Nå er jeg i gang med kraftkoking, dere! Hvem hadde trodd det? Ikke jeg! Det hørtes så ufattelig tungvint ut, og der er ikke jeg. Helt til jeg kom i gang med surdeigsbaking og innså hvor enkelt det faktisk var. Da kunne ikke kraftkoking være noe verre. Faktisk er det kjempeenkelt! Spesielt nå som jeg gikk til anskaffelse av en såkalt wonderbag som gjør at jeg kan koke opp bein, grønnsaker og krydder og pakke hele gryta inn i wonderbagen. Uten strøm og uten bekymringer for at det skal koke over. Det gjør det enkelt å lage langtidskokt kraft som kan stå lenge og trekke ut fantastisk smak og næring fra bein som normalt sett havner i søpla!

I dag deler jeg en enkel oppskrift og fremgangsmåte på en god, langtidskokt kraft laget på kraftbein av storfe. Jeg kjøpte dem ferdig fryst på Mega i Molde, og det gjør det lett å komme i gang. Frys kraften ned i terninger og tilsett i supper, sauser og gryter for masse deilig smak og næring. Du kan også tilsette kraft i vannet når du koker ris eller quinoa. Jeg lover deg, dette tar de magevennlige rettene til nye høyder!

Kraft på kraftbein av storfe


Oppskriften gir deg masse kraft, avhengig av hvor mye kraftbein du har
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og melkefri

Ingredienser
kraftbein av storfe
et par gulrøtter
grønn del av purreløk
1 ts hele pepperkorn
1-2 laurbærbladvann
1 ss eddik

Slik gjør du
Finn fram en passe stor gryte, avhengig av hvor mye kraftbein du har. Ha kraftbeina i gryta, og fordel over gulrøtter i store biter, grønn del av purreløk, pepperkorn og laurbærblad. Hell over nok vann til at det dekker alle råvarene og tilsett litt eddik. Eddiken hjelper til å trekke ut næringsstoffene i beina.

Kok forsiktig opp gryta og skum av underveis. Å «skumme av» innebærer at du fjerner det brune skummet som dannes, og det gjør ikke annet enn at du får en klarere kraft enn om du dropper å skumme av. Jeg liker å skumme av, det er litt avslappende 😊

Når kraften har fått et oppkok kan du nå enten sette hele gryta med lokk i en wonderbag, snurpe godt sammen og la stå noen timer. Jeg lar min stå i 12 timer, før jeg gir kraften et lite oppkok og setter den tilbake i wonderbagen og lar den stå i 12 timer til. Jeg kan holde på sånn opptil 48 timer, men det er ikke nødvendig om du vil ha kraften din før. Minst to timer bør du la kraften trekke, sier kraftdronning Gry Hammer.

Om du ikke har wonderbag, kan du la kraftkjelen stå på lav varme med lokk på stekeplaten i noen timer, eller så kan du sette hele kjelen med lokk på nederste rille i stekeovnen på lav temperatur slik at den holder varmen (men ikke koker). Prøv deg litt fram her, fra 100 – 120 grader.

Etter at du har kokt kraften lenge nok, siler du den av. Den kan drikkes eller brukes umiddelbart i mat eller så kan den avkjøles og fryses ned. Jeg fryser ned i isbitposer og tar opp etter behov.  Du kan også redusere den før du fryser den, da blir kraften mer konsentrert og den tar litt mindre plass.

Dette er den fine wonderbagen min. Søk den opp på google, så finner du ut hvor du kan kjøpe den. Jeg er ikke sponset, bare veldig begeistret 😀

Kos deg med kraftkokingen!

💗 Julianne