Endelig har jeg mestret noe jeg ikke trodde var mulig å få til. Jeg var høy på meg selv i en uke etter mitt første nydelige, surdeigsbrød! Dere som har boken min, har muligens lest avsnittet om min tidligere erfaring med surdeigsbaking: Jeg har prøvd 4-5 ganger tidligere, og sannsynligvis misforstått fremgangsmåten gang på gang, for noe surdeigsbrød har det ikke blitt noe av. Oi oi oi, så mye mel jeg har kastet i søpla på grunn av dette. Grøss.

Når man mislykkes med noe gang på gang, er det vanskelig å tro at man skal få det til. Det er grunnen til at et nytt forsøk har latt seg vente. Dette har irritert meg, siden surdeigsbrød av 100 % spelt er lavFODMAP og noe jeg virkelig har lyst lære meg for min egen del – men også for å lære videre til deg!

En fredag for et par uker siden, fikk jeg aftenposten og amagasinet på dørmatta mi. Jeg elsker «mat og drikke-spalten» av Henrik J. Henriksen, og denne gangen presenterte han sammen med driveren av surdeigsbakeriet Handwerk: Surdeigsbrød!

Det var sparket jeg trengte, og satte surdeigsstarteren min. En uke etterpå, spiste jeg nybakt, helt nydelig surdeigsbrød med smør. Det smakte både mestring, lykke og deilig brød selvfølgelig. Dette må du prøve!

Her finner du oppskrift på surdeigsstarter av spelt 🌿

Surdeigsbrød av 100 % spelt


Oppskriften gir 2 stk brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri

DAG 1

Steg 1: FRISK OPP SURDEIGEN
Dette gjør jeg på morgenen, slik at jeg kan sette selve deigen på kvelden.

Frisk opp surdeigen ved å blande:

150 g siktet speltmel
150 g vann (kroppstemperatur)
1 liten ss surdeigstarter

Slik gjør du
Bruk en digital kjøkkenvekt og bland mel, vann og surdeigstarter. Jeg blander dette i en liten bakebolle og dekker til med plastfolie. La stå på kjøkkenbenken i ca. 12 timer.

Steg 2: SETT BRØDDEIGEN
Dette gjør jeg på kvelden samme dag som jeg frisket opp surdeigen (etter 12 timer). 

Sett deigen ved å blande:

560 g siktet speltmel
240 g sammalt speltmel
500 g vann (kroppstemperatur)
200 – 300 g surdeig (den du frisket opp tidligere)
20 g salt

Slik gjør du
Mål opp og bland ingrediensene godt sammen i en stor bakebolle. Dekk bakebollen til med et kjøkkenhåndkle og la den stå på kjøkkenbenken i 1 til 2 timer. Ta deretter deigen ut på bordet og fold den over seg selv noen ganger (jeg gjør dette direkte i bakebollen). Smør bakebollen inn med litt olje før du har deigen ned i denne igjen. Dekk bollen godt til med plastfolie (ikke spar på folien, bollen skal være tett) og sett bollen til heving i kjøleskapet til dagen etter.

DAG 2

Steg 3: BAK UT BRØDENE
Dette gjør jeg enten før jeg reiser på jobb eller når jeg kommer hjem på ettermiddagen.

Ta deigen ut av kjøleskapet. Strø litt mel på kjøkkenbenken og hvelv deigen ut av bakebollen. Del deigen i to, og rull sammen til to brød. Ta fram to rene kjøkkenhåndklær og plasser hvert brød i hvert sitt kjøkkenhåndkle og pakk forsiktig inn. La de hvile på kjøkkenbenken i 30 – 40 minutter før du har de tilbake i kjøleskapet til videre heving i 6 – 8 timer (eller mer).

Jeg har en medium stor brødkurv med et tykt stoff som jeg legger begge brødene i, hvor jeg skiller deigene med en større deigskrape (bruker fantasien med andre ord). Jeg pakker brødkurven inn i en plastpose og knyter godt igjen. Denne formen får plass i kjøleskapet for videre heving.

Steg 4: STEK BRØDENE
Dette gjør jeg på ettermiddagen/kvelden, etter 6 – 8 timer heving.

Nå er tiden kommet for å steke brød! Jeg steker brødet i en jerngryte med lokk, noe jeg absolutt vil anbefale deg å gjøre. Resultatet blir magisk.

Sett ovnen på 250 grader på over og undervarme. Sett inn en stekeplate på nederste rille i ovnen og plasser jerngryta med lokk på stekeplaten. La jerngryta varmes opp i minst 30 minutter slik at den blir glovarm. Ta ut brøddeigene fra kjøleskapet. Ta deretter ut den glovarme jerngryta fra ovnen og ta av lokket. Jeg strør litt mel i bunnen av den varme jerngryta slik at brødet ikke setter seg fast. Snitt brødet med en kvass kniv/gammeldags barberblad/skalpell (kjøpes på apotek) og ha brødet over i jerngryta. Sett raskt på lokket på jerngryta og ha den inn i ovnen igjen. Etter 30 minutter i ovnen fjerner du lokket, skrur ned temperaturen til 225 grader og lar brødet steke videre i omtrent 15 minutter. Følg med og stek brødet til du synes det har fått nok farge. Jeg liker mitt veldig godt stekt, på kanten til brent noen steder. Dette er en smakssak! Gjør det samme med brød nummer to. Avkjøl brødene på rist.

Håper du ble inspirert til å prøve! Jeg er surdeigsfrelst og skal eksperimentere mye framover!

Julianne