Surdeigsboller av spelt


Oppskriften gir ca 12 store boller eller 16 små 
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri
For melkefri bruk mandeldrikk og melkefritt smørDAG 1
Steg 1: Frisk opp surdeigsstarteren
Dette gjør jeg på morgenen/formiddagen

Du trenger
150 g siktet speltmel
150 g vann
1 ss boblende surdeigsstarter

Slik gjør du: Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i 8-12 timer før du fortsetter til steg 2.

Steg 2: Sett deigen
Dette gjør jeg på kvelden

Du trenger
550 g siktet speltmel
120 g sukker
10 g salt
2 ts kardemomme
200 g oppfrisket surdeigsstarter (den du lagde ved steg 1)
75 g smør
1 egg
200 g laktosefri melk


Slik gjør du
Bland sammen speltmel, sukker, salt og kardemomme i en bakebolle. Smelt smøret i en kjele på lav varme. Når smøret er smeltet, bland i melk og egg og visp godt sammen før du heller dette over i de tørre ingrediensene. Tilsett oppfrisket surdeigsstarter og kna sammen til en smidig deig. Om deigen er veldig klissete, kan du tilsette litt mer speltmel. La deigen heve på kjøkkenbenken i 10-12 timer (eller over natta) før du baker ut.


DAG 2
Steg 3: Utbaking og etterheving
Dette gjør jeg på morgenen eller etter ca 12 timer.

Ta fram et stekebrett og dekk det med bakepapir. Ha deigen på kjøkkenbenken. Del deigen i 12 like store emner og trill til boller. Fordel bollene på stekebrettet og sett bollene til etterheving i en kald stekeovn eller dekk dem godt til med et kjøkkenhåndkle og la de stå på kjøkkenbenken.

La bollene etterheve i 1-3 timer (alt ettersom hvor god tid du har). Ta bollene ut av stekeovnen når du er klar for å steke dem. Varm opp stekeovnen til 200 grader (over/undervarme). Pensle bollene med et sammenvispet egg. Stek bollene på nederste rille i ovnen i ca 12 minutter til bollene er gyldne og fine i fargen. Avkjøl på rist og nyt som de er eller med godt, magevennlig pålegg 😊


Håper det smaker!

Julianne 💗