Så, du er i gang med lavFODMAP-diett og innser at både leverpostei, salami og andre krydrede skinker plutselig utgår. Hva skal du smøre den magevennlige brødskiven din med nå? Jeg gir deg en liten oversikt over variantene jeg kommer på, men gi meg en lyd om det er noe som bør legges til som du vet er lavFODMAP. Selv om jeg nevner produsenter i dette innlegget betyr ikke det at f.eks kaviar fra andre produsenter ikke er lavFODMAP – det betyr bare at jeg ikke har undersøkt alle variantene som finnes ennå ;)

 

LavFODMAP-påleggsvarianter

  • Spekeskinke (strynskinke, strandaskinke, serranoskinke osv)
  • Ren kokt skinke (Gilde)
  • Kyllingfilet naturell (Solvinge)
  • Våssafår (Stabburet)
  • Trønderfår (Grilstad)
  • Morrpølse (strandamør)
  • Roastbiff (Gilde)
  • Makrell i tomat original og peppermakrell (Stabburet)
  • Kaviar (Mills)
  • Røkt laks
  • Gravet laks
  • Hvitost og andre harde oster (inkl. jarlsberg, norvegia, synnøve finden, nøkkelost osv.)
  • Kokt egg, speilegg og omelett egner seg godt som pålegg
  • Smør (meierismør og margarin)
  • Majones og lettmajones (Mills)
  • Reker
  • Skinkeost, baconost, rekeost, magerost (Kavli)
  • Syltetøy laget av lavFODMAP-frukt og bær (vær obs på at sukkerfrie syltetøy og at de kan være søtet med polyoler, men de fleste er trygge)
  • Peanøttsmør
  • Banos

 

IMG_2789

Så må vi ikke glemme at blant annet agurk, salat, tomat og paprika gjør seg utmerket som garnityr på speltrundstykkene (i moderate mengder), proteinvaflene cottage cheese-lappene eller andre magevennlige brødalternativ.

Sjekk ut kolonial.no – her kan du enkelt finne ingredienslisten på en haug med matvarer. Kanskje slipper du å bruke så lang tid i butikken ;)

Kom gjerne med tips om du har andre lavFODMAP-påleggsvarianter som bør nevnes!

Julianne