Du har kanskje forstått det, men jeg elsker å bake med surdeig! Jeg bruker veldig mye tid på å eksperimentere fram nye oppskrifter som jeg selv kan nyte – og selvfølgelig dele med dere. Det begynner å bli en del forskjellig, alt fra enkle surdeigsbrød bakt i brødform, grytebrød, focaccia, pizza, pannekaker, vafler, frøknekkebrød til boller, kanelknuter. Og nå også brytebrød!

Et brytebrød er i bunn og grunn rundstykker bakt tett sammen i en form, slik at du må bryte rundstykkene fra hverandre. Skikkelig koselig synes jeg!

Tenk at lavFODMAP-dietten har åpnet opp for en slik mat- og bakeglede. Jeg er så takknemlig 😊

Brytebrød av surdeig og spelt


Oppskriften gir 1 brød (10 rundstykker)
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefritt og melkefritt
Oppskriften inneholder gluten

Ingredienser
300 g siktet speltmel
250 g sammalt speltmel
1 ts salt
375 g vann
2 ss boblende surdeigsstarter
1 egg til pensling (kan selvfølgelig sløyfes)
Frø til pynting

Slik gjør du det
Bland sammen mel og salt i en bakebolle og tilsett vann og surdeigsstarter. Kna sammen til en god deig og dekk bakebollen med lokk eller folie. La heve i 10-12 timer. 

Ta fram en rund kakeform (ca 24 cm i diameter) og dekk bunnen med et bakepapir. Smør gjerne kantene på kakeformen med litt olje også.

Ha deigen ut på kjøkkenbenken, brett deigen forsiktig sammen noen ganger og del den opp i 10 like store emner.

Trill rundstykker og plasser tre stykk i midten og resten rundt (se bildene).

Dekk til og la etterheve i ca 1 time. Når det snart har gått en time, setter du stekeovnen på 200 grader. Pisk sammen et egg og pensle rundstykkene. Pynt med de frøene du har og sett brødet midt i ovnen. Stekes ca 25 minutter til brødet er gyllen i fargen!

Avkjøl på rist og nyt med godt pålegg eller for eksempel som tilbehør til ei god, magevennlig suppe 😊

Håper det smaker!

Julianne 💗