Endelig har jeg mestret noe jeg ikke trodde var mulig å få til. Jeg var høy på meg selv i en uke etter mitt første nydelige, surdeigsbrød! Dere som har boken min, har muligens lest avsnittet om min tidligere erfaring med surdeigsbaking: Jeg har prøvd 4-5 ganger tidligere, og sannsynligvis misforstått fremgangsmåten gang på gang, for noe surdeigsbrød har det ikke blitt noe av. Oi oi oi, så mye mel jeg har kastet i søpla på grunn av dette. Grøss.
Når man mislykkes med noe gang på gang, er det vanskelig å tro at man skal få det til. Det er grunnen til at et nytt forsøk har latt seg vente. Dette har irritert meg, siden surdeigsbrød av 100 % spelt er lavFODMAP og noe jeg virkelig har lyst lære meg for min egen del – men også for å lære videre til deg!
En fredag for et par uker siden, fikk jeg aftenposten og amagasinet på dørmatta mi. Jeg elsker «mat og drikke-spalten» av Henrik J. Henriksen, og denne gangen presenterte han sammen med driveren av surdeigsbakeriet Handwerk: Surdeigsbrød!
Det var sparket jeg trengte, og satte surdeigsstarteren min. En uke etterpå, spiste jeg nybakt, helt nydelig surdeigsbrød med smør. Det smakte både mestring, lykke og deilig brød selvfølgelig. Dette må du prøve!
Her finner du oppskrift på surdeigsstarter av spelt 🌿
Surdeigsbrød av 100 % spelt
Oppskriften gir 2 stk brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
DAG 1
Steg 1: FRISK OPP SURDEIGEN
Dette gjør jeg på morgenen, slik at jeg kan sette selve deigen på kvelden.
Frisk opp surdeigen ved å blande:
150 g siktet speltmel
150 g vann (kroppstemperatur)
1 liten ss surdeigstarter
Slik gjør du
Bruk en digital kjøkkenvekt og bland mel, vann og surdeigstarter. Jeg blander dette i en liten bakebolle og dekker til med plastfolie. La stå på kjøkkenbenken i ca. 12 timer.
Steg 2: SETT BRØDDEIGEN
Dette gjør jeg på kvelden samme dag som jeg frisket opp surdeigen (etter 12 timer).
Sett deigen ved å blande:
560 g siktet speltmel
240 g sammalt speltmel
500 g vann (kroppstemperatur)
200 – 300 g surdeig (den du frisket opp tidligere)
20 g salt
Slik gjør du
Mål opp og bland ingrediensene godt sammen i en stor bakebolle. Dekk bakebollen til med et kjøkkenhåndkle og la den stå på kjøkkenbenken i 1 til 2 timer. Ta deretter deigen ut på bordet og fold den over seg selv noen ganger (jeg gjør dette direkte i bakebollen). Smør bakebollen inn med litt olje før du har deigen ned i denne igjen. Dekk bollen godt til med plastfolie (ikke spar på folien, bollen skal være tett) og sett bollen til heving i kjøleskapet til dagen etter.
DAG 2
Steg 3: BAK UT BRØDENE
Dette gjør jeg enten før jeg reiser på jobb eller når jeg kommer hjem på ettermiddagen.
Ta deigen ut av kjøleskapet. Strø litt mel på kjøkkenbenken og hvelv deigen ut av bakebollen. Del deigen i to, og rull sammen til to brød. Ta fram to rene kjøkkenhåndklær og plasser hvert brød i hvert sitt kjøkkenhåndkle og pakk forsiktig inn. La de hvile på kjøkkenbenken i 30 – 40 minutter før du har de tilbake i kjøleskapet til videre heving i 6 – 8 timer (eller mer).
Jeg har en medium stor brødkurv med et tykt stoff som jeg legger begge brødene i, hvor jeg skiller deigene med en større deigskrape (bruker fantasien med andre ord). Jeg pakker brødkurven inn i en plastpose og knyter godt igjen. Denne formen får plass i kjøleskapet for videre heving.
Steg 4: STEK BRØDENE
Dette gjør jeg på ettermiddagen/kvelden, etter 6 – 8 timer heving.
Nå er tiden kommet for å steke brød! Jeg steker brødet i en jerngryte med lokk, noe jeg absolutt vil anbefale deg å gjøre. Resultatet blir magisk.
Sett ovnen på 250 grader på over og undervarme. Sett inn en stekeplate på nederste rille i ovnen og plasser jerngryta med lokk på stekeplaten. La jerngryta varmes opp i minst 30 minutter slik at den blir glovarm. Ta ut brøddeigene fra kjøleskapet. Ta deretter ut den glovarme jerngryta fra ovnen og ta av lokket. Jeg strør litt mel i bunnen av den varme jerngryta slik at brødet ikke setter seg fast. Snitt brødet med en kvass kniv/gammeldags barberblad/skalpell (kjøpes på apotek) og ha brødet over i jerngryta. Sett raskt på lokket på jerngryta og ha den inn i ovnen igjen. Etter 30 minutter i ovnen fjerner du lokket, skrur ned temperaturen til 225 grader og lar brødet steke videre i omtrent 15 minutter. Følg med og stek brødet til du synes det har fått nok farge. Jeg liker mitt veldig godt stekt, på kanten til brent noen steder. Dette er en smakssak! Gjør det samme med brød nummer to. Avkjøl brødene på rist.
Håper du ble inspirert til å prøve! Jeg er surdeigsfrelst og skal eksperimentere mye framover!
Julianne
Hei
Jeg måtte jo prøve denne fremgangsmåten, ser så greit ut! Blandet mel og vann i et norgesglass i går slik som du har beskrevet. Det jeg ser i dag er at blandingen «skiller» seg. Det legger seg vann over melet. Skal dette blandes sammen eller er surdeigsstarteren ødelagt? Takk for en super blogg med mange fine tips, jeg har blitt mye bedre i magen av å følge mange av dine oppskrifter!!
Hei Wibeke! Takk for hyggelig tilbakemelding :) Jeg er som sagt ingen ekspert på dette (jeg bare har fått det til denne ene gangen), men ser du noen bobler i starteren? Temperatur kan også ha noe å si for hvor raskt det tar før surdeigsstarteren er klar. Jeg rører litt i starteren når jeg ser den skiller seg, men er ikke helt sikker på hvorfor dette skjer.
Jeg anbefaler deg å lese deg litt opp på surdeigsbaking, kanskje finner du noen gode svar her. Jeg fortsetter surdeigsbakingen og forhåpentligvis blir jeg en god kilde en gang i fremtiden :)
http://www.surdeig.no/2009/08/den-ultimate-guiden-til-surdeigsbaking/
http://gryhammer.blogspot.no/2012/11/surdeigspleie.html
Hilsen Julianne
Hei igjen! Jeg rørte litt i den i dag tidlig og da jeg kom hjem i ettermiddag var den full av bobler ! Nå er jeg superfornøyd og gleder meg til å prøvebake om noen dager!
Hurra! :D :D
Bobler her også, og det fikk jeg ikke sist jeg prøvde (annen oppskrift…så har trua på denne!)
Blir det ikke veldig klissete å pakke brød-deig inn i kjøkkenhåndkler? Får man brøda lett av håndklene igjen?
Hilsen Karin
Hei :) Så flott at det bobler! Deigen skal i utgangspunktet ikke være så klissete at den renner. Min deig blir såppas fast at jeg kan håndtere den med hendene, uten at den klisser. Blir deigen for bløt, kan du heve den videre i bakebollen :-) Mvh Julianne
Takk! Gleder meg til å prøve! Jeg så igår at godt brød selger surdeigsbrød av spelt! Så hvis magen tåler må man ikke bake hver gang man vil ha brød! :)
Ja, det er helt sant. Godt brød selger surdeigsbrød av 100 % spelt! Genialt om du skal på kafé også: http://lyngstadernaering.no/tag/godt-brod/ :D
Har også hørt at de selger surdeigsstarter hvis man ikke vil lage den selv. Men jeg tenker gjøre alt dette selv. Gleder meg til å prøve, mitt tidligere forsøk på surdeig var ikke vellykket, men jeg ble så sulten av å lese dette innlegget av jeg ble inspirert igjen.
Hei Kristin! Bra du ikke gir deg med surdeigsbakingen. Når du først får det til så vil du få så mye glede av det! :D Lykke til!
Dette tror jeg ikke at jeg har tålmodighet til…
Hvor mye mjøl blir kastet når man lager en sånn surdeigstarter? Og hvor mange brød kan du få ut av den surdeigstarteren du lager?
Og forresten; en kollega kjøpte boka de her om dagen. Betyr det at 2. opplag er ute i butikkene?
Hehe, det forstår jeg godt, men til gjengjeld blir brødene veldig gode. Krever bare litt planlegging. Ved denne surdeigsstarteren kaster du ikke så mye mel, heldigvis. Men noen oppskrifter/fremgangsmåter krever at du kaster ganske store mengder over mange dager og det er jeg ikke tilhenger av! En surdeigsstarter kan du ha i mange år, så lenge du baker med den jevnlig eller sørger for at du «mater» den med mjøl. Starteren kan også tørkes eller fryses om du ikke baker en periode, for så å vekkes til liv når du har lyst til å sette i gang med bakingen igjen. Så du kan få uendelig mange brød ved hjelp av en starter :)
Så kjekt! Ja, 3. opplag er nå ute i butikkene :) God helg til deg, Hedda! Hilsen Julianne
Så bra at du har fått til speltbrød av surdeig! Jeg ble så glad da jeg fikk til å lage mine første surdeigsbrød som smakte godt og som magen også liker. Jeg bruker en litt enklere metode en den du beskriver, så jeg tenkte jeg kunne dele den med dere. Mine brød ser ikke like fine ut, men de smaker godt. Jeg mater først starteren min og venter til den bobler godt før jeg setter deigen. Jeg måler ikke opp, men har etter litt prøving og feiling funnet ut hvilken konsistens som passer best på starteren. Jeg har brukt oppskriften din på speltrundstykker og doblet den for å lage to brød. Istedetfor gjær har jeg brukt ca 1 dl surdeigstarter. Så lar jeg deigen heve til ca dobbel størrelse. Denne deigen er ganske bløt, så jeg har bakepapir i to brødformer (etter å ha irritert meg over at de satte seg fast mange ganger) og så tømmer jeg deigen i brødformene. Så lar jeg de etterheve til de har fin størrelse, før de stekes på 225 grader. Som med rundstykkene har jeg variert med ulike frø og revet gulrøt og nøtter i brødene. Igår prøvde jeg en annen ting jeg også vil anbefale, nemlig kanelboller med surdeig! Se oppskrift her: http://sprudlendesunn.no/blogg/?p=4122
Hei Kristin :) Tusen takk for gode tips, jeg skal absolutt teste din fremgangsmåte. Denne måten tar litt tid, men brødene blir veldig, veldig gode. Hever du forresten brødene på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet? :) Lord, kanelsnurrene til Sprudlende Sunn ser himmelsk ut – de skal jeg teste. Tusen takk for tipset, Kristin :)
Hilsen Julianne
Jeg skal også teste din fremgangsmåte en dag jeg har tid, de ser veldig fine og gode ut! Jeg hever på kjøkkenbenken. Og de kanelsnurrene var farlig gode :)
Akkurat :) Jeg hever leeenge i kjøleskapet, men jeg skal gi romtemperet heving en ny sjanse. Min deig stod for lenge sist, og jeg fikk veldig sure brød. Det er vel en balanse vi kan styre med temperatur der, tror jeg! Mulig jeg må bake kanelsnurrene allerede i helgen. Må kjøpe mer speltmel! Puh. Svir litt i pengepungen :P Ha en god kveld, Kristin!
Hei Julianne, jeg fant denne bloggposten i min leting etter en måte og lage surdeigsbrød på, og gjett om jeg er fornøyd! Som deg har jeg prøvd og bare feilet faktisk, og kastet MASSE mel! Noe som føles så bortkastet og leit! Turte derfor nå bare å prøve med et brød. og nå ble resultatet helt fantastisk!!Jeg hevet mye lenger enn 6-8 timer da, det blei to netter i kjøleskapet, men bare litt syrlig og god smak. Og så siiiiinnsykt godt også-har akkurat kastet i meg tre skiver med smør…så får vi bare håper magen tåler det…godt var det iallefall og verdt den lange tilberedningen!:)
Hei Anette! Så utrolig bra at brødet ble bra :D Jeg kjenner virkelig gleden du føler nå. Jeg var i surdeigshimmelen en uke etter mitt første brød! Hehe. Jeg håper magen din fremdeles er glad :D Hilsen Julianne
Hei! Tusen takk for en fin blogg og mye nyttig info! Har noen litt generelle spørsmål. På lister over hva man kan spise står det gjerne en viss mengde f.eks. 2,5 dl laktosefri melk per måltid, kan man da i tillegg spise 40 g brie (som er grenseverdi for at det skal være lav fodmap) til samme måltid eller burde man være forsiktig med ulike melkevarer til samme måltid?
Det samme har jeg lurt på når det gjelder frukt/grønnsaker. Kan man spise maksgrensen av flere grønnsaker f.eks tomat, paprika og agurk til samme måltid? Sliter litt med å finne ut hvor stor mengde av matvarer jeg tåler…
Hei Hedda :) Grenseverdiene er satt basert på at man spiser flere matvarer i samme måltid, noe som gjør at du helt fint kan drikke laktosefri melk og spise brie i samme måltid. Det er spesielt med inntak av frukt at du bør være forsiktig med mengdene: Her er regelen en håndfull frukt per måltid. Du kan f.eks spise en banan, en appelsin, eller en halv banan og en halv appelsin osv :) Jeg ville ikke ha fokusert for mye på antall gram per grønnsak per måltid – det kan føre til at man får et anstrengt forhold til mat og det er ikke bra. Lytt heller til kroppen din og spis deg mett på maten som er listet som lavFODMAP. Gjennomfør eliminasjonsfasen – deretter kan du reintrodusere en og en FODMAP-gruppe. Det er ved reintroduseringen du finner ut hvor store mengder av ulike matvarer/FODMAP-grupper du tåler. Håper dette var til hjelp :) Julianne
Hei og takk for mange fine oppskrifter. Jeg har ikke jerngryte og lurer på hvordandu steker dem da? Flere bilder fra prosesen (deig/fasthet…) ville også vært greit:)
Hei Anne Line :) Du kan helt fint bruke vanlig brødform når du steker surdeigsbrød, prøv deg litt frem! Jeg anbefaler absolutt å investere i en god jerngryte, for brødet blir veldig bra ved å bruke denne metoden! Bilder fra prosessen skal jeg få til i fremtiden, takk for tips :)
Hilsen Julianne :)
Ja takk!! Endelig oppskrift på rent spelt surdeigsbrød ? gleder meg til å gå i gang ?
:D Så bra! Jeg har fått gode tilbakemeldinger på denne fremgangsmåten, så kjør på! Lykke til :)
Hei Julianne!
Jeg har prøvd meg på denne oppskriften den siste uken, og alt så ut til å gå bra frem til deigen skulle stå i kjøleskapet over natten. Da jeg tok den fram neste dag hadde den knapt hevet. Jeg valgte å sette deigen ut på verandaen (9ish grader) i stedet for i kjøleskapet i 8 timer, som er neste skritt, men deigene hadde ikke hevet så mye da heller :( Har du noen idé om hva som har gått galt i prosessen? Kanskje vanskelig å vite ut fra det her, men. Jeg fortsetter ihvertfall og mate starteren, så prøver jeg igjen neste helg ;) Takk for god inspirasjon!
Hei Kristin :) Hm. Min deig hever heller ikke så mye i kjøleskapet, men når jeg steker brødet så blir det veldig bra likevel. Har du prøvd å steke brødet? Du kan prøve andre fremgangsmåter også, det er jo flere måter å bake surdeigsbrød på. Nå har du en starter og da kan du i teorien lage hva som helst (med spelt da, selvsagt) og bruke hvilken som helst fremgangsmåte!
Lykke til! Håper det går bedre neste gang :)
Ser deilig ut! Og forståelig!!!??
:) :)
Hei! :) Har aldri laget surdeigsbrød (eller starter) før, men prøver meg på denne. Nå er starteren på dag 3, det er bobler i den (den hadde skilt seg litt, men rørte den sammen.. synes likevel den virker litt løs..)
Men det største «problemet» er at jeg synes den lukter litt rart/vondt? Minner litt om blåmuggost eller noe sånt.. Kan den ha mugnet? Ser ikke noe mugg på den, men likevel.. Bare lurer på om det er normalt eller om jeg burde kaste den og begynne på nytt :)
Mvh Ylva
I dag synes jeg forresten den lukter mer brød/gjær-aktig. Så fulgte fremgangsmåten på for dag 3 og håper den ikke er dårlig.
Vi får krysse fingrene for det. Hvordan dufter starteren din i dag? Bobler den godt?
Hei Ylva :) Starteren skal dufte friskt, litt syrlig og ikke direkte stygt! Jeg er som sagt ingen surdeigs-ekspert, men se hvordan den utvikler seg :)
Julianne
Den sluttet å boble etter at jeg matet den med mer speltmel og vann, og jeg klarte ikke helt bestemme meg for om den luktet vondt eller ikke, så jeg gav dessverre opp og kastet den. Får eventuelt lese meg litt opp på surdeig før jeg prøver igjen en annen gang :)
Vet du om man kanskje kan få kjøpt ferdig lavFODMAP-vennlig surdeigsbrød på bakerier? Har forsåvidt klart meg et par uker uten brød nå, men det er jo et veldig lettvint måltid som jeg savner litt.
Ahh, kjedelig at du ga opp. Prøv igjen ved en senere anledning ;) Ja, du kan få kjøpt surdeigsbrød av 100 % spelt i bakerier. Spør, så kan det hende lokal-bakeriet ditt har det. Jeg vet de selger det på blant annet Godt Brød og Baker Hansen. Mvh Julianne
Hei! Takk for en fin og informativ side! Jeg holder på med en surdeigsstarter og synes det ser veldig godt ut med det brødet som er stekt i jerngryte. Går det an å bruke en vanlig gryte med lokk? Uten plastdeler, selvfølgelig.
Hei du :) Så gøy at du er i gang med et surdeigsprosjekt! Det kan hende det vil fungere med en vanlig kasserolle, det har jeg ikke prøvd før. Nå fikk jeg lyst til å ønske deg en jerngryte til jul, slik at du får perfekte surdeigsbrød på nyåret ;) Lykke til med surdeigsbakingen, Hilde! Hilsen Julianne
Hei!
Er «vanlig» eltefritt speltbrød (ikke surdeig) lavFODMAP?
Hei! I teorien er det ikke lavt nok til å være lavFODMAP, men det er absolutt FODMAP-redusert! Spelt har et lavere FODMAP-innhold enn hvete, rug og bygg. Mange tåler det godt, men her gjelder det å prøve seg litt frem :)
Julianne
Er spelt low fodmap ? I den listen jeg lastet ned er spelt merket med rødt.
Hei du! Surdeigsbrød av 100 % spelt er lavFODMAP. Surdeigsprosessen reduserer FODMAP-innholdet i brødet. Men generelt har spelt et lavere FODMAP-innhold enn hvete, rug og bygg og tolereres godt at mange (i moderate mengder).
Hei! Både jeg og kjæresten min har startet på low fodmap diett og har veldig lyst til å lage surdeigsbrød ved hjelp av surdeigsstarter. Problemet er at starteren mugner på dag 2-3. Dette har skjedd fire ganger nå, og er selvfølgelig frustrerende.
Kan du tenke deg til hva vi gjør galt? Vi bruker vann og økologisk speltmel. Starteren blir oppbevart i et lite norgesglass og har stått på kjøkkenbenken. Ikke i direkte sollys. Setter utrolig pris på svar!
Hilsen Monica
Hei Monica! Så spennede prosjekt dere er i gang med. Det er alltid godt å være to, slik at dere kan støtte hverandre og lage god, magevennlig mat sammen :)
Det er ikke godt å si hvorfor surdeigsstarteren deres mugner! Er glasset helt rent? Har dere et løst lokk på toppen? Det er bra dere ikke gir opp! Når jeg fikk det til, så må dere også få det til (og jeg var håpløs…) :P
Julianne :)
Jeg tror det kommer an på matinga. Jeg må mate IHVERTFALL hver dag når den står på benken. Nesten oftere. Dag 3 er som dag 2 hos meg..(går fortere enn beskrevet)
Hei Julianne ☺️ Etter inspirasjon fra din siste bok og på insta er jeg endelig i gang med surdeigsprosjekt?? Har to startere som foreløpig ikke bobler. Jeg har anledning til å få tak i en potent starter av sannsynligvis rug/hvete som er 25 år gammel, vil et speltbrød av med slik starter være lav fodmap? Sist, men ikke minst, hurra for den jobben du gjør? Ingrid ☺️
Hei du, takk for hyggelig kommentar :D Så gøy at du ble inspirert til å teste surdeigsbrød fra bunnen av, håper fremgangsmåten fungerer bra for deg også! Om du ikke lykkes (men det satser vi selvfølgelig på at du gjør) så ville jeg ha prøvd starteren du har basert på rug og hvete: 1 ss aktiv starter blandet med speltmel og vann vil ikke gjøre noe for FODMAP-innholdet. Lykke til, Ingrid :D Hilsen Julianne
Er intolerant mor gluten og har spist glutenfritt i 5 år nå, men savner GODT brød. Jeg har aldri turt å gå i gang ned surdeig for det har sett så innvikla ut og så syns jeg det var råflott å kaste (så store) mengder mel som enkelte andre oppskrifter beskriver. Men nå har jeg fått start på min første surdeig av 5 ss økologisk spelt og skal bake i helga! Takk for enkel oppskrift
Hei, så godt å høre Lykke til med surdeigsbakingen, jeg håper du endelig kan nyte godt brød som magen din tåler :)
Hilsen Julianne
Hei.
Mannen min prøver ut fodmap-diett for tiden. Jeg har lenge hatt lyst til å prøve meg på surdeig, men først nå kommet i gang med det. Har nå prøvd 2 ganger å lage en starter etter din oppskrift, men lurer på hvor varmt (grader C) vann som skal brukes. Jeg har brukt vann med romtemperatur, men den bobler jo etter 1 dag…. Jeg lot den første stå til dag 3, men tror den var død? Skjedde ihvertfall ikke noe da den ble matet.
Hilsen Anne
Hei Anne! Så flott at du er i gang med surdeigsbaking! Jeg er ingen ekspert, men jeg mener vannet skal holde kroppstemperatur (ca. 37 grader). Hvor lang tid det tar før den bobler varierer nok, men om den ikke hadde boblet dag 3, kunne du ha prøvd å mate den litt til for å se om den boblet dag 4. Hvis ikke, ville jeg ha startet på nytt. Ikke gi deg – du får det til til slutt. Når jeg kan klare det, kan hvem som helst klare det :)
Jeg anbefaler deg å utforske linkene jeg har i dette innlegget – der finner du ekspertenes uttalelser ;)
Hilsen Julianne
Tusen takk! No har eg både fått i gang en starter og bakt eit brød! Må vente til i morgo på å få smake det men det lukter himmelsk!
Så spennende! Håper brødet smakte bra :D Hilsen Julianne :)
Hei. Takk for en bra oppskrift! Har akkurat kastet 2/3-deler og matet en skikkelig boblende starter. Den begynte å boble allerede første dagen! Lurer bare på når man begynner å oppbevare den i kjøleskap? Dag 4-6 eller når den er fullt utviklet? Ca dag 7?
Gleder meg til nybakte surdeigsbrød med smør på!
Mvh Hannah
Hei Hannah! Så godt å høre at surdeigstarteren din bobler! Oppbevar surdeigsstarteren i kjøleskapet når du ikke skal bake på en stund. Ved lavere temperaturer setter du den «i dvale». Så lag ferdig starteren og bak gjerne noen brød før du eventuelt gir den ei pause. Når du da skal bruke den igjen, vekker du den «til live» ved å mate den med litt mel og litt vann og lar den stå i romtemperatur til den bobler. Så er den fit for fight til baking igjen. Håper surdeigsbrødene ble vellykket!
Hilsen Julianne :)
Takk for fin oppskrift og veiledning, har endelig etter mange mislykkede forsøk tidligere bakt et vellykket surdeigsbrød og nytt en nydelig skive brød med meierismør til frokost. Anbefaler virkelig å steke i gryte, skorpa blir fantastisk sprø, tror jeg må kjøpe skarpere brødkniv faktisk:-p
Deigen min hevet seg heller ikke veldig mye i kjøleskapet, men det hevet godt under steking. Jeg har kjøpt 5 kg sekker med økologisk speltmel i Sverige(dinkel heter det i Sverige) både siktet og fullkorn. Fortsatt ikke like billig som hvete, men mye rimeligere enn speltmel i norske butikker.
Fortsatt god påske
Hei Karine :) Så gøy at du mestrer surdeigsbakingen! Det er min erfaring også, at brødet ikke hever så mye i kjøleskapet. Når deigen kommer i jerngryta derimot – da skjer magien! Kjempebra tips om billig økologisk speltmel i Svergie! Det skal jeg se etter neste gang :D Takk for tips!! Håper du har hatt en fin påske :) Hilsen Julianne
Jeg har vært borti dette en del før, med rug, men tåler det dårlig. Spiser bare spelt nå for tiden, så nå er jeg i gang med denne. Er såå gøy å ‘være tilbake. Jeg tenker også på det å slippe å kaste så mye mel. Helt topp. Og man kan jo avtale med en venninne eller to, og starte samtidig, så deler man bare i starten.. Eller gi bort en ferdig starter.. Fin vertinnegave (i pent Norges-glass)til en man vet er intr.
Hei Maria! Så kult at du er i gang med surdeigsbakingen :D Veldig godt tips å involvere en venninne eller to ;) Hilsen Julianne
Brukte ein litt annen oppskrift på brødet, men første surdeigsbrød er i boks! Beste brødet jeg har laget, veldig fornøyd med resultatet!
http://i.imgur.com/kMkMNPC.jpg
Hei Heine! Wow, det så bare helt nydelig ut :D
Hei :) Nå har jeg akkurat startet på dag 1 av surdeigstarterprosessen! Dette blir spennende! Et spørsmål: Hvor mye mel skal man ha i etter å ha kastet 2/3? Ca. 5 ss?
Hei Martha :) Så spennende! Jeg håper den bobler og er aktiv nå! Ja, det kan godt hende 5 ss er nok, men kjenn først og fremst på konsistensen; den skal kjennes ut som en tykk pannekakerøre :) Lykke til!
Nå har jeg endelig spist min første skive av selvlaget surdeigsbrød! :D Måtte kaste den første surdeigsstarteren og begynne på nytt, tror jeg hadde for mye vann i den første. Men denne gangen ble vellykket. Kjempegodt!
Så kjekt å høre! Bra jobba! Jeg vet hvilken mestringsfølelse surdeigsbakst fører med seg ;) Håper magen din også likte brødet, Martha!
Hilsen Julianne
Hei :)
Jeg har ikke jerngryte, skal jeg steke det på samme måte bare i vanlig brødformer?
Hei Anita!
Du trenger ikke bruke jerngryte, men brødet blir veldig bra da ;) Noe å ønske seg til jul! Du kan bruke vanlige brødformer eller bake ut uten form :)
Lykke til! Hilsen Julianne
Pizzasten kan òg fungere. En metode er å bruke en jernpanne som tåler bruk i ovn og en gryte i rustfritt stål som lokk over, også som tåler bruk i ovn (ingen plasthåndtak). Brødformer fungerer også.
Jeg fant en artikkel der det står at surdeigsbrød av hvete også er lavFODMAP. Er ikke sikker på hvor mye som er forsket på og publisert, men ser i alle fall at Monash har noen hvetebrød av siktet og fullkorn listet som lavFODMAP (grønn, 2 skiver) i appen. Jeg har eksperimentert litt med hvetebrød av surdeig i min diett og synest det er lovende resultater. Det er selvsagt individuelt hvordan en reagerer, men det er nok mange de ute som kan leve godt med brød av hvete på surdeig. Blir en del billigere enn spelt og det er lettere å jobbe med og få luftige brød. Hvete har høyere verdier enn spelt, men begge blir betydelig lavere ved bruk av surdeig.
Link til artikkelen: http://blog.katescarlata.com/2015/11/10/lets-talk-about-sourdough-bread-fodmaps/
Baker spelt og hvete nesten hver dag her. Ikke bare er det godt for magen, men det smaker veldig bra! En revolusjon for min del når det gjelder bakevarer.
Hei Heine :) Ja, det stemmer at surdeigsprosessen reduserer FODMAP-innholdet i bakst, selv bakt på hvete og rug. Om du føler magen din tåler det, så er det ingenting i veien for å bruke hvete istedenfor/i tillegg til speltmel i baksten. I APPen ser vi at surdeigsbrød av ren hvete (USA) faktisk er listet som lavFODMAP, men FODMAP-innholdet i korn varierer ofte fra land til land, noe som gjør at det beste er å teste seg litt frem her i Norge. Et eksempel som et par av forskerne fra Monash University tok fram under «FODMAP around the world»-seminaret i Nederland i fjor, var at fullkornsbrød i Norge har et betydelig høyere FODMAP-innhold enn fullkornsbrød i Australia og USA.
Supert at magen din tåler surdeigsbrød godt – og det er jo en helt fantastisk måte å bake brød på, både når det kommer til smak og mestring ;) Lykke til videre!
Hilsen Julianne
Hei! Første gang jeg skal prøve meg på surdeigsstarter. Jeg lurer på; må jeg bruke økologisk mel? Og hvorfor må jeg kaste 2/3?
Hei! Du må ikke bruke økoligisk mel, men du vil få best resultat ved å gjøre det! Anbefaler deg å lese sidene jeg har linket til i innlegget for større forståelse for hvordan du lager surdeigsstarter og baker med surdeig :) Lykke til!
Kan fungere fint uten økologisk òg. Dersom du får i gang starteren med en type mel, kan du konvertere den til en annen type ved å bruke det andre typen ved mating. Det er her lurt å ta vare på den opprinnelige starteren i tillegg, i tilfelle det går dårlig med det nye melet.
Eksempel: Lag en starter på økologisk speltmel. Etter noen uker skal du ha en velfungerende starter. En dag tar du halvparten av starteren og putter over i et nytt glass. Når den andre halvparten allerede er i gang kan den fint stå en uke i kjøleskapet uten å bli matet. I mellomtiden kan du mate den halvparten du skilte ut med en ny type mel, gjerne litt oftere enn en gang i uken. Starteren du da skal kaste, kan du lage brød av.
Du kaster 2/3 rett og slett for at du ikke skal sitte med 1 kg starter etter en uke. Dersom du får brukt opp all starteren, så trenger du ikke kaste like mye.
Tusen takk for forklaringen, Kjell! Nå skjønner jeg «logikken».
Fikk en «avlegger» av min datters surdeig da hun var på besøk. Tenkte at jeg bare måtte prøve (skeptisk ?) Resultatet ble helt supert og nå er jeg igang igjen. Nydelig smak og proft utseende ? Surdeigen er laget av hvetemel,men nå skal jeg prøve å mate den med spelt.
Tusen takk
Hei Sigrunn :) Så gøy at du er i gang! Det er noe helt spesielt å bake med surdeig. Jeg vekker min starter til live i dag jeg også, så nå er vi i gang begge to ;) Ha en fin dag :D
ok, nå har eg prøvd dette.. lagd surdeigsstarter (som delte seg i to lag, men tilsatte litt mer mel og tror jeg klarte å berge den – det kom ihvertfall bobler i den etterhvert, og leste meg opp på at det ikke var helt uvanlig at surdeigsstarteren delte seg slikt i to lag), og når jeg friska opp deigen med del 1 (med mel og vann og satte den til heving i ca 10 timer), så kom der en del bobler. Satte deigen og satte den i kjøleskapet over natta, så lagde jeg brød (og satte de direkte i kjøleskapet, glemte de første 30-40 minuttene ute…). Og så skulle jeg steike de.. Jeg har god erfaring med eltefrie brød, så å bake i jerngryte er jeg vant med. Men jeg følte brøda var flate, så jeg tenkte at det skulle gå fortere enn 30 minutt, men måtte ha det får lokket ble tatt av.. og de måtte stå i nesten 25 minutt før de var godt stekte..
Brøda var sprøe og veeeldig gode, så jeg skal nok lage flere, men følte brøddeigen var tyngre enn normalt og brødene var litt for flate? Har kanske litt stor gryte, men det har ikke vært til hinder tidligere med eltefrie brød..
Kan det ha noe med at jeg ikke lot de heve nok, jeg tok de kanskje litt tidligere med hevingen. Eller at ikke surdeigskulturen var god nok? Tok den på 4. dagen (kunne kanskje ha stått et par dager til og mata den et par dager til?)
Eller skal brøda være flatere enn vanlige brød?
Jeg har nå surdeigskulturen ståendes i kjøleskapet, så da regner jeg med jeg kan friske den opp 1 gang i uka og ihvertfall minst dagen før den skal brukes?
Smaken på brøda var upåklagelig (middagen min idag ble karbonader og nystekt brød med tjukt lag meierismør på..), og forhåpentligvis takler magen min denne type brød.. (har til nå reagert på de fleste typer brød – inkludert eltefrie speltbrød..)
Hei Iselin! Oi oi oi, dette svaret kommer sent fra meg. Beklager det i disse ferietider :/
Så bra at du har fått til surdeigsbrødene! Smaken er jo det aller viktigste ;) Mine første surdeigsbrød smakte helt forferdelig. Sure og kompakte! Hehe. Det er ikke uvanlig med noen mislykkede brød de første gangene. Min erfaring er i alle fall at de blir best når jeg baker ofte og holder surdeigen i gang. Nå har for eksempel surdeigsstarteren min stått i kjøleskapet i over en uke, og den trenger nok noen runder med mating/oppfriskning før den den er superstarter igjen :P Brødene blir bedre, bare fortsett å bak og prøv deg frem :) Håper magen din tålte surdeigsbrødet ditt!
Mvh Julianne :)
Lurte på å forsøke og blande spelt og glutenfritt mel ut fra denne oppskriften, da for å få det enda mer lavFOODMAP. Vil det kunne gå? Alt gikk bra på første forsøk med spelt, takket være en god oppskrift herifra. :)
Hei Berit! Spennende! Det har jeg ikke prøvd selv ennå, men det kan nok absolutt gå! Bytt ut litt speltmel med glutenfritt mel i første omgang og se hvordan det går før du evnt. bytter ut mer speltmel med glutenfritt mel i neste omgang. Jeg har lyst til å bake glutenfrie surdeigsbrød og lage en surdeigsstarter av glutenfritt mel, det får bli et prosjekt på sensommeren :) Veldig kjekt å høre at du mestret surdeigsbakingen på første forsøk :D God sommer til deg :) Hilsen Juliann
Takk for flott oppskrift og fremgangsmåte. Brødene ble kjempefine på første forsøk. Har ikke jerngryte, men brukte ildfast form av glass (med lokk) Fungerte kjempebra.
Hei Aud :) Takk for hyggelig tilbakemelding! Godt å høre at det fungerte bra på første forsøk! Da tror jeg du bare kan glede deg til fortsettelsen :D God sommer til deg :)
Hei
Kan man putte i noen form for frø eller nøtter i oppskriften?
Hei Knut-Egil! Ja, det kan du. Det anbefales å bløtlegge nøtter eller frø på forhånd slik at de blir lettere fordøyelig. Tilsettes deigen etter at deigen har hevet minst 12 timer :) Jeg har ikke testet dette selv med brød (kun knekkebrød), men ut fra det jeg leser er dette en fin fremgangsmåte :)
Hei! Surdeigsbrød ser veldig spennende ut og jeg lurer på om jeg skal prøve meg på det – synes det ser litt avansert ut og mye jobb men hvis magen blir fornøyd vil det selvfølgelig være verdt det :) Jeg så i butikken her om dagen at wasa har et surdeigs-fullkorn-knekkebrød. Vil dette være lav-fodmap siden det er bakt på surdeig? Ser at det er skrevet lenger opp i kommentarfeltet at surdeig av hvete også kan være lav-fodmap pga metoden.
Hei Therese :) Det er så gøy når du får det til, og etterhvert blir det den ene måten å bake brød og annen bakst på. Jeg er overrasket over hvor enkelt det har blitt nå et drøyt år etter at jeg fikk det til for første gang :) Godt spørsmål! Det kan hende de tåles bedre om de er bakt på tradisjonell surdeigsvis, men det er jeg ikke sikker på. Grunnen til at surdeigsbrød laget av hvete også er lavereFODMAP er på grunn av at den lange fermenteringsprosessen reduserer FODMAP-innholdet i deigen. Mvh Julianne :)
Hei
Jeg måtte gi opp starteren min fordi den ene luktet veldig rart. Den andre vokste det plutselig noe hvitt oppi. Nå ønsker jeg å kjøpe brødet istedet. Men bakeriet hadde bare bakt med 50 % og 50 % rug. Er det nok spelt i forhold til rug for å følge low foodmap?
Hei! Nei, surdeigsbrød av 100 % spelt er lavFODMAP, inneholder det rug er det høyFODMAP. Rug er svært høyt på FODMAPs, skjønner du :) Håper du finner et godt brød du kan kjøpe. Jeg håper du ikke gir opp surdeigen, det er så kult når du endelig får det til :)
Hei. flott oppskrift. Er emmer og enkorn også lav foodmap hvis det blir bakt med surdeig?
Hei Siv :) Takk for det! Jeg vil tro at FODMAP-innholdet vil reduseres, så sannsynligheten er stor for at det blir lavereFODMAP. Jeg er derimot usikker på om det blir lavt nok til å komme under grenseverdiene til hva som kan kalles lavFODMAP. Om du ikke er i gang med selve lavFODMAP-dietten (eliminasjon- og reintroduksjon), så er det bare å prøve seg fram og kjenne etter hvordan magen tar det :) Mvh Julianne
Takk for oppskriftene du deler, både på brød og masse annet! Dette har jeg så lyst til å prøve. Men surdeigstarteren vil ikke samarbeide. Nå har jeg prøvd fire ganger, og vil gjerne høre om du har noen tanker om hva som er feil før jeg gjør det femte forsøket. Jeg setter i gang med sammalt spelt og vann (38 grader), det begynner såvidt å boble lovende etter 2-3 dager, så er det slutt. Første gangen rakk jeg å mate den en gang før den ga opp ånden, siden har den sett OK ut i to dager, men er tilsynelatende død den tredje. Det legger seg et tynt lag med «vann» på toppen. Kan kjøkkentemperaturen ha noe å si? Det er temmelig kaldt der om natta nå, men varierer om dagen etter hvor mye mat jeg lager?
Hei Anne Ma :) Takk for hyggelig kommentar! Jeg er ingen surdeigsekspert, så jeg vet ikke hva som kan ha gått galt med starteren din. Jeg prøvde også veldig mange ganger før jeg fikk det til, og det var fordi jeg forventet at surdeigsstarteren virkelig skulle boble. Altså overboble! Ser du små luftbobler så er du på rett vei. Om den skiller seg, kan du prøve å røre litt i den og fortsette prosessen. Det er mulig temperaturen bør være ganske konstant når du prøver å få i gang en starter. Ta en titt på linkene jeg viser til i innlegget – der vil du lære mer om surdeig og hvordan lage surdeigsstarter :)
Hvilken flaks man har! Jeg fikk en porsjon starter i min lokale helsekostbutikk og setter den i gang nå i kveld etter dine råd og link, og min beste evne. Da vil det forhåpentligvis gå bra denne gangen. Takk for svar?
Så flott, Anne Ma! Lykke til og god baking :D
Kan du spise brød hver dag når du lager surdeigsbrød? :-D
Hei :) Det er veldig individuelt, men i teorien skal det gå fint med hensyn til FODMAP. De fleste tåler et par skiver surdeigsbrød per dag, mens større mengder gir plager. Det handler om å prøve seg frem :)
Dette brødet er såååå godt ? baker det hele tiden nå. Endelig fikk eg til surdeigsbrød takka være grundig oppskrift med god forklaring ? Tusen takk for at du deler gode oppskrifter med oss ?
Hei Lise! Så kjekt å høre :D <3
Hei!
Har satt deigen nå, stusset over at det skulle være 20 g salt? Skal det virkelig være så mye?
Hei :) Ja, det stemmer! Du kan redusere mengden om du synes brødet smaker veldig salt, men 20 gram på to brød visst helt normalt :) Smaken blir bra synes jeg! Lykke til :)
Takk for oppskrift, denne gleder jeg meg til å prøve. Har du noen tanker om muligheten for å bruke en starter av rugdeig? Og følge samme oppskrift? Eller blir dette vanskelig?
Hei Malin :) Du kan helt fint bruke starter laget av rug, men sørg for å ellers følge oppskriften med fordeig laget av spelt osv. Ingen problem ;) Lykke til!
Noen med erfaring som kan si om jeg kan oppnå samme resultat med å bruke den ferdige surdeigen fra Idun?
Ja takk til erfaringer :) Ganske sikker på at det fungerer, det er ekte surdeigsstarter. Skal teste det ut selv og se hvordan det går :)
Hei Julianne. Tre spørsmål.
1) Er det slik at dersom man hever deigen for lenge, så blir brødene veldig sure? Mine brød stod lenger i kjøleskapet til heving enn det du anbefalte, fordi jeg ikke fikk tid å bake dem ut når jeg skulle, og så ble de veldig sure. Jeg liker ikke så godt den sure smaken. Kan man unngå det da?
2) Jeg hadde surdeigsstarteren min i et stort norgesglass på kjøkkenbenken. Etter å ha bakt brødene stod den der i 5 dager før jeg skulle mate den igjen. Da var det kommet pels på innsiden av glasset. Vil du anbefale mindre glass, eller å overføre starteren til annen oppbevaring når det går tid mellom hver gang man skal mate den?
3) Brødet ble ikke veldig grovt slik som oppskriften er, og jeg fikk symptomer men kanskje mest pga forstoppelse. Går det an å få det til grovere enn det som du skriver? legge til frø/korn eller ha mer sammalt speltmel enn det du anbefaler?
Hei Kristine!
1. Ja, jo lenger man hever brødene, spesielt om man hever i romtemperatur – desto surere blir de på smak. Kort ned hevetiden neste gang og se om det går bedre :)
2. Etter baking kan du mate surdeigsstarteren igjen, la den stå noen timer i romtemperatur før du skrur på lokket og oppbevarer starteren i kjøleskapet. Om du ikke baker med den ofte (sjeldnere enn en gang i uken) ta den ut i romtemperatur, la den stå og varme seg litt, før du mater den med nytt vann og mel. La den stå noen timer til på kjøkkenbenken før du setter den tilbake i kjøleskapet. Da holder den seg bra :)
3. Ja, du kan helt fint tilsette frø eller bruke mer sammalt speltmel om du trenger mer fiber :) Det finnes mange ulike brød du kan lage, så google etter grovere oppskrifter med spelt, så skal det også gå bra.
Lykke til :)
Hilsen Julianne
Tusen takk, Julianne. Jeg hadde lyst å sette i gang etter dine gode råd. Så jeg laget ny starter. Men den myglet etter å ha matet den bare en gang. Lurer på om det kan ha noe med type glass å gjøre. Jeg fant jo et veldig høyt smalt glass. Lurer på om du kunne vise typen glass du bruker.
Hilsen Kristine.
Ah.. Jeg brukte et lite Norges glass (0,5 l) da jeg lagde min starter. Jeg vet ikke om det har noe å si eller hva som kan ha gjort at din muglet, men håper du prøver igjen :) Hilsen Julianne
Tusen takk. Har kjøpt et bittelite glass akkurat nok til starteren og litt luft over. Håper det ordner seg da. Hilsen Kristine.
Hei, kan jeg steke surdeigsbrødene i gryte ala grytebrødteknikken? hilsen Nina
Hei Nina :) Ja, det kan du! Det er det jeg gjør også, er det ikke? Hehe, som ved eltefrie brød :)
Supert, dette blir mitt første forsøk på surdeigsbrød. Har satt starteren i gang og håper å få laget brød i neste uke hvis den overlever ;-)
Takk alle gode råd, supre bøker og nettside. Ha ei riktig god helg :-)
Sender over god surdeigskarma til deg – det går nok kjempebra :) Takk for gode ord, det setter jeg stor pris på! God helg til deg også :)
Hei! Jeg har holdt liv i starteren min i ca ti dager og er klar til å bake! Nå er jeg veldig stolt og nervøs… Tenkte å bruke din oppskrift til å lage brød. Har et par spørsmål:
1. Hvorfor hever man i kjøkkenhåndklær? Tror du det går fint uten?
2. Har du prøvd å heve i romtemperatur over kortere tid, i stedet for i kjøleskap?
3. Kan man bruke surdeig til å lage f.eks lavFODMAP pannekaker og vafler?
Hei Linn! Så kult, dette kommer til å gå bra :)
1. Ja, det går fint uten. Jeg vet ikke hvorfor, jeg gjør det nok bare fordi jeg har lest det et eller annet sted, hehe.
2. Ja, heving i romtemperatur går også fint. Smaken kan bli noe surere enn ved heving i kjøleskap, så prøv deg litt fram og vurder om du skal korte ned hevetiden på brødet om du hever den i romtemperatur.
3. Ja, absolutt! Du kan bruke surdeig til det meste! Jeg har oppskrift på vafler, pizzabunn, knekkebrød og speltboller (søk i søkefeltet på bloggen)
Lykke til med surdeigsbakingen :)
Mvh Julianne
et tips er å forvarme gryten på kokeplaten og dermed spare strøm og miljø da det går mye raskere især hvis du har induksjon
Hei Louise! Takk for godt tips, det har jeg ikke tenkt på før :)
Hei! Har prøvd og feilet endel med egen surdeigstarter – men, er alldeles hekta på dette fenomenet. Har prøvd ut oppdkriften her, nesten til punkt og prikke. Problemet er at deigen alltid klapper sammen når jeg tar den ut av formen for å steike den. Er det noen som opplever tilsvarende og som har et godt råd?
Hei! Jeg lurer på hvor hviktig det er at melet er økologisk? Hvordan vil Møllerens sammalte speltmel fungere?
Vennlig hilsen Iselin
Hei Iselin! Du må ikke bruke økologisk mel når du baker brødet, men bruk økologisk mel når du lager surdeigsstarteren – det er av betydning :) Lykke til!
Til tross for at jeg har «levd» av å bake brød i flere år har jeg aldri kommet igang med surdeigsbrød før jeg leste din oppskrift! Nå har jeg bakt mine første og det ble nydelige brød! Men lurte litt på en ting, – hvorfor legge brødrene i håndklær ved heving, samtidig som det var viktig med plast. Det er vel mot uttørking, men håndklærne trekker vel fukt ut av deigen?
Hei Randi! Så kjekt at brødene falt i smak :) Du trenger ikke heve brødene i håndklær, det er en teknikk jeg leste om i A-magasinet, som jeg synes fungerer bra. Det tar litt mindre plass i kjøleskapet sammenlignet med f.eks to små bakeboller med plast over eller hevekurver (som forøvrig er et veldig godt alternativ). Jeg synes ikke håndklærne trekker mye mye fukt ut av deigen, men prøv deg gjerne fram med andre metoder og se om du synes det fungerer bedre :) Mvh Julianne
Takk for svaret! Det funka jo bra, men kan jo prøve uten også! Greit å vite at det ikke hadde en «viktig oppgave». Uansett, kjempegode brød! Snart vil jeg prøve dem i bakerovnen! Randi
Så bra, Randi! :D Kos deg med gode brød og baking i sommer :) Hilsen Julianne
Hei Julianne,
Jeg har ikke jerngryte, hvor lenge skal brødet steke da?
Hei Janne :) Ca. samme steketid om du bruker vanlige brødformer. Høy temperatur de første 15 minuttene, deretter skrur du ned noen grader. Det tenker jeg gjør susen :) Lykke til!
Hei! Jeg har prøvd meg på surdeigsbrød av spelt med din oppskrift. Brødene bla ganske bra, men kunne nok ha hevet lengre. De smakte godt og jeg spiste tre godevskiver. MEN, ble kjempedårlig i magen! Lurer på om det kan være fordi de var for dårlig hevet evt for dårlig stekt. Pleier vanligvis å tåle speltbrød bra, men ikke for mye av annnet brød. Skal prøve meg igjen med lengre heving og steking.
Hei Astrid! Så godt å høre at brødene smakte godt :) Det kan hende mengden ble for stor siden du reagerte, så prøv å se om det går bedre å spise 1-2 tynne skiver per dag i starten. Jeg opplevde selv at surdeigsbrød var uvant for magen i begynnelsen, og måtte passe på å ikke overdrive. Nå går det heldigvis bedre og jeg tåler større mengder. Prøv deg fram og vurder hvordan magen din tar det :) Mvh Julianne
Hei :) Ble ferdig med brødet i går kveld og det ble fantastisk! Takk for en super oppskrift, nå skal jeg ta en brødskive til frukost :)
Hei Mona! Så gøy å høre at brødet ble vellykket :D Nyt det ferske brødet og kos deg med bakingen framover :)
Er man nødt å ha økologisk sammalt speltmel i surdeigsstarteren dag 1? Eller kan man ha sammalt speltmel?
Hei! Jeg tror ikke man må ha økologisk speltmel for å få til en surdeigsstarter, men jeg tror sjansen er større for at det blir vellykket om du bruker økologisk. Lykke til :)
Hei! Denne oppskriften funket supert og brødene ble kjempegode! Jeg har aldri laget surdeigsbrød før, men har hatt lyst til å gjøre det lenge. Du et utrolig inspirende, og bloggen din er mye til hjelp:) Takk for oppskriften!
Hei Ingrid! Så kult at oppskriften falt i smak! Dette er et av de mer avanserte surdeigsbrødene, så dette har du teken på :D Tusen takk for varme ord, godt å høre at bloggen er til hjelp <3
Hei. Jeg lurer litt på hvorfor så mye av det skal kastes? Kan jeg ikke bare mate den som den er uten å kaste noe så lenge jeg har god plass?
Hei Emma! Når du følger denne fremgangsmåten kaster du egentlig kjempelite, sammenlignet med andre oppskrifter. Det finnes også fremgangsmåter hvor du ikke kaster noe i det hele tatt, som f.eks bare bra barnemat sin :) Se den her: https://www.barebrabarnemat.no/surdeigsstarter/
Hei! Tror eg har fått til å lage min første surdeigstarter, og skulle begynne på brødddeigen. Men eg satte den i kjøleskapet istedet for på kjøkkenbenken. Var litt kjapp da eg leste oppskrifta.. hva gjør eg? La den stå på kjøkkenbenken en stund? Eller er den ødelagt?
Hei Randi :) Så bra at du har fått laget deg en surdeigsstarter! Gikk det fint med brødet? Brødet er ikke ødelagt, men litt hevetid i romtemperatur først for å få i gang deigen helper sannsynligvis på resultatet. Håper brødet ble bra!!
Hei! Gleder meg til å bake dette brødet, lurer på hvor stor gryte du bruker? Hvor mange liter rommer den?
Hei Ingrid :) Dette brødet er veldig godt! Jeg tror gryta mi er 5 liter, men det har ikke mye å si for dette brødet. Deigen fyller ikke gryta under steking, men hever godt i høyden slik at du får et rundt og fint brød likevel :) Håper det smaker!
Hei! Vi er helt ferske på dette med lav FODMAPs, og jeg bare lurer på en ting: når man er i den første fasen på 4-8 uker med «streng» diett for å roe ned systemet, er det da OK å spise surdeigsbrød på speltmel? Eller bør man vente til man kommer til den fasen hvor man starter å gjeninnføre de ulike gruppene av FODMAPs?
Hei Sonja :) Du kan spise surdeigsbrød av spelt i eliminasjonsfasen av dietten, men det kan være lurt å holde inntaket til et par skiver til et måltid om dagen – men dette er individuelt :) Lykke til med lavFODMAP-dietten! Hilsen Julianne
Hei ! Har laget ,eg en starter av sammalt spelt nå, å den bobler og luker greit. Lurer på om starteren skal være tyktflytende ?
Hei Ida! Så bra du har laget surdeigsstarter og at den både bobler og lukter greit. Den skal være litt tyktflytende ja :) Lykke til med bakingen!
Hei! Er nybegynner i gamet og har surfet litt rundt på bloggen din og finner mange gode oppskrifter og tips! Jeg har akkurat satt surdeigstarter og håper det fungerer godt (ser noe plages i starten). Har du forsøkt å bruke sammalt spelt for ekstra grove brød? Jeg er glad i grovbrød men vil nødigst ødelegge brødet dersom det grove melet hindrer hevingen.
Hei Tove :) Så bra du er i gang! Ja, jeg lager av og til brød med 100 % sammalt mel, men da bruker jeg en annen, litt enklere måte. Se oppskrift her: https://lyngstadernaering.no/2018/03/04/surdeigsbrod-av-spelt-med-havre-og-valnotter-lavfodmap/ Lykke til med brødbakingen, så håper jeg magen din responderer godt på lavFODMAP :) Hilsen Julianne
Tusen takk for svar! Det så ut som en super oppskrift som jeg gleder meg til å prøve. Magen min responderer godt på dietten etter bare få dager, men jeg har også slitt med muskelsmerter og utmattelse i snart 3 år. Har et lite håp om at dette kan hjelpe meg.
Det er veldig godt å høre. Håper kostholdsendringene hjelper på mer enn bare magen <3 Hilsen Julianne
Hei!
De siste månedene har jeg gradvis gått over til lavfodmap. For en tid siden satte jeg surdeig av spelt, men fulgte oppskriften din slavisk heller enn å følge instinktene. Surdeigen hadde kunnet mates første gang etter to dager, ikke tre. Så den ble ødelagt. Nå har jeg gjort det igjen, og matet etter to dager, når jeg så den var full av bobler. Lukter friskt og godt av den, litt som grønne epler ;) Matet for andre gang idag, etter å ha satt den søndag morgen. Veldig spent!
Takk for i inspirerende blogg :)
Hei Veronica! Takk for tilbakemelding. Godt å høre at du fulgte magefølelsen og at du har fått det til :) Det er ikke så enkelt dette. Jeg strevde en del med dette selv før jeg fikk det til, og prøvde 3-4 ganger før jeg turte å stole på prosessen. Lykke til med bakingen når den tid kommer :) Hilsen Julianne
Hei. Jeg har bakt surdeigbrød etter en Tartine oppskrift helt til jeg har fått problemer med magen. Jeg har 2 spørsmål: 1. Er det godt nok og bare bytte ut alt mel med spelt? 2: Jeg ser at du har det til heving i kjøleskapet 2 ganger, er det nødvendig for å lage lav fodmap? Etter blanding jeg pleier å la det hvile 40 min før jeg tilsette salt. Etter jeg blander inn salt, la jeg det stå på kjøkken benk mens jeg bretter hver 30 min ca 3-4 timer, tømmer det på benket, la det hvile ca 20 min, deler det it to brød og legger det da oppi noe til heving til den er ca dobbelt i størrelse (på kjøkkenbenk) også baker jeg det. Må brødet i kjøleskapet og ha dobbeltheving for å være lav fodmap? Håper dette er forståeling, min skriftlig norsk er noe klønete…. ;)
Hei Debbie :) Takk for gode spørsmål!
1. Ja, det er godt nok å bytte ut melet med spelt.
2. Du trenger ikke dobbeltheving i kjøleskap for at brødet skal være lavFODMAP. Det er bare for denne oppskriften :) Det viktigste er at du bruker surdeigsstarter og lar deigen heve en del timer. Jo lenger deigen hever, desto lavere FODMAP-innhold (men jo syrligere smak) – så prøv deg litt fram her og vurder hvordan magen din tåler det!
Stå på videre!
Julianne :)
Min surdeigsstarter muggnet, så jeg prøver nå å lage en ny. Siden det er så varmt om dagen så bobler det allerede på dag 1. Skal den fortsatt stå til dag 3 før jeg gjør mer med den? Og i denne varmen kan man ha den på benken da den er klar, eller skal den helst i kjøleskap innimellom?
Takk for en veldig fin og infomativ blogg, jeg har lært utrolig mye, og anbefaler den stadig vekk videre ?
Hei Cathrine :) Tusen takk for gode ord! Ja, godt poeng med varmen – det kan påvirke aktiviteten i surdeigsstarteren. Hvor mange dager stod starteren din før den mugnet? Det er normalt å få noen bobler allerede første dag, men la den stå noen dager før du mater den. Om kjøkkenet ditt er veldig varmt, kan du sette den i et rom som har en mer normal temperatur for mer kontroll.
Du kan la surdeigsstarteren stå på kjøkkenbenken i varmen når den er ferdig, men da kan det være du bør mate den daglig eller minst annenhver dag. Jeg oppbevarer den på øverste hylle i kjøleskapet og mater den 1 gang per uke eller i forbindelse med baking. Jeg synes det fungerer veldig godt :) Lykke til – sender over god surdeigskarma til deg! Hilsen Julianne :)
Er på dag 5 med starteren, og har fått godt med bobler og en deilig frisk duft av epler. Den skiller seg med et vannlag ca 2/3 opp fra bunnen av norgesglasset. Ser ut som det er mest bobler og aktivitet i den øverste 1/3. Satser på å ta ut den, og mate videre. Om dette går bra hele veien, kan jeg starte en deig på søndag. Gleder meg! En kokkekompis mente jeg burde gi starteren et navn om den blir vellykket, siden hun skal leve lenge. Takk for super oppskrift!
Hilsen Thomas
Hei Thomas! Så bra du er i gang med surdeigsstarteren. Det høres ut som at du er på rett spor med både liv og frisk duft :) Det gjør ikke noe at den skiller seg, du kan røre den forsiktig sammen og gi den litt mer mel ved neste mating. Smart å gi den et navn, det er jo tross alt noen du skal ta vare på i lang tid framover ;) Kos deg med bakingen! Hilsen Julianne
Hei! Jeg lurte på hvilken størrelse støpejernsgryten du bruker er? Selv har jeg en på 4,2l fra Le creuset, og har alltid laget eltefrie, langtidshevede brød med 500-600 gram mel i den. Kan jeg eventuelt halvere oppskriften din, og bruke gryten, eller bør jeg satse på å ha mer mel i?
Hilsen Emilia :)
Hei :) Jeg er ikke sikker på hvor mange liter gryta mi er, men deigen fyller den ikke ut. Den blir brukt som en ovn og brødet vokser i høyden. Om du har brukt gryta di før med brød på 500-600 g så vil den være bra til denne oppskriften også. Du får to brød av denne oppskriften, så stek et om gangen :) Lykke til!!
Hei igjen, jeg lurer også på om jeg må «kick starte» starteren med 150 gram mel og vann når jeg bruker iduns starter, eller om jeg kun skal tilsette 1 ss med starteren rett i deigen?
Hilsen Emilia
Hei igjen! Ja, absolutt. Frisk opp deigen med 150 g mel og vann med idun sin også, du skal bruke denne fordeigen i selve deigen senere :) Hilsen Julianne
Hei, får alltid vellykket brød med denne fremgangsmåten. Men skal jeg friske opp basen med samme mengde mel og vann når jeg halverer oppskriften for å bake et brød?
Mvh Irene
Hei Irene :) Så kjekt å lese! Halvverer du oppskriften, kan du friske opp halve mengden, altså 75 g vann og 75 g mel med samme mengde surdeigsstarter :)
Flott side og bra bøker??Har bakt mine første surdeigsbrød og de ble kjempegode. Lurer på en ting – om surdeigsstarteren skal stå i kjøleskapet til vanlig – når den er ferdig mellom matingen x 1 pr uke? Har akkurat datt en ny brøddeig og prøvd med litt grovmalt spelt – har du erfaring med det?
Hei Ann Kristin! Takk for gode ord :) Så bra du fikk til surdeigsbrødet! Jeg er ikke helt sikker på om jeg forstår deg riktig, men når du planlegger å bake, tar du surdeigsstarteren din ut av kjøleskapet slik at den kan stå i romtemperatur en liten stund. Så setter du i gang med steg 1 i denne oppskriften :) Ja, jeg baker ofte grove surdeigsbrød av spelt, f.eks dette: https://lyngstadernaering.no/2018/03/04/surdeigsbrod-av-spelt-med-havre-og-valnotter-lavfodmap/ Lykke til med bakingen, så må du bare spør om jeg ikke svarte på det du lurte på :)
20 g salt høres mye ut. Er det riktig. I såfall hvorfor så mye?
Hei Bjørg :) Ja, det stemmer. 10 g salt per brød. Du kan redusere mengden om du vil, det går helt fint :)
Hei! Jeg får altså ikke til dette med surdeigsstarter, og som du vet er det temmelig frustrerende. Litt ekstra irriterende er det fordi jeg ikke har introdusert surdeigs speltbrød, og dermed ikke vet om jeg tåler det og om starter-strevet er verdt det. Jeg lurer dermed på om Godt brøds surdeigsbrød av spelt kan være et godt introduksjonsalternativ? Det er 100 % spelt, men ser det er grovere enn ditt. https://www.godtbrod.no/Vare-Godsaker/Brod
Hei Johanna! Ja, prøv gjerne surdeigsbrød av spelt fra et bakeri først, så får du testet det ut. Surdeigsbrødet fra Godt brød er kjempegodt! Lykke til :)
Er i gang med å bake surdeigsbrød. Surdeigstarteren er helt super! Men jeg lurer på om det skal være 20g salt i brødetdeigen. Det er skrekkelig mye. Jeg tok 2 ts.
Hei Synnøve :) Ja, det er mye, så du kan redusere mengden litt :) 2 ts er supert. Jeg bruker nok rundt 15 g i min brøddeig. Ha en fin dag og lykke til med surdeigsbakingen! Hilsen Julianne
Hei Julianne. Jeg er en travel trebarnsmor, med to barn som har ulike dietter, og alt må lages fra bunnen av. Jeg har prøvd, men det tar for mye tid å styre selv med å lage starter og passe den. Jeg glemmer den alltid etter et par uker, og må kaste den. Jeg lurer derfor på om du kan lage en oppskrift på surdeigsbrød av Spelt hvor man bruker en ferdig Idun surdeigsbrød pose. Jeg vet det er hvetemel og fruktose i den, men om man bruker den til å lage en starter, og så lager deig videre med dette, så kan vel ikke være så mye hvete etc at det går over grensen til høy foodmap, så lenge man er ferdig med streng fase? Og det hadde blitt mye mer overkommelig for mange å bake surdeigsbrød. Kan du også teste ut deigen bakt til rundstykker? Kanskje det går an å bruke et smurt muffinsbrett som form, for at ikke rundstykke.e skal bli så flate?
Takk for hjelpen!
Hei Kristin :) Du kan fint bruke Idun sin surdeigsstarter fra butikken. Så lenge du baker med spelt, så spiller ikke mengden hvete noen rolle. Du bruker den på samme måte som i oppskriftene, som f.eks steg 1 i denne: ta 1 ts surdeigsstarter fra idun og bland sammen med 150 g vann og 150 g mel – og deretter følger du oppskriften som vanlig. Dette er brød som krever litt dill og dall, så om du har nok å henge fingrene i, vil jeg anbefale deg å lage brød som f.eks dette: https://lyngstadernaering.no/2017/08/19/grove-surdeigsbrod-spelt-gulrot-lavfodmap/. Du kan lage brødet uten gulrot eller tilsette frø eller nøtter etter ønske. Grunnoppskriften (til to brød) er 1 kg mel, ca 8-9 dl vann, 2-3 ss surdeigssstarter og 2 ts salt. Heves over natta og stekes dagen etter. Veldig enkle brød som smaker veldig godt :)
Ønsker du å lage rundstykker, kan du prøve disse: https://lyngstadernaering.no/2017/02/11/surdeigsrundstykker-av-spelt-lavfodmap/ enkle og veldig gode – OG du kan bruke en muffinsform om du vil :)
Håper dette var nyttig,
Hilsen Julianne
Beste surdeigsbrødet jeg har bakt! Siden jeg ikke har jerngryte, brukte jeg leirgryte. Dekte gryta med bakepapir og hadde hele deigen oppi etter 12 timers kaldheving i bakebollen. Satt til heving igjen i 6-8 timer sånn som beskrevet i oppskriften. Satt så gryte og lokk i vann hver for seg – lokket helt dekt, gryta med vann opp til kanten i 30 min. Satte så i kald ovn og temp. på 240˚ i 40 min. så uten lokk i ca 20 min. Det ble et stort godt hevet brød. Viktig å måle temperaturen inne i brødet for å sjekke at det er gjennomstekt. På lyse brød bør temperaturen være 100˚.
Hei, så koselig å lese! og tusen takk for gode tips om baking av brød i leirgryte og ikke minst temperatur inni (så avansert har ikke jeg blitt ennå) :D Beste hilsen, Julianne
Pleier du å ha surdeigstarteren stående på kjøkkenbenken? Jeg satte min i kjøleboden og nå er den litt treg å få i gang. Jeg får la den stå på benken til det kommer noen bobler, så får jeg mate den og småprate litt koselig med den. Da tenker jeg det blir liv igjen ?
Hei Synøve :) Jeg lar den står i kjøleskapet mellom baking, da jeg ofte baker i helgen. Da sørger jeg for å ta den ut på kjøkkenbenken fredagmorgen og lar den stå i romtemperatur i noen timer. Så mater jeg den med mel og vann slik at den blir frisket opp med fine bobler til jeg setter en deig på kvelden. Småprating hjelper også :D <3 Lykke til! Hilsen Julianne
Hei,
Hvor lenge kan en surdeigstarter stå? Kan den bli dårlig hvis den står for mange dager på rad?
En surdeigsstarter holder seg bra i kjøleskapet og den kan stå ganske lenge før den blir ødelagt. Står den lenge, kan det være det tar noen matinger før den er bakeklar, men det går ofte fint. Oppbevarer du den i kjøleskapet anbefales det å ta den ut og mate den en gang per uke for å holde den frisk og klar til baking, og oppbevarer du den på kjøkkenbenken er det anbefalt å mate den ca. annenhver dag. Anbefaler også å fryse ned en bit i tilfelle starteren din mister piffen. Da har du en i reserve :)
Hei Julianne :-)
Må først bare takke for alle gode oppskrifter for oss med IBS. Har hatt mye plager hele livet, og er utrolig glad for at jeg fant boka di og lærte om FODMAP. (Noe legen aldri sa noe om, tror ingen skjønte hvor mye vondt jeg faktisk hadde det). Tusen takk, du gjør en kjempeviktig jobb!
Har fått til en skikkelig god surdeigsstarter nå, fra økologisk speltmel, som bobler og bobler…
Starta med brødbakingen idag, og da kom jeg på noen spørsmål.
1. Hvor mange gram er 1 ss surdeigsstarter? Jeg brukte ca.40g starter. Er det for mye?
2. Er det greit å bruke «vanlig» Regal siktet speltmel i deigen, i kombinasjon med økologisk sammalt speltmel, eller bør alt av mel i deigen være økologisk?
Hei Jenny :) Så godt å høre at lavFODMAP er nyttig for deg! Så spennende at du er i gang med surdeigsbakingen, nå har du mye å glede deg til framover. Hm. 1 ss surdeigsstarter er nok 10 – 12 g tenker jeg? Det kommer litt an på hvor fast starteren din er – men jeg tror ikke det har så mye å si for resultatet så lenge du lager en god og smidig deig. Ja, du kan absolutt bruke ikke-økologisk mel til baking, det er ingen problem. Jeg liker derimot å «mate» starteren min med økologisk siktet mel, så er jeg sikker på at den får bra næring til å holde seg frisk. Håper dette ga mening! Lykke til med bakingen :) Hilsen Julianne
Synes det blir litt rart å kaste noe av surdeigstarteren. Man kan jo bruke alt til å bake flere brød. ? Rett og slett.
Det kan du, men den delen som kastes er ikke helt ferdig utviklet ennå, så da tenker jeg at litt gjær må til for å få brødet til å heve. Alternativt kan det som ikke skal «bli med videre» brukes i en pannekakerøre eller vaffelrøre :) Det fungerer veldig bra! :D
Hei!
I oppskriften fra Renmat skal man bruke rosinvann. Er dette lav fodmap? :-)
Hei Tea :) Du trenger ikke bruke rosinvann for å lage surdeigsstarter, men det kan hjelpe prosessen. Du kan fint bruke det når du lager surdeigsstarter med hensyn til FODMAP. Hilsen Julianne
Hei! Tenkte å prøve ut dette brødet, men er det noe mengdebegrensing på brødet? Iløpet av en lang dag så spiser jeg fort noen brødskiver flere ganger om dagen!
Hei Malene :) Monash sier 2 skiver surdeigsbrød av spelt per måltid, så prøv deg litt fram på hvor mye du kan spise i løpet av en dag :) Håper brødet faller i smak!
Jeg har stekt disse brødene noen ganger nå. Men du bruker lengere tid i ovnen enn andre? Er spelt mer «langstekt»?
Hei Inger :) Så bra! Neida, spelt er ikke mer langstekt enn annet korn. Det kommer nok an på hvor godt stekt du liker brødet ditt. Så lenge det er en hul lyd når du banker på undersiden av brødet, er det ferdig :) Håper brødet smakte godt!
Tusen takk for alle dei gode oppskriftene dine! Du forklarer det så enkelt. Eg bruker dine oppskrifter igjen og igjen, og det er gøy å utvikle seg og eksperimentere ifht surdeigsbakst. Takk for arbeidet ditt!
Tusen hjertelig takk for gode ord, det setter jeg umåtelig stor pris på!! <3 :)
Hei. Supergodt brød ble det?men litt usikker på om magen min tåler så mye spelt også?har du erfaring m surdeig med glutenfritt mel eller om det går å kombinere glutenfritt og spelt?
Hilsen Nina
Hei Nina :) Så kjekt å høre at brødet falt i smak. Start litt forsiktig med surdeigsbakst av spelt om du opplever at du tåler det litt dårlig i større mengder, spis det et en gang i uken eller to og så prøver du deg litt fram på mengdene etterhvert. Det kan hende magen din trenger litt tid til å bli vant til det, og toleransen kan endre seg. Så ikke gi deg med bakingen.
Men du kan bake glutenfritt surdeigsbrød også, men da trenger du en glutenfri starter. Jeg har oppskrift på det her:
Lykke til :) Hilsen Julianne
Hei!
lurte på om det er mulig å lage denne uten å bruke gryte? evt uten brødformer også?
har lagd dette brødet mange ganger og det er så godt, veldig fornøyd med proteinrundstykkene dine også!
Ida
Hei Ida :) Ja, det skal gå helt fint det også, men jeg er litt usikker på grader og og kanskje du bør bruke damp (sette en ildfastform med varmt vann nederst i ovnen) for å få best mulig resultat. Bare å prøve seg fram :) Så hyggelig å høre at du er fornøyd med baksten :D
Hei? Veldig deilige brød! Nå står kanelknutene i ovnen og tror disse blir kjempegode? men lurer litt på om man kan bruke denne oppskriften og lage det som ett brød istedenfor to? Eller blir det for «tungt» og vil falle litt sammen?
Hei Katinka! Så godt å høre :) Ja, jeg tenkte på det forrige gang jeg lagde disse, at brødene er litt små og kan absolutt lages som et stort brød. Det tar en del tid med steking når du må steke dem hver for seg – så ja, lag gjerne ett brød isteden for to. Håper kanelknutene falt i smak :D Julianne
Hei. Så fin blogg. Jeg er helt fersk som surdeigsbakst. Når jeg setter deig, tar jeg 200 g surdeigstarter fra glasset og mater den opp igjen. Den står i ro temp ca 12 t før baking og mates litt opp når jeg tar den ut av kjøleskap.
Seg du frisker opp starter ved å ta ut en skje starter og mater på med mel og vann. Det jeg lurer på da, er hva gjør du med den starteren som er igjen i glasset du hentet ut en skje til oppfrisking? Kaster du den, eller mater du den på ny og setter i kjøleskapet?
Hei Sissel :) Takk, så hyggelig at du titter innom!
Ja, til akkurat dette brødet bruker jeg en del surdeigsstarter i deigen (200-300 gram) og derfor lager jeg en slags fordeig for å få den mengden. Du kan egentlig bare mate opp starteren din slik du allerede gjør, og bruke 200-300 gram av den direkte i deigen. Min «hovedstarter» er nok ikke like stor som din, så det betyr at jeg ikke har så mye igjen i glasset når jeg bruker en spiseskje for å sette fordeigen. Jeg fjerner/kaster litt av den (et par ss kanskje) og så mater jeg resten med nytt mel og vann, lar den stå på kjøkkenbenken noen timer til den begynner å vokse litt. Setter den i kjøleskapet om det er en stund til jeg skal bake igjen. Men som sagt, du som har en større «hovedstarter» kan bruke direkte fra glasset :)
Håper dette ga mening!
Hei! Tusen takk for super blogg med gode oppskrifter og mye nyttig informasjon! :) Jeg lurer på en ting bare.. Jeg har bakt surdeigsbrød en stund nå, og jeg bruker ingrediensene og stekemetoden i denne: https://lyngstadernaering.no/2017/11/16/surdeigsbrod-av-spelt-med-frotopp-lavfodmap/ , men fremgangsmåten med heving i oppskriften over. Jeg ser at mengden surdeigsstarter er veldig forskjellig (2-3ss vs 200-300g), selv om melmengden er større i førstnevnte. Hva er grunnen til det? Jeg har brukt ca 250g (livredd for å bruke for lite og at brødene ikke får nok futt). :)
Hei Inger Elin! Så kjekt at du bruker oppskriftene! Ja, dette er to ulike oppskrifter der den ene kaldheves og den andre heves på kjøkkenbenken i romtemperatur. Når du hever i romtemperatur går prosessen raskere og du trenger ikke så mye surdeig for at deigen skal utvikle seg optimalt. Min erfaring er at om jeg bruker veldig mye mer enn det 3 ss så blir baksten syrligere, og det er ikke jeg så glad i :) Men du må gjerne bruke mer om du synes det fungerer for deg og baksten blir bra :D Det er absolutt ingen fasit her :) Stå på!
Nå har jeg bakt en hel Haug med mislykkede brød. Brukt hevekurv med havremel i. Men deigen setter seg bom fast hver gang ? Tips?
Hei Hanne! Jeg bruker et kjøkkenhåndkle i hevekurven og strør i rismel før jeg har deigen oppi. Pakker inn deigen i kjøkkenhåndkleet. Da setter ikke deigen seg fast i hverken håndkleet eller hevkurven. Ikke gi deg! <3
Hei og tusen hjertelig takk for en riktig god og lettvint oppskrift på brødet! Har bakt det idag men brukte i stedet starter av rugmel…Strålende resultat og er meget fornøyd! Synd at det ikke kan legges bilde…skulle gjerne dele med deg ?
Så utrolig kjekt å høre! Takk for tilbakemelding fra deg og veldig bra brødet ble vellykket :) Skulle gjerne likt å se bilde, så du må gjerne legge det ut på Facebook-siden min om du vil! :D Så bra jobba :)
Dette ser veldig godt ut! Og så har du gjort det forståelig??!! Syns surdeigsoppskrifter har vært så vanskelige å forstå, men din er detaljert og fin!??Skal prøve når jeg kommer hjem, nå nyter jeg sol, varme,god mat og min kjære på Gran Canaria. Her er det glutenfritt å få til frokost, og maten er sånn at det er enkelt å holde seg vekk fra høy FODMAP om kvelden og til lunsj også. Vi skal likevel ikke ha all inklusive igjen, forbi vil farte litt, vi!???
Hei Gerd Irene :) Så flott å høre! Jeg synes også surdeigsoppskrifter har vært vanskelig å forstå, og ser nå at det ikke var jeg som var «dum», men andre som ikke fikk til å forklare det godt nok :P Hehehe. Kos dere på Gran Canaria! Det høres supert ut! Klem fra meg