskjellige (og mel binder ulik mengde væske), det er grunnen til at resultatet kan variere selv om du følger oppskriften slavisk. Neste gang kan du holde igjen på væsken eller spe på med mer mel – lag deigen din litt fastere og så ser du om det fungerer bedre. Det kan hende du trenger noen forsøk for å lære din starter å kjenne :) Ikke gi deg! Hilsen Julianne
Kan de heve i underkant av 24 timer? Ser du skriver 12, men om jeg lar de heve på benken til i kveld og så i kjøleskap frem til steking i morgen tidlig?
Hei Lisa :) Disse kan du gjerne heve i kjøleskap, f.eks 2-4 timer på benken først, og så i kjøleskapet fram til du skal steke dem. Da kan du kutte kald deig i emner og steke dem på samme måte som beskrevet :)