Denne oppskriften er inspirert av de enkle proteinrundstykkene jeg har liggende på bloggen. Denne pizzaen spiser vi like gjerne på en fredagskveld som på en helt vanlig ukedag hvor vi har lyst på noe litt ekstra godt. I dag får du oppskriften på en av mine favoritter med creme fraiche, parmaskinke, ruccola og pinjekjerner, men du kan helt enkelt toppe pizzaen med det du liker aller best.
Hvit proteinpizza med parmaskinke, ruccola og ristede pinjekjerner
Oppskriften gir én pizza (to personer)
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktoseredusert
Pizzabunn
Ingredienser
2 egg
150 g cottage cheese (evt. laktosefri)
100 g havregryn
100 g rismel (eller quinoamel, bokhvetemel, hirsemel, sorghummel, alt fungerer)
1 ts bakepulver
1 liten ts salt
Topping
Ingredienser
2-3 ss creme fraiche (evt. laktosefri)
1 fersk mozzarella eller annen ost
En god parmaskinke
Cherrytomater
Tørket oregano
Revet parmesan
Ruccola
Ristede pinjekjerner
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Ta fram en bakebolle og bland sammen egg og cottage cheese. Kjør glatt med stavmikser og bland i resten av ingrediensene. Kna sammen til en myk deig.
Ha deigen over på bakepapiret og fordel den utover med hjelp av håndflatene eller en slikkepott. Ta litt vann på fingrene, det hjelper mot klisset. Alternativt (med mindre kliss) kan du legge et nytt bakepapir over deigen og bruke en kjevle til å kjevle deigen flat. Sett stekebrettet midt i ovnen og forstek pizzabunnen i 5-6 minutter. Forbered toppingen mens du venter.
Smør pizzabunnen med et jevnt lag med creme fraiche og fordel over fersk mozzarella. Stek midt i ovnen på 200 grader til osten er gyllen i fargen.
Legg over parmaskinke, cherrytomater og ruccola på den nystekte pizzaen, og avslutt med et dryss tørket oregano, revet parmesan og ristede pinjekjerner. Jeg serverer denne med en god salat og litt god rømme 😋
Håper det smaker!
Julianne 💗
Skal ikke havregryn knuses til mel, el mindre biter m stavmikser?
Begge deler fungerer bra :) Vil du ha en finere deig, kan du blande egg, cottage cheese og havregryn og kjøre det i blender før du tilsetter melet og resten av ingrediensene :)
kan man lage sin egen mel av disse korn/frø typene?
Hei :) Det går nok an, men jeg kjøper ferdig ;)
Ser utrolig god ut!
Bruker du vanlig creme fraiche eller den laktosefrie? :)
Takk :D Jeg bruker den vanlige, som er naturlig lav på laktose, men du kan helt fint bruke laktosefri :) Skal oppdatere oppskriften!
kan denne spises på streng fase? feks mengdebegrensinger på 23 g havregryn og ca 1 ss cottage cheese.
Ja, alt jeg lager kan nytes på streng fase, men husk at vi er alle forskjellige. Når det gjelder havregryn, så er det testet flere varianter med ulik malingsgrad og fra ulike land. Vi ser at de fleste variantene er lavFODMAP til rundt 50-60 gram. Anbefaler å prøve deg fram og vurdere hvordan magen til tåler det. Denne pizzaen er beregnet til to personer, noe som gir rundt 37 g havre per måltid. Når det gjelder cottage cheese er det laktose som er FODMAP-stoffet. Cut-off verdien for laktose per måltid er 1 gram i følge Monash University. Cottage cheese (norsk) inneholder 1,5 g laktose per 100 g, det vil si at cottage cheese kan fint inngå i ca. 60-70 g per måltid. Men prøv deg fram, og erstatt eventuelt cottage cheese med laktosefri yoghurt naturell eller laktosefri mager kesam :)
Prøv gjerne å bruke hvetemel òg dersom dere tør det. Det er veldig individuelt hva og hvor mye en reagerer på. Lav-FODMAP-alternativer er supert, men det er viktig å ikke nødvendigvis følge FODMAP-listene slavisk. Jo flere typer matvarer en kan spise jo bedre.
Jeg synest brød og pizza av hvetemel laget med surdeig er mye bedre for magen enn de laget med gjær. I dag lager jeg kun pizza med hvetemel og surdeig, og det er de beste pizzaene jeg noensinne har laget. For noen vil det selvsagt ikke gå så bra med så mye hvetemel, men mange vil ha det fint med det.
Speltmel er et annet alternativ, men forskningen viser jo at bruk av surdeig reduserer FODMAPs uansett type mel.
Hei Heine :) Takk for innspill! Surdeigsprosessen reduserer FODMAP-innholdet i hvete, så man bør absolutt gi det et forsøk :)
Hei, du skriver at alle typer mel kan brukes i bunnen…så jeg kan bruke speltmel også?
Hei :) Ja, meltypene jeg nevner i parentes kan brukes uten probelemer. Du kan også bruke speltmel, men FODMAP-innholdet blir noe høyere da :) Håper det smaker! Hilsen Julianne
Har du forsøkt å fryse bunnen? :D
Hei :) Nei, jeg har ikke det – men det fungerer nok utmerket :) Forstek den i 5-6 minutter, litt avhengig av hvor tykk du lager den, avkjøl og frys. Så har du pizza på 15 minutter ved en senere anledning ;)
Det fungerer fint å fryse bunnen. Jeg lager porsjonsbunner av denne oppskriften, fryser ned og tar opp ved behov – typisk når jeg er alene hjemme og vil ha noe raskt og godt til middag :)
Hei! Hvordan er det å bruke laktosefri rømme istedenfor creme fraiche? Det et nemlig noe jeg stort sett har i skapet :D
Hei Adele :) Det har jeg ikke prøvd, dessverre. Test det ut og vurder hvordan det smaker :)
Kan denne lages dagen før den skal stekes tro?
Absolutt, Anne Mari :)
Dessverre var dette den verste deigen jeg har jobbet med. Må spise fodmap pga magesmerter og tenkte å teste dette ut. Deigen var klissete og uhåndterbar uansett hvor mye mel jeg hadde i bollen. Gode ingredienser men var en oppskriftsbom for min del.
Off, så kjedelig at du ble skuffet, men deigen skal være bløt – det er ikke en gjærdeig. Så bruk litt vann på håndflatene og press den ut med fingrene, så blir det bra :) Ikke gi opp, lykke til videre og god bedring <3 Hilsen Julianne
Skulle gjerne hatt en, eller flere, av bøkene dine. Fysiske. Er de virkelig ikke å få lenger? Mvh Brit
Hei Brit 💗 Takk for at du etterspør bøkene, de er dessverre kun å få tak i brukt. Så se etter dem på bookis.com eller på finn.no 😊
Hej, jeg er blevet meget glad for din pizzabund-dej. Jeg bager nu også små klapper af den til almindelige madder. Tror du man kan tilsætte f.eks. Revet gulerod eller spinat eller friske urter? Eller vil bagepulveret så ikke virke? Jeg har ikke prøvet men endnu.
Tak for dine opskrifter 👍🏻
Hei Anja 😄 Det fungerer kjempebra, jeg har prøvd med både gulrot og spinat og tilsatt ulike typer frø og korn for flere tarmstyrkende fibre og plantestoffer. Håper du prøver og at det blir bra for deg 😃