Langt inni september allerede! Da er det på tide å ta fram noen gode suppeoppskrifter som både varmer kroppen og som gjør godt for magen. Den største utfordringen med å lage supper på lavFODMAP-diett er å ikke bruke løk eller hvitløk som base. Det gir veldig god smak til suppa, så her må vi rett og slett finne alternativer. Jeg bruker ofte den grønne delen av purreløk som base – eller så tilsetter jeg en buljong eller fond uten løk og hvitløk. Det kan være litt vanskelig å finne, men her har du en oversikt over lavFODMAP-alternativer.
Nå har jeg derimot tatt steget videre og bruker hjemmelaget kraft isteden for kjøpefond – og jeg kan ikke få sagt det høyt nok, men smaken blir bare SÅ UTROLIG GOD! Så om du er glad i gode supper, så anbefaler jeg deg å lage en magevennlig kraft som du fryser ned og tilsetter både supper og gryter framover. Suppa blir i tillegg mer næringsrik – og det sier vi ikke nei takk til :)
Klikk på overskriftene for å komme til oppskriftene
Minestronesuppe
Dette er en veldig enkel og god suppe som egner seg godt på en mandag. Oppskriften er et godt utgangspunkt, men jeg variere denne utifra hva jeg har i kjøleskapet. Putt i alt du har av helgens middagsrester (tacokjøtt, bacon, kotelett osv) og rydd kjøleskapet for grønnsaker før du handler inn nytt. Bruk det du har, suppa blir kjempegod :)
Tomatsuppe
Tomatsuppe er en superenkel suppe på travle dager. Server med kokte egg og et godt magevennlig brød, så har du en fullverdig god middag. Denne er spesielt god om du tilsetter hjemmelaget kraft.
Gulrot- og ingefærsuppe
Denne suppa er en av de mest populære – masse smak og med en god konsistens. Server den som den er eller ha i kylling, strimler av svin, litt hermetiserte kikerter eller linser (42 g er lavFODMAP per porsjon) eller kokt quinoa. Kjempegod 😊
Hva er din favoritt-suppe?
Klem J 💗
Hei, kunne du ha anbefalt en enkel suppe for å prøve seg på? Vil helst ikke prøve mange nye ingredienser på en gang, da å prøve suppe i utgangspunktet er noe helt annet fra hva jeg vanligvis spiser.
Er litt usikker på hvordan magen reagerer på masse tomat, men er ganske trygg på potet + gulrot. Men blir kanskje ikke mye av en suppe av vann, potet + gulrot og noe kjøtt?
Hei Simon! Du kan lage suppe av de grønnsakene du vet du tåler, f.eks potet, gulrot og evt. litt magevennlig krydder om du tåler. Noe jeg virkelig kan anbefale er å lage hjemmelaget kraft som du kan bruke som base i supper. Det gir en nydelig god smak!
Oppskrift på lavFODMAP kraft: https://lyngstadernaering.no/2018/08/28/kraft-av-kraftbein-fra-storfe-lavfodmap/
Ellers kan kanskje denne suppen være noe for deg? Gulrotsuppe med ingefær: https://lyngstadernaering.no/2016/01/25/gulrot-og-ingefaersuppe-lavfodmap/
Hilsen Julianne :)
Hei Julianne. Jeg klarer ikke finne oppskriften på tomatsuppen. Selv om jeg trykker på overskriften kommer den ikke frem. Skulle så gjerne prøvd å lage den en dag.
Hei Marianne!
Puh, jeg fikk noen problemer med linkene da jeg oppdaterte nettsiden i januar, så bra du sier fra så kan jeg fikse det.
Her er link til Tomatsuppen: https://lyngstadernaering.no/enkel-tomatsuppe-lavfodmap
Vi lagde den i går med kokte egg og litt pasta + surdeigsbrød av spelt ved siden av. Næringsrik og god middag ❤️
Håper du liker den!
Hei! Jeg skulle gjerne ha prøvd noen av suppeoppskriftene dine, men ingen av linkene jeg har trykket på fungerer.
Håper det er noe som er lett å fikse, for dine oppskrifter har vært til stor hjelp her i huset!
Hei Hanna! Beklager, nå er linkene fikset og du finner oppskrifter. Så glad oppskriftene har vært til nytte for deg ❤️
Hei!
Takk for oppskifter. Men visste du at vi som går på Low Fodmad-dietten også kan nyte smaken av løk og hvitløk i suppene våre?
Du starter med å varme opp olje, så tilsetter du løk i store biter, og/eller grovhakket og knust hvitløk. Sviss ved middels høy temperatur til løken er myk. Hvitløk trenger gjerne noe mer tid på å gi smak til oljen, menpass på å ikke svi den.
Så fisker du ut all løken og hvitløken. Du kan også sile oljen over i en ny gryte hvis du vil være helt sikker på ikke å få i deg noe magen din ikke liker. Etterpå fortsetter du med oppskriften som vanlig.
Prinsippet er at karbohydrater løser seg i vann, men ikke olje. Jeg har gjort dette selv i mange år, og det går helt bra.
Du kan så klart bruke dette tipset til sauser, og andre retter som starter med varm olje eller smør.
Heisann! Bare hyggelig og takk for informasjon :) Supert å bruke hvitløk- eller løkinfuserte oljer i matlaging!