Flaks at den magevennlige pizzabunnen smaker bedre enn noe annet! Du kan blande inn litt sammalt speltmel i oppskriften, om du ønsker en mer fiberrik pizzabunn – dette er helt opp til deg 😊
TIPS!
Har du ikke surdeig, kan du bytte ut starter med tørrgjær og følge oppskriften som beskrevet 😊
Pizzabunn av spelt og surdeig
Oppskriften gir 2 italienske pizzabunner
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
Ingredienser
500 g siktet speltmel
350 g vann
50 g boblende surdeigsstarter eller 1 ts tørrgjær
2 ss olivenolje
1 ts salt
Slik gjør du
Mål opp og bland sammen ingrediensene i en bakebolle. Elt sammen til en smidig deig for hånd. Dekk bollen med lokk og la deigen heve i 8-12 timer på kjøkkenbenken.
Etter heving
Sett stekeovnen på 250 grader. Har du pizzastein/stål, så lar du det varme seg godt opp i stekeovnen – ca. 30 minutter. Du kan gjøre det samme med et stekebrett om du ikke har pizzastein – du får litt av den samme effekten.
Del deigen i to og kjevle ut to pizzabunner på hvert sitt bakepapir. Lager du en tykk bunn, anbefaler jeg å forsteke bunnen i 5 minutter før du tar på ønsket fyll.
Lager du tynne, tynne pizzabunner kan du droppe forstekingen og ha fyllet på direkte. Ha på ønsket fyll og stek i 15-20 minutter, tiden avhengig om du bruker pizzastein eller steker den på stekebrettet.
Håper det smaker!
Julianne 💗
Hei Julianne:) fantastisk flott blogg, du gjør utrolig mye bra for ibs folk:) har du vurdert medisiner som feks Surmontil som kan hjelpe/gjøre alvorlig ibs mye bedre? Jeg kommer ikke helt i mål med kun lav fodmap, er fortsatt mye sliten, b12 mangel osv..
Hei Maria :) Takk for hyggelig kommentar! LavFODMAP hjelper mye, men det er sjeldent nok for alle. Selv ikke for meg! Jeg trenger blant annet rutiner som reduserer stress og støtter god fordøyelse i tillegg til å følge et FODMAP-redusert kosthold basert på rene råvarer. Jeg ville ha snakket med legen min angående surmontil, det har jeg dessverre ikke et forhold til selv eller i min praksis. Jeg ville i tillegg vurdert å få hjelp av noen til å se på kostholdet ditt, i tilfelle du ikke får i deg nok næringsstoffer gjennom maten du spiser. Stå på videre! Ønsker deg en fin kveld :) Julianne
Må jeg lage surdeigsstarter selv eller kan det fås kjøpt? Tenkte å lage surdeigspizza i morgen men ser nå at det tar flere dager for å lage surdeigsstarter….
Hei :) Nei, du må ikke lage surdeigsstarter selv. Kjenner du noen som driver med surdeigsbakst så kan du få en starter av dem. Jeg vet at Handwerk surdeigsbakeri selger surdeigsstarter og Ekte Vare på Sagene i Oslo (de har i alle fall gjort det), men ellers vet jeg ikke om andre butikker som selger, dessverre.
Hei!
Takk for supre oppskrifter! Har bakt surdeideigsbrødet ditt fra boka med godt og velsmakende resultat. Nå lurer jeg på en ting: vet at noen bruker bare 1 heving. Blir
FODMAPen mer «spist opp» ved 2 hevinger enn ved bare 1? Ville jo vært lettvint med bare 1 heving, men vil ikke ta noen sjanser.
Elsa
Hei Elsa :) Så flott å høre at surdeigsbrødet faller i smak! Det er mange måter å bake med surdeig på, og du kan bruke kun én heving i romtemperatur. I romtemperatur er surdeigskulturen mer aktiv og bryter blant annet ned FODMAP raskere. Resultatet er ofte et surere brød i forhold til om du kaldhever i kjøleskap, men dette er rett og slett en smakssak. Prøv deg frem og fortell gjerne hvordan det går :) Julianne
Takk for rask og nyttig svar!
Bare hyggelig :)
Hei, jeg har prøvd både surdeigsrundstykkene dine og pizzabunnen. De blir veldig gode :) Men jeg opplever deigen som veldig klissete, slik at rundstykkene flyter utover og blir mer polarbrødlignende. Og pizzabunnen har jeg ikke sjans til å kjevle ut, jeg bruker bare en slikkepott og drar den utover. Hva skyldes det? Har brukt akkurat lik mengde med vann som du har :)
mvh
Ane
Hei Ane :) Så godt å høre at smaken er på plass! Jeg vet ikke hvorfor deigen din flyter ut, men det kan ha noe med malingsgraden av melet. Mel med mer fullkorn/fiber har en tendens til å trekke til seg mer vann og gjør deigen fastere. Prøv å ha i mindre vann neste gang, evt. mer mel om du synes deigen kjennes bløt. Det samme gjelder pizzabunnen. Jeg begynner alltid med 450 g mel og 3 dl vann, og sper evt. på med mel om deigen kjennes veldig bløt. Når jeg kjevler ut deigen har jeg den direkte på bakepapiret og bruker litt olje på kjevla. Da går det veldig bra! Lykke til :)
Heia heia, du er så flink, og det er så motiverende å lese alt du skriver! :) livet for en matelsker trenger jo ikke bli kjipt på tross av mageplager!
:D Takk, så gøy å høre! Jeg er helt enig :D Det handler om å se mulighetene og fokusere på alt man KAN spise – og det er jo så mye bra! Nyt påsken, Kaja :)
Er stor fan av oppskriften dine, faller alltid i smak og er enkle og følge :-)Har hevet meg på surdeigbaksten og nå og driver å prøve det ut. Skal teste denne pizzaen til middag i morgen tykt jeg. Skal jeg bruke kaldt etter fingervarmt vann å røre starteren ut i her?
Hei du! Så kjekt å høre :D Takk! Det har ikke så mye å si, det fungerer godt å bruke kaldt (trenger ikke være iskaldt) og fingervarmt. Håper pizzaen faller i smak :D
Hei. Steker du pizza på 250 grader?
Hei Barbro!
Jeg steker selve pizzaen på ca. 225 grader :)
Hei! Trenger man å friske opp surdeigsstarteren før man lager denne oppskriften? Eller kan man gjøre slik du har skrevet i oppskriften? Surdeigsstarteren min er helt ny og ble satt i kjøleskapet for 2 dager siden, så den har vel ikke rukket å «gå i dvale» helt enda :)
Hei Karoline :) Det er en fordel å friske opp starteren før du bruker den. Sett den ut i romtemperatur og gi den litt vann og mel og la den stå til den bobler. Så setter du deigen etter denne oppskriften. Da får du best resultat :)
Tenkte du pizza i kveld og ikke får tid til å friske den opp, så kan du alltids jukse litt med å tilsette starter i deigen + en liten ts tørrgjær og la den heve til kvelden. FODMAP-innholdet reduseres, men får litt hjelp til å heve godt ved hjelp av gjær :) Lykke til!
Hei! Nå har jeg endelig fått fart på surdeigsbakingen og skal nå prøve meg på pizzabaking med surdeig. Men må man forsteke bunnen? Tenker spesielt på når vi skal lage pizza på pizzastein på grillen, der lager vi jo vanligvis hele pizza klar med en gang. Går ikke dette med surdeigspizzabunn?
Hei Inger :) Du må ikke forsteke bunnen, så prøv deg litt fram og se hvordan deigen oppfører seg på pizzastein og grillen. Det skal gå helt fint :) Lykke til!
Takk for svar! Det ble virkelig en slager selv om deigen ikke oppførte seg helt som planlagt underveis. Sprø og luftig bunn. Heretter blir det surdeigspizza på hele huset her ☺️
Så bra det ble vellykket! Ja, det er litt annerledes å bake med surdeig, men du lærer deigen å kjenne etterhvert :D
hei. har du prøvd å lage pizzaen med emmer og/eller enkorn? personlig digger jeg smaken på emmer bedre enn spelt, og magen min tåler det også bedre.
Hei! Nei, det har jeg ikke prøvd, men jeg regner med at det går helt fint. Bruk gjerne både enkorn og emmer i surdeigsbakst om magen din tåler det :D
Hei! Jeg har lyst til å lage opp en del pizzabunner og fryse dem ned, uten å legge på dem fyll, tror du det vil funke bra med denne oppskriften? Hvordan ville du isåfall stekt bunnene?
Hei Siri :) Det er smart! Jeg gjør alltid det når jeg baker surdeigspizza :)
Lag deigen, kjevle ut og forstek i 5-7 minutter. Avkjøl på rist og legg i fryseren. Jeg lager gjerne pizzabunner i porsjonsstørrelser, litt avlange slik at de kan stables og oppbevares i en brødpose i fryseren. Perfekt på dager jeg er alene hjemme eller om jeg får besøk og de ønsker f.eks løk eller andre høyFODMAP-råvarer på sin pizza :)
Hilsen Julianne
Hei :)
Kan jeg bytte ut noe av melet med grovt/sammalt speltmel? I så fall er det noe jeg bør tenke på?
Hei Lise :) Ja, det kan du absolutt gjøre. Følg oppskriften som vanlig, men bare bruk større andel sammalt speltmel enn siktet – eventuelt bytt ut alt om du vil ha en skikkelig grovis :D
Hei ☺️ Prøver ut denne i dag, men måtte stå opp ganske tidlig for å få pizza til kvelds ? Går det an å lage den kvelden i forveien, la den stå i kjøleskapet over natten, for så å heve den videre på kjøkkenbenken til kvelds? ?
Hei Linda :) Ja, det går helt fint an å lage den på kvelden og la den heve i kjøleskapet over natta som du beskriver. Tenker den kanskje blir enda bedre da ;)
Hei, hvor lenge kan denne evt heve i kjøleskap? Spiser middag såpass tidlig at jeg sliter med å rekke 12t heving på benken;)
God helg! ?
Mvh Hilde Marie (som endelig har fått frem en starter med futt i;) )
Hei Hilde Marie :) Denne kan du la heve i kjøleskapet i et par døgn tenker jeg. Jeg tror jeg ville ha satt deigen kvelden før, latt den heve i kjøleskapet over natten og deretter i romtemperatur fra morgenen av før du skal spise! Så bra du har fått til starteren din :D HURRA! Nyt masse deilig magevennlig surdeigsbakst framover <3
Hei!
Takk for supre tips! Har du erfaring med å bruke pizzastein med surdeigsdeig med spelt? :)
Hei :D Det fungerer veldig bra, Anette :D
Hei! Mange fine surdeigsoppskrifter her, men min erfaring er at deigene (baksten, altså, ikke surdeigsstarteren) blir altfor klissete og rennende når man bruker disse oppgitte mål. Altså så tynn at det er umulig å jobbe med deigen uansett hvor godt håndlag man har med surdeigsbakst. Jeg har prøvd meg på både denne pizzabunnen og på 12-timersgrytebrødet. Begge deigene hevet og boblet fint, men ble altfor altfor tynne. Jeg ble nødt til å tilsette ganske store mengder mel etter 12 timer for å kunne bake dem ut (og selv da var deigen temmelig flytende), og da er jo mye av poenget borte når man ikke har tid til å la de nye mengdene mel syrne. Det var først da jeg nesten halverte væskemengden da jeg satte deigen jeg fikk et vellykket resultat med disse pizzabunnene og 12-timersbrødet. Bruker akkuratsamme type mel. Hva kan dette komme av?
Hei Sanna :)
Det er veldig interessant! Jeg har brukt Kolonihagen sitt speltmel i disse oppskriftene (handler som regel på Rema 1000) og med det melet klarer jeg å gjenskape oppskriftene. Jeg tester ut oppskriftene mange ganger før jeg deler dem, for å være sikker på at målene er gode.
Men når det er sagt, så kan det være flere faktorer som spiller inn:
1. Temperatur – har du bakt når det har vært litt ekstra varmt i været? Da jobber surdeigskulturen raskere, noe som påvirker hevetiden. Da kan et tips være å steke brødet etter færre timer enn anbefalt. Se på deigen og vurder når det er nok :) (skjønner at det ikke alltid er like enkelt altså)
2. Type mel kan også påvirke. Det har jeg erfart nå som det har vært speltmangel. Jeg har ikke klart å gjenskape oppskrifter på samme måte og det har med at ulike typer mel kan binde mer eller mindre væske. Det vil påvirke resultatet!
3. Surdeigskulturer kan oppføre seg forskjellig og dermed gi ulikt resultat.
Jeg har den siste tiden prøvd å bake mer på slump og prøver å tilpasse etter disse faktorene. Det blir ikke alltid like bra, men jeg føler jeg lærer deigen å kjenne fra gang til gang. Surdeig er ikke så lett, men alltid like spennende å se hvordan det blir!
Håper dette var nyttig og at baksten blir mer vellykket framover!
Hilsen Julianne
Hei! I dag har jeg laget masse pizzabunn og fryst ned til senere, gleder meg til å smake magevennlig pizza!!
Lurer på om vet hvor mye man kan spise per måltid før dette ikke lengre kan regnes som lav fodmap?
Jeg har brukt ferdig surdeig fra Idun – regner med det også gir lav fodmap deig?
Og; har du forsøkt å fryse ferdig kjevlet deig uten å steke først?
Hei Lis :) Så gøy at du har laget pizzabunn av surdeig! Det går helt fint an å bruke Idun sin ferdige starter. Så lenge du baker med spelt vil baksten være lavFODMAP :) Mengde er litt vanskelig å svare på, for det kommer helt an på hvor tykk/tynn pizzabunnen din er, jo tynnere – desto flere pizzastykker kan du nyte :D Tygg godt, spis sakte og nyt maten og spis deg passe god og mett, så går det nok veldig bra :)
Jeg har ikke prøvd å fryse deigen uten å forsteke, men det kan hende det går helt fint det også. Si fra om du prøver :D
Hei! Her var det mange spennende surdeig oppskrifter som virkelig skal prøves:)
Tenkte å bake pizzabunn, og lurer på om du hever deigen 12 timer på benken i romtemperatur eller i kjøleskap?
Britt Laila
Hei Britt Laila :) Jeg hever på kjøkkenbenken i romtemperatur! Håper det smaker :) Hilsen Julianne
Endelig! God pizzabunn er noe jeg virkelig har savnet! Denne var kjempegod og enkel å lage. Takk for gode oppskrifter og inspirasjon til å starte med surdeig. Pizzasausen din er også veldig god. Jeg så du brukte pepperoni på en pizza du laget. Finner ikke LF pepperoni når jeg søker i forumer. Kan du oppgi hvilken du bruker?
Hei Jeanette :D Så kjekt å høre at pizzaen falt i smak! Pepperoni og Chorizo fra Grilstad er uten løk og hvitløk (per i dag) :D Mvh Julianne
Hei Julianne! Har prøvd dine speltrundstykker og de er kjempe gode, skal prøve surdeigspizza i dag tenkte jeg! Men så ser jeg til mine store fortvilelse at det er mugg inni glasset til surdeigsstarteren, ikke i selve starteren men høyere oppe i glasset (ved lokket) for der har det samlet seg litt rester når jeg blandet mel og vann i glasset. Ellers er surdeigsstarteren boblende og lukter friskt og syrlig. Tror du den kan brukes likevel, eller bør hele kastes? :(
Hei Julie :) Off, så dumt. Nei, dessverre. Du vil ikke bruke en starter som har hatt mugg, her må du bare kaste den og lage en ny. Men nå vet du at du får det til! Sørg for å skifte glass på starteren din jevnlig og at det ikke er så mye søl opp etter kantene. Det reduserer sjansen for å få mugg. Heier på deg! :)
Åh! Har du fjernet oppskriften?
Hei Hilde Anette! Nei, ikke med vilje – jobber med å få den og flere som mangler opp igjen 😄
Hei
Denne har blitt en favoritt hos datter og svigersønn. Jeg lager tredobbel porsjon, trykker bunnene utover på bakepapir og ruller sammen og fryser dem. Kjempeenkelt for dem å ta opp, rulle ut og ha på fyll. Takk for super oppskrift :)
Hei Bente! For et supert tips 🤩 Det har jeg ikke prøvd, jeg har kun halvstekt bunnene og fryst de ned, men kan se for meg at din måte gir et veldig godt resultat 🙌🏼 Kjekt at du deler!!
Eg vender stadig tilbake til denne oppskriften! No baker eg den til mannen min. Etter at eg byttet til glutenfritt kosthold, lager eg glutenfritt surdeig til meg sjølv.
Takk for mange gode tips og lettvinte oppskrifter! Eg har lært masse av deg oppigjennom åra og har endeleg fått ro i magen.
Hei gode du og tusen takk for hyggelig melding! Så glad oppskriftene har hjulpet deg og at magen din nå har fått ro 🫶🏼 Ønsker deg og dine et godt nytt år!