Endelig satt oppskriften på dette brødet. Jeg har – uten å overdrive – bakt det 15 ganger det siste året, uten at jeg har klart å gjenskape det gode resultatet jeg fikk i starten. Jeg bakte dette brødet med stor suksess, da surdeigsstarteren min var på topp. Dette var før jeg fikk datteren min. Etter at jeg ble mamma ble det naturlig nok ikke bakt like hyppig, og surdeigsstarteren min ble overaktiv og sur.
Dette påvirket baksten min og førte til mye frustrasjon! Så jeg bestemte meg for å vekke til live en liten starter jeg hadde fryst ned for en tid tilbake. Etter noen dager med mating og pleie, bakte jeg rundstykker med den og merket fort at dette var andre boller.
Så om du ikke lykkes med surdeigsbaksten, kan det være starteren din ikke er helt i form – det er ikke nødvendigvis du som ikke kan å bake! Det var i alle fall dette jeg sa til meg selv 😉
Men tilbake til oppskriften! Dette brødet er fantastisk. Det ser bra ut, smaker utrolig godt og ikke minst lager du det på bare 12 timer. Har du testet et av mine aller første surdeigsbrød av spelt bakt i gryte, så vet du at det er en tidkrevende prosess som krever heving i både kjøleskap og på kjøkkenbenken. Jeg tør påstå at dette brødet er vel så godt – så plis prøv det! Jeg vil at det skal være enkelt for deg å bake med surdeig, slik at du kan nyte deilig, magevennlig bakst igjen ☺️
12-timers surdeigsbrød av spelt (grytebrød)
Oppskriften gir 1 brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri, melkefri
Spelt inneholder gluten
Ingredienser
300 g siktet speltmel
250 g sammalt speltmel
1 ts salt
375 g vann
2 ss boblende surdeigsstarter
Slik gjør du
Bruk en digital kjøkkenvekt som du kan nullstille når du baker.
Mål opp de tørre ingrediensene og bland godt i en bakebolle. Tilsett vann og surdeigsstarter og kna deigen godt sammen. Sett lokk på bakebollen eller dekk den med plastfolie eller lignende. La heve i romtemperatur på kjøkkenbenken i 10-12 timer.
Etter 10-12 timer
Hell deigen ut på kjøkkenbenken og brett den noen ganger innover seg selv, slik at deigen får litt spenst i seg. La etterheve i ca. 1 time.
Mens du venter, varmer du opp stekeovnen og jerngryta. Sett stekeovnen på 250 grader. Sett en jerngryte med lokk inn i ovnen på nederste rille og la den varme seg godt opp (minst en halv time).
Ta jerngryta ut av ovnen og strø litt mel i bunnen av gryta. Form deigen lett til et rundt brød med hendene, og legg deigen forsiktig over i gryta. Lag noen snitt i toppen med en kniv eller et gammeldags barberblad. Sett lokket på gryta og deretter hele gryta inn i ovnen.
La brødet steke i 30 minutter på 250 grader med lokk. Ta deretter av lokket og se så fint brødet ditt er! Skru ned temperaturen til 200 grader og stek brødet videre i ca. 15 minutter.
Løft brødet ut av gryta og avkjøl på rist før du nyter.
Sender over masse god surdeigskarma, så håper jeg du og magen din liker det 💗
Julianne
Denne skal jeg jammen prøve. Har bakt surdeigsbrød 100% spelt mange ganger. Mannen min elsker det. Men det må planlegges pga tiden, så jeg gleder meg til å prøve dette. Det blir i morgen. Hva gjør du for at det skal holde den sprøe skorpa, og ikke bli seigt. Synes det har tapt seg mye til neste dag.
Så spennende, si fra når du har prøvd!
Ja, for at brødet skal holde seg sprø i skorpa oppbevarer jeg det i et kjøkkenhåndkle eller en brødpose av lin som mamma har sydd til meg. Mange foretrekker lin, så prøv gjerne det. Da holder skorpen seg sprø og brødet ferskt lenger. Ulempen er at skorpen kan bli litt vel hard synes jeg, og da blir det en kamp med brødkniven :P Oppbevarer du brød i plast, blir skorpen myk, men brødet raskere tørt.
Dette brødet bakte jeg på lørdagmorgen og spiste siste skive på mandag formiddag. Saftig og godt da også :) Lykke til!
Setter i gang nå. Du skal få rapport:)
Ser kjempe godt ut og må prøves!! Men hvordan er det å fryse surdeigsbrød, dør da de gunstige bakteriene?
Hei Adele :) Det går helt fint an å fryse surdeigsbrød! Hmm. Det kan jeg ikke nok om for å svare på. Surdeigsbakteriene gjør jo jobben før brødet stekes, og jeg vet ikke om de overlever stekeprosessen?
Ser kjempegodt ut! Har selv prøvd å lage dette surdeigsbrødet 3 ganger nå, men det får aldri skikkelig «oven spring» og kommer ut flatt som en pannekake. Surdeigstarteren min er full i liv og brødet hever greit i bollen, men skjer lite i ovnen. Har du noen gode råd?
Hei Sondre! Så interessant. Jeg opplevde akkurat det samme! Jeg vet ikke hva som kan være grunnen, men jeg har bakt dette brødet sikkert 20 ganger nå og de siste fire klart å gjenskape samme resultat med denne metoden. Passe fast deig og ikke for mye bearbeiding/knaing av deigen.
De gangene jeg ikke fikk det til tror jeg også surdeigsstarteren min kan påvirket resultatet. Den var ikke helt i form, selv om den boblet veldig bra. Den hadde fått litt lite pleie i perioden jeg var nybakt mamma.
Jerngryta bør i alle fall være god og varm før du har i deigen! Men det regner jeg med at du sørger for. Hva tror du?
Takk for svar! Lurer på om det kannskje kan være for lite eller for mye heving? Alle startere er jo forskjellige så kanskje min trenger kortere/lengre hevetid. Jeg tenker å prøve meg litt mer frem med forskjellige hevetider, så kan jeg rapportere tilbake.
Ja, gjør det, Sondre! Det blir spennende å høre :)
Hei Julianne og takk for en inspirerende blogg og alltid hyggelige e-poster!
Jeg lurer på en liten, men viktig ting: må speltmelet være økologisk for å få til surdeigsstarteren?
Hei Ingunn :) Nei, det må ikke være økologisk, du kan bruke helt vanlig mel til å lage surdeigsstarter. Grunnen til at jeg og andre anbefaler økologisk mel er fordi det inneholder flere naturlige bakterier, og dermed er det større sjanse for å lykkes :) LYKKE TIL, kult at du skal i gang :D
Super oppskrift, tusen takk! Nå gleder jeg meg til frokost:-)
Så kjekt å høre at brødet falt i smak! Nyt frokosten <3 Hilsen Julianne
Hei! Når du sier boblende surdeigsstarter, må ikke den da være matet nylig, helst 8-12 timer før baking? :)
Hei Suzanne! Ja, det stemmer. Gi starteren mel og vann 8-12 timer før baking slik at den bobler godt. Da er den klar til bruk :D
Hei. Jeg har aldri bakt surdeig før ei heller bakt noe særlig annet før, spesielt ikke med gjær. Skal få min første starter nå.
Hvilken oppskrift vil du anbefale som «førstegangsbrød»? Det at det må stå over natta, som denne, gjør ingenting, så lenge det ikke blir så mye jobb for meg ;) Denne over så jo veldig god ut.
PS. MÅ det være jerngryte? Kan man bruke glass-ovnsform etc?
Hei Cecilia :) Så spennende at du skal i gang med surdeigsbaking! Jeg vil anbefale å starte med rundstykker: https://lyngstadernaering.no/2017/02/11/surdeigsrundstykker-av-spelt-lavfodmap/ – en veldig enkel og fin start. Dette surdeigsbrødet er litt mer arbeid, men det blir innmari godt også da. Vil også anbefale deg å sjekke ut oppskrifter som bakes i brødform f.eks: https://lyngstadernaering.no/2017/08/19/grove-surdeigsbrod-spelt-gulrot-lavfodmap/ Kjempeenkle hverdagsbrød :)
Det må ikke være jerngryte, men jeg aner ikke hvordan det blir med en glass-ovnsform! Noen ganger baker jeg grytebrød i vanlig brødform fordi det er litt mindre pes :D Blir ikke like lekkert da, men det gjør ikke noe! Lykke til, jeg håper baksten blir bra :D Hilsen Julianne
Hei, jeg har tidligere laget eltefritt grytebrød med bare 1/3 ts tørrgjær, og vanlig mel, altså ikke surdeig, som også står over natten. Vil det funke å gjøre det med speltmel, altså følge din oppskrift, men uten å bruke surdeigstarter?
Hei Anders! Ja, det kan du gjøre. Bytt ut surdeigsstarter med tørrgjær så blir det også vellykket. Jeg lar meg inspirere av eltefrie oppskrifter, siden det er så lett å bytte ut gjær med surdeigstarter – så det kan du gjøre med flere av oppskriftene mine.
Jeg bruker surdeigsstarter fordi det bidrar til å redusere FODMAP-innholdet ytterligere i baksten, men mange tåler godt langtidshevet bakst med gjær også – så til deg og om andre lurer, så er det absolutt verdt et forsøk å gjøre det slik om du ikke har kommet i gang med surdeigsbakst ennå.
Lykke til :D
Hei. Skal prøve å lage mitt eget surdeigsgrytebrød med oppskriften din. Men hva slags størrelse bør man ga på gryten?
Hei Anita! Beklager sent svar herfra. Min gryte er på ca. 5 liter, men deigen fyller ikke ut gryta. Du kan bruke mindre eller større, det viktigste er at du varmer gryta godt opp før du har i deigen. Da vil deigen lettere heve i høyden :) Lykke til!