Du har kanskje forstått det, men jeg elsker å bake med surdeig! Jeg bruker veldig mye tid på å eksperimentere fram nye oppskrifter som jeg selv kan nyte – og selvfølgelig dele med dere. Det begynner å bli en del forskjellig, alt fra enkle surdeigsbrød bakt i brødform, grytebrød, focaccia, pizza, pannekaker, vafler, frøknekkebrød til boller, kanelknuter. Og nå også brytebrød!
Et brytebrød er i bunn og grunn rundstykker bakt tett sammen i en form, slik at du må bryte rundstykkene fra hverandre. Skikkelig koselig synes jeg!
Tenk at lavFODMAP-dietten har åpnet opp for en slik mat- og bakeglede. Jeg er så takknemlig 😊
Brytebrød av surdeig og spelt
Oppskriften gir 1 brød (10 rundstykker)
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefritt og melkefritt
Oppskriften inneholder gluten
Ingredienser
300 g siktet speltmel
250 g sammalt speltmel
1 ts salt
375 g vann
2 ss boblende surdeigsstarter
1 egg til pensling (kan selvfølgelig sløyfes)
Frø til pynting
Slik gjør du det
Bland sammen mel og salt i en bakebolle og tilsett vann og surdeigsstarter. Kna sammen til en god deig og dekk bakebollen med lokk eller folie. La heve i 10-12 timer.
Ta fram en rund kakeform (ca 24 cm i diameter) og dekk bunnen med et bakepapir. Smør gjerne kantene på kakeformen med litt olje også.
Ha deigen ut på kjøkkenbenken, brett deigen forsiktig sammen noen ganger og del den opp i 10 like store emner.
Trill rundstykker og plasser tre stykk i midten og resten rundt (se bildene).
Dekk til og la etterheve i ca 1 time. Når det snart har gått en time, setter du stekeovnen på 200 grader. Pisk sammen et egg og pensle rundstykkene. Pynt med de frøene du har og sett brødet midt i ovnen. Stekes ca 25 minutter til brødet er gyllen i fargen!
Avkjøl på rist og nyt med godt pålegg eller for eksempel som tilbehør til ei god, magevennlig suppe 😊
Håper det smaker!
Julianne 💗
Hei Julianne. Nå har jeg prøvd 12-timers surdeigsbrødet to ganger. Første gangen ble ikke helt vellykket pga for lite mel i skuffen, men andre gangen ble det helt perfekt med supersprø skorpe og delig mykt inni. Fremdelses synes jeg det taper seg fort, også innpakket i linhåndkler, så jeg fryser det heller. Deler brødet i to og legger den ene delen i fryseren, og spiser den andre fersk og sprø. Det går gjerne med første dagen da husbonden elsker det:) Det frosne brødet tiner jeg i komfyren på varmluft ca.150 grader i 10-15 minutter. Da blir det som nystekt. Nam-nam.
Nå skal jeg prøve brytebrødet.
Så fantastisk kjekt å høre, Inger! Nå ble jeg veldig glad :D Smart å fryse det ned om du synes det taper seg fort :) Håper brytebrødet faller i smak også! Oppskriften er forøvrig helt lik som 12-timers brødet, men stekt i annen form ;) Spent på tilbakemelding! Håper alt er bra med dere <3 Hilsen Julianne
Her er alt bra, Julianne, selv om det kan bli litt ensformig i lengden. Godt å ha aktiviteter som passer til mye inneliv. Når regnet øser ned itillegg, er det ekstra godt.
Lurer på hvilken temp vannet skal ha? Kaldt eller fingervarmt?
Håper alt er bra med dere tre også. Litt mer utfordrende med en liten en, tenker jeg:)
Huilsen Inger
Det er godt å høre. Det er fint å ha praktiske prosjekt å holde på med nå! Jeg bruker stort sett kaldt vann fra springen når jeg baker :) Her er alt bra vet du. Heldigvis er lillemor såpass lita enda at hun ikke merker noe til at vi er mye inne. Hilsen Julianne :)
Hei! Jeg har kjøpt boken din og lurte på om ukemenyene du legger ut på bloggen kan brukes under eliminasjonsfasen som varer i 6 uker? Syns det blir litt kjedelig å spise de to ukesmenyene i 6 uker på rad :)
Hei Swati :) Så hyggelig at du har boka! Ja, du må bare variere. De to ukene i den første boka er bare et forslag, så sett gjerne sammen din egen meny basert på oppskriftene i boka og her på bloggen. Jeg har noen ukemenyer liggende på bloggen – så søk dem opp og bruk dem som inspirasjon :) Hilsen Julianne
Hei. Takk for all inspirasjon! Jeg prøver meg for første gang på surdeigstarter nå. Har forsøkt to ganger å lage en, men ikke vellykket hittil. Dumt spørsmål kanskje, men her er det fra ferskingen på surdeig? I oppskriften står det at den først skal stå i 3 dager. Hos meg er den boblende og kjempefin etter 2 dager (begge ganger) og så faller den sammen og er helt død på dag 3. Er det viktig at den står i 3 dager eller skal jeg gå videre i prosessen etter 2 dager når den bobler? Ta godt vare!
Hei Ann Kristin! Så bra du er i gang med surdeigsstarteren! Det finnes INGEN dumme spørsmål når det gjelder surdeig, for det er ikke så lett :) Ga du den mat på dag tre eller kastet du den når du så at den virket «død» ? Husk at selv små bobler er liv, og at det er naturlig at boblingen er litt opp og ned i løpet av prosessen. Jeg anbefaler alltid at man fullfører alle dagene og prøver å sette en deig med den. Jeg har hjulpet så mange med startere og jeg har sett nydelige brød komme ut av startere som jeg virkelig ikke trodde var i live, hehe.
Men når det er sagt, så kan du mate den på dag 2. Det er så mange fremgangsmåter på å lage surdeigsstarter, og det viktigste er nok at du gir den tid til å utvikle seg og at den får seg næring i noen dager før du baker med den. Ta godt vare på deg selv du også <3 Takk!
Brytebrødet ble ikke vellykket, dessverre. Tror jeg må ha vært unøyaktig m veiing. Ble klissete og utflytende, så det ble ei brødkake i stedet for brytebrød. Prøver meg kanskje igjen, men er veldig fornøyd med de andre surdeigsbrødene:)
Hilsen Inger
Nei, så dumt Inger! Ja, jeg er nøye med målene på både mel og vann i denne oppskriften, men du kan alltids ha i litt mindre vann neste gang om du opplever det samme. Håper brødkaken smakte bra da :D Hilsen Julianne
Hei Julianne. Må først få si at jeg ble veldig glad og lettet over å høre at dere var trygt hjemme igjen etter en «svipptur» til Spania!
Men det jeg lurer på er følgende: Om man skal prøve seg på brød/bakverk av speltmel; må man ha surdeig eller kan man lage deig på «vanlig måte» for så å langtidsheve? Blir det i så fall redusert innhold av gluten?
Masse hilsen Randi
Hei Randi :) Takk for omtanken! Jeg er glad vi kom oss hjem såpass tidlig.
Spelt har et lavere innhold av fruktaner (FODMAPs), som gjør at mange med IBS og sensitiv mage tåler spelt bedre enn hvete, rug og bygg. Bakst av spelt er derfor et godt, magevennlig alternativ når man sliter med magen. Når man baker med surdeig, «spiser» surdeigsbakteriene opp store mengder av fruktanene i kornet (ikke gluten), så baksten blir enda snillere mot magen. I eliminasjonsfasen av dietten anbefales derfor surdeigsbakst av spelt og ikke vanlig bakst av surdeig.
Så surdeig er så vidt vi vet det beste alternativet, men når det er sagt er min erfaring at mange med IBS tåler langtidshevet bakst av spelt ganske godt (sammenlignet med bakst laget på kort tid). Så du må gjerne prøve deg litt fram med langtidshevet bakst av spelt og vurdere hvordan magen din tåler det :)
Hilsen Julianne
Tusen takk for opplysende svar!
Ha en fin dag!
Randi
Hei, bruker du sammalt finmalt eller sammalt grovmalt..? :)
Hei :) Jeg bruker sammalt finmalt! Dette brødet er laget med speltmel fra Møllerens :) Hilsen Julianne
Lagde klart dette brytebrødet til frokost idag. Deigen hevde seg godt og virket fast før heving, men jeg måtte tilsette en del ekstra mel slik at bollene ikke fløt utover under utbakingen.
Jeg knadde i litt ekstra mel og lot brødet stå litt lenger i ovnen enn 25 min da det fortsatt ikke var nok stekt da. Resultatet ble bra med litt små justering :-) Takk for inspirasjon til å bake, liker å prøve ut oppskriftene dine.
Hei Helene! Så kjekt å høre at det ble vellykket! Oppskrifter som denne er litt «sårbar». Resultatet kan variere litt utifra hva slags type speltmel du bruker, hvordan surdeigsstarteren er og hvor varmt det er i rommet deigen hever. Så bra du justerte litt og at det ble bra til slutt :D Tusen takk for gode ord og ha ei fortsatt fin påske! :)
Jeg er helt fersk på dette, men hva er surdeigsstarter? 😬 Googler å ser det er noe man kan kjøpe på Helsekost?
Hei Tine! Så bra du spør. En surdeigsstarter er en surdeigskultur som du enten kan lage selv, kjøpe ferdig (f.eks på helsekost eller i dagligvare (Idun)) eller få en avlegger av noen du kjenner som baker med surdeig.
Her finner du oppskrift på surdeigsstarter: https://lyngstadernaering.no/surdeigsstarter-av-spelt
Håper dette var nyttig :)
Hilsen Julianne