Denne oppskriften kjenner du kanskje igjen, for det er oppskriften på surdeigsbrød av 100 % spelt!
Det første surdeigsbrødet jeg fikk til å lage, og det første surdeigsbrødet jeg delte oppskrift på her på bloggen og i boka Godt for Magen.
Jeg gjorde mye research før jeg mestret mitt første surdeigsbrød, og brukte en oppskrift fra aftenposten med flere ulike steg, uten at jeg helt forstod hvorfor – men nå som jeg har øvd meg i noen år ser jeg at framgangsmåten kan gjøres på en bedre måte slik at resultatet blir fantastisk hver eneste gang!
Så i dag får du den nye framgangsmåten, og den krever litt mer tilstedeværelse noen timer etter at du setter deigen. Du skal nemlig strekke og brette deigen noen ganger i bollen før deigen går til heving i kjøleskapet. Men resultatet blir til gjengjeld veldig bra 😊
Denne har jeg lært av dyktige @skillebekksurdeig 🌿
Jeg har laget en video til deg som viser hvordan jeg gjør hele prosessen – se den gjerne før du går videre. Jeg ble nervøs under brettingen og klønet litt, men som du ser så har det ikke all verden å si for resultatet. Så prøv, øv og kos deg med deilig magevennlig brød 😋
Det krever litt planlegging når du skal lage surdeigsbrød, fordi det er viktig at surdeigsstarteren din er i god form før du setter deigen.
Nå kommer det en grundig forklaring på når jeg gjør de ulike stegene og hvorfor. Så hold tunga rett i munnen, du kommer inn i det!
Skal jeg steke brød lørdag formiddag, skal selve deigen settes fredagskveld. Om starteren min har stått i kjøleskapet en stund, tar jeg den ut av kjøleskapet og mater den gjerne to ganger før jeg baker med den – torsdagsmorgen og torsdagskveld slik at den er ekstra boblende og bakeklar!
Fredag morgen starter jeg prosessen.
Surdeigsbrød av 100 % spelt
Oppskriften gir 2 stk brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
Steg 1: Lag en fordeig
Dette gjør jeg om morgenen
Dette trenger du
100 gram surdeigsstarter
100 g siktet speltmel
100 g fingervarmt vann
Jeg blander dette godt sammen i en skål og lar det stå i 6-12 timer, litt avhengig av når jeg får tid til å blande fordeigen.
Steg 2: Sett deigen
Dette gjør jeg på kvelden (rundt kl. 19:00 – 19:30)
Dette trenger du
500 g fingervarmt vann
200 g boblende surdeig (fordeigen du lagde tidligere)
450 g siktet speltmel
350 g sammalt speltmel
15-20 g maldonsalt
Sett deigen, strekk og brett og heving
1. Bland sammen vann, surdeig, mel og salt i en bakebolle og vent i 30 minutter.
2. Ha litt vann på hendene og brett deigen over seg 5-6 ganger. Vent nye 30 minutter.
3. Gjenta strekk og brett-metoden en gang til. Vent i nye 30 minutter.
4. Gjenta strekk- og brett-metoden en gang til og ha deigen over på kjøkkenbenken og la deigen hvile der i 20 minutter.
Deigen skal heve i ca. 12 timer i kjøleskapet pakket inn i et rent kjøkkenhåndkle. Dette kan du klargjøre nå!
5. Ta fram en hevekurv eller et dørslag med hull i/sikt og legg over et rent kjøkkenhåndkle. Strø i litt rismel eller speltmel der deigen skal ligge slik at deigen ikke fester deg fast til kjøkkenhåndkleet.
6. Form deigen – og legg deigen i kjøkkenhåndkleet i hevekurven (eller dørslaget). Pakk det inn håndkleet sitt og sett kaldt til heving i kjøleskapet. Her kan deigen stå til du har tid til å steke den, men jo lenger deigen står desto syrligere blir smaken.
For å redusere FODMAP-innholdet i baksten, anbefaler jeg å la den stå 10-12 timer til heving i kjøleskap. Da blir smaken også god – ikke for syrlig som den kan bli om du lar den heve mye lenger enn det.
Steking av brødet
Her har du to ulike metoder, jeg skal beskrive dem begge.
Steking i jerngryte (enklest)
Med denne metoden steker jeg et brød om gangen. Du trenger ikke tilføre damp her, fordi det dannes naturlig inni jerngryta.
1. Sett jerngryta med lokk på et stekebrett på nederste rille i ovnen på 275 grader.
2. La jerngryta varme seg godt opp, gjerne 30 minutter før du har i deigen.
3. Når gryta er varm, tar du den ut av stekeovnen.
4. Klargjør den ene deigen og lag noen fine snitt i den.
5. Strø litt mel i bunnen av gryta, og ha forsiktig over deigen i gryta. Sett på lokket og sett gryta inn i ovnen.
6. Skru temperaturen ned til 250 grader og la brødet steke i 20 minutter med lokk.
7. Etter 20 minutter tar du av lokket og lar brødet steke videre i 20 minutter til.
8. Avkjøl på rist, og gjør det samme med deig nummer to.
Steking på bakestål eller pizzastein
Med denne metoden steker jeg to brød samtidig.
1. Sett bakestålet midt i ovnen og sett temperaturen på 275 grader.
2 La bakestålet varme seg godt opp, gjerne 30 minutter før du steker brødene.
3. Når det nærmer seg, koker du opp 5 dl vann. Dette gjør du for å tilføre damp i ovnen (har du dampovn, kan du bruke den funksjonen) – følg med (steg 6).
4. Ta begge deigene ut av kjøleskapet og strø litt mel på deigens overflate.
5. Snitt brødene med et barberblad og bruk en pizzaspade til å føre deigene over på bakestålet.
6. Ha et dypt stekebrett i bunnen av ovnen og hell over 5 dl kokende vann for å tilføre damp.
7. Senk temperaturen til 225 grader og la brødene steke 20 minutter før du fjerner stekebrettet med vann i bunn.
8. Stek videre i 20 minutter til brødene er gyldne og fine i fargen.
9. Avkjøl på rist og nyt!
Jeg blir veldig glad for tilbakemelding når du prøver oppskrifter, så legg igjen en kommentar eller tag meg på Instagram når du lager oppskrifter fra meg 😃
💗 Julianne
Denne fremgangsmåten fungerte helt toppers! Jeg stekte det på et oppvarmet stekebrett i mangel på både jerngryte og bakestål. Heldigvis gikk det bra! Veldig ålreit med video på fremgangsmåte også. Takk som deler :-)
Så kjekt å høre, Julie! Og takk for tilbakemelding fra deg. Bra det fungerte godt med oppvarmet stekebrett også! Kjekt at videoen var nyttig. Noen ganger er det vanskelig å beskrive prosesser med ord, og da er video gull :)
Hei, tusen takk for en fin oppskrift, veldig kjekt med video:) Dette skulle være mitt siste forsøk på surdeigsbakst, for jeg var rett og slett lei av å kaste bort så mye dyrt mel og tid.. Tidligere forsøk har blitt SÅ seigt, at det ikke har vært spiselig? Men denne gangen gikk det fint, så nå har jeg spist surdeigsbrød av spelt til frokost?
Hei Hilde Marie ? Så utrolig kjekt å høre! Bra du fikk det til denne gangen og kan nyte deilig surdeigsbrød av spelt til frokost! Håper magen elsket det også ?
Hei. Jeg har laget dobbel porsjon av surdeigsbrødet ditt med spelt. Jeg lager tre brød i gryte so skal stekes i kveld. Det er spennende. Tidligere har jeg stolt på digitalt steketermometer, men har nå oppdaget at det påvirkes av justeringen, særlig på kokeplater. Jeg er usikker på om jeg kanskje får samme avviket i komfyren. Sagt med andre ord, jeg må stole på oppgitt steketid og ikke måle. Fins det egne steketermometer for konveksjonsovner?
Hei! Så spennende – hvordan gikk det? Angående steketermomenter, så vet jeg dessverre ikke :)
Mvh Julianne
Jeg er egentlig ingen baker, så å lykkes surdeigen og baking var STORT! Fantastisk herlig brød :D
Jippi! Så gøy å høre, Lena! Takk for tilbakemelding og jeg er så glad du opplevde mestring med surdeig 😃
Dette brødet gleder jeg meg til å teste ut! :) Du har tidligere skrevet at man kan bytte ut gjær med surdeig i de fleste oppskrifter.. Hvordan vet man hvor mye starter man skal bruke da?
Har prøvd et par ganger tidligere, men har endt opp med en kjempekompakt deig som ikke vil heve seg noe særlig :/
Hei Linda! Så bra, jeg håper du lykkes med brødet :)
Det er et godt spørsmål, og det kommer an på hva slags brødoppskrift du bruker. Hvilke oppskrifter har du prøvd før? Eltefrie brød som skal langtidsheves – der kan du bytte ut 1 ts tørrgjær med ca. 50 g boblende surdeigsstarter. Når du hever på kjøkkenbenken så fungerer det fint å bruke den mengden – da blir ikke brødene for syrlige.
Ellers har jeg lært meg teknikken jeg bruker i oppskriften over – og den er helt super på smak og utseende!
Tusen takk for svar! Har prøvd litt forskjellige oppskrifter tidligere, men da jeg prøvde denne første gang, ble det knallgode brød!
Tror rett og slett starteren min ikke har vært aktiv nok ved tidligere anledninger :/ Fra nå av skal jeg først og fremst holde meg til oppskrifter som jeg vet gir gode resultater! :)
Så kjekt å høre at det var vellykket! :D
Hei. Dette er nå den tredje oppskriften på surdeigsbrød jeg prøver, men brødene ble så flate og kompakte. Ikke i nærheten så høye og luftige som jeg ser dine er. Fordeigen hadde mye bobler så jeg skjønner ikke hva jeg gjør galt. Har du tips? Kan jeg tilsette 1ts gjær, eller vil det gjøre at brødet ikke er lavFODMAP lengre?
Hei Pia! Så kjedelig og frustrerende. Om dette er den tredje oppskriften du prøver og ikke får godt resultat, så kan det hende starteren din ikke fungerer så godt som den skal. Er den ny? Du kan vurdere å lage en ny starter eller få en avlegger av en surdeigsbaker du kjenner – om du får en som du vet gir god bakst, så får du svar på om det er starteren som er dårlig eller om det er oppskriftene som ikke fungerer :) Du kan tilsette 1 ts gjær om du vil, det vil hjelpe på hevingen – men jeg ville som sagt ha prøvd å rette opp i årsaken til at baksten ikke hever nok med kun surdeig :)
Hei Pia! Jeg er i oppstarten av å lage surdeigstarter og bake surdeig brød, pizza med mer. Jeg leser og ser mange youtube sesjoner om tematikken. Denne lenken er til en mulig forklaring på problemet ditt. Den er på engelsk. https://youtu.be/nIOPCeLPqrM
Tid for fermentering kan være en nøkkel. Se på videoen. Den er godt forklart. Han har mabge videoer som kan være nyttig å se på.
Selv sliter jeg med å få laget en god surdeigstarter. I første fase (første 1-2 døgn kan den boble godt, men så kollapser den. Følger anbefalte metoder og bruker økologisk, sammalt speltmel. Men har ikke tenkt å gi opp.
Mvh Torgeir
Hei! Hvordan oppbevarer du fordeigen? Lager du den i en bolle, og setter den på kjøkkenbenken tildekt med et håndkle eller plastikk i de 6-12 timene?
Hei Rikke! Jeg har fordeigen i en bolle med lokk eller med plastfolie :)
Gleder meg til å teste ut denne oppskriften☺️ Hvor mye mel i dl blir det hvis jeg skal gjøre om fra gram slik det står oppført i oppskriften til dl?
Hei Camilla :) Så gøy, jeg tror du vil lykkes med denne!
Jeg anbefaler å bruke en digital vekt, men om du ikke har det enda – så kan kanskje denne siden være nyttig?
https://www.matprat.no/artikler/mengde-mal-og-vekt/mal-og-vekt/
Lykke til :)
Hei,
Jeg synes denne oppskriften fungerte veldig bra!
Har holdt meg til denne måten siden jeg lagde en ny stsrter for snaue 1 mnd siden og har siden da byttet ut med andre typer mel for å prøve meg frem. Resultatet blir like bra hver gang. Tusen takk!
Prøvde å ha deigen i kjøleskapet i over 24 t og det ble akkurat passe surt etter min smak, men smaken er helt nydelig fra ca.12 t i kjøleskap slik du beskriver det.
Tusen takk igjen!
Hei 😃 Så godt å høre at du er fornøyd – tusen takk for tilbakemelding 💗
JA! Klarte det endelig med denne oppskriften! Brødet er vertfall sprøtt utenpå, mykt inni, ikke seigt og smaker godt! Tusen takk! Min ovn går ikke opp til mer enn 250 grader, men det fungerte helt fint å varme opp jerngryten på denne temperaturen i starten – jeg bare ventet 45 min istedenfor 30. Kan man bruke samme oppskrift bare med siktet speltmel og for en lysere versjon? :)
Så godt å høre 🙌🏼 Bra løst, det viktigste er at gryta er goood og varm og det klarer du når du lar den stå litt lenger. Ja, det kan du! Bare å bytte ut det grove melet med siktet speltmel så får du et lysere brød 😃 Koooos deg med bakingen!
Når deler man opp til to emner? Før eller etter kjøleskapet?
Hei :) Jeg deler opp i to emner før jeg setter deigen til heving i kjøleskapet :)
Hei! Kan man halvere oppskriften? Skal teste ut starteren for første gang, og kjipt å ha to mislykkede brød (og kaste bort så mye mel)
Hei :) Ja, det kan du helt fint gjøre :)
Hei! Prøver denne oppskriften for første gang. Men når jeg blander 100 gram surdeigsstarter
100 g siktet speltmel
100 g fingervarmt vann
Så blir dette mer enn 200 g surdeigsstarter i steg 2.
Betyr det da at jeg kun skal bruke 200 gram av fordeigen når jeg starter steg 2 om kvelden?
Og spørsmål 2:
Jeg delte ikke deigen i to deler når jeg satt den i kjøleskapet til heving i går kveld. Skal jeg da bare bake hele deigen i ei gryte idag? Eller dele i to etter heving i kjøleskap?
Hei :) Bruk 200 gram når du setter deigen, blir det noe til overs, så har du bare det tilbake i glasset der du har surdeigsstarteren din :) Om du vil ha to brød så deler du deigen i to i dag, bare ha deigen ut på bakebordet og så kutter du deigen i to – uten å kna deigen. Så setter du den ene halvdelen tilbake i kjøleskapet mens du steker det første brødet. Lykke til, jeg håper det blir vellykket og at magen elsker brødet :) Hilsen Julianne
Hei. Nydelig brød. Men du skriver 200 g fordeig og ikke 200 g av for deigen, for det er jo 300 g. Jeg tok 300 g og brukte mere siktet speltmel. Jeg er så pass trygg med surdeig baking at jeg ser når konsistensen er riktig. Men litt misvisende dessverre. Skriv heller «ta 200 g av for deigen». Men ellers perfekt brød.
Hei Jeannette! Tusen takk for konstruktiv tilbakemelding, det setter jeg veldig stor pris på 🙏🏼 Glad brødet faller i smak!
Nå har jeg endelig blitt trygg på oppskriften og fremgangsmåten. Kjempedeilig brød som jeg ruller i sesamfrø. Tusen takk for oppskriften da jeg følger Fodmapdietten
Hei Aud! Så godt å høre. Tusen takk for tilbakemeldingen. Åh, for et supert tips å rulle i sesamfrø. Det må jeg prøve! Julianne 💗
Hvor stor er din støpejernsgryte som du steker disse brødene i?
Hei :) Gryta mi er nok på rundt 5 liter, men deigen fyller ikke ut gryta når jeg legger deigen nedi! Lykke til :D
Hei! Gleder meg veldig til å prøve denne!
Lurer på en ting: fordeigen blir laget av 100g starter, 100g mel og 100g vann, som altså blir 300g fordeig. Neste steg står det at man skal bruke 200g fordeig. Betyr det at jeg skal måle opp 200g av fordeigen jeg har laget og kaste resten, eller kan jeg bruke hele fordeigen?
Hei Julie! Jeg bruker nesten hele fordeigen når jeg bruker de blandingsforholdene, så nå er jeg litt usikker på om vekten endrer seg litt når den står og fermenterer 😅 Men ja, du måler opp 200 g og så kan du ha resten av fordeigen (om det blir noe til overs) tilbake i glasset der du har surdeigsstarteren din, evt bruke restene til noe annet (putt det i en vaffelrøre/pannekakerøre eller ligendene). Du trenger ikke bruke det med en gang, noen samler opp slike rester i et glass i kjøleskapet og bruker det når de har bedre tid til å lage noe :) Lykke til!
Neste gong skal eg i alle fall ikkje legge brøddeigen på klede uansett kor mykje mjøl eg har på. Halve deigen hang jo igjen i kledet. Det beste å bruke til heving og deretter steiking er lekue brødform! 🙌🏻 Treng ikkje røra deigen eingong før du set den i ovnen. Berre eit tips!
Hei :) Så rart, det har jeg aldri opplevd. Jeg strør bare litt rismel i kledet og når deigen står og hever kaldt så er det lett å ta deigen ut av kledet. Men godt tips! Mange bruker en slik form :D
Hei,
Jeg brukte dette i oppskrifta men ble veldig flytende deig. Er blandingsforholdet riktig?
500 g fingervarmt vann
200 g boblende surdeig (fordeigen du lagde tidligere)
450 g siktet speltmel
350 g sammalt speltmel
15-20 g maldonsalt
Hei :) Ja, blandingsforholdet er riktig, men du kan justere litt på mengden mel/væske om du synes deigen ble litt flytende. Mel fra ulike produsenter kan trekke til seg ulik mengde væske avhengig av hvor tørt melet er + at surdeigsstartere kan jobbe i litt forskjellig tempo som kan påvirke hvor fast/flytende deigen er. Så mitt råd er at du prøver deg litt fram og finner det som fungerer for deg. Så håper jeg baksten ble vellykket :) Hilsen Julianne
I’m using Google Translate to understand the recipe and if I understood correctly you’re skipping the autolysis process. Why are you doing this? To save time?
Hi 😄 Yes, I am, just because I dont think it makes a big difference to the finished result – and I want to make the recipe as easy as possible. But, if you are experienced and want to include autolysis, you can absolutly add it 😀
Hei 😃 Jeg ønsker å lage et brød som ikke smaker surt. Har laget litt surdeig brød tidligere. Gav opp pga.flere dagers prosess som passer dårlig inn i full jobb.
Kan man heve den på benken i noen timer eller har du noen råd her for å unngå sur smak men allikevel få fermentert brød?
Hei Laila! Når du hever i kjøleskapet (som dette brødet) så blir ikke smaken sur! Så prøv denne oppskriften :) Klem J.
Hei! Takk for brødoppskrifta, har brukt denne mange ganger no, men får aldri deigen til å heve noko særlig i kjøleskap. Noko tips? Eg har boblande surdeigsstarter og fordeig av økologisk mjøl, kan ikkje vera den det er noko gale med. Elting, kanskje? Kor mykje elter du deigen?
Hei Anette!
Det høres ut som at du gjør det riktig. Deigen hever ikke så veldig i kjøleskapet, men brødet skal heve seg godt når du steker det! Gjør det ikke det med deg? 😊
Hilsen Julianne
Hei, elsker denne oppskriften, men lurer på om det er mulig å kun bruke finmalt speltmel? Trenger jeg å gjøre noe annerledes da? Gutta liker best lyst brød ;-)
Hei Desirée! Ja, det kan du fint gjøre, bare å bytte ut sammalt mel med siktet! Håper baksten faller i smak hos gutta :)
Hei, hvor stor en gryte bruker du ? 4, 2 liter?
Hei Pia :) Jeg tror min er på ca 5 liter – men mindre fungerer også. Deigen fyller ikke ut hele gryta :)
Hei hei. Nå har keg prøvd å steke brødene men de hever ikke i det hele tatt. Jeg har bakt surdeigsbrød før med annen oppskrift og da har det alltid gått greit. Så jeg lurer på hva som kan ha gått galt nå. Skal de rett fra kjøleskap og inn i ovnen eller skal de tempereres først? Er kjøleskapet for kaldt eller ovnen for ustabil? Er det noen øvre og nedre regler for temperatur for surdeig? Setter pris på svar. Deigene har ikke hevet i kjøleskap, men det hadde jeg ikke forventet heller.
Hei :) Så merkelig. Brødene skal heve fint i ovnen når du følger oppskriften, deigen hever som du sier ikke så mye i kjøleskapet. Hvordan er starteren din, er det masse liv i den når du baker ellers?
Hei! Jeg er helt ny på dette og fant din oppskrift. Nå står det brød i kjøleskapet så jeg må si jeg er spent. Jeg syns de hevet lite i bretteprosessen og din deig ser så glatt og fin ut at jeg er litt bekymret. Og skal jeg sette på ovnenog steke brødene rett ut av kjøleskapet? Må de varmes opp først? Heve først?
Hei Line! Så spennende at du er i gang, nå kan det hende at du har stekt brødene allerede? Deigen hever ikke mye i bretteprosessen, men den endrer litt struktur. Brødene stekes rett fra kjøleskapet, så deigen er kald i det de går inn i ovnen. Så heves de under stekingen. Hvordan gikk det? 😊
Jeg endte opp med å teste litt forskjellig fordi jeg hadde dobbel deig fordi jeg tok for mye surdeig/fordeig i den første jeg lagde. Så det første brødet gikk rett i ovnen, 2 sto på benken og ett på badet. Det som gikk rett i ovnen ble definitivt best. Det holdt formen sin under heving og ble kjempefint!!!
Så bra altså, her fikk du testet ut mange ting på samme tid :D Veldig glad det ble bra, og så håper jeg smaken ble bra på de som fikk seg litt tid i romtemperatur først også 😄
Hei igjen! Nytt spørsmål! :)
Jeg testa ut å sette fordeigen på benken over natta, og så satte jeg deigen da på formiddagen, men hvor lenge skal da brødene heve på benken før de settes i ovn? Eller setter du dem da flere timer i kjøleskap likevel?
Hei Line! Så gøy at du eksperimenterer. Om du setter deigen på formiddagen, skal de fremdeles ha seg noen timer i romtemperatur og heve videre i kjøleskapet som beskrevet i oppskriften. Om brødene ikke får nok til i kjøleskapet til kvelden, kan du la de stå til heving i kjøleskapet til dagen etter, det går helt fint :) Mvh Julianne
Hej! Jag har gjort detta brödet många gånger, väldigt gott! I många andra recept ska degen först stå och jäsa i rumstemperatur några timmar. Men detta sätter du direkt i kylskåpet. Vad är det som gör att det inte trengs stå i rumstemperatur innan kylskåpet? Jag testade igår att låta det stå i rumstemperatur några timmar, och det blev också bra 😀
Hei Karin! Så godt å høre at brødet blir bra 😃 Brødet står i romtemperatur under brettingen, så det blir noen timer før du setter det i kjøleskapet. Du kan gjerne la det stå litt lenger om du har tid til det – da får jo hevingen komme ordentlig godt i gang. Det er ingen fasit, så gøy at du eksperimenterer og prøver litt forskjellig 😄
Smaken ble topp på alle sammen, og i går prøvde jeg meg på loffutgaven med bare siktet spelt. Det ble enda luftigere og veldig godt!
Hei! Takk for tilbakemelding og så BRA! Loffutgaven skal jeg også teste, kjekt å høre at det ble vellykket 😊
Har du noen nøyaktige tall? Det tar jo et par timer på benk med bak strekk og brett og hev under bolle, men hvor lenge da i kjøleskap? Jeg bakte speltloff igjen og denne gangen et stort ett i stedet for å dele i to. Har det noe å si for hevingen også i forhold til tid? Det er jo dobbelt så tungt. Jeg økte steketiden med 15 min.
Deigen kan stå ganske lenge i kjøleskapet, det er ingen fasit for hvor lenge – jeg har latt min stå i 24 timer med godt resultat :) Det viktigste er at deigen får seg de timene i romtemp først for å komme litt i gang, om du skjønner hva jeg mener. Lager du ett stort brød, er hevetiden like lang, men steketiden må nok økes ja, akkurat som du gjorde! 😊
Ok. Supert! Takk! 😘
Brødene ble kjempefine og gode. Dette var en enkel oppskrift å følge👏
Jeg hadde ovnen på varmluft de første 20 min, de ble veldig luftige og fine.
Så hyggelig å høre at brødene ble bra og at oppskriften er fin å følge. Takk for at du deler og gir tilbakemelding ❤️
Hei! Veldig god oppskrift:)
Jeg lurer på om man bare kan steke de i vanlige brødformer og?
Hei Sigrid :) Ja, det skal gå helt fint :)
Mitt favorittbrød! Funker alltid og blir så godt. Tusen takk for oppskrift! :-)
Så hyggelig å høre, Tove :D
Kan brødene fryses, og hvordan bør de oppbevares?
Hei Linda! Jeg oppbevarer brødene i en brødpose av plast. Brødet kan bli litt fortere tørt da, men skorpen blir ikke så hard når det oppbevares på den måten :) Et annet godt alternativ er å oppbevare brødet i en linpose/klede. Da holder krummen seg saftig, men skorpen kan bli litt «farlig», hehe. Brødene kan fryses :) Mvh Julianne
Hei! Jeg har bakt noen surdeigsbrød nå,og har ikke helt konsistente resultater,men det kommer seg! Et problem jeg nesten alltid har er at deigen er så løs at det ikke nytter å forme den til brød.Den er silkemyk og helt super å samle,klistrer seg ikke,men skal den hvile rett på benken flyter den bare utover,selv etter en natt i kjøleskapet. Tips? :)
Hei Christina! Så artig at du er godt i gang med surdeigsbaking. Akkurat denne oppskriften har jeg laget litt fast slik at deigen blir lettere å jobbe med (blant annet at den ikke skal flyte sånn ut) – men det kan være et par faktorer som spiller inn i det du beskriver. Mel har forskjellig evne til å binde væske, så det kan hende det påvirker hvor fast deigen din er. Mel som har stått lenge i butikk-hylla kan blant annet være tørrere og ferskere mel har mer fukt. Jeg bruker Holli Mølle sitt økologiske mel når jeg utvikler oppskrifter, hva bruker du nå?
Du kan prøve å holde litt igjen på vannet eller øke mengden mel for å se om det går bedre – men tørrere deig kan gi et litt tørrere brød, bare sånn at det er sagt 😅
I tillegg så kan jo surdeigsstarteren din også påvirke hvor fort deigen fermenteres (og blir løsere), så jeg tenker at du bare må fortsette å øve så finner du snart din suksess-oppskrift 🙏🏼