M-m-m, disse pannekakene er først og fremst supergode! Men de er også enklere å fordøye for deg med sensitiv mage fordi de lages med surdeig. Næringsstoffene i kornet blir også lettere tilgjengelig for opptak i tarmen! Men er du som meg, trenger du ikke mange gode grunner for å lage pannekaker, men det er jo alltids kjekt å vite 😉
Når du lager disse, må du først og fremst planlegge hva du skal ha til middag. Så går det av seg selv! Sett første del av røra på morgenen før jobb, la den fermentere på kjøkkenbenken til du kommer hjem og server nystekte pannekaker til middag!
Surdeigspannekaker av spelt
Oppskriften gir 6 pannekaker
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
Ingredienser
Steg 1
3 dl sammalt speltmel
2,5 dl vann
1 ss boblende surdeigsstarter
Steg 2
2 egg
1 ss rapsolje
1 ts kardemomme (kan sløyfes)
1 klype salt
Smør eller olje til steking.
Slik gjør du
Steg 1: Bland sammen mel, vann og surdeigstarter i en bakebolle, dekk til med lokk eller plast og la stå på kjøkkenbenken i 7–10 timer til fermentering.
Steg 2: Tilsett egg, olje, kardemomme og salt i røra og la svelle i en halvtime før du setter i gang med stekingen.
Ha litt smør eller olje (for melkefri) i stekepanna og ha i en liten øse pannekakerøre og vend på stekepanna til røra dekker overflaten. Når pannekaken har stivnet på toppen, snur du den raskt med en stekespade og steker pannekaken videre på andre siden i noen minutter. Fortsett til du er tom for røre 😊
Server med det du liker best, om det er blåbærsylte og stekt bacon, kjøttfyll eller om du nyter den som en wrap med godt pålegg og salat. Pannekaker har mange, mange bruksområder!
Her i huset serverer vi pannekaker med stekt bacon og blåbærsylte (gjerne en variant av dette med chiafrø) og så lager jeg en god, magevennlig tomatsuppe til. Hva er tradisjonen hjemme hos deg?
Håper det smaker!
💗 Julianne
Hei! Tusen takk for denne bloggen og alle matoppskrifter! Bruker det og boken din flittig :) Jeg er i gang med eliminasjonsdietten nå og syns så langt det går fint. Men når det nærmer seg helg så er det litt vanskelig for en godtemoms som meg. Kan man feks spise disse: United bakeries kokosboller: Sukker, stivelsesirup, eggehviter, kokos (12 %), palmekjerneolje, kakao, pektin? Ellers er jeg veldig glad i lakris (vet at store mengder kan det virke lakserende). Vet du om noe lakris som er lav fodmap? Leste at Ifa pastiller var det, men noe annet? Kan jeg feks spise Kick tror du: glukosesirup, sukret kondenceret skummetmælk/melk, sukker, helt hærdet/fullherdet kokosolie, glukose-fruktosesirup, lakridsekstrakt, aromaer, farve-/fargestoff (e153)?
På forhånd tusen hjertelig takk for svar!
Hei Maria :) Takk for gode ord! Så bra det går fint med deg.
Ja, kokosbollene er OK med hensyn til FODMAPs, og lakris er også OK i moderate mengder slik jeg forstår det. Kick inneholder skummetmelk (laktose), men mengden er så liten at de fleste tåler det i moderate mengder.
Stå på videre :) Hilsen Julianne
Disse pannekakene ser kjempegode ut. Kan jeg bruke denne røra til vafler også?
Jeg elsker vafler, men jeg får så vondt i magen av vanlige vafler. Jeg har gått på steng lavfodmap diett i 4 uker nå, ingen utskeielser, og har prøvd meg på vafler av både ferdige glutenfrie brødblandinger og av bokhvetemel, men det har ikke gått så bra. Kan det være at jeg ikke tåler at de er nystekte, og at de er snillere mot magen hvis de har ligget på benken noen timer?
Ellers må jeg få skryte varmt og hemningsøst av både blogg og kokebok. Jeg trodde lavfodmap var vanskelig, men jeg har fått så mye hjelp og info fra bloggen og boken din. Du forklarer enkelt, og oppskriftene er så enkle og gode, at kostomleggingen har gått som en lek. Hele familien spiser samme middag, og elsker det! Nå er magen min nesten helt god.
Hei Hilde Kristin!
Pannekakene er veldig gode :) Røra vil nok ikke egne seg til vafler, da trenger du mer mel og bakepulver blant annet. Søk på vafler i søkefeltet på bloggen, så finner du noen vaffeloppskrifter som kan brukes :)
Det er veldig godt å lese at du har stor glede av arbeidet jeg gjør, det setter jeg veldig stor pris på <3 Stå på videre, så håper jeg magen holder seg i god form framover!
Hilsen Julianne :)
Hei!
Jeg har en del fordeig igjen fra brød av spelt og surdeig, da jeg kun skulle lage ett brød, men ikke så at oppskriften har på to brød før jeg skulle sette selve deigen. Er det mulig å bruke resten av fordeigen i røren istedenfor surdeigsstarteren? Vil pannekakerøre bli veldig sur hvis den settes i kjøleskapet for 24 timer istedenfor stå på benken i 7-10 timer?
Er i introduksjonsfasen av lav FODMAP nå, og reagerte veldig på hvetemel, så er veldig takknemlig for å ha så fine oppskrifter enkelt tilgjengelig 😊
Hei Karin 😊 Ja, du kan helt fint bruke rester av surdeig/fordeig til å lage pannekaker. Smak på røra, er den veldig syrlig så kan du balansere smaken med å tilsette noe søtt, f.eks litt lønnesirup. Når du lar røra stå i kjøleskapet vil den bli mindre syrlig enn om du lar den stå på kjøkkenbenken, så det er en god idé 😀