Foto: Line Dammen/Gyldendal

Denne oppskriften er inspirert av det grove surdeigsbrødet med valnøtter fra min nyeste bok tarmstyrkende lavFODMAP, og er en av mine favoritter. Valnøtter i brød er bare helt fantastisk! Dette er et av de enkle surdeigsbrødene, som du slenger sammen på 10 minutter og lar heve i 10-12 timer. Helt supre hverdagsbrød! Oppskriften er hentet fra min e-bok Tarmstyrkende lavFODMAP🌿

Surdeigsbrød av spelt med havre og valnøtter


Oppskriften gir to brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri

Ingredienser
700 g sammalt speltmel
300 g siktet speltmel
150 g havregryn
100 g valnøtter, grovhakkede
2 ts salt
10 dl vann
3 ss boblende surdeigsstarter

Slik gjør du
Ta fram en stor bakebolle. Bland sammen mel, havregryn, valnøtter og salt. Tilsett vann og surdeigsstarter og arbeid deigen godt sammen med hendene. Når deigen er fin og smidig (den skal være litt bløt), dekker du bakebollen med plastfolie og lar deigen heve på kjøkkenbenken i 8-10 timer. 

Ta fram to brødformer og kle dem med bakepapir. Fordel deigen i brødformene, dekk til og la heve videre i 1-2 timer på kjøkkenbenken. 

Varm opp stekeovnen til 250 grader. Stek brødene i 10 minutter på nederste rille i ovnen ved denne temperaturen. Senk så temperaturen til 175 grader og stek videre i cirka 50 minutter til brødet har fått en fin, mørk farge på skorpen.

Ta brødene ut av ovnen og bank forsiktig på undersiden av det ene brødet. Hører du en hul lyd er brødene ferdigstekt. Avkjøl brødene på rist og nyt en skive nybakt, magevennlig brødskive med godt pålegg. Brødet kan også fryses 😊

Håper det smaker!

Julianne 💗