Jeg elsker julebrød og har de siste årene laget dem med surdeig og spelt for å ha et magevennlig alternativ. Flaks at det smaker minst dobbelt så godt som det du kjøper ferdig i butikken. Bonus 😁
Julebrød av surdeig og spelt
Oppskriften gir to julebrød
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri
DAG 1
STEG 1: Frisk opp surdeigsstarteren
Dette gjør jeg på morgenen/formiddagen
Du trenger
150 g siktet speltmel
150 g vann
1 ss boblende surdeigsstarter
Slik gjør du: Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i 8-12 timer før du fortsetter til steg 2.
STEG 2: Sett deigen
Dette gjør jeg på kvelden
Du trenger
550 g siktet speltmel
120 g sukker
10 g salt
2 ts kardemomme
100 g rosiner
200 g oppfrisket surdeigsstarter (den du lagde ved steg 1)
75 g smør
1 egg
200 g laktosefri kjøleskapskald melk
Slik gjør du: Mål opp rosiner og bløtlegg dem i varmt vann i minst 30 minutter.
Bland sammen speltmel, sukker, salt og kardemomme i en bakebolle. Smelt smøret i en kjele på lav varme. Når smøret er smeltet, bland i melk og egg og visp godt sammen før du heller dette over i de tørre ingrediensene. Fjern vannet fra de bløtlagte rosinene. Tilsett oppfrisket surdeigsstarter og avrente rosiner og kna sammen til en smidig deig. Om deigen er veldig klissete, kan du tilsette litt mer speltmel. La deigen heve på kjøkkenbenken i 10-12 timer (eller over natta) før du baker ut.
DAG 2
Steg 3: Utbaking og etterheving
Dette gjør jeg på morgenen eller etter 12 timer.
Ta fram et stekebrett og dekk det med bakepapir. Ha deigen på kjøkkenbenken. Del deigen i to like store emner og form til to fine julebrød og ha dem over på stekebrettet med bakepapir. Sett julebrødene til etterheving i en kald stekeovn eller dekk dem godt til med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve på kjøkkenbenken i 1-3 timer (alt ettersom hvor god tid du har).
Ta julebrødene ut av stekeovnen når du er klar for å steke dem. Varm opp stekeovnen til 175 grader. Pensle julebrødene med et sammenvispet egg, og lag gjerne et snitt i overflaten av brødene. Stek brødene på nederste rille i ovnen i ca 45 minutter til brødene er gyldne i fargen og du får en hul lyd når du banker på undersiden av brødene.
Avkjøl på rist og nyt med godt, magevennlig pålegg 🌿
Håper det smaker!
Julianne ❤️
Takk for flott oppskrift. Brødet er ferdig hevet og det ser veldig godt ut. Det er første gangen jeg prøver oppskriften og jeg lurer på om det skal være 175 grader varmluft eller over/undervarme?
Hei Petter! Hvordan gikk det med julebrødet? Jeg bruker over/undervarme på denne :) Håper brødet falt i smak :D
Det står 200 gr i oppskrifta, men jeg lager jo 300 gr fordeig?
Hei Elin! Ja, du kan lage litt mindre om du vil. F.eks 250 g vann og 250 g mel :)
Kan jeg etterheve i kjøleskapet hvis jeg tre her mer enn 3 timer?
Hei! Jeg vet ikke hvordan resultatet blir, men jeg tror jeg ville ha satt deigen kaldt i kjøleskapet og heller etterhevet 1-2 timer når du er hjemme igjen og skal steke brødene. Evt. planlagt slik at du setter deigen på morgenen og steker ut brødene på kvelden – eller hvordan timeplanen din ser ut :) Lykke til, jeg håper det blir bra!