Mange med IBS opplever plager når de spiser løk og hvitløk. Disse grønnsakene har store mengder FODMAPs (fruktaner) i seg, noe som gjør at de raskt kan by på trøbbel om du har en sensitiv mage. Dessverre er løk og hvitløk base i mange retter, både hjemmelagede og ferdige, så her er blir vi nødt til å ty til andre løsninger! 

På lavFODMAP-diett finnes det heldigvis gode alternativer. Alternativ til løk er den grønne delen av vårløk, den grønne delen av purreløk, du kan bruke ramsløk (tørket og fersk) og ikke minst kan du bruke en god hvitløksolje for å sette god smak på maten. FODMAPs er vannløselige og løser seg ikke opp i olje. Derfor er hvitløksolje er en veldig god erstatning for hvitløk! 

Noen ganger kjøper jeg en ferdig hvitløksolje som jeg finner i interiørbutikker som for eksempel denne, men det er jo ikke akkurat billig! Da er det bedre å lage sin egen som smaker minst like godt.

Hjemmelaget hvitløksolje


Oppskriften gir 1 dl hvitløksolje
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og melkefri

Ingredienser
2–3 fedd hvitløk
3 ss rapsolje
1 dl rapsolje eller kaldpresset olivenolje

Slik gjør du
Gjør klar en liten glassflaske med topp som du vil oppbevare oljen i. Varm forsiktig opp 3 ss olje i en liten kjele og ha i grovkuttet hvitløk. La hvitløksbitene surre forsiktig på lav varme i 10 minutter. Ha hvitløksbitene over i glasset og avkjøl før du heller på en olje av god kvalitet. Smaken av hvitløk utvikler seg etterhvert som oljen står. Nyt oljen i salater, på ovnsbakte grønnsaker eller i retter hvor du trenger en smak av hvitløk. Oppbevares i kjøleskapet i opptil en uke.

Sørg for at du ikke får med hvitløksbitene når du bruker oljen. Det er kun oljen som er lavFODMAP, hvitløken er fremdeles høyFODMAP 😊

Håper det smaker!

Julianne 💗