Disse surdeigsbrødene er både enkle å lage, nydelige på smak og ser innmari lekre ut – er du ikke enig? Dessuten får du masse sunne fibre og fettsyrer som er bra for både fordøyelsen og ikke minst de gode bakteriene i tarmen din 🌿
Surdeigsbrød av spelt med frøtopp
Oppskriften gir 2 brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri, melkefri
Ingredienser
700 g sammalt speltmel
300 g siktet speltmel
2 ts salt
2–3 ss boblende surdeigsstarter
8–9 dl kaldt vann
Frøtopping
0,5 dl linfrø
0,5 dl solsikkekjerner
0,5 dl gresskarkjerner
Vann til bløtlegging
Slik gjør du
Bland sammen ingrediensene og kna godt sammen til du får en løs og fin deig. Dekk bakebollen med lokk eller lignende og la stå på kjøkkenbenken i 8-10 timer.
Kle to brødformer med bakepapir og fordel deigen i brødformene. Dekk til og la etterheve i 1-2 timer. Mens brødene etterhever bløtlegger du frøene som skal toppe brødet. Ta fram en skål, ha i frøene og hell på vann til du dekker frøene.
Forvarm stekeovnen til 250 grader. Sil av vannet fra frøene og bruk en skje og fordel frøblandingen på toppen av de to brødene.
Når ovnen er varmet opp, setter du brødene på nederste rille i stekeovnen. La brødene steke i 10 minutter på 250 grader før du skrur varmen ned til 225 grader og lar brødet steke videre i 40-50 minutter. Ta brødene ut av ovnen, vipp det ut av formen og bank forsiktig på undersiden av brødet. Hører du en hul lyd, er brødet ferdig. Virker det fremdeles litt uferdig, kan du steke det videre i 5-6 minutter uten form. Avkjøles på rist og nytes med godt pålegg.
Håper det smaker!
Julianne 💗
Jeg lurer på noe angående surdeigen. Når man skal tilsette vann og melk fra dag 3. Hvilken temperatur skal væsken ha da?
Hei du! Samme temperatur som de andre dagene :) Mvh Julianne
Takk!
Du skriver at du har surdeigen i kjøleskapet? Mater du den en gang i uken da også? Trenger man å mate den i det hele tatt hvis den er i kjøleskapet?
Hei Veronika! Ja, jeg oppbevarer den i kjøleskapet om det er lenge mellom hver baking. Da mater jeg den minst en gang i uka. Ja, om du vil holde liv i den, må du mate den selv om den står i kjøleskapet :)
Kan jeg bruke den ferdige surdeigsstarteren?
Anne
Det skal fungere fint :)
Takk for denne :) Skal prøve ut dette!
PS: Også stor takk til deg for nettkurset. Takket være deg kom jeg raskt i gang. Har allerede merket STOR effekt på helse, ve og vel bare de siste 2 ukene på LavFODMAP :)
Hei Henrik! Så godt å høre at du merker stor forbedring allerede :) Stå på videre! Så håper jeg dette brødet faller i smak :)
Surdeigsstarteren min skiller seg.. blir fin med fine bobler når jeg rister på glasset. Hvorfor? Hva er det jeg ikke får til? Brødene mine ble sure i smak og veldig kompakte :(
Hei Marit! Prøv å gi starteren din en liten spabehandling ved å bland 1 ts surdeigsstareter med 100 g vann og 100 g siktet økologisk spelt. Bland i en skål og dekk med plastfolie. La den stå på kjøkkenbenken i 12 timer og prøv deretter å bak med den. Om det ikke fungerer ville jeg ha skaffet meg en ny starter eller laget en ny :) Mvh Julianne
Dette brødet ser rett og slett fantastisk ut, Julianne! Gjett om jeg skal teste oppskriften i løpet av nærmeste fremtid, og når surdeigsstarteren min er matet opp :)
Tusen takk, Rolf-Anders! Jeg elsker frø på brød, det gir en fantastisk smak og «knas» i munnen. Håper du liker dem :D Hilsen Julianne
Hei! Me er heilt i starten på lav fodmap – her er det mykje å lære! Ser på lista over matvarer at spelt står på høg fodmap. Brødet ditt ser kjempe godt ut, men er spelt innafor?
Mvh
Anne Randi
Hei :) Ja, det er en del å sette seg inn i, men etterhvert blir det enklere :) FODMAP-innholdet reduseres i spelt når du baker med surdeig, derfor er surdeigsbrød av spelt et godt og magevennlig valg. Lykke til og god bedring :)
Hei,
Hvor mye skal deigen ha hevet etter 8-10 timer? Synes min ser rimelig lik ut som da jeg satt den. I tillegg ble deigen veldig klissete da jeg lagde den, så jeg tilsatte en del mel for å kunne jobbe med den. Er det normalt?
Hei Hanne! Deigen skal være bløt, og den hever ikke like mye som en vanlig gjærdeig. Du skal se bobler i deigen, derimot :) Gjorde du det? Ble brødet bra?
Hei Julianne
Jeg har nettopp bakt mitt første surdeigsbrød med gulrot og med starter som jeg fikk her i Spania. Brødet ser fint ut og smaker godt men er blankt/klebrig inni. Er det normalt?
Anne Liv
Hei Anne Liv :) Så flott at du har kommet i gang med surdeigsbrødbakingen. Er brødet saftig eller kjennes det rått? Kunne det stått litt til kanskje? :)
Hei! Det ser ferdig ut og jeg har «banketestet». Starteren står i kjøleskapet. Må jeg ta den med når jeg drar hjem til Molde for sommeren?
Da er det nok saftig :) Håper det smakte godt! Du kan tørke eller fryse ned en del av starteren din og vekke den til live igjen om du skal tilbake til Spania til høsten? Ta med en del hjem til Molde også om du vil ha surdeigsbakst i sommer ;) Hilsen Julianne
Jeg reagerer også på det- syns det må steke i minst to timer. Prøvd oppskriften din med gulrot også og må steke i to timer der også.
Så lenge? Ovner er litt forskjellige, så det kan ha noe med det å gjøre :) Det viktigste er at brødet blir ferdigstekt!
Hei! Jeg delte denne oppskrifta i to, og syns at brødet ikke hevet seg noe særlig. Så lurer på om jeg skal ha ish 2ss surdeig til et brød også?
Mvh
Ida
Hei Ida :) Det kan være flere grunner til at brødet ikke hever: enten var det ikke nok futt i starteren da du satte deigen. Da bruker jeg å tilsette pitte litt tørrgjær i tillegg for å hjelpe hevingen :) Evt så var hevetiden litt for kort! Men når det er sagt, så kan du prøve å tilsette mer surdeigsstarter om du vil teste, det kan hende det også gjør susen :)
Utrolig bra blogg!! Skal prøve dette brødet i kveld ?
Takk, Lise :D Håper brødet faller i smak!
Hei :) Er det sammalt grovmalt (Regal) eller sammalt finmalt (Kolonihagen) du har brukt her?
Hei Linda :) Jeg bruker finmalt, sammalt mel fra kolonihagen :)
Hei! Noen tips til brød/knekkebrød når jeg har cøliaki i tillegg til irritabel tarm? ???
Hei Jannike! Hva med disse?
https://lyngstadernaering.no/2016/10/30/saftige-proteinrundstykker-med-gulrot-lavfodmap/
Eller dette?
https://lyngstadernaering.no/2019/04/10/eltefritt-brod-med-linfro-og-valnotter-lavfodmap-og-glutenfritt/
Skriv brød i søkefeltet så finner du mange gode alternativer som både er lavFODMAP og glutenfritt :)
Hilsen Julianne
Kan man ha frøene rett i deigen istedenfor på toppen, eller vil deigen heve dårligere da om den ikke er «ren». Jeg ser også at det ikke er noe olje i brødene dine. Er det en grunn til det?
Hei :) Ja, du kan ha frøene rett i deigen om du vil, men det er også frø i selve oppskriften. Så du kan velge å droppe frøtopp, da den er mest til pynt og gir en fin knas til brødet. Jeg bruker ikke olje surdeigsbrødene, jeg har nok bare lært at det ikke trengs av andre som baker med surdeig :)