Surdeigsboller av spelt
Oppskriften gir ca 12 store boller eller 16 små
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri
For melkefri bruk mandeldrikk og melkefritt smør
DAG 1
Steg 1: Frisk opp surdeigsstarteren
Dette gjør jeg på morgenen/formiddagen
Du trenger
150 g siktet speltmel
150 g vann
1 ss boblende surdeigsstarter
Slik gjør du: Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i 8-12 timer før du fortsetter til steg 2.
Steg 2: Sett deigen
Dette gjør jeg på kvelden
Du trenger
550 g siktet speltmel
120 g sukker
10 g salt
2 ts kardemomme
200 g oppfrisket surdeigsstarter (den du lagde ved steg 1)
75 g smør
1 egg
200 g laktosefri melk
Slik gjør du
Bland sammen speltmel, sukker, salt og kardemomme i en bakebolle. Smelt smøret i en kjele på lav varme. Når smøret er smeltet, bland i melk og egg og visp godt sammen før du heller dette over i de tørre ingrediensene. Tilsett oppfrisket surdeigsstarter og kna sammen til en smidig deig. Om deigen er veldig klissete, kan du tilsette litt mer speltmel. La deigen heve på kjøkkenbenken i 10-12 timer (eller over natta) før du baker ut.
DAG 2
Steg 3: Utbaking og etterheving
Dette gjør jeg på morgenen eller etter ca 12 timer.
Ta fram et stekebrett og dekk det med bakepapir. Ha deigen på kjøkkenbenken. Del deigen i 12 like store emner og trill til boller. Fordel bollene på stekebrettet og sett bollene til etterheving i en kald stekeovn eller dekk dem godt til med et kjøkkenhåndkle og la de stå på kjøkkenbenken.
La bollene etterheve i 1-3 timer (alt ettersom hvor god tid du har). Ta bollene ut av stekeovnen når du er klar for å steke dem. Varm opp stekeovnen til 200 grader (over/undervarme). Pensle bollene med et sammenvispet egg. Stek bollene på nederste rille i ovnen i ca 12 minutter til bollene er gyldne og fine i fargen. Avkjøl på rist og nyt som de er eller med godt, magevennlig pålegg 😊
Håper det smaker!
Julianne 💗
Hei Julianne!
Tenkte å bake surdeigsbollar no.
Men skal det ikkje vere 300 g oppfriska surdeigsstarter i oppskrifta?
Og så lurer eg på:
I oppskrifta til å lage surdeigsstarter står det at ein alltid skal oppfriske starteren dagen før baking, men er det i tillegg til å lage denne fordeigen?
Hei Gry Anita :) Jeg beklager sent svar, jeg tok virkelig juleferie… :/
Nei, det skal være 200 gram oppfrisket surdeig, – resten kan du mate og ta vare på til neste gang du baker.
Om det er lenge siden jeg har bakt med surdeig, tar jeg starteren ut av kjøleskapet og lar den stå i romtemperatur en stund før jeg lager oppfrisket fordeig. Da våkner bakteriene og du får mer aktivitet og bedre bakst :)
Jeg har god erfaring med bruk av oppfrisket surdeigsstarter/fordeig når jeg baker brød og boller, smaken blir bra og utseende også :) Men du må ikke bake på denne måten – det er mange oppskrifter på surdeigsbrød som er enklere, og som krever kortere hevetid enn mine brød (se f.eks Gry Hammer sin bok om Fermentering)
Jeg håper det gikk bra med bollebakingen :)
Hei! Jeg har i den siste tiden snust litt på Lav Fodmap, da jeg har hatt problemer med magen hele livet og fikk IBS diagnosen for mange år siden. Det jeg stusser på er at det er så mye sunne råvarer som jeg ikke reagerer på som blir nei-mat, og samtidig skal jeg kunne spise det som jeg reagerer mest på- nemlig gjær og sukker. Kan du forklare dette for meg?
Hei Kathrine! lavFODMAP er ikke for alle med IBS, men mange av oss reagerer på matvarer med mye FODMAP. Om du ikke kan kjenne deg igjen i at matvarer med høyFODMAP gir deg plager, kan det være at FODMAP ikke er et problem for deg. En bedre forklaring kan jeg dessverre ikke gi deg basert på informasjonen du gir meg. Jeg håper du finner ut av plagene dine! Mvh Julianne :)
Hei!
imorgen er jeg spent på hvordan mine boller blir.da jeg startet tok jeg litt av surdeigstarteren som jeg skal bake brød av om lørdag.og har ellers gjordt det som du har i oppskriften.for ellers har jeg ikke tålt boller med gjær og sukker.håper de blir lette og luftige boller
Wenche
Hei Wenche! Så spennende – og det går sikkert bra :D Jeg håper du tåler dem godt. Lykke til! Hilsen Julianne :)
Hei! Fin oppskrift, kan man bruke surdeigspulveret til det glutenfrie verkstedet?
Hei Irmelin :) Nei, det kan man dessverre ikke. Bruk ekte surdeig :)
Hei. Bollene ser kjempe gode ut!! Ser du lar de heve i lun stekeovn. Hvor mange grader er det?
Mari☺
De er veldig gode :) Jeg skrur ikke på ovnen, men siden jeg ofte baker boller i helgen etter å ha varmet rundstykker i ovnen til frokost, er ovnen litt lun men ikke varm. Der står bollene uforstyrret og uten trekk – det er vel det viktigste :) Ha en fin søndag! Julianne
Jeg bakte disse til fastelavn, og ble veldig fornøyd med resultatet. Bollene hevet godt, ble skikkelig store og luftige, og de smakte nydelig. Takk for god oppskrift!
Hei Magnhild! Takk for hyggelig tilbakemelding :D Kjekt å høre at det gikk så bra!
Hei, hvordan skal jeg oppbevare resten av surdeigstarteren som ikke er brukt opp? Og hvor ofte skal jeg mate den?
Hei! Her kan du lese mer om det: http://lyngstadernaering.no/2017/02/07/surdeigsstarter-av-spelt/
Det går fint å lage kanelsnurrer med surdeig også, altså! Jeg har ikke prøvd akkurat denne oppskriften, men noe tilsvarende på slump. Surdeig er helt supert, og baksten blir fantastisk god!
Har også lagd «dansk rugbrød» ved å bruke hele korn av hirse, ristet bokhvete(kasha?), quinoa, mathavre(litt flatklemte havrekorn) og hva annet jeg måtte ha av hele lavfodmap korn (fant hel durra sist jeg var i Sverige) Pluss linfrø, sesam, solsikke og andre frø. La korn og frø i bløt i noen timer i noe som ser ut som alt for mye vann. Vannet skal trekke inn, blandet så inn siktet speltmel (jeg tåler ikke sammalt) til det blir en passe deig, ha i litt salt og så en god slump med surdeig. La heve i noen timer. Bak ut brød og ha i former. Passer å planlegge det sånn at man har brødene i form enten sent på kvelden eller tidlig på morgenen, de skal heve ca over natten før de stekes som vanlige brød i ca 45 min – 1 time på 200 grader. Blir utrolig gode brød! Jeg har bakt med surdeig i over 20 år, til og fra, men først nå i det siste lavfodmap. Surdeig kan brukes til mye :-)
Hei Marit! Ja, så absolutt. Dette er en bolledeig som kan brukes til alle mulige bollevarianter, så det er bare å bruke fantasien :)
Takk for tips om magevennlig «dansk rugbrød»! Det høres både sunt og godt ut, så det må jeg teste ut :D Surdeig er helt genialt.
Ønsker deg en fin dag videre, Marit :)
Jeg hadde lyst å prøve søt bakst av surdeig og brukte denne oppskriften sist helg. Hadde ikke så mye siktet spelt i huset, så måtte bruke sammalt og gikk for kanelsnurrer. VELDIG spent på hvordan det skulle gå med kanelsnurrer med ca 70 % sammalt mel. Hadde egentlig sett for meg at dette måtte gå rett i søpla, men ble faktisk utrolig gode. Takk for god oppskrift!
Hei Heidi! Så gøy at det gikk bra med sammalt mel :D Takk for at du deler :)
Hei Julianne!
Følger bloggen og oppskriftene med stor spenning! Du forklarer enkelt, og det er så lett å følge oppskriftene. Resultatet blir (nesten) alltid bra ;-) Prøver meg nå på bollebaking, og jeg er så spent! Har et par spørsmål i den forbindelse. Kan man bruke kjøkkenmaskin for å få inn smøret (slik man gjør når man baker Schakenda boller), eller må man gjøre det for hånd? Er det litt av poenget at det ikke skal eltes for mye? Og når deigen skal settes kjølig om natten; anbefaler du å bruke en plastboks som han i videoen, eller holder det med en plastbolle med tett lokk? Takknemlig for svar:-)
Hilsen Therese
Hei Therese! Takk for hyggelig kommentar, det var veldig kjekt å høre :)
Du kan nok bruke kjøkkenmaskin til å røre inn smøret, men da ville jeg ha kjørt det på lav hastighet på minst mulig tid. Det er et klin å bruke hendene, men også herlig å få kontakt med deigen på denne måten :) I tillegg tror jeg at resultatet blir bedre med minst mulig elting. Bolle med lokk i kjøleskapet holder. Jeg har min deig i en glassbolle med plastfolie, det fungerer utmerket :) Håper bollene ble bra!
Hilsen Julianne :)
Jeg ble litt ivrig med melet da jeg satte deigen (fikk det for meg at denne måtte være fastere), så da ble den nok både eltet for mye og for kompakt, slik at det gikk utover resten av hevingen. Bollene ble gode, men litt tunge kan du si;-) Jeg har imidlertid ikke gitt opp, for dette SKAL jeg få til, bolleelsker som jeg er:-D
Hei igjen :) Så bra de smakte godt! Jeg har fått skikkelig luftige og fine boller av denne oppskriften, så det er mulig :D Bedre lykke neste gang :)
Luftige og store boller og veldig god på smak :-) dette skal jeg prøve igjen. Dobler oppskriften neste gang .
Hurra, så kjekt å høre! :D Kan være lurt å doble oppskriften ;)
Hei Julianne. Jeg har prøvd denne oppskriften og smaken ble kjempegod. Men, jeg får dem ikke til å heve ordentlig…etter å ha trillet boller og lagt på stekeplater bare fløt de utover. Prøvde å tilsette litt mer mel, tenkte at deigen var for løs. Men, de ble fortsatt bare noen flate, kompakte boller… Kanskje det ikke er nok futt i surdeigen min?
Hei Lene! Det kan hende det er litt lite futt i surdeigsstarteren din. Prøv å frisk den opp ved å tilsette 1 ts surdeigsstarter til 100 g vann og 100 g mel og se om den bobler bra i løpet av 12-18 timer. Ellers kan det være en idé å lage en ny starter. Jeg lagde ny i sommer, og jeg må si at den gir meg mye bedre brød enn den forrige. I tillegg tåler magen min bedre brødene… :)
Hei, takk for spennende og instruktiv oppskrift. Går det an å bruke ferdig kjøpt surdeig fra Idun? Hilsen Marlen
Hei Marlen :) Ja, det er ekte surdeigsstarter, så det skal fungere bra! Gi meg gjerne tilbakemelding om du prøver :) Mvh Julianne
Tusen takk for raskt svar. Ja, jeg skal gi tilbakemelding, når bollebaking er gjennomført.
God helg ! :-)
Mvh
Marlen
Jeg er surdeigsjomfru og sliter med å få til gode brød, men disse bollene ble himmelsk på første forsøk. De fikk nesten litt rømmesmak. Bakte til min datter som går på low fodmap, men hele familien elsket disse. Takk for god oppskrift!
Hei May Bente! Så utrolig gøy å høre at bollene ble bra og at de falt i smak hos hele familien :D Bare hyggelig! Skal sette en deig til Fastelavn selv jeg nå :)
Vil bare tipse om:
Kjøper du kardemommekjerner og maler/støter i en morter –
det hever smaken på bollene :) Eller jeg vil si det hever smaken på alt av enten du baker med gjær eller surdeig.
Lagde noen surdeigskanelsnurrer, og i den oppskriften stod det at du «måtte» male/knuse kardemommefrø selv for smakens skyld.
Jeg kjøpte meg en liten elektrisk kaffekvern som jeg bruker de krydder som jeg skal male.
Mvh Mona
Hei Mona! Tusen takk for tipset. Det skal jeg absolutt teste neste gang :D
Hei,
kan disse lages uten egg?
Hei! Det har jeg ikke prøvd, men det kan de sikkert :)
Bollene ser fantastisk gode ut! Hva ville du brukt i stedet for laktosefri melk om du skulle laget de melkefrie?
:D Jeg har ikke prøvd det selv ennå, men jeg ville ha brukt mandelmelk tenker jeg :) Håper det smaker!!
Nå har jeg deigen til heving, den ser foreløpig veldig bra ut. Går det an å bake ut bollene kvelden før, dekke brettene med plast over natten og oppbevare i kald stekeovn eller på kjølerom? Jeg tenkte hvis man ville ha bollene litt tidlig på dagen, at man får kortet ned den siste hevetiden? Eller må man bare smøre seg med tålmodighet? :)
Hei Linn! Nå får du litt sen tilbakemelding her, men ja – jeg vil tro at det går fint! Jeg har ikke prøvd andre fremgangsmåter enn den som er beskrevet her, men det er flere måter å heve bollene på :) Håper bollene falt i smak i alle fall!
Trenger deigen å gå i kjøleskapet etter å knadd smøret inni deigen og hevet 1-2 timer? Og hvorfor?
Hei Kristina! Det er ikke sikkert den må det, prøv deg fram :) Jeg følger en metode som fungerer, og har ikke svaret på hvorfor her dessverre!
Så fin og detaljert oppskrift. nettopp startet med surdeigsbaking. Brød med ren spelt går veldig fint. Skal prøve denne bolleoppskriften i løpet av uka. Har i dag bakt med en annen oppskrift og forstår nå at deigen muligens var eltet for mye og kunne hevet mye mer etter utbaking. De stod ca 5 timer.
Hei Hilde :) Håper disse bollene faller i smak! Det er en fremgangsmåte som tar litt tid, men gir stort sett gode boller. Sørg for at surdeigsstarteren din er preppet og klar med masse bobler før du setter i gang :) Hilsen Julianne
Nå har jeg bakt mine første surdeigsboller! De hevet fint, men smaken ble veldig sur! De ble desverre så sure at de gikk i søpla. Hva gikk galt? Jeg brukte vanlig melk siden det går bra for meg. Kanskje melken ble sur av å stå så lenge i romtemperatur? Glemte også å sette deigen i kjøleskapet den siste natten.
Hei Anette! Ja, de ble nok sure i smaken fordi de stod i romtemperatur. Surdeigsbakteriene er mer aktive i romtemperatur og produserer syrer. Når du hever i kjøleskapet så reduseres aktiviteten noe som gjør at du får bakst som ikke smaker fullt så surt. Neste gang hever du i kjøleskapet og ser hvordan det går! Kjempebra at de hevet bra :D
Hei! Hvor mange boller tenker du er lavfodmap per måltid?
Heisann :) Det kommer litt an på hvor store du lager dem, men 1-2 går nok fint for de fleste. Start med én og vurder hva som fungerer for deg :)
Hei! Skal prøve å lage disse med ferdig surdeigsstarter fra idun. Skal jeg fortsatt gjennomføre steg 1 da, eller hoppe rett på 2?
Hei Ingvild :) Spennende! Frisk gjerne opp starteren fra Idun, så gjennomføre steg 1 for best mulig resultat. Lykke til og så håper jeg bollene faller i smak :)
Hei. Jeg laget trinn 1 i går kveld og begynte på trinn 2 i dag. Har tatt blandet inn smøret. Ser nå at den skal heve i 1-2 timer, deretter stå i kjøleskapet over natten, og deretter rulles ut og heve i 6-8 timer. Er det mulig å hoppe over trinnet i kjøleskapet, og heller gå rett på utrullingen og heving i 6-8 timer?
Hei Ingvild :) Ja, det er mulig. Denne gangen lot jeg deigen heve på kjøkkenbenken over natta (satte deigen på kvelden lørdag), trillet ut bollene søndag morgen, lot dem etterheve i cq. 2 timer før jeg stekte dem :) Jeg håper bollene ble bra!!
Har nettopp spist mine ferske første surdeigsboller. Virkelig velsmakende. Takk for fin oppskrift! ?
Så godt å lese at bollene falt i smak, Grete <3 :D Takk for tilbakemelding!
Klar for fastelavn! Desse bollane vart like fine som på biletet her. Det er ikkje ofte med min surdeigsbakst :-)
Så utrolig kjekt å høre, Oddny! :D Nyt deilige, magevennlige boller i dag!
Hei, prøver å lage disse surdeigsbollene. Lurer på hvorfor det må være SÅ mye salt i deigen? 10 g er veldig mye.
Hei ? Du kan redusere mengden om du synes det er for mye! Prøv med halve mengden. Mvh Julianne
Hei! Går det an å bruke havremelk i stedet for laktosefri melk i baksten?
Hei :) Ja, det kan du! Men bruk mandelmelk eller rismelk om du ønsker baksten lavFODMAP :) Lykke til!
Hei :) Har du tatt ned denne oppskriften? :) Jeg ser den ikke :(
Hei Victoria! Noen av oppskriftene forvant nå i oppussingen av nettsiden – men nå er den oppe igjen. Merk at dette er den nye oppskriften uten kaldheving, for den fant jeg dessverre ikke igjen :) Men denne oppskriften gir gode boller hver eneste gang, så håper det blir vellykket hos deg også!
Hei. Sist jeg bakte disse bollene ble de kjempefine og store. Jeg tok meg godt tid til alle stegene og gledet meg masse til å smake. Det kjipe var at de nesten ikke smakte noe som helst. Har du vært borti det før? At surdeigen kan «spise opp» smaken?
Hilsen Marie :)
Hei Marie! Så rart at smaken forsvant, dette har jeg ikke vært borti før. Har du bakt dem før og fått smak? 😅
Hei. Nei, det var første gang.
Den andre gangen jeg prøvde ble de sure…😫
Men jeg prøver igjen nå! :)
Hei!
Kan bollene stå mer enn 12 timer til heving i kjøleskap?
Må sette deig i kveld har ikke tid til utbaking før etter jobb i morgen.
Hei Gro! Ja, det kan de :)