[Samarbeid med Det Glutenfrie Verksted]
Oppdatert 17. november 2020
Produktene fra Det Glutenfrie Verksted er nå testet og sertifisert lavFODMAP via The FODMAP Friendly certification program! Men du må likevel bake ut bakemiksene med lavFODMAP-alternativer til det som står på posen. I dette innlegget hjelper jeg deg med det :)
Siden produktene fra Det Glutenfrie Verksted nå er testet for FODMAPs har jeg også gleden av å kunne gi deg mer konkrete mengdeanbefalinger når du følger lavFODMAP-dietten. Les under hvert produkt og se fullstendig oversikt nederst i innlegget!
BAKEMIKSER OG BRØDSKIVER
FIBERBRØD
Ingredienser: Sammalt rismel (36,2%), solsikkekjerner (25%), maisstivelse, malte linfrø (9%), linfrø (8%), bokhvete surdeigspulver (bokhvetemel, quionamel, startkultur), havsalt, rårørsukker, instant karamel (karamel, maltodextrin) fortykningsmiddel (guarkjernemel).
Originaloppskriften er lavFODMAP
3,5 dl vann
1 pk gjær
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 45 gram ferdig bakt fiberbrød per måltid.
BRØD
Ingredienser: Maismel, sammalt havregrynmel, rismel, sammalt teffmel, sammalt bokhveteflak, flak av fullkornsris, solsikkefrø, sammalt hirsemel, linfrø, chaifrø, fortykningsmiddel (guarkjernemel), havsalt.
Originaloppskriften
2,25 dl skummet kulturmelk
1 dl vann
0,5 dl rapsolje
1 ts honning*
1 pk gjær
For lavFODMAP→ Bytt ut skummet kulturmelk med laktosefri melk eller laktosefri biola naturell
*Honning er listet som høyFODMAP, men 1 ts er lavFODMAP per måltid, så her er vi langt innenfor grensen i eliminasjonsfasen av dietten.
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 60 gram ferdig bakt brød per måltid.
NISTEBRØD
Ingredienser: Sammalt glutenfri havregryn, rismel, sammalt havremel, malte golden linfrø, maismel, bokhvete surdeigspulver (bokhvete mel, quinoamel, startkultur), malte psylliumskall, havsalt, kokosblomstsukker.
Originaloppskriften er lavFODMAP
3,5 dl vann
15 g smør
1 pk gjær
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 60 gram ferdig bakt nistebrød per måltid.
Les hvor enkelt du kan lage nistebrød i dette innlegget
ELTEFRITT BRØD
Ingredienser: Fullkorn havre, maisstivelse, fullkorn rismel, brunt hirsemel, solsikkefrø, bokhveteflak, linfrø, fullkorn risflak, chaifrø, havsalt, fortykner; guargum.
Originaloppskriften er lavFODMAP
½ ts tørrgjær
6 dl kaldt vann
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 70 gram ferdigbakt eltefritt brød per måltid.
SØT BAKEMIKS
Ingredienser: Maisstivelse, rårørsukker, sammalt hirsemel, sammalt rismel, malt psylliumskall, fortykningsmiddel (guarkjernemel), kardemomme, havsalt.
Originaloppskriften
150 g kesam
2 dl melk
½ pakke fersk gjær
20 g smeltet smør
For lavFODMAP
→ Bytt ut kesam med laktosefri mager kesam
→ Bytt ut melk med laktosefri/redusert melk
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 90 gram ferdig tilberedt bakst per måltid.
BROWNIES
Ingredienser: Fullkorn rismel 37%, rårørsukker, mørk sjokoladebiter (rårørsukker, kakaomasse, kakaosmør, emulgator: solsikke lechitin), kakaopulver, sammalt hirsemel 4%, fortykningsmiddel: johannesbrødkjernemel, bourbon-vanilje, havsalt.
Originaloppskriften
200 g smør
2 egg
1,25 dl melk
For lavFODMAP
→ Bytt ut melken med laktosefri/laktoseredusert melk
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 100 gram ferdig tilberedt brownie per måltid.
SJOKOLADEKAKE
Ingredienser: Rismel, rårørsukker, havremel, potetstivelse, kakaopulver 8%, kokosblomstsukker , bakepulver (hevemiddel: natrium bikarbonat, surhetsregulerende middel: kremotartari, maismel), fortykner: johannesbrødkjernemel, vaniljepulver, havsalt.
Originaloppskriften
2 dl melk
200 g smør
2 dl melk
For lavFODMAP
→ Bytt ut melken med laktosefri/laktoseredusert melk
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 100 gram ferdig tilberedt sjokoladekake per måltid.
FOCACCIA
Ingredienser: Maisstivelse, sammalt rismel, sammalt hirsemel, malt loppefrøskall, havsalt, fortykningsmiddel (guarkjernemel).
Originaloppskriften
3,5 dl vann
150 g kesam
1 pk gjær
20 g olivenolje
For lavFODMAP
→ Bytt ut kesam med laktosefri mager kesam
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 60 gram ferdig tilberedt focaccia per måltid.
PAIBUNN
Ingredienser: Rismel, rissirup pulver, havsalt.
Originaloppskriften er lavFODMAP
1 egg
80 g smør
4-6 ss vann
Originaloppskrift søt paibunn er lavFODMAP
1 egg
80 g smør
4-6 ss vann
60 g melis
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 40 gram ferdig tilberedt paibunn per måltid. Fyllet er ikke medregnet her, så du kan spise mer enn 40 g av selve paien!
Prøv f.eks min lavFODMAP bacon og brokkoli-pai! Oppskrift her
PIZZABUNN
Ingredienser: Sammalt rismel, maisstivelse, rismel, bakepulver (hevemiddel / natriumhydrogenkarbonat), surhetsregulerende middel (monokaliumtartrat), maisstivelse), fortykningsmiddel (guarkjernemel), quinoa surdeigspulver (quinoamel, rismel, startkulturer), havsalt, tørrgjær, rårørsukker, fortykningsmiddel (xanthangummi).
Originaloppskrift er lavFODMAP
3,5 dl vann
2 ss olje
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 150 gram ferdig pizzabunn per måltid.
Toppingen er ikke medregnet her, den veier også en del – så nyt og kos deg med pizza!
BRØDSKIVER
Ingredienser: vann, maisstivelse, sammalt bokhvetemel 9,3%, risstivelse, solsikkeolje, dekstrose, risfiber, extra virgin olivenolje 2,1%, emulgator: mono- og diglyserider av fettsyrer: linfrø1,8%, solsikkefrø 1,8%, psyllumfiber, fortykningsmiddel: guargum og xanthangum: erteprotein, potetprotein, salt, gjær, epleeddik, smakstilsetninger.
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 40 gram (1 skive) per måltid.
Prøv også min magevennlige BLT-sandwich med Brødskiver fra Det Glutenfrie Verksted :)
MÜSLI MED CHIA
Ingredienser: Fullkorn glutenfri havregryn, poppet quinoa, poppet amaranth, bokhveteflak, linfrø, chia (Salvia hispanica) frø 1,5%, malte linfrø, vanilje.
Denne müslien er nydelig som topping på laktosefri yoghurt, på smoothien eller som jeg liker den best; helt enkelt sammen med iskald laktosefri melk.
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 65 gram müsli per måltid.
CORNFLAKES
Ingredienser: mais (93%), rårørsukker, havsalt.
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 100 gram cornflakes per måltid
RENT MEL OG FLAK
QUINOAMEL
Quinoa er et næringsrikt frø spesielt rikt på kostfiber og protein. Du har kanskje testet det til middag? Det finnes også i flak og i mel – og melet til det glutenfrie verksted egner spesielt godt til rask magevennlig bakst som f.eks i proteinrundstykker, brødvafler, knekkebrød og mer. Mild – litt nøtteaktig på smak og proppet med næring!
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 50 gram tørrvare per måltid.
Prøv f.eks melet i quinoapannekaker! Oppskrift her
BOKHVETEMEL
Bokhvetemel er det melet jeg bruker mest av når jeg lager magevennlig bakst. Det egner seg godt til pannekaker, vafler og ikke minst som jevning i supper og sauser. Siden bokhvete smaker litt annerledes (men godt), liker jeg å kombinere bokhvete med havre, rismel eller quinoamel for en mild og god smak.
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 70 gram tørrvare per måltid.
BOKHVETEFLAK
Bokhvete finnes også i flak, og er et nytt produkt fra Det Glutenfrie Verksted (2019). Egner seg godt i lavFODMAP/glutenfri bakst, i grøt eller i en god granola.
Bokhveteflak kan f.eks fint erstatte en andel havregryn i verdens beste banangranola :)
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 25 gram tørrvare per måltid.
HIRSEFLAK
Hirse er fiberrikt og har et spesielt godt innhold av jern. Bruk hirseflak som del av glutenfri/lavFODMAP bakst, i pannekaker, lapper, i grøt eller i en frokostblanding/granola. Jeg bytter ofte ut litt av mengden havregryn i oppskrifter med hirseflak for litt variasjon i smak og næring :)
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 25 gram tørrvare per måltid.
MAISMEL
Til manges store overraskelse er maismel faktisk lavFODMAP. Mais, eller sweet corn (varianten vi bruker til taco) er høyFODMAP, men for å lage maismel brukes en annen type mais som er lavFODMAP. Maismel kan du bruke når du baker glutenfritt (her må vi spørre Monica om råd) og ikke minst når du lager autentiske meksikanske tortillas. Se oppskrift her!
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT:
lavFODMAP inntil 50 gram tørrvare per måltid.
RISMEL
Rismel er et must å ha i skapet når du baker lavFODMAP. Det har en mild smak og gjør baksten saftig. Bruk i vafler, pannekaker, knekkebrød og mer.
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 50 gram tørrvare per måltid.
CRACKERS SESAM
Ingredienser: Fullkorn havremel, sesamfrø (23%), bokhvetemel, sukkerrørsirup, honning, mais, linfrømel, salt.
Disse inneholder litt honning, men siden 1 ts (7 g) honning er lavFODMAP, kan du fint inkludere disse selv i eliminasjonsfasen av lavFODMAP-dietten.
Mange har savnet gode, lavFODMAP-kjeks – og endelig har jeg noen jeg kan anbefale. Både med hensyn til smak OG med et godt næringsinnhold. Monica kaller disse «mini-knekkebrød», så det er vel ikke akkurat kjeks – men helledussen. Jeg spiser disse når det er litt lenge til middag eller når jeg har lyst på litt god ost og kjeks.
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 40 gram kjeks per måltid.
CRACKERS ROSMARIN
Ingredienser: Fullkorn havremel, bokhvetemel, maismel, rosmarin (6,2%), havrekli, sirup, salt, honning, havsalt.
I likhet med Crackers sesam, inneholder disse også litt honning, men mengden er så lav at du kan inkludere dem i eliminasjonsfasen av dietten. Kjempegode kjeks – spesielt om du liker smaken av rosmarin!
FODMAP FRIENDLY SERTIFISERT
lavFODMAP inntil 40 gram kjeks per måltid.
Oversikt over produkter med mengdeanbefalinger
Oversikt over produkter med type FODMAP + maks mengde klassifisert som lavFODMAP
Legg igjen en kommentar om du har spørsmål om produktene på lavFODMAP-diett, så hjelper jeg deg!
Hei !
Har du tips til FODMAP vennlig proteinpulver ?
Hei Marie! Ja, det finnes flere :) Jeg brukte myoprotein sitt med mocca en gang i tiden, veldig god på smak og lavFODMAP.
Dette var en riktig god nyhet!
Tipper at du har vært i samtaler med det glutenfrie verkstedet om merking av posene. Det ville helt klart vært en fordel om dine forslag til FODMAP-alternativer til det som skal tilsettes, trykkes på posene som tips til folk med IBS-mage? Samt en angivelse av anbefalt mengde pr måltid. «For deg med IBS-mage».
Hilsen Ingrid
Hei Ingrid :) Takk for innspill! Ja, det må merkes hvordan lage baksten lavFODMAP, hvis ikke så er poenget borte. Produktene er testet utbakt med lavFODMAP-alternativer, så det har mye å si for resultatet. Hilsen Julianne :)