Endelig satt oppskriften på dette brødet. Jeg har – uten å overdrive – bakt det 15 ganger det siste året, uten at jeg har klart å gjenskape det gode resultatet jeg fikk i starten. Jeg bakte dette brødet med stor suksess, da surdeigsstarteren min var på topp. Dette var før jeg fikk datteren min. Etter at jeg ble mamma ble det naturlig nok ikke bakt like hyppig, og surdeigsstarteren min ble overaktiv og sur.

Dette påvirket baksten min og førte til mye frustrasjon! Så jeg bestemte meg for å vekke til live en liten starter jeg hadde fryst ned for en tid tilbake. Etter noen dager med mating og pleie, bakte jeg rundstykker med den og merket fort at dette var andre boller.

Så om du ikke lykkes med surdeigsbaksten, kan det være starteren din ikke er helt i form – det er ikke nødvendigvis du som ikke kan å bake! Det var i alle fall dette jeg sa til meg selv 😉

Men tilbake til oppskriften! Dette brødet er fantastisk. Det ser bra ut, smaker utrolig godt og ikke minst lager du det på bare 12 timer. Har du testet et av mine aller første surdeigsbrød av spelt bakt i gryte, så vet du at det er en tidkrevende prosess som krever heving i både kjøleskap og på kjøkkenbenken. Jeg tør påstå at dette brødet er vel så godt – så plis prøv det! Jeg vil at det skal være enkelt for deg å bake med surdeig, slik at du kan nyte deilig, magevennlig bakst igjen ☺️

12-timers surdeigsbrød av spelt (grytebrød)


Oppskriften gir 1 brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri, melkefri
Spelt inneholder gluten

Ingredienser
300 g siktet speltmel
250 g sammalt speltmel
1 ts salt
375 g vann
2 ss boblende surdeigsstarterSlik gjør du
Bruk en digital kjøkkenvekt som du kan nullstille når du baker.

Mål opp de tørre ingrediensene og bland godt i en bakebolle. Tilsett vann og surdeigsstarter og kna deigen godt sammen. Sett lokk på bakebollen eller dekk den med plastfolie eller lignende. La heve i romtemperatur på kjøkkenbenken i 10-12 timer.

Etter 10-12 timer
Hell deigen ut på kjøkkenbenken og brett den noen ganger innover seg selv, slik at deigen får litt spenst i seg. La etterheve i ca. 1 time.

Mens du venter, varmer du opp stekeovnen og jerngryta. Sett stekeovnen på 250 grader. Sett en jerngryte med lokk inn i ovnen på nederste rille og la den varme seg godt opp (minst en halv time).

Ta jerngryta ut av ovnen og strø litt mel i bunnen av gryta. Form deigen lett til et rundt brød med hendene, og legg deigen forsiktig over i gryta. Lag noen snitt i toppen med en kniv eller et gammeldags barberblad. Sett lokket på gryta og deretter hele gryta inn i ovnen.

La brødet steke i 30 minutter på 250 grader med lokk. Ta deretter av lokket og se så fint brødet ditt er! Skru ned temperaturen til 200 grader og stek brødet videre i ca. 15 minutter.

Løft brødet ut av gryta og avkjøl på rist før du nyter.

Sender over masse god surdeigskarma, så håper jeg du og magen din liker det 💗

Julianne